Ανακοίνωση Αρχιτεκτονικής Σχολής ενάντια στον υποβιβασμό του 35ου Δημοτικού στην οδό Κωλέττη

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την απόφαση υποβάθμισης του σχολείου στα Εξάρχεια. Μια ακόμη κίνηση μετά τα αιτήματα των γονέων, δασκάλων, συλλόγων εκπαιδευτικών, της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων αλλά και κατοίκων ανεξάρτητα, πάντα ενάντια στο ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου.

Έγινε γνωστή πριν λίγο καιρό εκ μέρους της Δ/σης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η πρόθεση να γίνει το 35ο Δημοτικό Σχολείο στην Κωλέττη από εξαθέσιο τετραθέσιο. Μια τέτοια κίνηση, μετά από τους συνεχείς υποβιβασμούς, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο του σχολείου, δημοτικού και νηπιαγωγείου, αφού η συρρίκνωση του σχολείου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την επιλογή του από νέους μαθητές αλλά και πολλοί από τους υπάρχοντες θα μετεγγραφούν σε γειτονικά σχολεία και σε τάξεις με μεγάλο αριθμό παιδιών. Το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου θα έχει συνέπειες και θα υποβαθμίσει την γειτονιά που έχει ούτως ή άλλως ιδιαίτερες ανάγκες. Μια γειτονιά που ζουν οικογένειες από διάφορες και διαφορετικές χώρες οπότε ο αριθμός μαθητών ανά τάξη έχει ιδιαίτερη σημασία.

Οι κάτοικοι έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση του σχολείου αλλά να κινητοποίηθούν δυναμικά ενάντια στην απόφαση ώστε να συνεχίσει την λειτουργία του το σχολείο της γειτονιάς.
 
// 

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο σχετικά με το θέμα
"Οδηγούν προς κλείσιμο το σχολείο στην Κωλέττη στα Εξάρχεια."

και εδώ ένα κείμενο για το 35ο Δημοτικό σχολείο στα Εξάρχεια που μας έστειλε Γιώργος Τζιτζικάκης
"Τοστ σ' αλουμινόχαρτο για το τρίτο διάλειμμα"

//  


Μια ακόμη αντίδραση

Τα μέλη της Αρχιτεκτονικής σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνηγορούν στην ζωτικής σημασίας ύπαρξη του Δημοτικού Σχολείου στην Κωλέττη στα Εξάρχεια. Υποστηρίζουν ότι η γειτονιά μας έχει την ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών, και όχι την υποβάθμισή τους, καθώς αυτό –ανάμεσα σε άλλα- θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν στην γειτονιά.

Παράλληλα το κτίριο σχεδιάστηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Μητσάκη, και είναι ένα κτίριο αρχιτεκτονικής σημασίας. Εκτός του ότι πληροί όλες τις προδιαγραφές  για τη λειτουργία του ως σχολείου (ευρύχωρες εξοπλισμένες αίθουσες, βιβλιοθήκες κτλ) με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά δείγματα του Ελληνικού Μοντερνισμού.


Ανακοίνωση Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

Τα μέλη της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, συνηγορούν στα αιτήματα των γονέων, των δασκάλων και των κατοίκων των Εξαρχείων, που ζητούν να συνεχίσει η λειτουργία του 35ου Δημοτικού Σχολείου ως εξαθέσιου.
Το συγκεκριμένο κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Μητσάκη, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, συγκαταλέγεται στα σημαντικά δείγματα του Ελληνικού Μοντερνισμού και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η λειτουργία του, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί για να αποτελέσει ζωντανό πόλο της γειτονιάς των Εξαρχείων. 

Η ευαίσθητη και παράλληλα πολύ ζωντανή γειτονιά με την οποία συνδέετε άμεσα η Σχολή Αρχιτεκτόνων έχει απόλυτη ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν στην περιοχή.

Υπογεγραμμένο από την κοσμήτορα της σχολής και καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελένη Μαΐστρου


Εικόνα
απόφαση

  

 
Περισσότερα για το κτίριο παρακάτω
(πηγή)
 

Δημοτικό Σχολείο Κωλέττη και Σουλτάνη
Αθήνα, 1932

Αρχιτέκτων
Νίκος Μητσάκης (1899-1941)

Το κτίριο της οδού Kωλέττη ανήκει στα έργα αναφοράς του ελληνικού μοντερνισμού. Σχεδιάστηκε από τον προικισμένο αρχιτέκτονα Nίκο Mητσάκη στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος των σχολικών κτιρίων του ’30, και αποτελεί μια από τις αυθεντικότερες εκφράσεις των ριζοσπαστικών αρχών του Mοντέρνου Kινήματος στην Eλλάδα. 
 
Περιλαμβάνει δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, υπόστεγο γυμναστικής , γραφεία καθηγητών και επιθεώρησης. Η αρχιτεκτονική πρόταση προέβλεπε και ανεξάρτητο κτίριο για την αίθουσα τελετών και χειροτεχνίας, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε. 

Το συγκρότημα διατάσσεται σε σχήμα Π με τον κύριο όγκο του κτιρίου των αιθουσών διδασκαλίας στην μακριά πλευρά του, και στα δύο σκέλη του τον χαμηλότερο όγκο των γραφείων και το υπόστεγο γυμναστικής αντίστοιχα. Η είσοδος στο συγκρότημα γίνεται από στοά, η οποία στον πρώτο όροφο διαμορφώνεται ως γέφυρα σύνδεσης της πτέρυγας των γραφείων με το κτίριο των αιθουσών διδασκαλίας που έχει ισόγειο και δύο ορόφους. Tο κεντρικό κλιμακοστάσιο τοποθετείται στον άξονα της σύνθεσης. Η είσοδος στις τάξεις γίνεται ανά δύο από μικρό προθάλαμο μέσω ανοικτού διαδρόμου-εξώστη. 

Η λύση αυτή δίνει στις όψεις μια ενδιαφέρουσα ρυθμική και συμμετρική διαμόρφωση, στην οποία επικρατούν τα μεγάλα οριζόντια ανοίγματα και οι πρόβολοι των εξωστών. Στο δώμα το κτίριο στέφεται με pergola που περιβάλλει την απόληξη του κλιμακοστασίου.
Tο σχολείο της οδού Kωλέττη είναι κατασκευασμένο από σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και οπτοπλινθοδομή και τα υλικά των όψεων είναι οι επιχρισμένες επιφάνειες, τα ξύλινα υαλοστάσια και τα σιδερένια κιγκλιδώματα.


 
// 

Εικόνα
Ανακοίνωση Αρχιτεκτονικής Σχολής ενάντια στον υποβιβασμό του 35ου Δημοτικού στην οδό Κωλέττη

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter