Τα παιδιά του Δεκέμβρη ζουν ακόμη. Και ζουν σε μία πόλη που μυρίζει νεραντζιές και αίμα.

Σήμερα, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έγινε 30 ετών.

*φωτογραφία στην Πλατεία Εξαρχείων, στένσιλ στις λαμαρίνες, 6 Δεκεμβρίου 2022 
 

6 Δεκεμβρίου 2008. Δεκατέσσερα χρόνια από την ημέρα που η σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα ξύπνησε την οργή μιας ολόκληρης γενιάς. Μια δολοφονία ενός μικρού παιδιού από τα πυρά ενός ειδικού φρουρού. Μια δολοφονία που ξεπέρασε τα όρια μίας κοινωνίας, στα σπάργανα μιας πολυετούς επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Αρχές Δεκεμβρίου 2022 τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια γέμισαν πάλι τους δρόμους της πόλης της Αθήνας. Δεκατέσσερα χρόνια πριν, αυτές οι μέρες δεν είχαν ψεύτικα λαμπάκια, αυτές οι μέρες είχαν φώτα από τις φωτιές στους δρόμους, τις φωτιές στα μάτια και στις καρδιές. 

Αρχές Δεκεμβρίου 2022 και το αστυνομικό κράτος πυροβολεί ξανά στο κεφάλι έναν νεαρό, ένα 16χρονο αγόρι. Για την πολιτεία, η αστυνομία είναι η απάντηση. 

Αρχές Δεκεμβρίου 2022 ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είναι νεκρός. Νεκρός ο Βασίλης Μάγγος, νεκρός ο Μιχάλης Καλτεζάς, νεκρός ο Νίκος Σαμπάνης, νεκρός/η ο Zak/Zackie, νεκρή η Σταματίνα Κανελλοπούλου. 

Αρχές Δεκεμβρίου 2022, λαμαρίνες φρουρούνται καθημερινά από διμοιρίες και σκοπιές αστυνομικών στην Πλατεία Εξαρχείων. Ο Λόφος του Στρέφη, το ίδιο.   

Οι προβλέψεις των συνθημάτων του 2008, μοιάζουν να είναι η δυστοπία που έφτασε. Δολοφονίες, πανδημίες, καραντίνες, πόλεμοι, κρίσεις ενέργειας, καλάθι για τους φτωχούς, κυβερνήσεις ιδιωτικής ετικέτας, βιασμοί, πνιγμοί. Μούδιασμα.

Η ανάμνηση της εξέγερσης του 2008, το βίωμα από το συλλογικό τραύμα, ανασύρεται κάθε αρχές του Δεκέμβρη. Το τραύμα βιώθηκε αλλά δε θεραπεύτηκε. Η πόλη φέρει τις δικές της μνήμες από τις νύχτες του Αλέξη. Τα παιδιά του Δεκέμβρη μεγάλωσαν και είναι πια αφηγητές μιας δολοφονίας και θεατές του σήμερα. Τα παιδιά του Δεκέμβρη ζουν ακόμη, μιλάνε και θυμούνται. Ζουν ακόμη και ζουν σε μία παράξενη πόλη που μυρίζει νεραντζιές και αίμα. 

Σήμερα, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έγινε 30 ετών.

 

Εικόνα
Δεκέμβριος 2008 - από το βιβλίο στάχτη και burberry

από το βιβλίο "Στάχτη και.. Burberry", της Μελίνας Χαριτάτου-Συνοδινού 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter