Σπάσε τη Σιωπή: 17 Μαίου - Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, η Κυριακή 17 Μαΐου και παρά τους περιορισμούς συγκεντρώσεων και συνωστισμού, θα σπάσουμε τη σιωπή, θα αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα.

Σε πολλές χώρες του κόσμου (πάνω από 130) η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας τιμάται με δράσεις, κυρίως μέσω διαδικτύου φέτος, με τις οργανώσεις και τις πρωτοβουλίες ομάδων, να εξαντλούν τη δημιουργικότητά τους, δεδομένων των συνθηκών. Σε τοπικό επίπεδο, ακολουθώντας τη διεθνή καμπάνια, πολλές ομάδες προωθούν το φετινό μήνυμα Breaking The Silence, με κάθε δυνατό τρόπο.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας (IDAHOBIT):

Τιμάται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου με στόχο την ανάδειξη των πολλαπλών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα.

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2004 με σκοπό να φέρει στο φως τη βία και τις διακρίσεις κατά των ανθρώπων που ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν ακολουθεί τα κοινωνικά πρότυπα. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις 17 Μαΐου του 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία, ψυχική διαταραχή

Στόχος είναι αφενός η αύξηση της ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, αφετέρου η ακόμα ισχυρότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων με στόχο την θέσπιση ενός συμπεριληπτικού νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα από διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Εικόνα
may_17_posters_inexarchiagr

Οι δράσεις που ξεχωρίσαμε:

Η καμπάνια που διοργανώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), βασίζεται στο παγκόσμιο σύνθημα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας & Αμφιφοβίας (Κυριακή 17 Μαΐου), "Breaking The Silence" στέλνοντας το μήνυμα ότι φέτος σπάμε την σιωπή μας κάνοντας την φωνή μας να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά, ώστε να ενδυναμώσει περαιτέρω τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα που δεν κατάφεραν να γνωστοποιήσουν την ταυτότητα φύλου τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Εικόνα
transgender_support_association_photo_dimitris_bouras_inexarchiagr


Βρείτε εδώ τη fb σελίδα του Σωματείου.

Την ίδια καμπάνια υποστηρίζουν και προωθούν στη χώρα μας μεταξύ άλλων, η Together We can, που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης τρανς, φυλοδιαφορετικών ατόμων καθώς και ΛΟΑΤΙ προσφύγων και μεταναστών, αιτούντων διεθνούς προστασίας, οι εκδόσεις/βιβλιοπωλείο  Πολύχρωμος Πλανήτης, το free press Antivirus που θα απευθύνεται στη LGBT κοινότητα της χώρας μας, το ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς, κυρίως, θεματολογίας, t-zine.

Εικόνα
antivirus_magazine__may17th_inexarchiagr


Διαδικτυακή Ημερίδα: Το χρώμα μέσα στην απομόνωση.

Η Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας, που απευθύνεται ανθρώπους που πιστεύουν πως η ομοφοβία θα πρέπει να εξαλειφθεί, φέτος, όπως κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, διοργανώνει μια ημερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας (IDAHOBIT) με τίτλο "Το Χρώμα μέσα στην απομόνωση".

Η θεματική της ημερίδας για το 2020 θα σχετίζεται με τον τρόπο που τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βιώνουν την πανδημία, τον εγκλεισμό, την απώλεια του φιλικού χώρου και την απομόνωση. Θα γίνουν αναφορές στο πως επηρεάστηκε και επηρεάζεται η ψυχική υγεία, στους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο κάθε άνθρωπος για να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση αλλά και στις ελπίδες μας για την επόμενη μέρα.

Ο στόχος είναι να δοθούν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για τις δύσκολες αυτές μέρες, με έναν τρόπο βιωματικό απαντώντας με αγάπη και επιμονή, προς εμάς και τoυς γύρω μας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί μέσω live μετάδοσης στο κανάλι του Colour Youth στο YouTube

Εικόνα
colour_youth_lgbtq_inexarchiagr

Στείλε το δικό σου μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας για τη δημιουργία ενός πολύχρωμου κολάζ, πατώντας εδώ!

Χορωδία Chromatic τραγουδά το Bella Ciao

Η χορωδία Chromatic, με αφορμή την ημέρα "ανέβασε" βίντεο όπου μας τραγουδά το Bella ciao, ένα αντιφασιστικό σύμβολο- σημείο αναφοράς για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και του αγώνα κατά των διακρίσεων. Όπως αναφέρουν "η κοινωνική απομόνωση λόγω της πανδημίας δεν θα υποβαθμίσει τα αιτήματα της LGBTQ +κοινότητας, θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε τα αιτήματα, να αντιστεκόμαστε, να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και πάνω απ' όλα να υπάρχουμε και να είμαστε ορατοί, -ές".

  

Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από διαβουλεύσεις για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί (τρανς) και μεσοφυλικοί (ίντερσεξ) (ΛΟΑΤΚΙ) πρόσφυγες, μπορούν να έχουν καλύτερη προστασία ενάντια στην κακοποίηση και να αναζητούν δικαιοσύνη και στήριξη, όταν υπόκεινται σε βία και διακρίσεις.

Με βασικό θέμα τη "Δικαιοσύνη και Προστασία για Όλους" που επιλέχθηκε φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας (IDAHOT), ξεκίνησε στις 16 Μαῒου στη Γενεύη ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με οργανώσεις και υπερασπιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Θα πραγματοποιηθούν και άλλες συζητήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου τους επόμενους μήνες.

"Η Υ.Α. καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες προστατεύονται όπου κι αν βρίσκονται, όμως χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ακουστεί η φωνή ατόμων και οργανώσεων που έχουν σχετική εμπειρία και γνώσεις πάνω στο ζήτημα αυτό και να υπάρξει συνεργασία μαζί τους", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

Καθώς σε περισσότερες από 70 χώρες ανά τον κόσμο εξακολουθούν να ποινικοποιούνται οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα συνεχίζουν να βιώνουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διώξεις στις χώρες καταγωγής τους.



Συντάκτης: Νάνσυ Αγγελοπούλου

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia το facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter