Διαφορετικότητα & Στερεότυπα σε ταινίες, κόμιξ, βιντεοπαιχνίδια: Παρουσίαση Προγράμματος Silence Hate

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Silencehate ολοκληρώθηκε και ο οργανισμός Καρπός παρουσιάζει τα αποτελέσματα στο Σεράφειο, τέλη Νοεμβρίου.

Η Μαρία Λεωνίδα, υπεύθυνη του Καρπού, οργανισμού που δημιουργεί εκπαιδευτικές δράσεις με βασικό του εργαλείο την εικόνα και τον ήχο, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία και την αφήγηση, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος Silencehate, στην εκδήλωση με τίτλο Διαφορετικότητα & Στερεότυπα σε ταινίες, κόμιξ, βιντεοπαιχνίδια.

Θα παρουσιαστούν τα οπτικοακουστικά εργαστήρια που δημιούργησε ο Καρπός για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, και η συνολική εμπειρία του προγράμματος. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καταξιωμένος καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου & πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου D.A.R.E., Andrew Burn, θα έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα καλεσμένος του Καρπού για την εκδήλωση στο πλαίσιο του  προγράμματος. Θα μιλήσει για το gamification, την χρήση αφηγήσεων σε δημοφιλή οπτικοακουστικά έργα (ταινίες, κομιξ, βιντεοπαιχνίδια) σε σχέση με την κατανόηση και την επεξεργασία κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.

Στα δημοφιλή οπτικοακουστικά μέσα, χρησιμοποιούνται μύθοι και ήρωες, για να θιχτούν ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές συγκρούσεις, τα αρνητικά στερεότυπα και η ρητορική μίσους. Όπως το Game of Thrones είναι μια μεταφορά για την επίδραση των διεφθαρμένων πολιτικών στην κοινωνία, το Black Panther, μια ιστορία για μια Αφρικανική χώρα που προόδευσε και άκμασε επειδή δεν αποικηθηκε ποτέ, το βιντεοπαιχνίδι Final Fantasy IV μια αναπαράσταση των κινδύνων των πυρηνικών.

Η πρόταση του Andrew Burn είναι ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή στα οπτικοακουστικά μέσα, τόσο στην κριτική ανάλυση όσο και στη δημιουργική διαδικασία, είναι να εξερευνήσει μαζί με τους μαθητές και τους νέους το νόημα και την δύναμη τέτοιων αφηγήσεων και την σχέση τους με σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς.

Ο Andrew Burn, ως πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου D.A.R.E. σε συνεργασία με την ομάδα του, δημιούργησε ένα εργαλείο για την δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών με βάση το έργο Μακβεθ του Σαίξπηρ, για το οποίο θα μιλήσει στην εκδήλωση.

Ένα demo βίντεο του παιχνιδιού

Η επίσημη σελίδα του καθηγητή Andrew Burn, εδώ

Ακόμα, στην εκδήλωση θα μάθουμε για το stop motion animation που έφτιαξαν τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης εμπνεόμενα από την ιστορία του Ελίας όπως καταγράφηκε στο podcast The Undocumented και με την καθοδήγηση των επιμορφωτριών του Καρπού.

 
Επίσης θα μάθουμε για τα οπτικοακουστικά έργα από διάφορες χώρες της Ευρώπης που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως η μικρού μήκους της Μαρίας Λεωνίδα ''Portrait Day''. Ένα ντοκιμαντέρ για τη γλώσσα της εικόνας και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που στερούνται βασικά δικαιώματα.


//


Extra Ινφο


Που
Σεράφειο,
Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, Αθήνα

Πότε
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, 19.00

Είσοδος ελεύθερη

*Το fb κάλεσμα στην εκδήλωση!

 

 

Εικόνα



Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter