Συζήτηση για τις γυναικοκτονίες, τα σύνορα και το έθνος στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η τρανσφεμινιστική συλλογικότητα "Καμία Ανοχή" διοργανώνει συζήτηση για τις γυναικοκτονίες, εμφυλοκτονίες, θηλυκοκτονίες, λεσβιοκτονίες, τρανσκτονίες, κουηροκτονίες, τα σύνορα στα σώματα και στους χάρτες και το έθνος, με αφορμή την μπροσούρα της συλλογικότητας και μέσα από εστιασμένες παρουσιάσεις και παρεμβάσεις.

Η συλλογικότητα Καμία Ανοχή έγραψε ένα κείμενο συλλογικά, ως μία συμβολή στη συζήτηση περί γυναικοκτονιών. Το κείμενο αυτό συμπυκνώνει τις συζητήσεις της ομάδας στις συνελεύσεις της, για την τρανσφεμινιστική δικαιοσύνη, τον φεμινισμό της κατάργησης, τον φεμοεθνικισμό και ομοεθνικισμό, τον πόλεμο στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους και στα σύνορα του, την καταστολή, την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, θηλυκοκτονίες, λεσβιοκτονίες, τρανσκτονίες, κουηροκτονίες, εμφυλοκτονίες. Η μικρή τους συμβολή στο διάλογο για όλα τα παραπάνω, κυκλοφόρησε με τη μορφή ποστ στις σελίδες της συλλογικότηκας το καλοκαίρι του '22 και σε έντυπο φυλλαδιάκι.

Η μπροσούρα παρουσιάστηκε και στο Βερολίνο, τον Ιούλιο του 2022, στο φεστιβάλ Aus der Nacht heraus Film Festival, μετά από πρόσκληση της κοινότητας μεταναστών/τριών από Ελλάδα του Βερολίνου.

Με αφορμή την μπροσούρα της συλλογικότητας και μέσα από εστιασμένες παρουσιάσεις και παρεμβάσεις η Καμία Ανοχή διοργανώνει συζήτηση για τις γυναικοκτονίες* η οποία θα ανοίξει με τις συλλογικές επεξεργασίες της για το ζήτημα των γυναικοκτονιών* και της τρανσφεμινιστικής δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση που θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εφορμώντας από το κείμενο της μπροσούρας, σχολιάζουν τον όρο γυναικοκτονία*, τους αποκλεισμούς που αυτός παράγει, τη συζήτηση γύρω από την ένταξη του στον Ποινικό Κώδικα και το δικαίωμα στην Αυτοάμυνα.
 

Το κάλεσμα στη συζήτηση:

Θέλουμε να μιλήσουμε για το πώς η εθνοπατριαρχική βία των νεοφιλελεύθερων-καπιταλιστικών κρατών διαιωνίζει και εντείνει τη βία πάνω στα σώματά μας, μετατρέποντάς τα σε διαρκή πεδία πολέμου. Θέλουμε να μιλήσουμε για τον εμφυλοποιημένο, φυλετικοποιημένο και ταξικό πόλεμο εντός και εκτός των συνόρων, θέλουμε να μιλήσουμε για τον φεμινισμό της κατάργησης και την τρανσφεμινιστική δικαιοσύνη.

Μαζί μας θα είναι η δικηγόρος Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου, για μία κριτική επισκόπηση του όρου αλλά και των εφαρμογών του στην αστική ποινική δικαιοσύνη.
Έπειτα, η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Sarah Souli θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την έρευνά της για την τριπλή γυναικοκτονία της Fahima και των δύο κοριτσιών της, της Rabiya και της Farzana από το Αφγανιστάν, στο Πραγγί του Έβρου το 2018.

Τέλος, τον κύκλο ερωτήσεων και συζήτησης θα ανοίξουν με τις παρεμβάσεις τους η Valentina Azarova, νομικός, ερευνήτρια και αγωνίστρια ενάντια στη βία των συνόρων και η Μαρία Σιδηροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, η οποία μόλις επέστρεψε από αποστολή στο Αφγανιστάν.

Σας περιμένουμε στη συζήτηση σχετικά με τις γυναικοκτονίες*, τα σύνορα, το έθνος αλλά και την τρανσφεμινιστική δικαιοσύνη όλα, όλες, όλους εσάς, ομάδες και άτομα, που επιθυμείτε να έρθετε και να εκφράσετε τις σκέψεις και τις αγωνίες σας, μοιραζόμενα την κοινή ανάγκη για μια τρανσφεμινιστική διεθνιστική αλληλεγγύη και αγώνα.
 

*γυναικοκτονίες, εμφυλοκτονίες, θηλυκοκτονίες, λεσβιοκτονίες, τρανσκτονίες, κουηροκτονίες, όχι ως καινούργιες ταυτοτικές υποδιαιρέσεις αλλά ως απόπειρα ανάσυρσης από τη σιωπή των πιο ευάλωτων και χωρίς σημασία για το κράτος σωμάτων.

Εικόνα
Antifa Καμία Ανοχή

 

"Γυναικοκτονίες - ένας ορισμός.
Οι λέξεις μας δεν στερούνται νοήματος, είναι μία πράξη, μία αντίσταση. Η γλώσσα είναι κι αυτή μια τοποθεσία αγώνα, όπως μας υπενθυμίζει διαρκώς η bell hooks, κι έτσι το φεμινιστικό και τρανσφεμινιστικό κίνημα στις χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, στην Τουρκία κι ίσως και αλλού, αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες να κάνει τη λέξη γυναικοκτονία έμφορτη νοήματος, να την κάνει σύνθημα στα χείλη των οργισμένων διαδηλώσεων για εκείνη την άλλη μία, ακόμη μία, να αντισταθεί μέσα σε κινητοποιήσεις αγωνιστικού πένθους και στΟργής που φωνάζουν δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες".

Μικρό απόσπασμα από το κείμενο συμβολής της Καμίας Ανοχής στη συζήτηση για τις γυναικοκτονίες με τίτλο "Διαλέγοντας το περιθώριο ως έναν χώρο ριζοσπαστικής ανοιχτωσιάς"

Εικόνα
Καμία Ανοχή

 

Φεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή

Για τον τρανσφεμινισμό και την απελευθέρωση.
Ενάντια σε πατριαρχία, καπιταλισμό, φασισμό.
Μια ζωή ελεύθερη σ’ έναν πλανήτη που αναπνέει.

Η φεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 ως μια πλατφόρμα κατά βάση γυναικών και θηλυκοτήτων με διαφορετικές εθνικές, ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, ηλικίες, σεξουαλικούς προσανατολισμούς και ταυτότητες φύλου. Παρά τις διαφορές το στοιχείο που τους ένωσε ήταν οι πολλαπλές εμπειρίες έμφυλης καταπίεσης και διακρίσεων, που βιώνουν μέσα στην πατριαρχία και στον καπιταλισμό, αλλά και η ανάγκη τους για φεμινιστική κινηματική δράση και παρέμβαση στη δημόσια σφαίρα και στον δρόμο....

Δομικό στοιχείο της ομάδας ήταν και είναι η συνύπαρξη, η συνομιλία, ο συντονισμός και ο βαθύτερος διάλογος με φεμινιστικές – ΛΟΑΤΚΙΑ+ και κουήρ ομάδες, αλλά και με αντιρατσιστικές, αντιπολεμικές, μεταναστευτικές, αναπηρικές, εργατικές και πολιτικές συλλογικότητες μέσα από το πρίσμα του διαθεματικού, μαχητικού τρανσφεμινισμού.

Εικόνα
Καμία Ανοχή Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το fb κάλεσμα στη συζήτηση

 

Information

Που
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ερμού 134, Αθήνα

Πότε
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, 2023
19.00 - 23.00

Είσοδος ελεύθερη
Στο χώρο θα υπάρχει μπαρ, έκθεση φωτογραφιών και ζεστό τσάι για κουβέντα.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter