Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού επιστρέφει σε δύο λόφους και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής

Το 2ο Φεστιβάλ Λυκαβηττού, το πολιτιστικό γεγονός που επαναδιεκδικεί τον δημόσιο χώρο, τον δημόσιο λόγο και τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, επιστρέφει και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες και ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επόμενη έκδοσή του τον Μάιο.

 
Η συντονιστική ομάδα του Φεστιβάλ Λυκαβηττού - Δύο Λόφοι, απευθύνει κάλεσμα στους/στις καλλιτέχνες/-ιδες και καλλιτεχνικές ομάδες που θέλουν να συμμετέχουν στο 2ο Φεστιβάλ Λυκαβηττού που θα πραγματοποιηθεί στους λόφους Λυκαβηττού και Στρέφη. 
Μόνη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του φεστιβάλ (βλέπε παρακάτω "Συλλογικές συναντήσεις"). 

Η ιδέα του Φεστιβάλ Λυκαβηττού γεννήθηκε μέσα στον πρώτο εγκλεισμό, τον Μάρτιο του 2020. Η ανάγκη της ομάδας του φεστιβάλ ήταν να "συμπληρωθεί" η κινητοποίηση αυτή με την ανάδειξη του καλλιτεχνικού περιεχομένου. Γιατί αν ο λεγόμενος ανεξάρτητος χώρος τροφοδοτεί με τη ζωτικότητά του ολόκληρο τον χώρο των παραστατικών τεχνών, είναι ωστόσο ο πιο εύθραυστος και εκτεθειμένος στην αναγκαστική παύση των εργασιών. Η επιθυμία προβολής και στήριξής του, τους οδήγησε στο να ονειρευτούν ένα ανοικτό δημόσιο πολιτιστικό γεγονός.

Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού είναι ένα πείραμα στοχασμού και επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα φεστιβάλ. Στον πυρήνα της ταυτότητάς του βρίσκεται η διαφάνεια της διαδικασίας μέσα από τη δημοσιοποίηση των εσωτερικών διεργασιών, προβληματισμών, υλικών, η προσπάθεια μη ηγεμόνευσης, η επινόηση ενός άλλου τρόπου συνάντησης τόσο των καλλιτεχνικών έργων μεταξύ τους, όσο και των καλλιτεχνικών έργων με το κοινό.

Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού είναι επίσης ένα πολιτιστικό γεγονός που θέτει το ζήτημα της επαναδιεκδίκησης του δημόσιου. Επικεντρωνόνται σε τρεις βασικές διαστάσεις του δημόσιου: στον δημόσιο χώρο που όλο και περισσότερο μας απαγορεύεται, στις λέξεις που εκφυλίζονται ή διαγράφονται, και βέβαια στα ίδια τα καλλιτεχνικά έργα που κινδυνεύουν να γίνουν μόνο προϊόντα. Απευθύνονται και επιθυμούν να συμπεριλάβουν το κοινό που αισθάνεται απομακρυσμένο ή αποκλεισμένο από τα πολιτιστικά αγαθά. 

Εικόνα
festival_lykavittou_strefi_cutlure_open_call_inexarchiagr

Οδηγίες για τις καλλιτεχνικές προτάσεις:

Κάθε καλλιτέχνης / καλλιτεχνική ομάδα μπορεί να καταθέσει μία (1) μόνο πρόταση. Τα έργα που θα προταθούν θα πρέπει να είναι επιτελεστικής μορφής (φυσική παρουσία σώματος/σωμάτων). Το "θέμα" τους θα πρέπει να είναι η ίδια η ταυτότητα του φεστιβάλ: ζητούμενο είναι τα ερωτήματα που γέννησαν το φεστιβάλ να συνδιαλλαγούν με τα έργα που θα το στοιχειοθετήσουν.

Συγκεκριμένα, οι καλλιτεχνικές προτάσεις καλούνται να προσεγγίσουν το ερώτημα του χώρου ή/και των λέξεων ως δημόσιων αγαθών. Ο δημόσιος χώρος όλο και περισσότερο περιφράσσεται, εμπορευματοποιείται, αστυνομοκρατείται, χάνει εν ολίγοις τον χαρακτήρα του δημόσιου. Χάνονται όμως και οι λέξεις μας. Κάποιες εξαφανίζονται, κάποιες άλλες αλλοιώνονται, εκφυλίζονται, σβήνεται το νόημά τους, άλλες δαιμονοποιούνται, κι άλλες εξωραΐζονται, παίρνουν άλλο πρόσημο, από θετικές γίνονται αρνητικές και οι αρνητικές κανονικοποιούνται.

Πώς όμως να περιγράψουμε τα φαινόμενα χωρίς να έχουμε τις λέξεις γι’ αυτά;

Πώς μαζί με το νόημα και την ισχύ των λέξεων να ξαναβρούμε τη χαμένη αφέλεια και την αίσθηση του θαυμαστού που διατηρούσε κάποτε η τέχνη στον κόσμο;

Και πώς οι τόποι όπου ζούμε, οι τόποι που φέρουν τις μνήμες και όπου ξεδιπλώνονται οι ιστορίες μας, θα ξαναγίνουν χώροι του "εμείς", τόποι φανέρωσης, αποκάλυψης, συνάντησης;

- Η περιγραφή της πρότασης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες. Ο τρόπος υποστήριξης και περιγραφής της πρότασης είναι ελεύθερος.
- Η πρόταση θα πρέπει να καθορίζει σε ποιον από τους δύο λόφους επιθυμεί να παρουσιαστεί καθώς και το ακριβές σημείο. Τα σημεία θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια των συλλογικών συναντήσεων και διεργασιών.
- Η διάρκεια των έργων είναι επίσης ελεύθερη. Τα έργα που θα διαρκούν λιγότερο από 30 λεπτά θα παρουσιαστούν ως σπονδυλωτή περιήγηση που θα συνδιαμορφωθεί στις συλλογικές συναντήσεις.

Εικόνα
festival_lykavittou_strefi__open_call_inexarchiagr

Συλλογικές Συναντήσεις:

Η παρουσία των ομάδων σε όλες τις συλλογικές συναντήσεις είναι απαραίτητη και αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ. Οι ομάδες παρακαλούνται να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητά τους για όλες τις παρακάτω ημερομηνίες, και αυτό για όσο διαρκεί το φως της ημέρας:

- 17 Απριλίου: Συνάντηση στον λόφο του Λυκαβηττού με όλους τους συμμετέχοντες / Γνωριμία και σύντομη παρουσίαση από τις ομάδες του έργου τους και του πώς αυτό συνδέεται με την ταυτότητα του Φεστιβάλ / Συλλογικό ρεπεράζ στον λόφο.

- 18 Απριλίου: Συνάντηση στον λόφο του Στρέφη με όλους τους συμμετέχοντες / Συλλογικό ρεπεράζ στον λόφο / Οριστικοποίηση των σημείων (και για τους δύο λόφους) όπου θα παιχτούν τα έργα.

- 24 Απριλίου (ομάδα έργων Λυκαβηττού) και 25 Απριλίου (ομάδα έργων Στρέφη): Συνδιαμόρφωση του προγράμματος του Φεστιβάλ ανά λόφο με βάση το περιεχόμενο του κάθε έργου, του τρόπου που συνδιαλέγεται με τα υπόλοιπα, τις ανάγκες του όσον αφορά το φυσικό φως.

- 8 Μαΐου (ομάδα έργων Λυκαβηττού) και 9 Μαΐου (ομάδα έργων Στρέφη): Τεχνικό πέρασμα (αλληλουχία των έργων, φροντίδα της μετάβασης του κοινού από τον έναν φυσικό χώρο στον άλλο, χρόνος μετάβασης, συνοδεία του κοινού…)

Μια συνάντηση απολογισμού θα διοργανωθεί μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη (φώτα, ήχος), δεν θα υπάρξουν, από σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και για να επιτραπεί ο διάλογος μεταξύ έργου και φυσικού χώρου. Οι καλλιτέχνες οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τον ήδη υπάρχοντα φωτισμό του δημόσιου χώρου των λόφων καθώς και τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του εδάφους.

Τα έργα προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. Η οικονομική συνεισφορά θα είναι ελεύθερη καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Στόχος είναι να δοθεί στο κοινό μια επιπλέον ευκαιρία να ανταποδώσει, καλλιεργώντας παράλληλα μια σχέση υπευθυνότητας τόσο προς το καλλιτεχνικό έργο όσο και προς την οργάνωση. Το ταμείο θα είναι κοινό και θα μοιραστεί ισόποσα στις καλλιτεχνικές ομάδες.
Σε περίπτωση απαγορεύσεων, ο προγραμματισμός θα μετατεθεί αυτούσιος μόλις αυτές αρθούν.

Η συντονιστική ομάδα

Δόμνα Ζαφειροπούλου | Μάνος Λαμπράκης | Κωσταντής Μιζάρας | 
Τατιάνα Πίττα | Μυρτώ Ράις | Γιώργος Σιώρας-Δεληγιάννης

//


Extra Ίνφο


Που
Στο λόφο του Λυκαβηττού και στο λόφο του Στρέφη

Πότε
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 να καταθέτουν τις προτάσεις τους, σε μορφή pdf, στο email: lycabettusfestival@gmail.com. Δεν θα υπάρξει παράταση.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 22-23 και 29-30 Μαΐου 2021

Οι προτάσεις θα αναρτώνται στη δημόσια πλατφόρμα

Εισιτήρια
Τα έργα προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. Η οικονομική συνεισφορά θα είναι ελεύθερη καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. 

//

Μάθετε περισσότερα στη fb σελίδα του Φεστιβάλ Λυκαβηττού.

Εικόνα
festival_lykavittou_strefi_cutlure_open_call_balloon_inexarchiagr


Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter