Ιστορίες πολιτισμού από τα πιο προσεγμένα σημειωματάρια τσέπης. “The playful notebooks” από το αγαπημένο μουσικό βιβλιοπωλείο FagottoBooks!

Ιστορικοί και μουσικοί μύθοι, ιστορίες ντόπιες αθηναϊκού πολιτισμού και αξιόλογες προσωπικότητες εκτυπώνονται και αποτυπώνονται από τις εκδόσεις του FagottoBooks σε χρηστικά άρτι flipbook, ως μικρά σημειωματάρια για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Τι να είναι αυτό που ακόμα και σήμερα, στην -σχεδόν- ψηφιακή μας πραγματικότητα, όταν η σκέψη μας απαρτίζεται από έναν χείμαρρο εικόνας και πληροφορίας, κάνει τα σημειωματάρια να επιβιώνουν ως πνευματικά εργαλεία της καθημερινότητάς μας; Στην αυγή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης οι άνθρωποι συνεχίζουμε να σημειώνουμε αναλογικά και να αποθηκεύουμε σκέψεις και ιδέες πάνω στο χαρτί. Σαν μια πνευματική γιόγκα αλλά και ένα απαραίτητο διάλειμμα για το μυαλό από την αιχμαλωσία στις οθόνες μας. Δεν είναι τυχαίο που οι θεραπευτές συχνά χρησιμοποιούν την αποτύπωση των σκέψεών μας σε χαρτί σαν ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και ότι το να κρατάμε σημειώσεις συχνά μας συνδέει με τον βαθύτερο δημιουργικό εαυτό μας, αλλά και το ασυνείδητο. Είμαστε μάλλον αυτό που γράφουμε και, τελικά, οι μακροβιότεροι συνοδοιπόροι μας σε αυτό παραμένουν -διαχρονικά- τα σημειωματάρια. Στις μέρες μας τα σημειωματάρια, εκτός από ένα καθημερινό εργαλείο συγκέντρωσης και οριοθέτησης των σημαντικών, αποτελούν και ένα αισθητικό και πολιτισμικό φετίχ που διεγείρει τις πιο λεπτές αισθήσεις, μέσα από τη μυρωδιά του χαρτιού, το custom design, την αισθητική αλλά και τη συλλεκτική πλευρά ενός καθημερινού αντικειμένου, που από ό,τι φαίνεται δεν πτοείται από google calendars και φαντεζί applications.  

// Δείτε ακόμη: Το μουσικό βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Βαλτετσίου. Το σημείο συνάντησης μουσικού και έντυπου πολιτισμού στα Εξάρχεια

 

Εικόνα
Σημειωματάριο Fagottobooks Δώρο Τετράδιο Βιβλίο Εκδόσεις

 

Εικόνα
Σημειωματάρια Fagottobooks

 

Εικόνα
https://fagottobooks.gr/el/5799-playful-notebooks-cavafy.html

 

Εικόνα
Σημειωματάρια Δωράκι Fagottobooks Εξάρχεια Εκδόσεις

Θα βρείτε όλα τα σημειωματάρια στο ηλεκτρονικό κατάστημα και στο κατάστημα στην Βαλτετσίου 15, στο κέντρο της Αθήνας

 

Το Fagotto Books, το ιδιαίτερο μουσικό βιβλιοπωλείο της Βαλτετσίου είναι σταθερά ένα σημείο όπου η έντυπη κουλτούρα και μουσική βρίσκονται σε έναν συνεχή δημιουργικό διάλογο. Ένα σημείο μουσικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού στα Εξάρχεια, που συχνά μας εκπλήσσει ευχάριστα, με τα δημιουργικά έντυπα, τα όργανα μουσικής και τις προσεγμένες εκδόσεις του. Το Fagottobooks, εκτός από μουσικά όργανα και κρουστά για κάθε ηλικία, εξειδικεύεται σε μουσικές εκδόσεις και δραστηριοποιείται ως εκδοτικός οίκος εδώ και 41 χρόνια! Η πολύ γόνιμη, δημιουργικά, ομάδα του βιβλιοπωλείου είναι πάντα δραστήρια και δε σταματά να μας προμηθεύει με πρωτότυπα πρότζεκτ, παράλληλα με τις βασικές υπηρεσίες και τα εξειδικευμένα μουσικά προϊόντα. Άλλωστε ο πολιτισμός σε κάθε του μορφή θα λέγαμε ότι είναι μία συνεχής αφήγηση και συχνά καταγραφή ιστοριών. Η μουσική, οι τέχνες, η γραφή όλα είναι ένα μέσον να διηγηθούμε τις ιστορίες και τους μύθους μας. Έτσι οι εκδόσεις του FagottoBooks, αφού μας αφηγήθηκαν το ρεμπέτικο, και αφού συνέλεξαν κάθε μουσική έκδοση σε ένα σημείο, τώρα δημιούργησαν μία σειρά από παιχνιδιάρικα, καλλιτεχνικά και, φυσικά, όμορφα σημειωματάρια τσέπης, ενθυμήματα και αφηγήματα της ποίησης, μουσικής, της ιστορίας και των μύθων που μας συνδέουν με ό,τι θεωρείται για εμάς ο αρχαίος και σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. 

 

Εικόνα
Σημειωματάριο Fagottobooks Δώρο Τετράδιο Βιβλίο Εκδόσεις

 

Εικόνα
Σημειωματάριο Αρχαίο Θέατρο

 

Εικόνα
Σημειωματάριο Fagottobooks Δώρο Τετράδιο Βιβλίο Εκδόσεις

 

Εικόνα
Σημειωματάριο Fagottobooks Δώρο Τετράδιο Βιβλίο Εκδόσεις

 

Η σειρά που ονομάζεται Playful Notebooks και αποτελείται από συνολικά 13 σημειωματάρια, είναι τυπωμένη σε ελαφρύ χαρτί σαμουά, το αγαπημένο χαρτί των αυτοεκδόσεων και των λογοτεχνών και δεμένα με καρφίτσα. Σε παστέλ ήρεμα χρώματα και με την εικαστική πένα της εικονογράφου και γραφίστριας Γιώτας Κοκκόση στην εικονογράφηση του εξώφυλλου αλλά και του εσωτερικού παιχνιδιάρικου animation, μας χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά (και ποιος/α δεν έχει μετατρέψει σε flip book το κάτω δεξί σημείο των σχολικών βιβλίων;) Για την ιστορία, τα flip books είναι ίσως η πιο πρώιμη μορφή animation (τα συναντάμε και ως flicker book ή kineograph), μια σειρά εικόνων που αλλάζουν και προσομοιάζουν κίνηση όταν ξεφυλλίζουμε τις σελίδες του. Κάθε ένα από τα πολύ γλυκά και αισθητικά άρτια μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας σημειωματάρια μας αφηγείται μια ιστορία που αξίζει να γνωρίζουμε και να μοιραστούμε. Εκπαιδευτικά, όμορφα και με την καλλιτεχνική τσαχπινιά της εικονογράφησης και του κοπτικού, ομολογουμένως αποτελούν το όνειρο κάθε συλλέκτη stationary αλλά και ιδανικό δώρο για τους ανθρώπους μας από κάθε πλευρά του κόσμου, μιας και πρόκειται για δίγλωσση έκδοση

 

Διαλέξαμε πέντε από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε αλλά είμαστε σίγουροι πως θα βρείτε το δικό σας αγαπημένο ανάμεσά τους! Διαφορετικά, παιχνιδιάρικα και σίγουρα πρωτότυπα θεματικά σημειωματάρια flipbooks για τις καθημερινές μας σημειώσεις. Ξεφυλλίζοντας γρήγορα τις σελίδες του κάθε σημειωματάριου βλέπουμε μία μικρή ιστορία να ξετυλλίγεται.

 

Τα πέντε που διαλέξαμε:

Ορφέας και Ευρυδίκη. Ριζοσπαστικά ρομαντικοί, όπως μας αρέσει να είμαστε, ξεκινάμε με τον μύθο που ο έρωτας και ο θάνατος, τα δύο πιο αναπάντεχα στοιχεία της ζωής συναντιούνται. Ο Ορφέας, ο σπουδαιότερος μουσικός και ποιητής της αρχαιότητας, κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη σαγηνεύοντας τον Πλούτωνα με τη μουσική του. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να μην την κοιτάξει έως να επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών. Ο Ορφέας δεν μπορέσε να αντισταθεί, την κοίταξε και εκείνη χαθήκε για πάντα. Οι θλιμμένες του μελωδίες και η εμβληματική ιστορία αγάπης εμπνέουν διαχρονικά μουσικούς, ποιητές και λογοτέχνες, όπως ο Μοντεβέρντι που συνέθεσε προς τιμήν αυτής της αγάπης μία από τις πρώτες όπερες στην ιστορία της μουσικής.Το σώμα αποτελείται από 64 σελίδες που δείχνουν τον Ορφέα να παίζει μουσική με τη λύρα του. Αν το ξεφυλλίσετε γρήγορα, θα δείτε την κινούμενη εικόνα της λύρας και ίσως και να ακούσετε τη θλιμμένη μελωδία του Ορφέα να παίζει. 

Εικόνα
Σημειωματάριο Fagottobooks Δώρο Τετράδιο Βιβλίο Εκδόσεις

θα το βρεις εδώ

 

Ρεμπέτικο. Το πιο ζωντανό πολιτισμικό κληροδότημα του συγχρόνου ελληνικού μουσικού πολιτισμού. Ανθοβόλησε στον ελληνικό χώρο, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα, ύμνησε τον έρωτα, εξοβέλισε τον πουριτανισμό -όσο κανένα άλλο είδος στην εποχή του- λογοκρίθηκε αλλά τελικά έγινε ευρέως αποδεκτό και θεμέλιο της ελληνικής μουσικής. Ξεφυλλίζοντας το σημειωματάριο μπορεί να θελήσετε να ρίξετε και εσείς μια γυροβολιά. Επίσης, στο Fagotto Books θα βρείτε ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις για την ιστορία του ρεμπέτικου. Ξεφυλλίζοντας το σημειωματάριο θα δείτε έναν ασίκικο χορό.Το σώμα αποτελείται από 64 σελίδες που απεικονίζουν έναν χορευτή να χορεύει ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Εικόνα
Σημειωματάριο Fagottobooks Δώρο Τετράδιο Βιβλίο Εκδόσεις

θα το βρεις εδώ

 

Nelly και Ακρόπολη. Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly, φωτογραφίζει το 1929, κόντρα στον πουριτανισμό της εποχής της, τη χορεύτρια Nikolska ημίγυμνη με φόντο το σπουδαιότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας, τον Παρθενώνα. Χτισμένος κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (5o αιώνα προ Χριστού) προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη, η αρχιτεκτονική συνθετότητα του μνημείου δε σταμάτησε να συγκινεί σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως διαβάσαμε και στο οπισθόφυλλο. Ξεφυλλίζοντας το σημειωματάριο θα θαυμάσεις την κίνηση και την αρμονία μεταξύ του σώματος και του ναού. 

Εικόνα
Nelly και Ακρόπολη

θα το βρεις εδώ

 

 

Σαπφώ. Η σημαντικότερη αρχαία ποιήτρια (630 πΧ) που ο θρύλος τη θέλει να γράφει στα ποιήματά της ωδές στον έρωτα, στο νησί απέναντι από την Ερεσό της Λέσβου από όπου και καταγόταν. Ο Πλάτων τη χαρακτήρισε “δέκατη μούσα” και η ταύτιση, μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, του έργου της με τον ομοφυλοφιλικό έρωτα οδήγησε στη δημόσια καταστροφή του έργου της, όπως πληροφορούμαστε από την ιστορία που διαβάζουμε στο μικρό σημειωματάριο. Η Σαπφώ αποτελεί παγκοσμίως ένα φεμινιστικό και queer σύμβολο. Το σώμα αποτελείται από 64 σελίδες που απεικονίζουν την ποιήτρια να αναζητά την έμπνευση ατενίζοντας τη θάλασσα.

Εικόνα
Σημειωματάρια Δωράκι Fagottobooks Εξάρχεια Εκδόσεις

θα το βρεις εδώ

 

Καβάφης. Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της νεοελληνικής ποίησης. Όπως διαβάζουμε, το ποιητικό του σύμπαν είναι εσωστρεφές, αινιγματικό, ηδονοβλεπτικό, ιδιότυπα ειρωνικό και απογυμνωμένο από ποιητικές φόρμες, διατρέχει το παρελθόν και περιστρέφεται επίμονα γύρω από την έννοια της μνήμης. Ξεφυλλίζοντας το σημειωματάριο θα δεις τον ποιητή να μεγαλώνει. Ο Καβάφης, αποδίδοντας στον εαυτό του την ταυτότητα του ποιητή-ιστορικού καταδύεται σε μεταιχμιακές ιστορικές περιόδους του ελληνικού πολιτισμού, αξιοποιώντας λησµονηµένες ιστορικές φιγούρες, στοχαζόμενος παράλληλα την ατελή υπόσταση της ανθρώπινης φύσης.

Εικόνα
Σημειωματάρια Δωράκι Fagottobooks Εξάρχεια Εκδόσεις

θα το βρεις εδώ

 

Τα ωραία σημειωματάρια μπορεί κανείς να τα βρει φυσικά στη Βαλτετσίου και να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και την ομάδα του FagottoBooks. Μπορεί όμως επίσης να τα παραγγείλει από οπουδήποτε και να βρίσκεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων. Σίγουρα μια βόλτα από το μουσικό βιβλιοπωλείο που μας φέρνει κοντά με τη γνώση, τον ρυθμό και τη μουσική δεν είναι ποτέ περιττή! Αναζήτησε κάθε φορά τις καινούργιες εκδόσεις και.. που ξέρεις, μπορεί να ανακαλύψεις κάτι αγαπημένο, όπως και εμείς, κάτι σαν αυτά τα συλλεκτικά σημειωματάρια!

 

Εικόνα
Fagottobooks Τετράδια

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

 

Information

Fagottobooks 
Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο 

Βαλτετσίου 15, Εξάρχεια - Αθήνα
Τ. 2103645147

Facebook / Instagram / Site

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter