Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου επιστρέφει εξερευνώντας τη θεματική "Εκτός εποχής"

Tο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεκινά και φέτος τον "διάλογο" στο κυκλαδίτικο νησί με ταινίες από όλο τον κόσμο, εργαστήρια, ομιλίες, πρωτότυπες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

ταινίες / εργαστήρια / ομιλίες
οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις / περφόρμανς 


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (Syros International Film Festival), επιστρέφει στο κυκλαδίτικο νησί για την ένατη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική "Off Season / Εκτός εποχής" για δεύτερη συνεχή χρονιά.
 Από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου, το φεστιβάλ αναμειγνύει μορφές τέχνης, εικόνες, ήχους και πολιτισμούς.

Η θεματική "Εκτός εποχής" εστιάζει στις διαφορετικές αντιλήψεις για τον χρόνο, τις διαφορετικές "ταχύτητες" στις οποίες λειτουργεί η ανθρωπότητα, την αναγκαστική μετακίνηση και στάση, τη διαχείριση του προσωπικού και του "ελεύθερου" χρόνου ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Όπως κάθε χρόνο, το SIFF αξιοποιεί με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντοτε σε "διάλογο" με την ιστορία του τόπου. Φέτος, οι δράσεις θα απλωθούν σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες ανάμεσα στις οποίες και δύο καινούργιες.

Εικόνα
syros_international_film_festival_2021_inexarchiagr

Νέες τοποθεσίες:

Στην έναρξη του Φεστιβάλ "αναβιώνει", για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, το άλλοτε δημοφιλές θερινό σινεμά "Αθηνά" το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στο πάρκινγκ της οδού Μάρτεν Νόρδεστρομ. Η τοποθεσία θα αναδιαμορφωθεί από το SIFF στο σινεμά της δεκαετίας του ’70, βάζοντας -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θαμώνων- την οθόνη και τις καρέκλες στην αρχική ρύθμιση που είχε ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή, προκειμένου να δημιουργηθεί η ανάλογη συνθήκη για την προβολή του Cheirographon [Χειρόγραφον}, μιας μεθυστικής found-footage ταινίας με σπάνια πλάνα από πρώιμα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

To Κολυμβητήριο Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Σύρου "Δημήτριος Βικέλας" αποτελεί την δεύτερη νέα τοποθεσία στον προγραμματισμό του SIFF 2021 και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό για την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ. Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις είναι κλειστές για το κοινό για λόγους ανακαίνισης, η κενή πισίνα παρέχει ένα ιδανικό, «εκτός εποχής», πλαίσιο για τα ηλιόλουστα πλάνα της Φρίντας Λιάππα, αλλά και τις εικόνες μιας περασμένης εποχής στη μακρινή σοβιετική Salt from Svanetia [Αλάτι για τη Σβανέτια} συνοδευόμενη από την πρωτότυπη μουσική του Κωστή Δρυγιαννάκη.

Οι υπόλοιπες δράσεις του SIFF 2021 θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, το θέατρο Απόλλων, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, το Βυρσοδεψείο Κονδυλάκη-Δενδρινού, το ξενοδοχείο Ploes, το φημισμένο ντράιβ ιν στην Ντελαγκράτσια και το ιστορικό ναυπηγείο Ταρσανάς, το οποίο για τέσσερις μέρες θα παραδοθεί σε φιλμικά φαντάσματα από άλλες εποχές μέσα από την οπτικοακουστική εγκατάσταση και περφόρμανς της Μαρίνας Γιώτη που έχει στόχο να φέρει έναν σκόπιμο αναχρονισμό μέσα στο παρόν, προκειμένου να αφυπνίσει πνεύματα οικεία στην ανθρωπογεωγραφία της Σύρου μέσω μιας νυχτερινής ενεργοποίησης του Ταρσανά. 

Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους όπου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ η χρήση μάσκας συνίσταται καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. 
 

Το πρόγραμμα:

 
ΜΕΡΑ #1
Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

ΘΕΡΙΝΟ "ΠΑΛΛΑΣ", ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

21:00
Daughters of the Dust
Julie Dash, ΗΠΑ, 1991, 113΄
To 1902 μια πολυγενεακή οικογένεια από την κοινότητα Γκάλα στα Θαλάσσια Νησιά της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ –πρώην σκλάβοι από τη Δυτική Αφρική που συνέχισαν να τηρούν πολλές από τις παραδόσεις των Γιορούμπα προγόνων τους– αγωνίζονται για να διατηρήσουν την πολιτισμική κληρονομιά και τα έθιμά τους, ενώ παράλληλα συλλογίζονται το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν στην ενδοχώρα, ακόμα πιο μακριά από τις ρίζες τους. Πλημμυρισμένο με υπέροχα ποιητικές, ηλιόλουστες εικόνες, ονειρικές και ταυτόχρονα ακριβείς, η ταινία σφυρηλατεί μια νέα οπτική γλώσσα, ριζωμένη στη μαύρη θηλυκότητα και τις τελετουργίες της κουλτούρας των Γκάλα.


ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΑΡΤΕΝ ΝΟΡΔΕΣΤΡΟΜ (ΠΡΩΗΝ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ "ΑΘΗΝΑ"), ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

23:15
Cheirographon [Χειρόγραφον}
Ian Nagoski και Harout Arakelian, ΗΠΑ, 2021, 49΄
Το Χειρόγραφον είναι ένα έργο κινούμενης εικόνας που δημιουργήθηκε κατόπιν ανάθεσης του SIFF, το οποίο παρουσιάζει μια ιδέα του μουσικού και μουσικοσυλλέκτη Ίαν Ναγκόσκι. Σε συνεργασία με τον μοντέρ Χαρούτ Αρακελιάν, o Ναγκόσκι συνυφαίνει πλάνα τόσο από υλικό αρχείου όσο και από ταινίες μυθοπλασίας για να εξερευνήσει με τρόπο ποιητικό τον εκτοπισμό, τη νοσταλγία και την εμπειρία της μετανάστευσης από τη Μεσόγειο στην Αμερική στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Το πρωτότυπο σάουντρακ του Ναγκόσκι μιμείται τη διαδικασία της αρχειακής ανασκαφής που εφαρμόζεται στις εικόνες, ανασύροντας από το αρχείο του πρώιμες ηχογραφήσεις από διάφορες κοινότητες μεταναστών στις ΗΠΑ. Μια συρραφή από κείμενα που επιμελήθηκε ο Ναγκόσκι θα διαβαστούν ζωντανά από ηθοποιούς και αφηγητές κατά τη διάρκεια της προβολής, σε μια δράση που ενώνει αρχειακές πρακτικές, mash-up μεθόδους και παραστασιακές τεχνικές, ανακαλώντας ρεύματα του παρελθόντος.
Ζωντανή αφήγηση από τον Γιώργο Καλλιανιώτη, τη Γεωργία Ματσούκα και τη Λουκία Παλαιολόγου.

 

Εικόνα

 
  

ΜΕΡΑ #2
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΠΛΟΕΣ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Ανοιχτή συζήτηση με τον Tamer El Said και συμμετέχοντες του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση
Η Περιφερειακή όραση είναι ένα υβριδικό –διαδικτυακό και επιτόπιο– εργαστήριο που απευθύνεται σε κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, εστιάζοντας σε διαμεσικές ερμηνευτικές στρατηγικές για οπτικοακουστικά αρχεία, υπό τον συντονισμό του Τάμερ Ελ Σαΐντ, κινηματογραφιστή και συνιδρυτή του Cimatheque - Alternative Film Center του Καΐρου.
Στη συζήτηση μπορούν να παρευρεθούν έως και είκοσι πέντε (25) άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


"ΤΑΡΣΑΝΑΣ" ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

21:00
Τελετή καθέλκυσης
Οπτικοακουστική εγκατάσταση από τη Μαρίνα Γιώτη
Μουσική περφόρμανς από τη May Roosevelt, ~25΄

Η Τελετή καθέλκυσης είναι μια τοποειδική οπτικοακουστική εγκατάσταση που δημιούργησε η κινηματογραφίστρια και εικαστική καλλιτέχνις Μαρίνα Γιώτη κατόπιν ανάθεσης του SIFF, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Το νέο πρότζεκτ της Γιώτη επικεντρώνεται στην τελετουργική καθέλκυση ενός νέου πλοίου, συνιστώντας ένα φιλμικό κολάζ φτιαγμένο από αρχειακό υλικό από ελληνικά και διεθνή επίκαιρα και φιλμ των μέσων του αιώνα, το οποίο στοχεύει να φέρει στο παρόν έναν σκόπιμο αναχρονισμό. Η συνθέτρια και θερεμινίστρια από τη Θεσσαλονίκη May Roosevelt υπογράφει τη μουσική της ταινίας/εγκατάστασης, η οποία θα εκτελεστεί ζωντανά την ημέρα των εγκαινίων.

Μετά την περφόρμανς των εγκαινίων, η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου (ωράριο λειτουργίας: 20:00-22:00).


22:00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Ένα πρόγραμμα ταινιών που αναζητούν τις χειρονομίες πέρα από τα όρια του κινηματογραφικού κάδρου, μετρούν την απόσταση ανάμεσα στο θέμα και στον θεατή, και μας προσκαλούν να δούμε πίσω από την επιφάνεια του φόντου.

As You Are Coming Closer [Καθώς πλησιάζεις}
Marcus Meicher, Αυστρία, 2017, 3΄
Ένα διαρκές ζουμ από τον μέσα στον έξω κόσμο προσγειώνει τον θεατή σε μια φαντασματική πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο ασταθής όσο την πλησιάζουμε. Είναι μια ταινία ένα παράθυρο στον κόσμο ή είναι ο κόσμος ήδη μια εικόνα;

The_____World [Ο_____κόσμος}
Peixuan Ouyang, ΗΠΑ, 2021, 18΄
Ένα προσωπικό δοκίμιο για τη σύνδεση και την αποσύνδεση, εντός και μέσω διαφορετικών πραγματικοτήτων.

Earth in the Mouth [Η γη στο στόμα}
Ewelina Rosinska, Γερμανία, 2020, 20΄
Σαν ένα φωτογραφικό λεύκωμα, η ταινία δημιουργεί νέες εικόνες και σχέσεις ανάμεσα στα πλάνα, συναρμολογώντας από την αρχή ένα ταξίδι εντυπώσεων όπου τα όρια του κόσμου ταλαντεύονται. Οι εικόνες, τοποθετημένες σε μια αισθησιακή αλληλουχία, αναζητούν ελεύθερα τις ιστορίες που διαμορφώνουν την ανθρώπινη ζωή – την πίστη, τον πατριωτισμό, τον αναρχισμό, τον τουρισμό στην Πολωνία και τη Γερμανία, επιστροφές, αφίξεις, σκίτσα από την καθημερινή ζωή στην Πορτογαλία, χειρονομίες, στιγμές και ήχους από τη Βραζιλία και την Ελλάδα. Μια ταινία γυρισμένη σε φιλμ 16mm και χωρισμένη σε επτά κεφάλαια.

Live to Live [Ζεις για να ζεις}
Laida Lertxundi, ΗΠΑ, 2015, 11΄
Μια συγκεκριμένη τροχιά μιας αίσθησης αποπροσανατολισμού διαγράφεται κατά μήκος αραιοκατοικημένων ορεινών περιοχών, καθώς κάποιες σωματικές διεργασίες –από τους χτύπους της καρδιάς έως τον οργασμό– σχηματίζουν μοτίβα εικόνας, ήχου και χρώματος, ώσπου ν’ αγγίξουν τη γραμμή του ορίζοντα.

The Film [Η ταινία}
Ελένη Μπαγάκη, Ελλάδα, 2017, 28΄
Ήθελε να κάνει ταινίες. Αλλά δεν είχε ιδέα τι να τραβήξει με την κάμερα. Πώς μπορεί η δημιουργία μιας ταινίας (ως διαδικασία) να γίνει η ίδια μια στρατηγική προς επεξεργασία; Μέρος του πρότζεκτ «A book, a film, and a soundtrack», που αντλεί έμπνευση από μια αποτυχημένη ρομαντική σχέση ανάμεσα σε μια καλλιτέχνιδα και έναν σκηνοθέτη, η «ταινία» μάς οδηγεί σε μια απρόσμενη συνάντηση ανάμεσα σε τόνους, φόρμες, σκηνές, διαθέσεις και επιθυμίες. Το έργο είναι μια ανάθεση του Radio Athènes και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Παρουσία της σκηνοθέτριας

 

ΜΕΡΑ #3
Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ & ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

17:00
Εναλλακτικά μονοπάτια, μονοήμερο εργαστήριο με τον Jazra Khaleed, 180΄
Η σειρά εργαστηρίων Εναλλακτικά μονοπάτια καλεί τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές σε περιπάτους σε ανεξερεύνητες περιοχές της Σύρου. Οι συνεδρίες του εργαστηρίου περιλαμβάνουν οργανωμένους περιπάτους σε προορισμούς που συνήθως βρίσκονται μακριά από χιλιοπερπατημένους κεντρικούς και τουριστικούς δρόμους, κατά τους οποίους οι συμμετέχοντες θα καταγράφουν τις εμπειρίες τους χρησιμοποιώντας ψηφιακά, αλλά και μη ψηφιακά μέσα. Αυτή τη χρονιά θα πραγματοποιηθεί ένα ημερήσιο εργαστήριο σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή και ποιητή Γιάζρα Χαλίντ, ο οποίος επέλεξε να οργανώσει έναν περίπατο που περιλαμβάνει πολλές τοποθεσίες σχετικές με τη βιομηχανική και την εργατική ιστορία του νησιού, μεταξύ των οποίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.
Στο εργαστήριο μπορούν να πάρουν μέρος έως και δέκα (10) συμμετέχοντες. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή απαντώντας στο ανοιχτό κάλεσμα του Φεστιβάλ.

 

Εικόνα

 
 

ΠΛΟΕΣ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Ανοιχτή συζήτηση με τη Μαρίνα Γιώτη
Η Μαρίνα Γιώτη είναι εικαστική καλλιτέχνις και κινηματογραφίστρια που συμμετέχει στο πρόγραμμα του 9ου SIFF με το πρότζεκτ Τελετή καθέλκυσης.
Στη συζήτηση μπορούν να παρευρεθούν έως και είκοσι πέντε (25) άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


ΝΤΡΑΪΒ-ΙΝ ΣΤΗΝ ΝΤΕΛΑΓΚΡΑΤΣΙΑ

21:00
A Matter of Life and Death [Ζήτημα ζωής και θανάτου}
Michael Powell και Emeric Pressburger, Ηνωμένο Βασίλειο, 1946, 104΄

Έχοντας επιβιώσει ως εκ θαύματος, αφού πήδηξε από ένα φλεγόμενο αεροπλάνο, ο πιλότος της RAF Πίτερ Κάρτερ συναντάει την Αμερικανίδα ασυρματίστρια στην οποία είχε μόλις εκμυστηρευτεί τις τελευταίες του επιθυμίες και, μόλις αντικρίζουν ο ένας τον άλλον σε μια γαλήνια παραλία της Αγγλίας, το ζευγάρι ερωτεύεται.

Όταν ένας αγγελιοφόρος από το υπερπέραν καταφθάνει για να διορθώσει το γραφειοκρατικό λάθος που του έσωσε τη ζωή, ο Πίτερ πρέπει να προβεί σε μια δριμεία υπεράσπιση του δικαιώματός του να παραμείνει στη Γη –χρωματισμένη με Technicolor ως εύφορος παράδεισος– καθώς ανεβαίνει μια πλατιά σκάλα για να δικαστεί στην ψυχρά όμορφη, ασπρόμαυρη μοντερνιστική μετά θάνατον ζωή. Με διάθεση άμβλυνσης των εντάσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την Αμερική, συμμάχους εν καιρώ πολέμου, η βαθιά ανθρωπιστική ταινία του Μάικλ Πάουελ και του Έμερικ Πρεσμπέργκερ διασχίζει τον χρόνο και τον χώρο για να προασπιστεί την υπερβατική αξία της αγάπης.

23:00
Backyard With a View [Πίσω αυλή με θέα}
Δήμητρα Κονδυλάτου, Ελλάδα, 2021, 10΄
Η μικρού μήκους Πίσω αυλή με θέα καταγράφει την παρουσία και την απουσία διάφορων μορφών ζωής, ύλης και δραστηριότητας μέσα και γύρω από το Λαζαρέτο της Σύρου. Χτισμένο το 1839 ως σταθμός καραντίνας για ταξιδιώτες, το Λαζαρέτο χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως καταφύγιο προσφύγων, φυλακή και ψυχιατρική κλινική, ωσότου έκλεισε το 1974. Το 1978, το ελληνικό κράτος χαρακτήρισε το Λαζαρέτο ιστορικό μνημείο, αλλά στο κτίριο δεν έχουν ακόμα διενεργηθεί εργασίες διατήρησης. Το τουριστικό βλέμμα εισάγεται στην ταινία ως μέσο που ανασυνθέτει το υλικά, ιστορικά, ανεκδοτολογικά και καθημερινά θραύσματα που παραμένουν μέσα στο εγκαταλειμμένο κτίριο και στη γύρω περιοχή.
Παρουσία της σκηνοθέτριας

23:15
Beau Travail
Claire Denis, Γαλλία, 1999, 93΄
Με αυτή τη σαγηνευτικά αισθησιακή απόδοση του Μπίλι Μπαντ, ναύτης του Χέρμαν Μέλβιλ, η Κλερ Ντενί αυτοσυστήθηκε ως μία από τις μεγάλες ποιήτριες της εικόνας στην εποχή μας. Ανάμεσα στα κυανά νερά και τα ηλιοκαμένα ερημικά τοπία του Τζιμπουτί, ένας λοχίας της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων καλλιεργεί τους σπόρους της καταστροφής του καθώς κορυφώνεται η εμμονή που αναπτύσσει με έναν εκθαμβωτικής ομορφιάς νεαρό εκπαιδευόμενο. Δυο γυναίκες –η Ντενί και η διευθύντρια φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ– καταπιάνονται με τους ανδρικούς κώδικες τιμής, την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, την παράφορη ζήλια και την καταπιεσμένη επιθυμία, δημιουργώντας σε παλλόμενες, υπνωτικές εικόνες που τελικά εκρήγνυνται σε ένα από τα εκπληκτικότερα και πιο αξέχαστα φινάλε του σύγχρονου κινηματογράφου.

 

ΜΕΡΑ #4
Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

ΠΛΟΕΣ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Ανοιχτή συζήτηση με τη Δήμητρα Κονδυλάτου
Η Δήμητρα Κονδυλάτου είναι εικαστική καλλιτέχνις και κινηματογραφίστρια που συμμετέχει στο πρόγραμμα του 9ου SIFF με την ταινία Πίσω αυλή με θέα.
Στη συζήτηση μπορούν να παρευρεθούν έως και είκοσι πέντε (25) θεατές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΡΟΥ "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ"

21:00
The Hills are Alive [Οι λόφοι είναι ζωντανοί}
Anouk Nier-Nantes, Γαλλία, 2019, 20΄
Στους επτά λόφους των Αθηνών συγκαταλέγονται τα Τουρκοβούνια, όπου παλιά λειτουργούσαν λατομεία, η Αλεπότρυπα και ο Λυκαβηττός – ο λόφος των λύκων. Αυτοί οι τρεις λόφοι δεν είναι ούτε φυσικές προστατευόμενες περιοχές ούτε δημόσια πάρκα με χαραγμένα μονοπάτια. Δεν έχουν συγκεκριμένη υπόσταση ή σκοπό, επιτρέποντας έτσι την ανάδειξη άλλων τρόπων περιπλάνησης και συνύπαρξης. Αναδύονται μέσα από την πόλη σαν νησιά, κι ωστόσο αποτελούν κατά κάποιον τρόπο ένα υπόγειο κομμάτι της, ένα ορυχείο μυστικών ιστοριών ή και μυθολογιών.
Παρουσία της σκηνοθέτριας

Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης
Φρίντα Λιάππα, Ελλάδα, 1991, 104΄
Τέλος ενός καυτού καλοκαιριού. Μια παρέα παραθεριστών συνεχίζει τις διακοπές του σε μια παραλία. Στην ίδια παραλία ζει η Ηλέκτρα, μια κοπέλα που μεγάλωσε μόνη της σ’ ένα νησί, και βασανίζεται από το τραυματικό μυστικό του θανάτου των γονέων της. Στο μεταξύ, ο έξω κόσμος προσβάλλεται από έναν άγνωστο ιό, συνέπεια της υψηλής θερμοκρασίας, που προκαλεί απώλεια της μνήμης. Ο έρωτας ανάμεσα στην Ηλέκτρα και τον Παύλο είναι μοιραίος. Την τελευταία νύχτα, τη νύχτα της μεγάλης ζέστης, ο τόπος θυμάται το παρελθόν του και το ζευγάρι των εραστών βυθίζεται στη μνήμη. 
 

Εικόνα



 

23:00

Salt for Svanetia [Αλάτι για τη Σβανέτια}
Mikhail Kalatozov, ΕΣΣΔ, 1930, 55΄
Μουσική περφόρμανς από τον Κωστή Δρυγιανάκη
Στη σοβιετική Σβανέτια, τα άλογα κάνουν χώρο για μια ατμομηχανή και η φύση γίνεται αντάλλαγμα για μηχανές. Ένα παραγνωρισμένο αριστούργημα πρώιμου εθνογραφικού κινηματογράφου (και σοβιετικής προπαγάνδας), που καταγράφει με οπτικούς λεονταρισμούς τις αντίξοες συνθήκες ζωής στο απομονωμένο ορεινό χωριό Ουσκούλ. Το ηχοτοπίο αναμειγνύει ιστορικές και επιτόπιες ηχογραφήσεις που συνέλεξε ο Δρυγιανάκης στη Ρωσία και σε άλλες περιοχές του κόσμου, μουσικά στοιχεία και βιομηχανικούς ήχους. Η πρωτότυπη σύνθεση που υπογράφει, ακροβατεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και την εθνογραφία – μια αντίθεση που έκανε την ταινία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη για την ιστορία του σινεμά, παραπέμποντας στο αρχικό πλαίσιο παραγωγής της, στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν.

 

ΜΕΡΑ #5
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

ΠΛΟΕΣ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Ανοιχτή συζήτηση με τον Κωστή Δρυγιανάκη
Ο Κωστής Δρυγιανάκης είναι ένας καλλιτέχνης του ήχου που συμμετέχει στο πρόγραμμα του 9ου SIFF με μια ζωντανή μουσική σύνθεση για την ταινία Salt for Svanetia.
Στη συζήτηση μπορούν να παρευρεθούν έως και είκοσι πέντε (25) θεατές. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.


ΘΕΑΤΡΟ "ΑΠΟΛΛΩΝ" / ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ-ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ

21:00
Περιφερειακή όραση: Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους
Πέντε ταινίες, μία εγκατάσταση και ένα συμμετοχικό αρχείο
Η Περιφερειακή όραση είναι ένα υβριδικό –διαδικτυακό και επιτόπιο– εργαστήριο που απευθύνεται σε κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, εστιάζοντας σε διαμεσικές ερμηνευτικές στρατηγικές για οπτικοακουστικά αρχεία, υπό τον συντονισμό του Τάμερ Ελ Σαΐντ, κινηματογραφιστή και συνιδρυτή του Cimatheque – Alternative Film Center του Καΐρου. Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και συμπράττοντας με τo Cimatheque, τις Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου και το Ιστορικό Αρχείο Σύρου, το εργαστήριο οδήγησε στην ανάπτυξη πέντε ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες παρουσιάζονται σε αυτό το πρόγραμμα και τις οποίες υπογράφουν εννιά συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Kamilla Gylfadóttir, Alex Morelli, Tram Nghiem, Joshua Olsthoorn, Ινώ Βαρβαρίτη, Θεοφάνης Δαλέζιος, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δήμητρα Μητσάκη, Έλενα Δήμητρα Χαντζή.
Παρουσία των καλλιτεχνών


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ-ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ

21:00-24:00
Περιφερειακή όραση: Εγκαταστάσεις
Η Περιφερειακή όραση είναι ένα υβριδικό –διαδικτυακό και επιτόπιο– εργαστήριο που απευθύνεται σε κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, εστιάζοντας σε διαμεσικές ερμηνευτικές στρατηγικές για οπτικοακουστικά αρχεία, υπό τον συντονισμό του Τάμερ Ελ Σαΐντ, κινηματογραφιστή και συνιδρυτή του Cimatheque – Alternative Film Center του Καΐρου. Παράλληλα με την προβολή των πέντε ταινιών που θα γίνει στο θέατρο Απόλλων, οι καλλιτέχνιδες Αλεξάντρα Σαλίμπα και Άννα Λιόκα παρουσιάζουν τη δουλειά τους εν είδει εγκατάστασης, στο Αρχοντικό Βελισσαρόπουλου που στεγάζει σήμερα το Eργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων και στο Βυρσοδεψείο Κονδυλάκη-Δενδρινού αντιστοίχως.


ΘΕΡΙΝΟ "ΠΑΛΛΑΣ", ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

21:00
Εργαστήριο "Νεαροί προγραμματιστές ταινιών": Προβολή για παιδιά και νέους

Μια προβολή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εργαστηρίου "Νεαροί προγραμματιστές ταινιών" (Ιούνιος-Ιούλιος 2021) και σχεδιάζεται, υλοποιείται και παρουσιάζεται από παιδιά και εφήβους του νησιού. Η επιλογή των ταινιών προέκυψε μετά από μια σειρά εργαστηριακών συναντήσεων, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες είδαν μια σειρά ταινιών που δημιουργήθηκαν για νεανικό κοινό και υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα. Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης - Σύρου.
ανηφορίζοντας εκατό μέτρα στην οδό Μελίνας Μερκούρη.

//

Το fb κάλεσμα και η σελίδα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου  Σύρου.

Εικόνα
syros_international_film_festival_2021_poster_inexarchiagr

Εικόνα

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter