Οδυσσέας Θεοδωράτος / Mangaka Ody: “Τα manga είναι σαν μια συνταγή μαγειρικής... την ακολουθείς αλλά μπορείς να την κάνεις δική σου!”

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse Comics. Λίγο πριν την ευκαιρία να υπογράψουμε τους τόμους μας, ο Οδυσσέας Θεοδωράτος / Mangaka Ody, συζητά με το inExarchiagr για το Tomahawk Angel 2 και την post apocalyptic πλευρά της ζωής μας.

Συνέντευξη: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσιευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart

 

Ένα signing event του Solaris σε συνεργασία με το AthensCon για να τιμήσουν την κυκλοφορία της σειράς manga του βραβευμένου Οδυσσέα Θεοδωράτου!

 

Το Σάββατο 20 Απριλίου, το μεσημέρι, θα βρεθούμε ξανά στην οδό Μπόταση στα Εξάρχεια και στο αγαπημένο μας Solaris. Το βιβλιοπωλείο κόμικς και επιστημονικής φαντασίας σε συνεργασία με το Athenscon τιμούν τον Οδυσσέα Θεοδωράτο/ Mangaka Ody με αφορμή την έκδοση του δεύτερου τόμου του post apocalyptic manga, Tomahawk Angel 2 από την Dark Horse Comics. Λίγο πριν την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ο καλλιτέχνης μίλησε στο inExarchiagr και μας βοήθησε να μπούμε στο κλίμα πριν παραβρεθούμε στον manga κόσμο του Solaris για να βρούμε το δικό μας αντίτυπο.

O Οδυσσέας Θεοδωράτος, γνωστός ως Mangaka Ody (εδώ θα βρείτε τα πάντα), γεννήθηκε το 2000 και είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Δημιούργησε το manga "Tomahawk Angel", το οποίο εκδίδεται από την Dark Horse, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την TAPAS Entertainment. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στα 17 του χρόνια στον χώρο των manga και από τότε δεν έχει σταματήσει να δουλεύει πάνω σε νέα έργα. Έχει συμμετάσχει και κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς manga, όπως ο Shounen Shoujo monthly manga award του 2019. Ο στόχος του είναι να αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους manga καλλιτέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

 
// Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα στο Solaris: Το ιστορικό βιβλιοπωλείο κόμικς και φαντασίας της Αθήνας που έκλεισε 30 χρόνια παρουσίας στα Εξάρχεια

 

Εικόνα
tomahawk angel Οδυσσέας Θεοδωράτος Mangaka Ody

 

Εικόνα
tomahawk angel Οδυσσέας Θεοδωράτος Mangaka Ody

 

Συνέντευξη

Ποιο ήταν το εσωτερικό σου κίνητρο για να αρχίσεις να σχεδιάζεις και πως τελικά κατέληξε στον σχεδιασμό manga; Tα manga τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν μεγαλύτερη απήχηση στη χώρα μας και εν γένει στην Ευρώπη σε σχέση με το παρελθόν. Τι το διαφορετικό συμβαίνει;

O.Θ: Η τέχνη και η ζωγραφική ήταν πάντα κάτι που μου κινούσε το ενδιαφέρον εκ φύσεως από τότε που ήμουν τεσσάρων. Τα manga είναι κάτι που μπήκε στη ζωή μου σχετικά πρόσφατα. Άρχισα με το που είδα το anime του Death Note και Tokyo Ghoul. Από τότε αποφάσισα πως ο στόχος της ζωής μου θα ήταν να δημιουργήσω και εγώ τη δική μου ιστορία. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην αυξημένη απήχηση των manga στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν την αυξημένη διαθεσιμότητα, καθώς και την αυξημένη αποδοχή της ιαπωνικής κουλτούρας στη δυτική κοινωνία. Επιπλέον, η ποικιλία των θεμάτων και των στυλ που προσφέρουν τα manga καθιστούν την εμπειρία ανάγνωσής τους προσιτή και ελκυστική για περισσότερους αναγνώστες. 

 

Για όσους δε γνωρίζουν ήδη το στόρι, πώς θα σύστηνες εσύ το Tomahawk Angel Vol.2; Τι είναι αυτό που θέλεις να επικοινωνήσεις με το κοινό, τους αναγνώστες αλλά και με τον ίδιο σου τον εαυτό μέσα από την έκδοση; Πώς συνδέεται με την πρώτη έκδοση; 

O.Θ Ο δεύτερος τόμος του Tomahawk Angel επικεντρώνεται κυρίως στην ιστορία του manga και δείχνει την καταστροφή και το χάος που επικρατεί στην Ελλάδα και γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο το έτος 2050. Πάντα αναρωτιόμουν πως θα ήταν να ζει κανείς σε μια τέτοια εποχή. Όταν η ίδια η ανθρωπότητα κινδυνεύει, αναγκάζεσαι να κάνεις πράγματα που διαφορετικά θα ήταν αδιανόητα. Αυτό δείχνει ο δεύτερος τόμος του Tomahawk Angel. Αν ο πρώτος τόμος ήταν το ξύπνημα, ο δεύτερος τόμος είναι η συνειδητοποίηση μετά το ξύπνημα. 

 

Πώς γεννιέται ένα manga στα χέρια του καλλιτέχνη; Σε τι θα έλεγες ότι διαφοροποιείται η τεχνική σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμικς; 

O.Θ: Κάθε καλλιτέχνης έχει διαφορετικούς μεθόδους. Προσωπικά, ο τρόπος με τον οποίο δημιουργώ το Tomahawk Angel θα έλεγα πως είναι ασυνήθιστος, σίγουρα αυθόρμητος και τις περισσότερες φορές χαοτικός. Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες, δε γράφω σενάριο, ούτε προσχεδιάζω τα μελλοντικά κεφαλαία. Το Tomahawk Angel γεννήθηκε με μια σκηνή για μια κοπέλα που ξυπνάει χωρίς αναμνήσεις σε ένα άγνωστο μέρος. Από σκηνή σε σκηνή, χτίστηκε σιγά σιγά μια τεράστια ιστορία. Τα manga έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα κλασικά comics όπως σκηνοθεσία, αφηγηματικές τεχνικές, τρόπο ζωγραφικής, formatting κλπ. Είναι σαν μια συνταγή μαγειρικής, την ακολουθείς αλλά μπορείς να την κάνεις δική σου συμπληρώνοντας τα δικά σου στοιχεία. Αυτό είναι που δίνει στα περισσότερα manga αυτό το ιδιαίτερο στυλ. 

 

Διαβάσαμε ότι το αγαπημένο σου είδος είναι το post apocalyptic, με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο πόσο post apocalyptic είναι ήδη η ζωή μας;

O.Θ: Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κατευθυνόμαστε προς κάτι τρομακτικό, αναφέρομαι στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτό, πάντως ελπίζω η μοίρα μας να είναι καλύτερη από αυτή που απεικονίζεται στο Tomahawk Angel… 

 

 

Εικόνα
tomahawk angel Οδυσσέας Θεοδωράτος Mangaka Ody

 

 

Τι σημαίνει για έναν Έλληνα καλλιτέχνη να εκδίδει στην Dark Horse; Υπήρξαν Έλληνες καλλιτέχνες του είδους που σε ενέπνευσαν να επενδύσεις σε μια πιο εξωστρεφή δημιουργική πορεία; 

O.Θ: Δεν έχω αντλήσει έμπνευση από κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη, ούτε έχω σπουδάσει σχέδιο. Πιστεύω πως το γεγονός ότι η Dark Horse προτάθηκε να εκδώσει το Tomahawk Angel δείχνει πως είναι εφικτό κανείς να φτάσει ψηλά με κόπο, χρόνο και προσπάθεια. Αν έχεις ένα στόχο, μπορείς να τον πετύχεις αν είσαι πρόθυμος να κάνεις θυσίες, και έχεις την αντοχή να τον κυνηγήσεις. Οτιδήποτε και αν συμβεί, συνέχισε να προχωράς και να βαδίζεις στο δικό σου μονοπάτι.

 

Η πρόσκληση του Solaris:

"Το Solaris σε συνεργασία με το AthensCon σας παρουσιάζουν τον ταλαντούχο Οδυσσέα Θεοδωράτο / Mangaka Ody σε ένα μοναδικό signing event για να τιμήσουμε την κυκλοφορία της δημιουργίας του TOMAHAWK ANGEL Volume 2.
Ο δεύτερος τόμος της νέας HIT σειράς manga που εκδόθηκε από την Dark Horse κυκλοφόρησε και θέλουμε να το γιορτάσουμε όλοι μαζί και με τον δημιουργό της.
Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε τον δεύτερο τόμο με την υπογραφή του Mangaka Ody, ελάτε στο Solaris το Σάββατο 20/4 από τις 11:30 ως τις 15:30.
Σας περιμένουμε όλους εκεί."

 
*Θα βρείτε εδώ το κάλεσμα στο fb

 

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές: 

Το Solaris Comics είναι το πρώτο θεματικό βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα που άνοιξε το δρόμο για την κυκλοφορία και διάθεση στο ελληνικό κοινό ευρωπαϊκών και αμερικανικών κόμικς επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο! Με γνώμονα την αγάπη για τα κόμικς, τα βιβλία και κάθε τι φανταστικό, το Solaris, πάνω από τριάντα πέντε χρόνια τώρα είναι ένα σημείο συνάντησης για αναγνώστες, για συλλέκτες και μη και όλους/ες όσους/ες θέλουν να επεκτείνουν τη φαντασία τους. Συγχρόνως πρόκειται και για ένα βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται στα manga κόμικς και στην anime κουλτούρα με την ομάδα του να αποτελεί κάποιους από τους πιο καταρτισμένους ανθρώπους στο είδος.  

Το AthensCon αποτελεί μια εκδήλωση που θα έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για 8η χρονιά, εμπνευσμένη από το Comic-Con και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Η καρδιά του συνεδρίου χτυπάει στους ρυθμούς των κόμικς και της ποπ κουλτούρας, αποτυπώνοντας την πλούσια και πολυδιάστατη κουλτούρα τους. Με εκθέσεις, καλεσμένους από το εξωτερικό, έλληνες  καλλιτέχνες, εικαστικές εκθέσεις, διαγωνισμούς κόσπλει, και πολλά άλλα δρώμενα, το AthensCon δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο φαντασία και περιπέτεια για τους λάτρεις των κόμικς και όχι μόνο. 

 

Ραντεβού λοιπόν στο Solaris!

 

 

Information

SOLARIS
Σάββατο 20 Απριλίου, 11.30 - 15.30 
Μπόταση 6, Εξάρχεια 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Το πρώτο ομώνυμο EP των Night Is Young, με έδρα την Αθήνα, κυκλοφόρησε στις ψηφιακές πλατφόρμες από την Bitter Tea Records και έφερε φρέσκο ήχο, συνδυάζοντας ετερόκλητες ιδέες και επιρροές.

think

Newsletter