Επιστολή της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων προς τον Γ.Καμίνη

Επιστολή της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων προς τον Δήμο Αθηναίων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ολόκληρη η επιστολή από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων:

«Για την κεντρική και εγκαταλελειμμένη γειτονιά των Εξαρχείων»

Στα εννιά χρόνια της λειτουργίας της, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να προσεγγίσει με κάθε τρόπο τους υπεύθυνους καθαριότητας του δήμου,προκειμένου να καταδείξει το τεράστιο πρόβλημα από το οποίο πάσχει η γειτονιά μας και το οποίο έχει φθάσει να απειλεί σήμερα τη δημόσια υγεία των κατοίκων. 

Τα Εξάρχεια είναι μία περιοχή πυκνοκατοικημένη και με μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω των μαγαζιών φαγητού και διασκέδασης. Άρα, πολύ λογικά θα περίμενε κανείς οτι οι υπηρεσίες καθαριότητας θα έπρεπε να είναι ενισχυμένες και προσαρμοσμένες στις αυξημένες ανάγκες της συγκεκριμένης γειτονιάς του κέντρου, από τη στιγμή που οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν αδειοδοτήσει τη λειτουργία των καταστημάτων. 

Αντί γι’ αυτό αρκεί μία βόλτα σε δρόμους-πεζοδρόμια για να διαπιστώσει κανείς την εγκατάλειψη της γειτονιάς και τη μετατροπή της σε απέραντο σκουπιδότοπο κάθε βράδυ με ξεχειλισμένους τους ανεπαρκείς κάδους έξω από τα καταστήματα διασκέδασης. 
Η δυσωδία που αναδύεται πολλές φορές απο τους δρόμους και τις γωνίες είναι ανυπόφορη, αφού χρησιμοποιούνται σαν υπαίθριες τουαλέτες των εκατοντάδων θαμώνων της περιοχής. Οι κάτοικοι έχουμε ασκηθεί να περπατάμε προσεκτικά για να μη μεταφέρουμε στα σπίτια μας και περιττώματα σκύλων, καθώς δρόμοι και πεζόδρομοι, που έχουν γίνει αφοδευτήρια των κατά τα άλλα συμπαθητικών τετραπόδων, σπανίως πλένονται και ποτέ δεν απολυμαίνονται. 

Η ποιότητα και η επάρκεια του φωτισμού κάνει μία γειτονιά ευχάριστη και ασφαλή για τους κατοίκους και τους θαμώνες της. Ωστόσο στην περιοχή μας δρόμοι κεντρικοί, που είναι πέρασμα για πολλούς κατοίκους (Θεμιστοκλέους, Μεθώνης, Ζωοδόχου πηγής, Σμολένσκι, Στρέφης), έχουν ελλειπή φωτισμό. Χρειάζεται και άμεση αντικατάσταση των λαμπτήρων, όταν παύουν να λειτουργούν, αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου, στην οποία μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται συνήθως μόνο μετά τις παρατεταμένες τηλεφωνικές οχλήσεις των ίδιων των κατοίκων. 

Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους, είναι η έλλειψη ασφαλών πεζοδρομίων. Το μεγαλύτερο τμήμα της πλακόστρωσης είναι παλιό και κατεστραμμένο, με σπασμένες πλάκες-παγίδες για τους πεζούς περαστικούς, με πολλά ατυχήματα να έχουν σημειωθεί. 

Επίσης, τα σκαρφαλωμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια έχουν υποκαταστήσει τα Parking εμποδίζοντας τη διέλευση των περαστικών, ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, μητέρων με καροτσάκια κ.λπ. 

Ενα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η άναρχη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των μαγαζιών διασκέδασης και η ηχορύπανση που προκύπτει απο αυτά. Είναι κουραστικό και επικίνδυνο να περπατάμε στα κράσπεδα των πεζοδρομίων και στο δρόμο, επειδή δεν έχει μείνει ούτε μισό μέτρο από το πεζοδρόμιο. Ενδεικτικά, επί των οδών Ζωοδόχου Πηγής, Μεταξά, Βαλτετσίου, Εμμανουήλ Μπενάκη τα τραπεζοκαθίσματα επεκτείνονται τόσο που, όχι μόνο εμποδιζουν την κίνηση των πεζών, αλλά σε ορισμένες περιστώσεις καταλαμβάνουν και το οδόστρωμα. Ο θόρυβος, που προκαλείται εξαιτίας της απουσίας κανόνων λειτουργίας, είναι εξοντωτικός. 

Στη βάση αυτών των δεδομένων, αναρωτιόμαστε ποιος διαθέτει τέτοια αναισθησία. Ο δήμος, οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών ή και οι δύο μαζί; Μήπως οι επιχειρηματίες πληρώνουν το Δήμο για ένα μέρος του πεζοδρομίου και τελικά κάνουν χρήση όλου του μήκους και του πλάτους του, αφού δεν ελέγχονται απο κανένα; 
Από τις υπηρεσίες του Δήμου ζητάμε άμεσα τη λήψη των στοιχειωδών μέτρων που δικαιούμαστε και που δικαιολογεί τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε.

Συγκεκριμένα:
- Συχνότερη αποκομιδή σκουπιδιών - δύο φορές τη μέρα - και ιδιαίτερα στα σημεία που συγκεντρώνονται μαγαζιά, περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
- Πλύσιμο και απολύμανση των κάδων, πλύσιμο και απολύμανση των δρόμων και των πεζοδρομίων, δημόσιες χημικές τουαλέτες.
- Πιο δυνατό φωτισμό και άμεση αποκατάσταση των βλαβών στην ηλεκτροφώτιση και ιδιαίτερα σε δρόμους κεντρικούς που είναι πέρασμα για πολλούς κατοίκους (Θεμιστοκλέους, Μεθώνης, Ζωοδόχου Πηγής, Σμολένσκι, Στρέφης).
- Ελεύθερα πεζοδρόμια και πεζόδρομοι απο παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
- Τήρηση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων ( τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση κλπ ) .
- Επισκευή η αντικατάσταση των κατεστραμμένων πεζοδρομίων.
- Πότισμα και φροντίδα του ελάχιστου πράσινου της γειτονιάς, έγκαιρο κλάδεμα των δέντρων.
- Αποκατάσταση του Λ. Στρέφη ως του βασικού πνεύμονα πρασίνου και ασφαλούς χώρου αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους κατοίκους των Εξαρχείων-Νεάπολης-Μουσείου. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. Γ.Καμίνη
Κοινοποίηση: κ. Αντιδημάρχους,
Δημοτικούς Συμβούλους,
Συμβούλους 1ου Διαμερίσματος.
Επιστολή της Επιτροπής Πρωτοβουλιας Κατοικων Εξαρχείων προς τον Δήμαρχο Αθηναιων κ. Γ. Καμίνη η οποία παραδόθηκε και πρωτοκολλήθηκε σήμερα, 25.10.16.

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter