Βρεθήκαμε στην συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη και μιλήσαμε με τους κατοίκους

Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, Αθηναίοι και Εξαρχειώτες, αγκάλιασαν τον Λόφο του Στρέφη περικυκλώνοντάς τον συμβολικά, κατόπιν του ανοιχτού καλέσματος της Ανοιχτής Συνέλευσης για το Λόφο του Στρέφη. Ακολούθησαν δράσεις, μουσικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε μία προσπάθεια προστασίας του ελεύθερου, δημόσιου και ανοικτού χώρου για όλους.

Η τελευταία ημέρα του παράξενου χειμώνα μας στη γειτονιά, ήταν διαφορετική, γέμισε παιδικές φωνές, χαρούμενα πρόσωπα, σκυλάκια, μουσικές και πράσινο. Κάτοικοι της Αθήνας και των Εξαρχείων, συλλογικότητες και ανεξάρτητες ομάδες πολιτών συμμετείχαν στο κάλεσμα για την περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη


Η ανταπόκριση του κόσμου της γειτονιάς ήταν μεγάλη, με τη στήριξη και τη συμμετοχή κατοίκων και συλλογικοτήτων. Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε από την Ειρήνης Αθηναίας, και ενώθηκε στα σημεία συνάντησης, μια πορεία που σιγά-σιγά περικύκλωσε σχεδόν ολόκληρο τον λόφο! Εκατοντάδες άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους και ενίσχυσαν τη δράση της περικύκλωσης, αλλά και τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα για το υπόλοιπο της ημέρας εντός του λόφου. Στον, ανάμεικτο από ηλικίες, κόσμο που στήριξε το συμβολικό μήνυμα για την υπεράσπιση και την επαγρύπνηση του δικαιώματος των κατοίκων της Αθήνας στην ελεύθερη χρήση των δημοσίων χώρων πρασίνου, συναντήσαμε γείτονες, φίλους από τα στέκια μας στη γειτονιά που μας λείπουν, αλληλέγγυες συλλογικότητες, ποδηλάτες και τα πιο χαρούμενα πιτσιρίκια των Εξαρχείων που φαίνεται ότι το καταευχαριστήθηκαν! 

 
 

Η Β. και η Ό., από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, κάτοικοι και ενεργές στην συνέλευση και τη δράση συγκινήθηκαν ιδιαιτέρως, όπως μας είπαν, από τις αντιδράσεις της γειτονιάς που ανακάλυπτε μέσω της περικύκλωσης το τι συμβαίνει: οι κάτοικοι ενδιαφέρθηκαν αμέσως και πολλοί θα ενημερωθούν και θα ψάξουν περαιτέρω για το τι συμβαίνει. Στην ουσία αυτό ήταν και το ζητούμενο της ημέρας, να κατέβει μαζί μας και ο κόσμος που δεν ασχολείται και τόσο ενεργά με τα κοινά, και φαίνεται να το καταφέραμε!”   

Ο Π., κάτοικος και μέλος της Χορωδίας Εξαρχείων, βοήθησε μαζί με άλλους στον συντονισμό της δράσης γυρνώντας γύρω από το λόφο. “Όλο αυτό συμβαίνει μεταξύ αυθορμητισμού και οργάνωσης. Όταν είναι κάτι τόσο μαζικό και μεγάλο, πρωταρχικό ρόλο παίζει η οργάνωση. Από αυτή την άποψη ο συντονισμός λειτούργησε σωστά και με τη βοήθεια κάθε μίας/ένος από εμάς και τους ανθρώπους της συνέλευσης να ενημερώνουν σε κάθε σημείο. Εμείς, είχαμε την γενική εικόνα του κόσμου και της εξέλιξης της περικύκλωσης. Αυτό συνέβη έπειτα από την καλή συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων της Ανοιχτής Συνέλευσης για το Στρέφη και τη θερμή ανταπόκριση με την παρουσία τους των ανθρώπων που συμμετείχαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πλήθος, και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται, είναι ετερόκλητο και από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με κοινό σκοπό την προστασία των ελεύθερων χώρων πρασίνου και την πρόσβαση σε αυτούς”  μας λέει. 

 

Εικόνα

 

Εικόνα



 

Σκοπός όλων των συλλογικοτήτων και των δράσεων είναι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τους ελεύθερους χώρους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα ιδιωτικοποίησής τους, να ενώσουν τις φωνές τους. "Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες", συμπληρώνει ο Π. αντίστοιχα ζητήματα προεκύψαν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, εκείνη την εποχή γεννήθηκε και το Παρατηριο Ελεύθερων Χώρων (περισσότερα εδώ)”. Συμπερασματικά, συμφωνούμε, ότι η πόλη μας βρίσκεται σε μία αναβίωση της έξαρσης της ιδιωτικοποίησης, υπό νέες συνθήκες, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους κατοίκους και γειτονιές να βρίσκονται ξανά σε δράση.

Στη συνέχεια, και ενώ οι κόρες της συμμετείχαν στις ζωγραφιές και τα δρώμενα για παιδιά, η Π. μας μίλησε για την αναγκαιότητα και την σπουδαία θέση που κατέχει ο Λόφος του Στρέφη στην καθημερινή ζωή των γονιών που κατοικούν στην περιοχή. “Αντίθετα με αυτά που ακούγονται, ο Λόφος του Στρέφη ήταν, είναι και θα θέλαμε να παραμείνει ένα σημείο δημιουργικής συνάντησης για τους γονείς και τα παιδιά όλων των ηλικιών της γειτονιάς. Για εμάς, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και όταν είναι επιτρεπτό (εκτός καραντίνας) η παιδική χαρά - μαζί ίσως με αυτήν στο Πάρκο Ναυαρίνου- είναι η μοναδική της περιοχής και που μπορούμε να επισκεπτούμε. Θεωρούμε την παρουσία μας και την ανάγκη μας να εκφραστούμε ως κοινωνική ομάδα σημαντική, μιας και ο Λόφος είναι και ένα από τα ελάχιστα σημεία στο κέντρο που θυμίζει εξοχή, αλλά συγχρόνως δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν, να αθληθούν, να κάνουν ποδήλατο, πατίνι κλπ. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο ελεύθερο χώρο αναψυχής και θα θέλαμε έτσι να παραμείνει.”

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Η Ανοιχτή Συνέλευση για τον Λόφο του Στρέφη, άλλες συλλογικότητες (Φιλοπάππου, Γκύζη, ό Άλλος Άνθρωπος κλπ) συναντήθηκαν στον Λόφο ειρηνικά, για να δώσουν το στίγμα και το έναυσμα για να ακουστεί η άποψη των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στο κέντρο, για την αντίσταση και τη διεκδίκηση με την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά, αλλά και τη συνειδητή ενασχόλησή τους, με το διακύβευμα πια να αφορά, γενικότερα, την μεταβαλλόμενη κατάσταση της βίαιης “ανάπλασης”.

Η ελεύθερη πρόσβαση, το πράσινο και η διεκδίκηση της δημόσιας διαβούλευσης για θέματα που αφορούν άμεσα την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων του κέντρου, αποτελούν αναμφισβήτητα δικαιώματα, και οι δράσεις, όπως αυτή της Κυριακής, μαρτυρούν τα υγιή αντανακλαστικά μιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που διεκδικεί ο Λόφος του Στρέφη και οι χώροι πρασίνου της πόλης, να παραμείνουν δημόσιοι. Ο λόφος να συντηρείται, να βελτιωθούν οι υποδομές του και να μπορούμε να τον χαιρόμαστε καθημερινά και ανθρώπινα.


*Κάθε Σάββατο η Ανοιχτή Συνέλευση για το Λόφο του Στρέφη λαμβάνει χώρα στις 15.00 στο θεατράκι του Στρέφη.



//Διαβάστε ακόμη
- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  

- Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων 

-
Λόφος Στρέφη: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων διαδηλώνουν και υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο 


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter