Optic Culture κέντρο Εξάρχεια/ Μια κουβέντα για τα μάτια σας σε ένα λόκαλ μαγαζί οπτικών

Το αγαπημένο μας οπτικάδικο ή καλύτερα οπτικοπωλείον της Θεμιστοκλέους, όπως θέλουμε να το λέμε, που μετράει πια τρία χρόνια στη γειτονιά, έχει καταφέρει να γίνει ένα αναπάντεχο λόκαλ κλάσικ. Η προσεγμένη επιμέλεια της συλλογής των γυαλιών από τον Γιώργο και την Χρύσα, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό rate of coolness στην προσέγγιση της δουλειάς τους, μιλάει στον Αθηναίο που δεν γουστάρει την μαζικότητα. Optic culture!

Συντάκτης: Κλέλια Α.
Φωτογραφίες - επιμέλεια: George Fiorakis 

Ένα συννεφιασμένο πρωινό του Νοέμβρη βρεθήκαμε με τα παιδιά να συζητάμε για την εμπειρία της παρουσίας τους στα Εξάρχεια, 3 χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία, και να μας μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα μιας και είναι πάντα uptodate με τις τρέχοντες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα τους.

Ο Γιώργος και η Χρύσα είναι απόφοιτοι Οπτικής και Οπτομετρίας, και τρία χρόνια πριν αποφάσισαν και ενώ όπως μας είπαν πολλοί τους είπαν τρελούς, να ανοίξουν τον δικό τους χώρο στην Θεμιστοκλέους 49, λίγο πιο πάνω από τους Πέντε Δρόμους και πέντε βήματα από την πλατεία. Το Optic Culture!

Συνεχίζουν ακράδαντα να πιστεύουν πως τα προβλήματα της γειτονιάς δεν διαφέρουν από κάποιας άλλης γειτονιάς του κέντρου, χωρίς όμως να εθελοτυφλούν, και περνώντας το κατώφλι τους (η πρόσοψη του μαγαζιού είναι δουλειά του street artist WD) νιώθεις ότι βρίσκεις αυτούς ακριβώς που έψαχνες για να φροντίσεις τα ματιά σου όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν φαρμακοποιό: η σχέση είναι προσωπική.


Εικόνα
Optic Culture γυαλιά


 

Εικόνα
Optic Culture Εξάρχεια

 

Εικόνα
Optic Culture Εξάρχεια

 

Συνδέοντας τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και στυλ με την δουλειά τους, η ομάδα του optic culture εμφανίζεται στα δύο σημαντικά tattoo φεστιβάλ της Αθήνας (International Tattoo convention και Tattoo Expo).


Γιατί tattoo conventions και όχι άλλες εμπορικές διοργανώσεις;

“Στα τατού ο κόσμος ψάχνει το διαφορετικό, αυτό που θα τον κάνει να ξεχωρίσει ή να τον εμπνεύσει. Χωρίς να ισχύει πάντα αυτό βέβαια. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Να είναι κάτι περισσότερο από ένα μαγαζί με γυαλιά αλλά ένας χώρος που θα συνδεθείς και αυτό που θα φοράς να είναι όντως κομμάτι του εαυτού σου και όχι απλά της μόδας. Συγχρόνως συχνά πρόκειται για το κοινό μας, αυτούς που θα έρθουν στα Εξάρχεια,  θα ψάξουν και τελικά θα επιλέξουν ένα ζευγάρι γυαλιά, για παράδειγμα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ή (neo)vintage αισθητικής. Μας ενδιαφέρει να τους γνωρίσουμε μέσα από την κοινή μας σημειολογία και να μπορέσουμε και εμείς από πλευράς μας να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες τους.”

Την αγάπη για την μοναδικότητα την “διαβάζει” κανείς στα συλλεκτικά κομμάτια οπτικών που διακοσμούν το μαγαζί τα οποία συλλέγουν από εκθέσεις του εξωτερικού. Το μικρόβιο του συλλέκτη ακολουθεί την Χρύσα όταν κατά την διάρκεια της συνέντευξης “συλλέγει“ ένα καβαλέτο για να το αναπαλαιώσει από τον απέναντι κάδο. Συγχρόνως μιλάμε για την προβληματική για την περιοχή, και το ευρύτερο κέντρο, αποκομιδή των σκουπιδιών, όπου τα παιδιά μας αναφέρουν ότι μόνο αν τον “ενοχλήσεις” τον δήμο έρχεται, κάτι που δείχνει και τη σημαντικότητα της συμμετοχής όλων στην βελτίωση της πόλης.


Εικόνα
Optic Culture Οπτικάδικο


 

Εικόνα
Optic Culture

 

Εικόνα
Optic Culture Εξάρχεια



Αντιλαμβάνονται τα σημεία των καιρών μέσα από την επαφή με τον κόσμο και τις εναλλαγές στο κοινό τους. Μας εξιστορούν πως ο αστικός τουρισμός των Εξαρχείων τελευταία είναι συχνά αντιστρόφως ανάλογη εικόνα με το θέαμα της γειτονιάς τα τελευταία χρόνια: την ίδια στιγμή που δουλεύουν με ντόπιους ή επισκέπτες, θα πρέπει άβολα να συμβιώσουν με τα λογής  “περίπτερα” της γειτονιάς. Οι ίδιοι είναι πολυπράγμονες ίσως γι αυτό θεωρούν πως “είναι ωραία στον παράδεισο” και ενσωματώνουν ευχάριστα την ποικιλομορφία, μένουν και πιστεύουν στο εγχείρημα τους, αφού και η διαφορετικότητα είναι αυτό που αναζητούν.

Στα άμεσα σχέδια τους η ολοκλήρωση του eshop του Optic culture και ίσως η δημιουργία ενός αδελφού μαγαζιού σε κάποια  αθηναϊκή γειτονιά με αντίστοιχη εναλλακτική κουλτούρα και παραπλήσιο κοινό με αυτό των Εξαρχείων. Αν και:“Δεν μπορείς να βρεις Εξάρχεια αλλού..” παραδέχονται και για κανένα λόγο, προσθέτουν, δεν θα άφηναν παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες το “σπίτι” τους. Αν και όπου και να το ‘’πετάξεις’’ αυτό το μαγαζί θα σταθεί πιστεύουμε εμείς, αφού υπάρχει η αγάπη αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει.

Ο Γιώργος, με αφορμή ένα ζευγάρι συλλεκτικά γυαλιά του σκι μας εξιστορεί την προέλευση των μηχανών cafe racer, και παράλληλα έχει φροντίσει να υπάρχουν γυαλιά ειδικά για οδηγούς μηχανής και ανθρώπους που τους αρέσει να βρίσκονται μακριά από τα φώτα της πόλης, όπως η συνοδοιπόρος του και ποδηλάτισσα Χρύσα, για snowboarders, skateboarders και άλλα. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά ασχολούνται με διάφορα, κάτι που ενσωματώνουν στην  και στη λογική του μαγαζιού αφού εκτός από τις διαφορετικές συλλογές που θα συναντήσεις αναλόγως την περίοδο που θα περάσεις, νέα έργα επίσης προστίθενται στο χώρο του Optic, από αγαπημένους λόκαλ καλλιτέχνες της Χρύσας και του Γιώργου.


Εικόνα
Optic Culture Εξάρχεια



Εικόνα
Optic Culture



 

Εικόνα
Optic culture

 
Στο Optic Culture δεν χρειάζεται φυσικά να είσαι καλυμμένος στο μελάνι ή επίδοξος αθλητής για να βρεις αυτό που ψάχνεις, υπάρχει ποικιλία σκελετών για κάθε ‘’τύπο’’ και τύπο ή τύπισσα, όπως επίσης και οι υπηρεσίες προς πάσης φύσεως υαλοφορούντες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εκεί όταν σπάσει ο σκελετός σου, όταν χρειάζεσαι το βιδάκι αυτό το μικρό και γενικά ότι μπορεί να χρειαστείς σε σχέση με τα γυαλιά ηλίου ή τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής και τα σχετικά αναλώσιμα.

Τα γυαλιά ηλίου εκτός από ένα κλασικό μέρος του αθηναϊκού στυλ και κάθε λογής hangover, είναι και απαραίτητα όταν ζεις σε μία χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό ηλιοφάνειας. Υπάρχουν ειδικοί φακοί γυαλιών ηλίου για τον χειμώνα που προστατεύουν και ξεκουράζουν τα μάτια τις συννεφιασμένες και χειμωνιάτικες μέρες. Τι γίνεται όμως με τους φακούς επαφής;

Crash Test - Φακοί επαφής για πρώτη φορά!

Δεδομένου ότι τον Οκτώβριο ξεκινούν όλα τα μαθήματα, στο mood της περιόδου ζητήσαμε και εμείς σαν μαθητούδια στα παιδιά να μας λύσουν απορίες και να μας μάθουν κανόνες και μυστικά σε σχέση με την χρήση φακών επαφής για πρώτη φορά (και για πάντα). Το μάθημα προσφέρεται από το Optic Culture σε κάθε νέο χρήστη προσωπικά για αρκετή ωρίτσα, μέχρι οι οπτικοί να βεβαιωθούν ότι μπορούμε να αυτονομηθούμε στην εφαρμογή, και σαν καλοί δάσκαλοι είναι εκεί αν χρειαστεί να ανατρέξουμε για ερωτήσεις και αλλαγές. 

Yes!
Υπάρχουν φακοί επαφής για κάθε τύπο πάθησης των ματιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, πολυεστιακοί κ.ο.κ) . Οι γυναίκες λόγω μακιγιάζ είναι πιο γρήγορες στην εκμάθηση της χρήσης φακών επαφής. Όταν δοκιμάζουμε φακούς επαφής χρειάζονται συνήθως 2-3 μέρες για να εξοικειωθεί το μάτι. Το πρώτο ζευγάρι φακών είναι δείγμα δωρεάν και προσφέρεται δοκιμαστικά, όταν βεβαιωθούμε ότι μας ταιριάζει τότε προχωράμε στην αγορά του. 

 

Εικόνα
Optic Culture γυαλιά


Εικόνα
Optic culture

Δομιμάζουμε φακούς επαφής, με backround tape art από out of tape, cheers bro

Εικόνα
Optic culture

 

Εικόνα
Optic culture

 
 
No.
Το πιο σύνηθες λάθος είναι ότι δεν πλένουμε τα χέρια μας πριν την εφαρμογή των φακών. Πρέπει να τα πλένουμε ακριβώς τη στιγμή πριν τους εφαρμόσουμε (όσες μπύρες και να έχουμε πιει όταν γυρίσουμε). Δεν συνίσταται να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, ακόμα και αν το είδος των φακών που φοράμε το επιτρέπει (“επιτρέπεται” για εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι συχνά). Η θήκη επ ουδενί να μην μπαίνει χύμα στο νεσεσέρ με τα καλλυντικά μας, χρησιμοποιούμε ένα σακουλάκι για να την μεταφέρουμε. 

Eye wars: οπτικοί vs ελληνικό κράτος.
Τελικά τι συμβαίνει σε σχέση με το κομμάτι επιδότησης γυαλιών από τους ασφαλιστικούς φορείς? “Σε καμία περίπτωση οι οπτικοι δεν είναι κατά της επιδότησης. Ο λόγος των κινητοποιήσεων αφορά στην μετακύλιση της πληρωμής από απευθείας στον ασφαλισμένο , στους επαγγελματίες. Η διαμάχη αφορά στις καθυστερήσεις της εξόφλησης τους και την αφερεγγυότητα του συστήματος. Στην ουσία μάχονται για πιο επουσιώδεις αλλαγές στο σύστημα όπως η μηχανογράφηση του on line . Αντιπροτείνουν την συλλογή συνταγών από τους οπτικούς - αφαιρώντας την ταλαιπωρία από τον ασφαλισμένο, αλλά και να ισχύσει το τρέχω σύστημα πληρωμής απευθείας του ασφαλισμένου. "Σαν κλάδος δεν δεχόμαστε να χρηματοδοτούμε το κράτος που μια η άλλη το έχουν όλες οι επιχειρήσεις σαν συνέταιρο.. με τόσους φόρους που εισπράττει"

Κλείσιμο
Χαιρόμαστε για το Optic Culture γιατί αναγνωρίσαμε ξανά, τρία χρόνια μετά την πρώτη μας συζήτηση, την ίδια αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουν, μακριά από την λογική του πράττω μόνο για να εισπράττω. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το Optic Culture έχει γίνει καιρό τώρα κομμάτι της πολύμορφης παραλίας της Θεμιστοκλέους.

 

Εικόνα
optic culture

 

Εικόνα
Optic

 

Εικόνα

 

Εικόνα

Τα καλύτερα παιδιά, χαλαρά άτομα και ειδικοί στη δουλειά τους!

//
ινφο
Optic Culture 
Θεμιστοκλέους 49, Εξάρχεια
Τηλ. 210 3803616
 



ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Συντάκτης: Κλέλια Α.
Φωτογραφίες - επιμέλεια: George Fiorakis


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter