Μπλε Πολυκατοικία

Κτίριο - σύμβολο των Εξαρχείων. Η ποικιλομορφία των Εξαρχείων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και αυτό το συναντάμε ακόμη και πολεοδομικά. Πολλά κτίρια μπορούν να αναφερθούν για την ιστορική ή αρχιτεκτονική σημασία τους, ξεχωρίζουμε σε αυτή την μικρή αναφορά την Μπλε Πολυκατοικία που δεσπόζει στην πλατεία Εξαρχείων και αποτελεί σταθμό για την ιστορία της γειτονίας και της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Μπορεί ο καιρός να πέρασε και το κτίριο να μεγάλωσε χάνοντας τον ιδιαίτερο χρωματισμό του, απόκτησε όμως ιδιαίτερη ιστορική σημασία.

Στη συμβολή Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, στην πλατεία Εξαρχείων, βρίσκεται η Μπλε Πολυκατοικία που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο το 1933 για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνοπούλου. Το όνομα της οφείλεται στο αρχικό της μπλε χρώμα, έμπνευση του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Χαρακτηριστικό δείγμα μοντερνισμού της δεκαετίας του '30 το ιστορικό αυτό κτίριο ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του. Στην πολύχρονη ιστορία του έχει γίνει στέγη για πολλές διαφορετικές σημαντικές προσωπικότητες  από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού όπως οι Λεωνίδας Κύρκος, Σοφία Βέμπο, Γεώργιος Ρωμανός, Λιλή Ζωγράφου, Δημήτρης Χόρν, Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Κωστής Αντωνόπουλος, Φρέντυ Γερμανός, Δημήτρης Μυράτ , Βαγγέλης Μεϊμαράκης , Βούλα Ζουμπουλάκη, Αλέκος Σακελλάριος κα.

Περιτριγυρισμένη από χαμηλά, απλά, λαϊκά σπίτια η Μπλε Πολυκατοικία με τις δύο εισόδους έδινε ένα διαφορετικό ύφος με τη λεπτομέρεια στην κατασκευή της, τις πρωτόγνωρες για την εποχή ανέσεις που πρόσφερε και το έντονο μπλε της χρώμα. Βλέποντας την Αθήνα από ψηλά με θέα τον Λυκαβηττό και το Λόφο του Στρέφη -γυμνούς τότε λόφους- ένα άψογα σχεδιασμένο οικοδόμημα 32 διαμερισμάτων και πολλών κοινόχρηστων χώρων έκανε τη διαφορά θέτοντας τα θεμέλια για την σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική. Ο μεγάλος μάλιστα αρχιτέκτονας και διακοσμητής Λε Κορμπυζιέ έγραψε στον τοίχο της Μπλε Πολυκατοικίας «c’ est très beau »(είναι πολύ ωραίο).  Ένα από τα στοιχεία που έκαναν μοναδική την μπλε πολυκατοικία ήταν ένας μεγάλος κοινόχρηστος χώρος, το εντευκτήριο, που λειτουργούσε στο δώμα της. Το κτίριο σήμερα διατηρεί τα περισσότερα στοιχεία της αλλά στο χώρο του εντευκτηρίου έχουν γίνει μικρά διαμερίσματα. Οπως σημειώνει η Μάρω Καδραμίτση-Αδάμη στην έκδοση «Η μπλέ πολυκατοικία» (Libro): «Το δώμα ήταν ένας χώρος 500 τ.μ. που προορίζονταν για τις συναθροίσεις των ενοίκων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν, να παίξουν χαρτιά, να διασκεδάσουν».

Η «Μπλε Πολυκατοικία» έγινε με τα χρόνια λαϊκός θρύλος, όχι μόνο γιατί αγαπήθηκε με πάθος από τους πολλούς ενοίκους της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και γιατί θυμίζει μια ηρωική πρωτοπορία που κονιορτοποίησε η μετέπειτα τραγική δεκαετία του ’40. Στην ταράτσα του κτιρίου υπήρχε μια από τις σειρήνες που ειδοποίησαν τους Αθηναίους το πρωινό της εισβολής των Ιταλών στην Ελλάδα και στα διαμερίσματα της οργανώθηκαν πολλές από τις επιχειρήσεις της ελληνικής αντίστασης.


- Δείτε ακόμη: Ένα Εξαρχειώτικο graphic novel / κομικ Εξάρχεια
 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.



Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το πάρκινγκ τους, Πάρκο Μας

PLACES

O παραμελημένος πνεύμονας των Εξαρχείων

PLACES

Κέντρο συνάντησης η πολύμορφη πλατεία με το άγαλμα των μικρών ερώτων, πάντα ανατρεπτική, με ιστορικά κτίρια, πολλές αναμνήσεις και πολυτάραχη διαδρομή, εξακολουθεί να παραμένει το πιο γνωστό σημείο των...

PLACES

Newsletter