Κάτοικοι και συλλογικότητες παίρνουν θέση απέναντι στα σχέδια για τον Λόφο του Στρέφη και το Μετρό στην Πλατεία

Πορεία για τον Λόφο του Στρέφη και ανοιχτές συνελεύσεις, με θέμα τα σχέδια ανάπλασης του Λόφου και την κατασκευή του μετρό στην πλατεία. Κάτοικοι και άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων κινητοποιούνται για να ακουστεί και η δική τους φωνή, για τα θέματα που τους αφορούν άμεσα. Σάββατο 13 Νοεμβρίου: Κινητοποίηση στην Πλατεία, Συζήτηση στο Θεατράκι του Στρέφη και Συναυλία στην Πλατεία Εξαρχείων με τους Bazooka!

Οι κάτοικοι και οι άνθρωποι της γειτονιάς των Εξαρχείων δεν μένουν άπραγοι όταν τα σχέδια της πολιτείας αφορούν άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους στην περιοχή. Συνεχίζοντας τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες απέναντι στα σχέδια ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη και τις εβδομαδιαίες συναντήσεις διεκδικούν να ακουστεί η άποψη και η γνώμη των άμεσα ενδιαφερόμενων για την περιοχή. 


Όπως διαβάζουμε από την στήριξη της Πρωτοβουλίας Εξαρχείων στο κάλεσμα από την Ανοιχτή Συνέλευση για τον Λόφο του Στρέφη, αυτό το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στη 1 το μεσημέρι, υπάρχει κινητοποίηση για την αποτροπή της προβληματικής διαδικασίας ανάπλασης της περιοχής του δημόσιου χώρου που αφορά στον Λόφο του Στρέφη. Θα ακολουθήσει ενημέρωση/συζήτηση στις 3, στην Ανοιχτή Συνέλευση, στο θεατράκι του λόφου.

 
Οι δράσεις του Σαββάτου συνεχίζονται και το βραδάκι με "Μία Συναυλία για την Πλατεία" με τους Bazooka, Ulalume, Eliana One Woman Band, στην πλατεία Εξαρχείων από τις 19.00. 


Η ανακοίνωση


“Μετά και τα πρόσφατα σκηνικά στην πλατεία Εξαρχείων, φαίνεται ότι έχει έρθει η στιγμή που οι σχεδιασμοί τους προχωρούν χωρίς εμάς. Στεκόμαστε απέναντί τους και στηρίζουμε την κινητοποίηση. Τους τελευταίους μήνες οι δημόσιοι χώροι δέχονται επίθεση απ' το Δήμο Αθηναίων. Ο Μπακογιάννης σκοπεύει να μετατρέψει το λόφο του Στρέφη σε περιφραγμένο και φυλασσόμενο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων. Ο λόφος Στρέφη θα μείνει ανοιχτός, ελεύθερος, δημόσιος και άγριος. Θέλουμε το Λόφο ελεύθερα προσβάσιμο για δημόσια χρήση ντόπιων και μεταναστών. Θα υπερασπιστούμε τη φύση του: άγρια για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά, άγρια για τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην μητρόπολη, άγρια και σε αντίθεση με την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κυριλέ αστικού πάρκου μόνο για "εξημερωμένους".

Θα αντισταθούμε στη μετατροπή των Εξαρχείων σ' ένα απονεκρωμένο τουριστικό θέρετρο. Οργανωνόμαστε στις γειτονιές μας, χτίζουμε κοινότητες αγώνα. 

Κάτω τα ξερά σας από το Λόφο Στρέφη. Έξω οι εταιρείες από τους δημόσιους χώρους. Να σταθούμε ανάχωμα στις ιδιωτικές αναπλάσεις και την αρπαγή των δημόσιων χωρών 
 
"Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη”

 

Εικόνα


 
 

Οι δράσεις υπεράσπισης των κατοίκων υπέρ της γειτονιάς δεν σταματούν στο ζήτημα του Λόφου. Η κατασκευή του μετρό στην πλατεία έχει πυροδοτήσει εδώ και καιρό τις αντιδράσεις των ανθρώπων και των συλλογικότητων της περιοχής. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διεκδίκηση του διαλόγου με την κυβέρνηση και την πολιτεία σε σχέση με την κοπή των δέντρων αλλά και του ολοκληρωτικού “ξηλώματος” της πλατείας για τις ανάγκες κατασκευής του σταθμού -μετατρέποντάς την για χρόνια σε εργοτάξιο- αλλά και της αλλοίωσης του χαρακτήρα της περιοχής, που ήδη βάλλεται από την τάση εξευγενισμού και τουριστικοποίησης που συμβαίνει ευρύτερα στο αθηναϊκό κέντρο, βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιδράσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε προταθεί η λύση δημιουργίας του σταθμού στην οδό Τοσίτσα. 

Οι τελευταίες αντιδράσεις συνεβησαν αυτήν την εβδομάδα με τους κατοίκους και τους ανθρώπους της πλατειας να σταματούν τις μπουλντόζες και τις εργασίες που προσπάθησαν να ξεκινήσουν τα έργα επί της πλατείας.   
 

Εικόνα




 

Οι συλλογικότητες συνδέουν τα δύο θέματα, αυτό της ανάπλασης του λόφου του Στρέφη και αυτό της κατασκευής του Μετρό και ενώνονται σε δράσεις υπεράσπισης του δημόσιου χώρου των Εξαρχείων. Κάθε Πέμπτη υπάρχει η ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην κατασκευή του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων στις 19.00 όπου συζητούνται οι δράσεις και είναι ανοιχτή πρός όλους. 


 

Εικόνα


Διαβάστε ακόμη: 

-Βρεθήκαμε στην συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη και μιλήσαμε με τους κατοίκους


- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  


Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων


- Λόφος Στρέφη: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων διαδηλώνουν και υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο



Εικόνα


Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube



Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter