"When Football Banned Women": Προβολή ντοκιμαντέρ στο Αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της Νομικής

Η αυτοοργανωμένη ομάδα ποδοσφαίρου "Αλάνα" μας προσκαλεί στην εκδήλωση γνωριμίας με τον χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Νομικής. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "When football banned women" και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κλερ Μπόλντινγκ, αποκαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του ποδοσφαίρου στο ντοκιμαντέρ When football banned women. Την εποχή του Α παγκοσμίου πολέμου στην Αγγλία, οι γυναίκες έπαιζαν μπάλα μαζικά, προσελκύοντας μεγαλύτερα πλήθη από το αντρικό ποδόσφαιρο.
Μέχρι που "κάτι" έγινε το 1921 και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να τις αποκλείσει για 50 χρόνια από το παιχνίδι.

Η αυτοοργανωμένη ομάδα ποδοσφαίρου Αλάνα διοργανώνει αυτή την εκδήλωση με πρόθεση να υπερασπιστεί τον χώρο του ΑΚΝ που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ΜΜΕ με αφορμή την εκκένωση του Βιολογικού Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να έρθει κόσμος να γνωρίσει τον κατειλημμένο αυτό χώρο, να συζητήσει και να κοινωνικοποιηθεί, χωρίς τη διαμεσολάβηση χρημάτων και αφεντικών, με καμία ανοχή σε οποιαδήποτε εξουσιαστική συμπεριφορά.

Το ντοκιμαντέρ πιάνει τα ζητήματα του έμφυλου και ταξικού αγώνα και δίνει πατήματα για να συγκρίνουμε εμπειρίες και βιώματα (ως αλάνα και ατομικά) με το τώρα, όσον αφορά το αυτοοργανωμένο και μη ποδόσφαιρο, όσο και την κοινωνία γενικά.

Σκηνοθεσία: Κέλλυ Κλόουζ
Παίζουν: Κλάρ Μπόλντινγκ, Τζίλλιαν Κούλθαρντ, Σιβόν Τσάμπερλεϊν

Εικόνα
when_football_banned_women_kilikeio_nomikis_inexarchiagr 2

When Football Banned Women | 2017 | Ντοκιμαντέρ | Διάρκεια: 1h

 

Κείμενο υποστήριξης του ΑΚΝ από την Αλάνα:

Η Αλάνα, μια αυτοδιαχειριζόμενη, αυτο-οργανωμένη ομάδα ποδοσφαίρου, με αντι-ιεραρχικά χαρακτηριστικά, έχει επιλέξει οι συνελεύσεις της να γίνονται σε δημόσιους και πολιτικούς χώρους.

Αποφασίσαμε συνειδητά να στεγαστούμε στον κατειλημμένο χώρο του ΑΚΝ γιατί βλέπουμε ταύτιση στα χαρακτηριστικά της αυτο-οργάνωσης και των καταλήψεων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η αντι-εμπορευματικότητα, η οριζοντιότητα και αντι-ιεραρχία στην λήψη των αποφάσεων, η συντροφικότητα, η συμπερίληψη και η δημιουργία χώρων που μπορούν να μας χωράνε όλα ενάντια σε κάθε τύπου εξουσιαστική συμπεριφορά. Τις αξίες μας θέλουμε να τις διατηρούμε τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και έξω στις διαδικασίες και δράσεις μας.

Όντας μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν ένα εύρος έμφυλων ταυτοτήτων, τρανς, non-binary υποκείμενα και θηλυκότητες, το να βρισκόμαστε και να δημιουργούμε χώρους στους οποίους μπορούμε να υπάρξουμε όλα ελεύθερα είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Δεν είναι αυτονόητο ότι οι καταλήψεις είναι ασφαλείς χώροι, αλλά έχοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά εν δυνάμει μπορούν να φιλοξενήσουν αυτές τις ταυτότητες. Για αυτό το λόγο νιώσαμε ότι ως ομάδα με τα έμφυλα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχουμε η κατάληψη του ΑΚΝ είναι ένας χώρος που μπορούμε να κάνουμε τις δράσεις μας και τις συνελεύσεις μας και να συμμετέχουμε στο εγχείρημα, σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τον σεβασμό και την συμπερίληψη.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια στοχοποίηση του ΑΚΝ από δημοσιογράφους σχετικά με την λειτουργία και ύπαρξη του χώρου. Κατηγορούν και υπονομεύουν το κυλικείο για κατάχρηση και κερδοφορία παρουσιάζοντας το με εμπορικά χαρακτηριστικά, ως ένα χώρο που τα άτομα που συμμετέχουν βγάζουν χρήματα από αυτό. Ο χώρος του ΑΚΝ δεν είναι “μαγαζί”, είναι ένας κατειλημμένος πολιτικός χώρος που λειτουργεί πάνω στις αρχές της αντι-ιεραρχίας, της αυτοοργάνωσης και ενάντια στον ρατσισμό, εθνικισμό, σεξισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, κράτος και καπιταλισμό.

Οι καταλήψεις είναι από εμάς για εμάς, δεν είναι χώροι εμπορικής εκμετάλλευσης όπως θέλουν να τις παρουσιάσουν αλλά ένας τρόπος να υπάρχουμε και να χτίζουμε ουσιαστικές σχέσεις ενάντια στην αντικοινωνικότητα που επιβάλουν στις ζωές μας. Με δεδομένα τα παραπάνω και το απειλητικό κλίμα που κυριαρχεί προς τις καταλήψεις, θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του χώρου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ως Αλάνα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτόν τον χώρο με όποιον τρόπο μπορούμε.

Αλάνα - Αυτοοργανωμένη γυναικεία* ομάδα ποδοσφαίρου

Εικόνα
alana_when_football_banned_women_kilikeio_nomikis_inexarchiagr 2



//

Ίνφο

Που
Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής 
Ακαδημίας 45, Αθήνα

Πότε
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, 2022
Στις 19.00

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση και μπαρ.
O χώρος του κυλικείου βρίσκεται σε ισόγειο, είναι προσβάσιμος με ράμπες, και υπάρχει ευρύχωρη, gender-neutral τουαλέτα που διαθέτει βοηθητικά στηρίγματα.

//

*Υπογράφουν ως γυναικεία ομάδα, ωστόσο κάποι@ από εμάς δεν χωράνε κάτω από τον όρο γυναίκα. Ο αθλητισμός όμως, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, αναγνωρίζει μόνο το δίπολο άνδρας - γυναίκα, αγνοώντας τις ταυτότητες που δεν εντάσσονται σε αυτό.

Το fb κάλεσμα στην προβολή

Εικόνα
when_football_banned_women_kilikeio_nomikis_poster_inexarchiagr (2)

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter