Για τα "αντιπλημμυρικά" έργα στον Λόφο Στρέφη.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Ιανουαρίου, ο Δήμος δήλωσε ότι στον Λόφο Στρέφη γίνονται αντιπλημμυρικά έργα. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη» υπήρξε παντελής έλλειψη στρατηγικής για την αποστράγγιση – αποχέτευση ομβρίων, ενώ παράλληλα, αποτέλεσμα των εργασιών, για τα «περίφημα» έργα ηλεκτροφωτισμού, είναι να παρασύρεται ευκολότερα το έδαφος, αφού έχουν αφαιρεθεί ρίζες δέντρων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Γενάρη που κατοχύρωσε την ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού στο Πάρκο Δρακόπουλου, (χωρίς να πει κουβέντα για απαλλοτρίωση και χαρακτηρισμό του ως χώρο πρασίνου), ο δήμος, για να απαντήσει στην κριτική για τις πλημμύρες και τους αστικούς καταρράκτες της Πέμπτης 26/1, δήλωσε ότι στον Λόφο Στρέφη κάνει αντιπλημμυρικά έργα, όπως διαβάζουμε στην σελίδα της πρωτοβουλίας "Ανοιχτή Συνέλευση για τον Λόφο Στρέφη".

 

Απόσπασμα από δικόγραφο: “Κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων παρατηρείται ανεξέλεγκτη ροή προς τις περιβάλλουσες οδούς, οι περισσότερες από τις οποίες δεν διαθέτουν υπόγεια δίκτυα ομβρίων, οπότε επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με επιφανειακές απορροές. Το γεγονός αυτό καθιστά την διαχείριση των ομβρίων υδάτων ως τη σημαντικότερη παρέμβαση, την οποία έχει ανάγκη ο Λόφος Στρέφη.

 

Στην τεχνική έκθεση της εταιρείας που έχει αναλάβει τα έργα αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα:"Στο πλαίσιο της κατασκευής καινούργιου μονοπατιού από σκληρή επιφάνεια κατά μήκος της κορυφογραμμής, θα ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να υπάρχει μικρή εγκάρσια κλίση (1%) προς τη βορεινή πλευρά για να υπάρχει ελεύθερη απορροή ομβρίων σε ανοικτό κανάλι στο πλάι του μονοπατιού. Το κανάλι θα οδηγεί σε κλειστά απορροφητικά φρεάτια ανά διαστήματα. Τα φρεάτια αυτά θα κατασκευασθούν από προκατασκευασμένους τσιμεντένιους δακτυλίους που θα εγκατασταθούν σε υπόγειο σκάμμα και θα εγκιβωτιστούν σε μπετόν."

 

Όπως αναφέρει η «Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη» η έκθεση αγνοεί την υφιστάμενη κατάσταση και την αναγκαιότητα συντήρησης-βελτιστοποίησης των υφιστάμενων έργων, με εξαίρεση την αναφορά στη σχάρα στην Παιδική Χαρά, η οποία μετά από πολλά χρόνια, καθαρίστηκε από τον Δήμο Αθηναίων μόλις στις 3/11/2022, και απλά επικεντρώνεται στην αποστράγγιση του νέου μονοπατιού.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, τα έργα στράγγισης που είχαν προτείνει ήταν κατ’ ελάχιστο αποσπασματικά και ασαφή. "Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατασκευή φρεατίων ομβρίων (τα οποία ατυχώς αποκαλούνται «βόθροι») κατά μήκος του νέου μονοπατιού της κορυφής (!), ώστε να παραλαμβάνουν τα όμβρια από το προβλεπόμενο κανάλι στο πλάι του μονοπατιού. [..] Από τα παραπάνω είναι σαφής η παντελής έλλειψη ολιστικής στρατηγικής για την αποστράγγιση – αποχέτευση ομβρίων και αυτό επίσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε κανένας υδρολογικός – υδραυλικός υπολογισμός της ποσότητας που αναμένεται να δεχθεί ο περιβάλλων χώρος, ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση ποσοτήτων – παροχών ομβρίων στην περιοχή του έργου, να εκτιμηθεί η πλημμυρική επίπτωση και να αναζητηθούν λύσεις."

"Συμπερασματικά η μελέτη ομβρίων που υποβλήθηκε δείχνει να μην διαθέτει γνώση της υφιστάμενης κατάστασης στον περιβάλλοντα χώρο του Λόφου και, ενώ αναφέρει την ύπαρξη προβλημάτων, δεν μελέτησε και δεν προχώρησε σε καμιά πρόταση για τη θεραπεία τους", αναφέρει η πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο του 2023. "Σε μια περίοδο όπου τα πλημμυρικά γεγονότα και φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, είναι απαραίτητο να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη υδρολογική και υδραυλική μελέτη που να καταλήξει σε ουσιαστικές προτάσεις, αφενός για την απόκριση της περιοχής του λόφου σε πλημμυρικά φαινόμενα και, αφετέρου, για την εκτίμηση της πλημμυρικής επίπτωσης από το σύνολο των παρεμβάσεων που προτείνουν οι μελέτες του έργου", προσθέτει. 

Παράλληλα, τον Ιανουάριο η συνέλευση είχε δηλώσει: «Οι εργασίες εγκατάστασης δικτύων ηλεκτροφωτισμού από την Prodea Investments είναι υπερβολικές, σε σύγκρουση με τις προβλέψεις της διαχειριστικής μελέτης και των εγκρίσεων της Διεύθυνσης Δασών, αυξάνουν τον κίνδυνο διάβρωσης των πρανών με αποτέλεσμα την παράσυρση του εδάφους και κατολισθήσεις, καταστρέφουν το ριζικό σύστημα των δέντρων, με δυσμενή αποτελέσματα στην ευστάθεια και την ανάπτυξή τους.» «Εκτιμούμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, δεδομένης της φύσης των έργων, σε περίπτωση μιας απλής νεροποντής, αφενός τα τραυματισμένα δέντρα να εκριζωθούν από τα όμβρια ύδατα, τα φερτά υλικά και τα χώματα που έχουν δημιουργήσει οι εργασίες της εργολάβου, και αφετέρου να δημιουργηθούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα» 

 

Φωτογραφίες σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 2023. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εικόνα
Λόφος Στρέφη "Έργα" και πλημμύρες

 

Εικόνα
Λόφος Στρέφη "Έργα" και πλημμύρες

 

Εικόνα
Λόφος Στρέφη "Έργα" και πλημμύρες

 

Εικόνα
Λόφος Στρέφη "Έργα" και πλημμύρες

 

Εικόνα
Λόφος Στρέφη "Έργα" και πλημμύρες

 

Εικόνα
Λόφος Στρέφη "Έργα" και πλημμύρες

 

*η fb σελίδα της Ανοιχτής Συνέλευσης Υπεράσπισης Στρέφη, εδώ

 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Newsletter