Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Who I Am Not" από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το ντοκιμαντέρ Who I Am Not της Tünde Skovrán, έρχεται τον Φεβρουάριο στο CineDoc και προβάλλεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ρέθυμνο με την υποστήριξη της Intersex Greece. 

 

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Who I Am Not (Τι δεν είμαι) που ακολουθεί τον καθημερινό αγώνα των ίντερσεξ ατόμων για αποδοχή, μέσα από την τρυφερή ματιά της δημιουργού Tünde Skovrán, έρχεται στην Αθήνα για δύο προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο και τον Δαναό, από το CineDoc.

Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023), όπου απέσπασε Αργυρό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, για ένα "…έντονα συναισθηματικό και επιδραστικό κινηματογραφικό ταξίδι", βραβείο Mermaid για "…δύο δυνατούς χαρακτήρες που μας οδηγούν με ευγένεια και ειλικρίνεια σε ένα ταξίδι αναζήτησης της έκφρασης φύλου στην πιο γνήσια μορφή του" και το βραβείο WIFT GR για την τρυφερή σκηνοθετική ματιά της Tünde Skovrán, "…που φωτίζει με διακριτική κινηματογράφηση και εξαιρετικό μοντάζ ένα γενναίο ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης γεμάτο ενσυναίσθηση, χιούμορ και ανθρωπιά, υπενθυμίζοντας την κοινή μας υπόσταση".

Η ταινία διακρίθηκε και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, αποσπώντας βραβεία στα Docs Barcelona, Krakow Film Festival, Documentary Edge Festival, San Francisco International LGBTQ+ Film Festival και Bilbao International GLT Film Festival.

Η αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Βασιλική Βουβάκη, Πρόεδρο ΔΣ της Intersex Greece και τη Νικολέττα Πικραμένου, Νομικό της Οργάνωσης, αλλά και κέρασμα από τις "Γεύσεις της Δαμασκού" με αυθεντική συριακή κουζίνα και γευσιγνωσία επιλεγμένων κρασιών σε συνεργασία με το δίκτυο παραγωγών Open Farm.

 

Εικόνα
CINEDOC Intersex Greece Who I am not Γαλλικό Ινστιτούτο

 

 

Σύνοψη:
Τι ορίζει αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες; Τελικά, έχει σημασία αυτός ο διαχωρισμός; 
Η ταινία ακολουθεί την ιστορία δύο ίντερσεξ ατόμων στην Νότιο Αφρική με διαμετρικά αντίθετες ζωές, που ωστόσο έχουν ένα κοινό: δε νιώθουν ότι ανήκουν στο δίπολο αρσενικού-θηλυκού. Ένα συγκινητικό και ελπιδοφόρο πορτραίτο, που δίνει φωνή στο διαχρονικά παραμελημένο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Τρέιλερ:

Remote video URL

Ντοκιμαντέρ | Σκηνοθεσία: Tünde Skovrán | 2023 | Ρουμανία, Καναδάς | 105’

 

 

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Tünde Skovrán:
Το "Who I Am Not" είναι το πρώτο μου ντοκιμαντέρ. Η πρόθεσή μου με αυτή την ταινία ήταν να προσκαλέσω το κοινό να δει πώς είναι να ζεις μέσα στο σώμα ενός ίντερσεξ ατόμου. 

Όταν ρώτησα γιατί με εμπιστεύτηκαν, απάντησαν: "Η ίντερσεξ κοινότητα δεν περιορίζεται στη Νότιο Αφρική. Έχει πολλά χρώματα και εθνικότητες. Αυτό είναι πέρα από τον διαχωρισμό ανδρών-γυναικών, μαύρων-λευκών, πλούσιων-φτωχών. Η ταινία που κάνεις μας αφορά όλους, όλες και όλα μας και ελπίζω ότι θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είμαστε ένα. Ελπίζουμε ότι η ταινία θα εμπνεύσει το κοινό να σκεφτεί εκ νέου το πώς να συνδέεται με άλλους ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης".

 

 

Εικόνα
CINEDOC Intersex Greece Who I am not Γαλλικό Ινστιτούτο Δαναός

 

 

Tünde Skovrán
Γεννήθηκε στη Ρουμανία. Αφού αποφοίτησε το 2005 από το Πανεπιστήμιο Babes Bolyai (Cluj-Napoca, Ρουμανία) με πτυχίο στην υποκριτική,  έγινε ηθοποιός ρεπερτορίου στο φημισμένο Ουγγρικό Κρατικό Θέατρο. Οι επιτυχίες της περιλαμβάνουν παραγωγές υπό τη διεύθυνση των παγκοσμίου φήμης σκηνοθετών. 
Το 2014, αναγνωρίστηκε ως μία από τις πιο υποσχόμενες ανερχόμενες ηθοποιούς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγεβο στο Talent Campus. 
Το ντοκιμαντέρ "Who I Am Not" είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της.

 

Εικόνα
CINEDOC Intersex Who I am not Γαλλικό Ινστιτούτο Δαναός

 

 

Η Intersex Greece
Η Intersex Greece είναι μια πανελλαδική συλλογικότητα ίντερσεξ ενηλίκων, γονέων ίντερσεξ παιδιών και υποστηρικτικών ατόμων και επαγγελματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Intersex Greece έχει στο τιμόνι της μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές και πολύτιμους/ες συνεργάτες και συνεργάτιδες. μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές/ά και πολύτιμους/ες/α συνεργάτες, συνεργάτιδες και συνεργατά.

Σκοποί και στόχοι της συλλογικότητάς μας είναι να παρέχει εξειδικευμένη και peer-to-peer υποστήριξη στα ίντερσεξ άτομα και στις οικογένειές τους, να παρέχει υποστήριξη, επιμόρφωση και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις φυσικές ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλου (ίντερσεξ), ενώ παράλληλα εργάζεται για την ορατότητα και την ανάπτυξη της ίντερσεξ κοινότητας, την ευαισθητοποίηση, την προβολή και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ανθρώπων στην Ελλάδα, και – κατ επέκταση – στο εξωτερικό.

 

Το CineDoc
Προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Cinedoc Volos και τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το Thalassa Foundation. Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά. Παράλληλα, το CineDoc διευρύνει συνεχώς το δίκτυό του μέσα από το CineDoc Island, διοργανώνοντας προβολές στις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κινηματογραφικές λέσχες. 
Οι προβολές του CineDoc πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Εικόνα
CINEDOC Intersex Greece Who I am not

 To fb κάλεσμα στην προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο

 

Information

Που
Γαλλικό Ινστιτούτο

Σίνα 31, Αθήνα
Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ
Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι

Πότε
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, 20.00 | Γαλλικό Ινστιτούτο
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 16.00 | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ

Εισιτήρια
Γαλλικό Ινστιτούτο | 6 ευρώ | Προπώληση, εδώ.
Δαναός | Προπώληση στο ταμείο του κινηματογράφου και εδώ.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter