Γράφουν

Πάρκινγκ-Πάρκο

Το πάρκινγκ τους, Πάρκο Μας

Ένα ελεύθερος χώρος που φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων. Το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη ξεπρόβαλλε από την μια μέρα στην άλλη, αποτέλεσμα της θέλησης των κατοίκων των Εξαρχείων να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στη γειτονιά τους.




Μια ανάσα πρασίνου στη πυκνοκατοικημένη γειτονιά μας, ένα χώρος συνάθροισης για μικρούς και μεγάλους, τόπος δημιουργίας, και πολλές φορές αντίστασης και προβληματισμού το πάρκο είναι η απόδειξη ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων νοιάζονται, δρουν και πετυχαίνουν. Το Μάρτιο του 2009 οι κάτοικοι των Εξαρχείων ,με τη βοήθεια ανθρώπων που ζουν σε άλλες γειτονιές κινητοποιήθηκαν και μετέτρεψαν το πρώην πάρκινγκ σε ένα όμορφο πάρκακι για όλους. Μακριά από κάθε κερδοσκοπικό χαρακτήρα, το πάρκο είναι ανοιχτό για κάθε άνθρωπο καταργώντας έννοιες όπως ο ρατσισμός και η αποξένωση. Από την πρώτη μέρα οργανώνονται παιδικά εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, επισκέψεις νηπιαγωγείων και άλλου τύπου εκδηλώσεις. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι οικειοποιούνται καθημερινά το πάρκο και είναι αποφασισμένοι να το κρατήσουν ενεργό και ανοιχτό στο μέλλον.


Όπως εξηγεί το επίσημο ιστολόγιο του Πάρκου, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων που για 1,5 χρόνο ασχολιόταν ήδη με το συγκεκριμένο χώρο, ενημερώνει τη γειτονιά, κινητοποιείται και ζητάει άμεσα τη μετατροπή του οικοπέδου σε χώρο υψηλού πρασίνου. Στις 7 Μαρτίου 2009 μαζί με τη συλλογικότητα «Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς» οργανώνει εκδήλωση όπου ενθουσιώδεις κάτοικοι και δυναμικοί υποστηρικτές ενωμένοι καταλαμβάνουν το χώρο και απαιτούν το αυτονόητο: το πάρκινγκ να γίνει πάρκο!



Σπάνε την άσφαλτο με κομπρεσέρ και κόφτες, φέρνουν φορτηγά με χώμα, φυτεύουν δέντρα και λουλούδια και το γιορτάζουν. Η ανταπόκριση και η δυναμική του κόσμου ξεπερνάει κάθε προσδοκία και το πάρκο γεννιέται.  Χρειάστηκαν αρκετά κομπρεσέρ, σκαφτικά μηχανήματα, φρέσκο χώμα, φυτά και μεράκι από τους περίπου 500 μικρούς και μεγάλους, που συγκεντρώθηκαν στις 7 Μαρτίου για να μεταμορφώσουν το τσιμεντένιο πάρκινγκ σε χώρο πρασίνου. Παράλληλα δημιουργούνται επιμέρους ομάδες για το σχεδιασμό, τη φύτευση, την παιδική χαρά, το κιόσκι, τα ψηφιδωτά και αρχίζει να κυκλοφορεί κουτί οικονομικής ενίσχυσης.
Σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ το Μάιο του 1990 που αποστέλλεται στο Δήμο Αθηναίων, ζητείται το οικόπεδο στην συμβολή Χ.Τρικούπη-Ναυαρίνου-Ζωοδόχου Πηγής  «να χαρακτηριστεί ως χώρος πλατείας λόγω του ότι η θέση του παραπάνω τμήματος του οικοπέδου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από πολεοδομική άποψη».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το Νοέμβρη 1990 αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης του ΤΕΕ τονίζοντας ότι προτεινόμενη «η μετατροπή του χώρου κρίνεται απαραίτητη επειδή το οικόπεδο αυτό είναι κατάλληλο για τη δημιουργία πλατείας, σε μια κεντρική πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη από σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστους χώρους». Ο Δήμος, όμως, ποτέ δεν εκπλήρωσε ότι υποσχέθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πιθανότητα οικοδόμησης του πρώην παρκινγκ το 2009 που έληξε και η μίσθωση του.




Σε αυτό το σημείο -ευτυχώς- παρενέβησαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συζήτησε στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 2009 της Γενικής Συνέλευσης της, το θέμα του οικοπέδου στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής στην Αθήνα και αποφάσισε ομόφωνα:
Συντάσσεται με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Εξαρχείων και Νεάπολης για δημιουργία πάρκου πρασίνου στο συγκεκριμένο οικόπεδο, θεωρώντας ότι η Αθήνα έχει άμεση ανάγκη δημιουργίας τέτοιων χώρων σε όλη της την έκταση. Θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές των πολιτών είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναπληρώνουν το μεγάλο κενό που έχει δημιουργήσει η απουσία ανάλογης «πράσινης» στρατηγικής από την Πολιτεία.


Τι μπορώ εγώ να κάνω για το πάρκο;
Η φυσική σου παρουσία είναι ήδη σημαντική. Η συμμετοχή σου στην ανοιχτή συνέλευση για τη συνδιαμόρφωση του εγχειρήματος ακόμα σημαντικότερη και βέβαια κάθε είδους προσφορά σε εργασία (καθάρισμα, πότισμα, χτισίματα, κατασκευές, οργανωτική δουλειά κλπ), τεχνογνωσία ή χρήματα, είναι πολύτιμη. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τον καθαρισμό και για το πότισμα βγαίνει στη συνέλευση κάθε 2η και 4η Τετάρτη του μήνα στις 19.00.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Κτίριο - σύμβολο των Εξαρχείων. Η ποικιλομορφία των Εξαρχείων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και αυτό το συναντάμε ακόμη και πολεοδομικά. Πολλά κτίρια μπορούν να αναφερθούν για την ιστορική ή...

PLACES

O παραμελημένος πνεύμονας των Εξαρχείων

PLACES

Κέντρο συνάντησης η πολύμορφη πλατεία με το άγαλμα των μικρών ερώτων, πάντα ανατρεπτική, με ιστορικά κτίρια, πολλές αναμνήσεις και πολυτάραχη διαδρομή, εξακολουθεί να παραμένει το πιο γνωστό σημείο των...

PLACES

Newsletter