Tenebrae του Ντάριο Αρτζέντο από την κινηματογραφική λέσχη Midnight Express στη Ριβιέρα

Το Midnight Express οργανώνει μια αποκλειστική προβολή του Ιταλικού θρίλερ, που στα ελληνικά αποδόθηκε με τους τίτλους "Ο παρανοϊκός δολοφόνος" ή "Σκιές", από πλήρως αποκατεστημένη κόπια 2Κ.

 

Tο κείμενο του Midnight Express για την ταινία:

Giallo στα Ιταλικά θα πει "κίτρινο" αλλά και "μυστήριο", γιατί σε φτηνής ποιότητας κίτρινο χαρτί δημοσιευόταν το αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι, του Μίκι Σπιλέιν και του Έντγκαρ Γουάλας στη μεταπολεμική Ιταλία.

Και οι Ιταλοί έκαναν τέχνη το Giallo στον κινηματογράφο, αρχής γενομένης με τα πρώτα μεγάλα αριστουργήματα του Mario Bava ("Αίμα και μαύρη δαντέλα", "Τσεκούρι για το μήνα του μέλιτος") και, στη συνέχεια, με τις πρώτες ταινίες του Dario Argento ("Το πουλί με τα κρυστάλλινα φτερά", "Τέσσερις μύγες σε γκρι βελούδο", "Βαθύ κόκκινο").

Επιστρέφοντας από τον παράδρομο του Φανταστικού, έχοντας γυρίσει τα εμβληματικά "Suspiria" και "Inferno", ο Argento επέστρεψε θριαμβευτικά στο giallo με το "Tenebrae" (1982), ένα οργιώδες φιλμ, γεμάτο συνεχείς ανατροπές, μια αδιάκοπη, ανησυχητική ατμόσφαιρα (έρημοι δρόμοι και άδειες πλατείες συντελούν το περιβάλλον της ταινίας), αιματηρά φονικά, θεαματικές κινήσεις της κάμερας και ένα disco soundtrack από τους Goblin που σε υποβάλει ενώ ταυτόχρονα θες να το χορέψεις και λίγο.

Όλα ξεκινούν από το ομώνυμο βιβλίο ενός συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, όταν δηλαδή ένας φονιάς αρχίζει να ξεπαστρέβει κόσμο στη Ρώμη, εμπνεόμενος από τις σελίδες του. Και είναι η αρχή για μια κατάδυση σε ένα αλλόκοτο, διαρκώς υπερφωτισμένο - κόντρα στον τίτλο του ("Σκοτάδια") - σύμπαν, που πολλοί περιέγραψαν ως "ένα αριστουργηματικό δοκίμιο πάνω στο φόνο δίχως κίνητρο" (Αντώνης Κεχρής - Cine7, για όσους θυμούνται), αλλά και ως κορυφαία στιγμή του σκηνοθέτη Dario Argento που εδώ δουλεύει ξεκάθαρα με το καλύτερο σενάριο που έγραψε ποτέ.

Και είναι μια ταινία τόσο διασκεδαστική, αλλά και τόσο εξωφρενικά "πλούσια" που παραμένει ένας σταθμός για το Φανταστικό Σινεμά.

 

Σύνοψη:
Ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων φτάνει στη Ρώμη και βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περίεργη υπόθεση. Όλα ξεκινούν με ανώνυμα τηλεφωνήματα αλλά συνεχίζονται με παρανοϊκούς φόνους που αντλούν έμνευση από το τελευταίο του βιβλίο.

 

Τρέιλερ:

Remote video URL

 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/ σενάριο: Ντάριο Αρτζέντο
Μουσική: Κλαούντιο Σιμονέτι, Φάμπιο Πινιατέλι, Μάσιμο Μοράντε
Παίζουν: Άντονι Φρανσιόζα, Τζον Σάξον, Ντάρια Νικολόντι, Μιρέλα ντ' Άντζελο, Βερόνικα Λάριο, Άνια Πιερόνι, Έβα Ρόμπινς

 

Εικόνα
Tenebrae Dario Argento Midnight Express

 

Τι είναι το "Midnight Express";
Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Άντε, να μαζευόμαστε." 

 

*Για να μάθετε ακόμη περισσότερα ακολουθήστε το γκρουπ στο fb

 

Information

Μεταμεσονύκτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης "Midnight Express"

Που
Κινηματογράφος Ριβιέρα

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 21 0384 4827

Πότε 
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 2023
Στις 23.00

Ταινία
Tenebrae / Ο παρανοϊκός δολοφόνος ή Σκιές (1982) 

Εισιτήρια
6 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση, εδώ.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Newsletter