Γράφουν

Ο Λόφος του Στρέφη

O παραμελημένος πνεύμονας των Εξαρχείων

Ο λόφος του Στρέφη είναι η πιο κοντινή απόδραση στη φύση από την περιοχή των Εξαρχείων - ένας μικρός πνεύμονας πρασίνου.  Λίγα σκαλιά μόνο από την Πλατεία Εξαρχείων και μπορείς να δεις ολόκληρη την Αθήνα.


Ο λόφος όμως είναι παραμελημένος και προσπαθεί να επιβιώσει.
Ο Δήμος, όμως, φαίνεται για μία ακόμη φορά να αδιαφορεί, αναγκάζοντας τους ίδιους τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την συντήρηση των 50 περίπου στρεμμάτων του λόφου. Ο απλός κόσμος ευαισθητοποιείται και πολλές φόρες οργανώνει δράσεις για τον καθαρισμό του λόφου και την προφύλαξή του. Η επιτροπή "Εξαρχειώτες και Φιλοι για το Λόφο του Στρεφη" έχει ιδρυθεί για το σκοπό αυτό, και σε συνεργασία με τους κατοίκους ασκούν πιέσεις στο δήμο για να ενδιαφερθεί για την περιοχή. Παρόλα αυτά, ο λόφος παραμένει σχεδόν σε πλήρη εγκατάλειψη.


Ο Στρέφης ήταν ιδιοκτήτης ενός λατομείου την δεκαετία του 1840 που βρισκόταν στο λόφο του Στρέφη, τότε λόφος Αγχεσμού. Η δεντροφύτευση έγινε το '24 με 26' δημιουργώντας ένα πανέμορφο πράσινο χώρο στα προάστια της τότε πόλης. Για τον λόγο αυτό, η Εμμανουήλ Μπενάκη ονομαζόταν τότε οδός Προαστίου.

Το 1936 έγινε η πρώτη ανάπλαση του χώρου που και ο λόφος έφτασε τη σημερινή του έκταση και ονομαζόταν άλσος Πινακωτών. Από τότε, μόλις το 1985, γίνεται νέα ανάπλαση του λόφου και δημιουργείται το ανοικτό γήπεδο του µπάσκετ. Δημιουργήθηκαν κούνιες, θεατράκι, πεζόδρομοι και άλλα. Τότε, παρόλο που η Αθήνα ήταν ανοχύρωτη πόλη, είχαν δημιουργηθεί στις πλαγιές του και οχτώ καταφύγια για προφύλαξη από αεροπορικό βομβαρδισμό. Την εποχή εκείνη, ο λόφος έκλεινε κατά τις 6 µ.µ., αλλά αυτό δεν σήµαινε ότι η ζωή σταματούσε. Ο φύλακας µε μικρό αντίτιμο, άφηνε ζευγαράκια να βρίσκουν καταφύγιο, ενώ πολλοί έφηβοι έκαναν τη βόλτα τους και τα πρώτα τους τσιγάρα τρυπώνοντας από ανοίγματα του συρματοπλέγματος. Για μερικά χρόνια ο λόφος διατηρούνταν σε καλή κατάσταση και ήταν πόλος έλξης των κατοίκων των Εξαρχείων αλλά και όλης της Αθήνας. Από εκεί και πέρα, η συνεχής εγκατάλειψη και αδιαφορία των δημοτικών αρχών για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας είχε σαν αποτέλεσμα και την απαξίωση του λόφου του Στρέφη.

 
 

Από το 2004 καθαρίζεται καθημερινά αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζετα δενδροφύτευση, τοποθέτηση των βανών για να λειτουργήσει το σύστημα πυρόσβεσης, ανακατασκευή της παιδικής χαράς και μόνιμη φροντίδα. Επιπλέον ενίσχυση του φωτισμού, διοργάνωση εκδηλώσεων και στήριξη της ύπαρξης και παραμονής των αναψυκτηρίων στο χώρο, για προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων γειτόνων, μικρών και μεγάλων. 

Η ελπίδα όμως υπάρχει. Στο Λόφο ευτυχώς ακόμη θα συναντήσεις παιδιά που παίζουν, ζευγαράκια που απολαμβάνουν τη θέα ή παρέες που αράζουν στους χώρους του. Αν είσαι τυχερός ίσως πετύχεις κάποιο από τα φεστιβάλ που γίνονται  με μουσική ή θεατρικές παραστάσεις. Όμορφα πράσινα μονοπάτια, φιλικά μεζεδοπωλεία και φυσικά το γηπεδάκι που συνήθως σφύζει από νέο κόσμο.

Τι μπορώ εγώ να κάνω για το λόφο;
Να μην τον ξεχνάς ! Ο λόφος είναι εδώ, έτοιμος να μας προσφέρει τη φιλοξενία του. Βοηθάμε στην ύπαρξη ζωής και ζωντάνιας στο Λόφο του Στρέφη. Συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις που γίνονται για το καθαρισμό του αλλά και ατομικά βοηθάμε στον καθαρισμό του με κάθε μας επίσκεψη. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.



Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Κτίριο - σύμβολο των Εξαρχείων. Η ποικιλομορφία των Εξαρχείων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και αυτό το συναντάμε ακόμη και πολεοδομικά. Πολλά κτίρια μπορούν να αναφερθούν για την ιστορική ή...

PLACES

Το πάρκινγκ τους, Πάρκο Μας

PLACES

Κέντρο συνάντησης η πολύμορφη πλατεία με το άγαλμα των μικρών ερώτων, πάντα ανατρεπτική, με ιστορικά κτίρια, πολλές αναμνήσεις και πολυτάραχη διαδρομή, εξακολουθεί να παραμένει το πιο γνωστό σημείο των...

PLACES

Newsletter