"Τα κτίρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα τα όνειρά τους" / Εκκένωση του Θεάτρου Εμπρός

Συνέχεια στις πολιτικές εκκένωσης καταλήψεων αποφάσισε να δώσει η ΕΛΑΣ σήμερα, αυτή τη φορά επιλέγοντας έναν χώρο πολιτισμού για όλους. Το Θέατρο Εμπρός εδω και έντεκα χρόνια υπήρξε ένας αλληλέγγυος δημιουργικός τόπος φιλοξενίας καλλιτεχνών και καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται το κλείσιμο του ελεύθερου και αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Εμπρός. Τον Φεβρουάριο του 2016 η αστυνομία και το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) είχαν κατεβάσει το ρεύμα και επανασυνδέθηκε μετα από αντιδράσεις και την εντολή του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. 


Το 2011, όπως διαβάζουμε στο ιστορικό του, με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών, δημιουργήθηκε το Ελεύθερο και Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός υπό τη μορφή κατάληψης, το όποιο στεγάστηκε στο διατηρητέο μνημείο κτίριο της δεκαετίας του 1930 που φιλοξενούσε την ομώνυμη εφημερίδα και αργότερα από το 2007 το οργανισμό “Μορφές” και την εταιρεία Θεάτρου Εμπρός. 


Ο πολιτισμός στο θέατρο Εμπρός αντιμετωπίστηκε ως κοινό αγαθό για όλους και ο χώρος, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχει δώσει στέγη για πρόβες σε εκατοντάδες ομάδες που αντιμετώπιζαν οικονομική δυσχέρεια. Παράλληλα έχει φιλοξενήσει δρώμενα, φεστιβάλ, συναυλίες πολιτιστική και κοινωνική δράση, όντας ένας ζωντανός ανεξάρτητος οργανισμός για την τέχνη. Παραστατικές τέχνες, χορός, εικαστικά, ποίηση, προβολες και συλλογική δράση κ.α έβρισκαν στον χώρο του Εμπρός βήμα και χώρο έκφρασης. 

Σήμερα, σε μία εποχή που η καλλιτεχνική δράση και ο πολιτισμός έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις καταστρεπτικές πολιτικές που έφερε η πανδημία, η κυβέρνηση τσιμέντωσε - όπως της αρέσει να κάνει- την πόρτα και τις εισόδους του ιστορικού κτιρίου. Οι άνθρωποι που στηρίζουν το εγχείρημα και η γειτονιά προσπάθησαν να σώσουν ότι σωζεται. Είναι βέβαιο ότι η ελεύθερη έκφραση και τα αυτοοργανωμένα δημιουργικά εγχειρήματα, όμως, όσο και να τα κλαδεύουν, θα βγάζουν καινούργια κλαδιά και θα ανθίζουν. 

Λεφτεριά! 
 
*Αύριο 20/5, στις 17:00 ανοιχτή συνέλευση έξω από το Εμπρός για την υπεράσπιση και συνέχιση του εγχειρήματος μετά την εκκένωση και τη σφράγιση του κτιρίου. 


 

Εικόνα



Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Τheatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, παρουσιάζει την μουσική κωμωδία του ιδρυτή του Yoel Wulfhart, σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, προσφέροντας στο μενού γέλιο και τροφή για σκέψη.

think

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter