Καλλιδρομίου

Η οδός Καλλιδρομίου έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία και την κουλτούρα της συνοικίας.

Είναι μοναδική στην καρδιά πολλών ανθρώπων, είτε ζουν στα Εξάρχεια είτε όχι, για πολλούς λόγους: τόσο για τις αξιοπρόσεκτες παρουσίες που κατοικούσαν ή σύχναζαν στο δρόμο αυτό, για τα όμορφα και ιστορικά νεοκλασικά κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που ακόμη διατηρούνται εδώ, όσο και για τα διάσημα μπαράκια, τα διαφόρων ειδών μαγαζιά και τα σημεία συνάντησης που φιλοξενεί η Καλλιδρομίου στις ρίζες του λόφου του Στρέφη.

Όλα ζωντανεύουν και οι αναμνήσεις έρχονται κάθε Σάββατο που η Καλλιδρομίου σφύζει από ζωή στην πιο ξεχωριστή λαϊκή αγορά της Αθήνας. 

Η πιο γνωστή συνάντηση των κάτοικων των Εξαρχείων και των γύρω περιοχών για τα απαραίτητα ψώνια της εβδομάδας, εξελίσσεται σε μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων και καταφέρνει να γεφυρώσει ένα μικρό χάσμα: οι σικάτες κυρίες του 

Κολωνακίου ψωνίζουν δίπλα στις μετανάστριες της περιοχής που περιτριγυρίζονται από ζωηρά παιδάκια. Οι συζητήσεις για την επικαιρότητα δίνουν και παίρνουν πάνω από μυρωδάτα λουλούδια και βότανα, βιολογικά προϊόντα ,φρέσκα ψαριά και λαχανικά, που ξυπνούν μνήμες από την παιδική μας ηλικία και από μία παλιά Αθήνα.

 
Στην Καλλιδρομίου βρίσκεται  το Θέατρο της Οδού Καλλιδρομίου και η Δραματική Σχόλη του Γιώργου Αρμένη, αλλά και  ποικιλία εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλεία και μαγαζιά γραφικών τεχνών. Η Καλλιδρομίου, άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί εστία καλλιτεχνών. Ο Σιλβερσον , ο Νίκος Σκαλκώτας  -ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σύνθετες του εικοστού αιώνα- ,ο Νίκος Μπαλής , ο Στέλιος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Άσιμος είναι μόνο μερικές από τις εμβληματικές φιγούρες του δρόμου.

 
Στην ομορφιά του δρόμου, όμως, συμβάλλουν και τα μπαράκια που διατηρούν την εικόνα και την ευχάριστη διάθεση της Καλλιδρομίου. Πολλά από αυτά στεγάζονται χρόνια εδώ και δίνουν παλμό στα Εξάρχεια. Το ιστορικά καφενεία και ταβερνάκια, κρατάνε ζωντανή τη φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα της περιοχής, με υπέροχες γεύσεις τις καλοκαιρινές βραδιές. 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Κτίριο - σύμβολο των Εξαρχείων. Η ποικιλομορφία των Εξαρχείων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και αυτό το συναντάμε ακόμη και πολεοδομικά. Πολλά κτίρια μπορούν να αναφερθούν για την ιστορική ή...

PLACES

Το πάρκινγκ τους, Πάρκο Μας

PLACES

O παραμελημένος πνεύμονας των Εξαρχείων

PLACES

Newsletter