Στα Εξάρχεια και στην Νεάπολη τα παιδιά ακόμα παίζουν και θα έπρεπε να είναι ασφαλή / Κινητοποιήσεις γονέων και συλλόγων μετά το περιστατικό με την καγκελόπορτα

Οι σύλλογοι γονέων της περιοχής κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά από περιστατικό, που για άλλη μία φορά μαρτυρά την εγκατάλειψη των βασικών κοινωνικών δομών από την πολιτεία σε ορισμένα σημεία του κέντρου.

Αναπλάσεις, κοκοφοίνικες, ζαρτινιέρες και άλλα φανταχτερά στήνονται και ξεστήνονται στο αθηναϊκό κέντρο. Τι γίνεται όμως με τα απλά, τα αυτονόητα και τα καθημερινά; Τι γίνεται με την συντήρηση της πόλης και των γειτονιών της; Με τα σχολεία, τις παιδικές της χαρές, τα πάρκα και τα πεζοδρόμια; Την πρόσβαση ΑΜΕΑ και όλα αυτά που συντελούν σε μία πιο βιώσιμη και ανθρώπινη ποιότητα ζωής στο κέντρο της μεγαλούπολης; 

Το πρόσφατο περιστατικό με τον τραυματισμού του μικρού μας γείτονα από καγκελόπορτα στην παιδική χαρά της Νεάπολης ήρθε να μας υπενθυμίσει ξανά ότι η πολιτεία φέρει ευθύνες. Τη Παρασκευή που μας πέρασε, μία κακοσυντηρημένη πόρτα στην παιδική χαρά στην οδό Δαφνομήλη καταπλάκωσε και τραυμάτισε ένα μικρό παιδί που βρίσκοταν εκεί. Οι αντιδράσεις του κόσμου και των κατοίκων ήταν άμεσες και οι γονείς της περιοχής και οι σύλλογοι γονέων κινητοποίηθηκαν σε διαμαρτυρία προς τους υπεύθυνους.   

«Το ατύχημα αυτό δεν οφείλεται στην κακιά στιγμή! Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης των παιδικών χαρών και των ελεύθερων χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης. Η εγκατάλειψη των παιδικών χαρών αλλά και συνολικότερα των ελευθέρων χώρων είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, όπως και στην περίπτωσητης κατά τα άλλα πιστοποιημένης παιδικής χαράς που συνέβη το περιστατικό. Οι παιδικές χαρές στη Σίνα, στο Στρέφη και οι ελεύθεροι χώροι (Λόφος Στρέφη, παρκάκι Αγίου Νικολάου κλπ), αφήνονται στην τύχη τους χωρίς καμία συντήρηση, επισκευή, μέριμνα για φύλαξη, φωτισμό, καθαριότητα, φροντίδαπρασίνου», σημειώνει ο Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης (μέλος της ΟΓΕ)

 

 

Εικόνα

φωτογραφία Σάββας Καρμανιόλας 

 

Παρακάτω το κοινό δελτίο τύπου των Σύλλογων γονέων των σχολειων της περιοχής. (14ου, 35ου, 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών για την κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Αθήνας στις 30.5.22) 

"Την Παρασκευή, 27/5, η μεταλλική πόρτα της παιδικής χαράς επί της οδού Δαφνομήλη έπεσε με αποτέλεσμα να χτυπήσει ένα παιδί. Οι σύλλογοι γονέων των δημοτικών σχολείων της περιοχής, του 14ου, του 35ου και του 36ου σχολείου Αθηνών, γονείς της γειτονιάς Νεάπολης – Εξαρχείων, κάλεσαν σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο του δήμου Αθηναίων. 

Τα παιδιά και οι γονείς βρέθηκαν στην είσοδο του δημαρχείου, φωνάζοντας για τις ανάγκες τους και καταγγέλλοντας την εγκληματική αμέλεια της δημοτικής αρχής που έχει εγκαταλείψει τις παιδικές χαρές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία της περιοχής παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και εκκλήσεις προς το Δήμο από γονείς και συλλόγους. Οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων παρακολούθησαν το δημοτικό συμβούλιο και μίλησαν σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κλήθηκαν σε ξεχωριστή συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων όπου διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους και τη συντήρηση τόσο της συγκεκριμένης παιδικής χαράς όσο και των υπολοίπων, έθεσαν ζητήματα για τη συνολική κατάσταση των παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων της γειτονιάς, ζήτησαν να υπάρχει σε κάθε αντίστοιχο χώρο δελτίο αναφοράς των συντηρήσεων και επιβλέψεων που γίνονται ώστε όλοι και όλες να είναι ενήμεροι/-ες.

Ο δήμαρχος πήρε την επιλογή να αναλάβει την ευθύνη και να δηλώσει πως γίνονται έρευνες για να βρεθεί τι συνέβη, στοιχεία που, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα δοθούν στη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, και ενώ έχουν περάσει ήδη 3 ημέρες από το τραγικό γεγονός, ενώ διάφοροι καλοθελητές φρόντισαν να κάνουν τηλεοπτικές δηλώσεις περί υπαιτιότητας των παιδιών που σκαρφαλώνουν, δολιοφθορών φαντασμαγορικών διαστάσεων με λέιζερ κ.λπ. κ.λπ. για άλλη μια φορά επί της ουσίας δε δόθηκε καμία απάντηση. Η παιδική χαρά πιστοποιήθηκε το 2018. Με ποια διαδικασία έγινε αυτό και η πιστοποίηση αφορούσε το σύνολό της; Τι έγινε από τότε και μετά; Συντηρείται η παιδική χαρά εδώ και 4 χρόνια; Γίνονται εκθέσεις αυτοψίας; 

Παρόλο που παρακολουθήσαμε αγορεύσεις για τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για γήπεδα, παιδικές χαρές, σχολεία που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων συνειδητοποιούμε ότι στη γειτονιά μας δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα. Η μία παιδική χαρά της περιοχής αποτέλεσε το πιο επικίνδυνο μέρος παιχνιδιού για ένα παιδί, ενώ η δεύτερη, εκείνη στον λόφο Στρέφη, απλώς δεν υπάρχει πια και εντάσσεται και αυτή στα πλαίσια ανάπλασης από έναν ιδιώτη εργολάβο. Οι μπασκέτες στο  γήπεδο πάνω από την παιδική χαρά της Δαφνομήλη δεν υπάρχουν, ενώ στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Στρέφη επικίνδυνες περιφράξεις, καλώδια που κρέμονται, παρατημένα μεταλλικά καφάο και πλαγιές που καταρρέουν είναι όσα έχουν να αντιμετωπίσουν παιδιά και ενήλικες που θέλουν να αθληθούν ή να κάνουν τη βόλτα τους. Στα δε σχολεία μας πέφτουν μπαλκόνια και παράθυρα, πλημμυρίζουν αίθουσες, σαπίζουν σίδερα και πόρτες τόσα όσα και οι υποσχέσεις που χρόνια τώρα ακούμε από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Για άλλη μια φορά λάβαμε δεσμεύσεις… 
Η σημερινή κινητοποίηση ήταν η αρχή.
Τον έλεγχο στις υποσχέσεις σας ασκούν τα παιδιά μας.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από κοινού και δυναμικά την άμεση συντήρηση παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολικών κτιρίων από τις δημοτικές υπηρεσίες."

 

Η ασφάλεια των παιδιών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη σε κάθε σύχρονη πόλη που σέβεται τους κατοίκους της. Αν οι αρχές εστρέφαν το βλέμμα σε αυτό που ο κόσμος τους εξουσιοδότησε να κάνουν, θα είχαμε λιγότερα τέτοια περιστάτικά.

Το παιδί είχε κρανιακές κακώσεις, κάταγμα στο χέρι και μελανιές. Ευτυχώς βγήκε από το νοσοκομείο και δεν κινδυνεύει. Περαστικά!

 

 

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter