To "Two-lane blacktop" σε μεταμεσονύκτια προβολή στη Ριβιέρα

Επετειακή προβολή για τα 50 χρόνια της ταινίας "Two-lane blacktop" από την κινηματογραφική λέσχη Midnight Express, στη Ριβιέρα της Βαλτετσίου.

Το αμερικανικό road movie του Μόντε Χέλμαν, Two-lane blacktop (1971), που μας οδηγεί από την Αριζόνα έως το Τενεσί με πυξίδα το αμερικανικό όνειρο, προβάλλεται στη Ριβιέρα από το Midnight Express.

Την προβολή προλογίζει ο Αλεξανδρος Παπαγεωργίου.

Ο Λουκάς Κατσίκας (Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ) γράφει:

"Ο Οδηγός και ο Μηχανικός-όπως μας τους συστήνει το σενάριο-τρέχουν αδιάκοπα την Σεβρολέτ τους από την μία κούρσα στην άλλη, προσθέτοντας αλλεπάλληλα χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, ανταλλάσσοντας ελάχιστες κουβέντες μεταξύ τους και επιβαίνοντας στο ίδιο συνεχές ταξίδι. Οι δυο ήρωες δεν έχουν όνομα, δεν έχουν παρελθόν, δεν έχουν τίποτα να πουν για τον εαυτό τους. Το μόνο που τους ενώνει είναι μια ψυχωτική αγάπη για τα αυτοκίνητα, την άσφαλτο και την ηδονή της ταχύτητας. Στόχος τους, η συνεχής μετακίνηση, η αδιάκοπη φυγή. Προορισμός δεν υπάρχει. Μόνο αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν.

Ένα νεαρό κορίτσι που συναντούν σε κάποια σύντομη στάση τους αποφασίζει να περιπλανηθεί μαζί τους. Δηλώνει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα και τους ακολουθεί. Από το τιμόνι της γυαλιστερής του Πόντιακ, ένας υπερφίαλος μεσήλικας άντρας με το όνομα G.T.O. προσκαλεί λίγο αργότερα τους δύο ήρωες σε αναμέτρηση. Όποιος τερματίσει πρώτος στην διαδρομή από το Νέο Μεξικό στην Ουάσινγκτον κερδίζει το αμάξι του άλλου. Η κούρσα ξεκινά. Για τους τέσσερις ασυνήθιστους επιβάτες της, δεν θα τελειώσει ποτέ.

Εικόνα
two_lane_blacktop_midnight_express_inexarchiagr


Τον Απρίλη του 1971 κι ενώ το φιλμ δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες, το περιοδικό Esquire του χάριζε στο εξώφυλλό του μια υποψηφιότητα για "καλύτερη ταινία της χρονιάς". Τέτοια ήταν η σιγουριά για την αίσθηση που αναμενόταν να προκαλέσει το 'Two- Lane Blacktop" ώστε στο εσωτερικό του δημοφιλούς εντύπου δημοσιευόταν και το σενάριο - ένα προνόμιο που ουδέποτε ξανά είχε δοθεί σε ταινία. Μια κλιμακούμενη αίσθηση προσμονής άρχισε να γέρνει βαριά από εκείνη την στιγμή στις πλάτες του Μόντε Χέλμαν και του υπαρξιακού road movie που ετοίμαζε. Ένας θόρυβος που γύρευε πάση θυσία να δικαιωθεί.

Η ταινία αντλούσε ασφαλώς σημασίες και έννοιες από το οικείο και πολυχρησιμοποιημένο λεξικό της εποχής: νεανική αλλοτρίωση, έλλειψη προσανατολισμού, απουσία νοήματος, μηχανοποίηση των πάντων, σύγκρουση του παλιού κόσμου με τον καινούριο, η μεγάλη αμερικανική αποξένωση όπως την βιώνουν δυο γενιές αντρών και μαζί μια ολόκληρη χώρα. Όλα βρίσκονταν ωστόσο κρυμμένα πίσω από τις βαριές σιωπές και τα άδεια βλέμματα των ηρώων. Ο σκηνοθέτης δεν άφηνε τίποτα να εκδηλωθεί. Έκανε την ταινία του να μοιάζει με το θλιμμένο χανγκόβερ μετά το μεθύσι των sixties. Με το ξύπνημα σε ένα ταξίδι για το πουθενά".

Τρέιλερ


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μόντε Χέλμαν 
Σενάριο: Ρούντι Βούρλιτζερ
Παίζουν: Τζέιμς Τέιλορ, Ντένις Γουίλσον (Beach Boys), Γουόρεν Όουτς, Λόρι Μπερντ

//

 
Μεταμεσονύκτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης "Midnight Express"

Που
Κινηματογράφος Ριβιέρα
Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 21 0384 4827

Πότε 
2 Οκτωβρίου, 2021
Σάββατο προς Κυριακή τα μεσάνυχτα

Ταινία
Two-lane blacktop

Εισιτήρια
6 ευρώ


//


Τι είναι το "Midnight Express";
Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Άντε, να μαζευόμαστε." 

*Για να μάθετε ακόμη περισσότερα ακολουθήστε το γκρουπ στο fb.

Εικόνα
two_lane_blacktop_midnight_express_riviera_inexarchiagr

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, οι λαμαρίνες επεκτάθηκαν στην πλατεία – αν ακόμη μπορούμε να τη λέμε πλατεία- Εξαρχείων. Η ανοιχτή συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» καλεί για συγκέντρωση και πορεία, στις...

local

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter