Πώς είναι να σπουδάζει κανείς στη Γαλλία; Μία συζήτηση με τους ανθρώπους του Γαλλικού Ινστιτούτου, για την επερχόμενη έκθεση «Σπουδές στη Γαλλία».

Η εμπειρία του να σπουδάσεις στη Γαλλία, στην ετήσια Έκθεση “Σπουδές στη Γαλλία”, από 8 έως και 12 Φεβρουαρίου. Μάθαμε τα πάντα για τη διοργάνωση που μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα αλλά και διαδικτυακά από τη συζήτησή μας με την υπεύθυνη ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Μία εκδήλωση για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα Γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, την εμπειρία ζωής και την επαφή με τον γαλλικό πολιτισμό.

*κεντρική φωτογραφία - πρόσοψη του Γαλλικού Ινστιτούτου / κείμενο-συνέντευξη: Κλέλια Αρμπηλιά / επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Φιοράκης 
 
 
Η παρουσία για πάνω από έναν αιώνα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και τη χώρα αλλά και η αμοιβαία οικειότητα μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κουλτούρας και πολιτισμού είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας και τη γαλλοφωνία αλλά και στην πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η γαλλική γλώσσα αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές στη χώρα μας στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και συγχρόνως το κλειδί για την ανταλλαγή πολιτισμικών και κοινωνικών αξιών μεταξύ των δύο λαών. Συγχρόνως, η μετάβαση των τελευταίων δεκαετιών σε κοινωνίες πολυπολιτισμικές και η επικοινωνία δια μέσου της γαλλοφωνίας με ανθρώπους από πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου καθιστά τη γαλλική ως μία από τις πιο ελκυστικές γλώσσες που μπορεί κανείς να μάθει ώστε να ανοίξει τους επικοινωνιακούς και πνευματικούς ορίζοντές του. 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο ανέκαθεν αποτελούσε ένα φορέα πολιτισμού και ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Ανάμεσα στις δράσεις που διοργανώνει για την ενίσχυση αυτού του δεσμού, η Έκθεση για τις Σπουδές στην Γαλλία αποτελεί το ιδανικό πεδίο ενημέρωσης και γνωριμίας για τους φοιτητές και τους ενήλικες που επιθυμούν να σπουδάσουν ή να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο στην Γαλλία. Η διεθνής εμπειρία των σπουδών στην Γαλλία και εν γένει στο εξωτερικό, είναι ένα πρίσμα μέσα από το οποίο, συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή του εμπειρία, το άτομο μπορεί να διευρύνει τις γνώσεις του για τον κόσμο, να εκτιμήσει τις πολιτισμικές διαφορές και να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.   
 

Εικόνα
Έκθεση Σπουδές στη Γαλλία από το Γαλλικό Ινστιτούτο 2

φωτογραφία από προηγούμενη έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Εικόνα
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνα

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Instagram - Facebook - Twitter - Youtube - LinkedIn -TikTok - site
 

> Η εκδήλωση:
To Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σταθερό στο ετήσιο ραντεβού του με τους υποψήφιους σπουδαστές, διοργανώνει και το 2023 την Έκθεση για τις Σπουδές στη Γαλλία, με τη συμμετοχή πολλών γαλλικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανωτάτων σχολών. 

Η έκθεση θα διεξαχθεί υβριδικά: 

• Την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, διαδικτυακά: (εγγραφή δωρεάν για κλείσιμο ραντεβού του κοινού με το ή τα ιδρύματα που επιθυμεί) : www.ifg.gr
• Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 10.00΄ - 18.00΄, με φυσική παρουσία,  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
• Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, 14.00΄- 20.00, με φυσική παρουσία,  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση της Έκθεσης για τις Σπουδές στη Γαλλία, μιλήσαμε με την Αναπληρώτρια Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Κατερίνα Σπυροπούλου για την έκθεση και τους τρόπους με τους οποίους το Γαλλικό Ινστιτούτο διευκολύνει την κινητικότητα των Ελλήνων φοιτητών στην Γαλλία.  
 

Γιατί είναι οικείο για τους Έλληνες φοιτητές και τις Ελληνίδες φοιτήτριες να σπουδάσουν στην Γαλλία; Ποια κοινά πολιτιστικά στοιχεία πιστεύετε ότι μοιραζόμαστε;
 
Είναι όντως οικείο και κυρίως ευχάριστο για τους φοιτητές/τριες το να σπουδάσουν στην Γαλλία. Βρισκόμενη στο κέντρο της Ευρώπης, όχι πολύ μακριά από την Ελλάδα, είναι μια χώρα σχεδόν μεσογειακή. Οι Έλληνες φοιτητές/τριες που επιστρέφουν από τις σπουδές τους στην Γαλλία μας αφηγούνται συχνά πόσο εύκολα εντάσσονται στην καθημερινότητα, πόσες παρέες κάνουν ακόμα και για την ευκολία να βρουν δουλειά. Πιστεύουμε ότι η Γαλλία είναι μία χώρα που “μιλάει” στους Έλληνες. Μιλάει με τον πολιτισμό, την κουλτούρα της, τη γαστρονομία της και ακόμα περισσότερο με τους ορίζοντες που ανοίγει. Στις γαλλικές πόλεις οι φοιτητές/τριες ανακαλύπτουν ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με φοιτητές από άλλες γαλλόφωνες ή μη χώρες και διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε ό,τι αφορά τον γαλλικό πολιτισμό που απλώνεται στις πέντε ηπείρους. Μια φοιτήτρια/ ένας φοιτητής από την Ελλάδα θα έχει την ευχάριστη έκπληξη να έρθει σε επαφή με λαούς και πολιτισμικές αναφορές από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα.
 
Από την άλλη η Γαλλία προσφέρει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες σε ό,τι αφορά στην ποικιλομορφία του τοπίου, στις δράσεις και στην άθληση αλλά και στις τοπικές κουλτούρες. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που θα επιλέξει το Bordeaux για μεταπτυχιακές σπουδές στην οινολογία θα ανακαλύψει μεσαιωνικά χωριά ή πολλοί από αυτούς που σπουδάζουν στην Γαλλία ανακαλύπτουν το σκι, την αναρρίχηση και άλλες δραστηριότητες.  
 

Εικόνα
le mans universite

 

Εικόνα
Grenoble ecole

Grenoble Ecole De Management 
 

Παλαιοτέρα οι σπουδές στη Γαλλία και η γαλλοφωνία, στερεοτυπικά ίσως, συνδεόταν κυρίως με τις ανθρωπιστικές και πολιτισμικές σπουδές. Παρατηρούμε μία διαφορετική στροφή στους επιστημονικούς τομείς που προτιμούν οι φοιτητές. Τι άλλαξε; 

Σίγουρα έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις σπουδές στην Γαλλία, μακριά από τα στερεότυπα που επικρατούσαν από τις δεκαετίες του 1980, 1990 και έως το 2000. Αυτό που άλλαξε είναι ότι η Γαλλία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα με μεγάλη έρευνα και καινοτομία. Στο Cnrs (Le Centre national de la recherche scientifique| Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Γαλλίας), υπάρχουν πολλά κέντρα που συνεργάζονται με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις που έχουν λάβει πολλές διακρίσεις. Εκτός από τα δεκατρία μετάλλια Fields, η Γαλλία έχει αποσπάσει εξήντα έξι πέντε βραβεία Νόμπελ (το 2022 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το Νόμπελ Φυσικής και το μετάλλιο Fields). Επιπλέον, πολλά επιστημονικά βραβεία έχουν απονεμηθεί σε ξένους ερευνητές που έχουν σπουδάσει και εργαστεί στη Γαλλία. Πολλές καινούργιες επιστημονικές θεωρίες προκύπτουν από την Γαλλία και οι σχολές των μηχανικών (τα αντίστοιχα Πολυτεχνεία) είναι σχολές με υψηλές απαιτήσεις, διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, που δε συναντάμε εύκολα στα δικά μας πανεπιστήμια, και δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις σπουδές τους οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές σε αντικείμενα που αρχικά δεν είχαν φανταστεί. Την ίδια στιγμή τα ίδια τα πανεπιστήμια αναζητούν και θέλουν τους Έλληνες φοιτητές για την κοινή κουλτούρα αλλά και το υψηλό επίπεδό τους. 

Οι σπουδές στην Γαλλία είναι δωρεάν. Πέρα από τα δίδακτρα, πώς τo Campus France και το Γαλλικό Ινστιτούτο βοηθούν σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι η στέγαση, η μετακίνηση και η ομαλή ένταξη στη ζωή στην Γαλλία; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα Πανεπιστήμια στην Γαλλία είναι αυτόνομα, δεν υπάρχει κατάταξη και είναι ίσα ως προς την αναγνώρισή τους, συγχρόνως δε, δεν υπάρχουν δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Το Campus France είναι η εθνική υπηρεσία προώθησης της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης διεθνώς. Σκοπός των υπηρεσιών που προσφέρονται διαμέσου του Campus France και του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι να βοηθήσουμε στην ένταξη των φοιτητριών/φοιτητών στη ζωή στην Γαλλία σε όλα τα στάδια. Αρχικά προτείνουμε να εστιάσει η/ο ενδιαφερόμενη/ος στην πόλη που θέλει να ζήσει, στο περιβάλλον που θέλει να κάνει τις σπουδές του/της. Πολλές φορές αυτό είναι ένα κριτήριο που είναι σημαντικότερο και από τον τίτλο σπουδών! Συγχρόνως το Campus France πραγματοποιεί εξατομικευμένη προσέγγιση και ατομικά ραντεβού στα οποία ο/η ενδιαφερόμενος/η θα βρει τους τρόπους που θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει σε ζητήματα όπως αυτά της στέγασης, των υποτροφιών αλλά και του τρόπου ζωής στην Γαλλία. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα εργαστήριο για τις σπουδές στην Γαλλία με όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος/α προτού φύγει: από τα ζητήματα στέγασης (Guarantee visal, ιδιωτικές ή δημόσιες εστίες, κόστος ζωής αναλόγως την περιοχή), έως πρακτικές συμβουλές καθημερινότητας: από το πως ανοίγουμε έναν λογαριασμό τραπέζης, πως γραφούμε ένα email, πως αποκτούμε αριθμό κινητού και όλες τις πρακτικές πληροφορίες. 
 

Πρέπει κάποιος/α που θέλει να σπουδάσει στην Γαλλία να ξέρει άψογα Γαλλικά; Υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα; Πώς το Γαλλικό Ινστιτούτο βοηθάει στην προετοιμασία της γλώσσας; 

Στα προπτυχιακά προγράμματα απαιτείται να υπάρχει ένα επίπεδο της κλάσης Β2 (delf/dalf) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς αγγλόφωνα προγράμματα στα γαλλικά πανεπιστήμια, στα οποία δεν είναι απαραίτητη η χρήση της γαλλικής για να σπουδάσει. Μερικά από τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών που επιλέγουν οι Έλληνες φοιτητές είναι οι οικονομικές και διοικητικές επιστήμες, καθώς πολλά από τα business schools της Γαλλίας (π.χ. HEC Paris, INSEAD) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως. Η δυσκολία εκεί έγκειται στη χρήση της γλώσσας στην καθημερινότητα. Συμβουλεύουμε λοιπόν και τους φοιτητές/τριες στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών να αποκτούν ένα επίπεδό γνώσης της γαλλικής για μπορέσουν να ζήσουν ολοκληρωτικά την εμπειρία της ζωής και της κοινωνικοποίησης στην Γαλλία. Οι σπουδές στην Γαλλία είναι μία εμπειρία ζωής που αξίζει να τη βιώσουν χωρίς εμπόδια. 

> Ήξερες ότι; Αν ενδιαφέρεσαι για μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία, τότε πλέον μπορείς να αιτηθείς σε μία ενιαία πλατφόρμα και με μία μόνο αίτηση τη συμμετοχή σου σε αυτά. Αν παρευρεθείς ή παρακολουθήσεις τις δράσεις και τις θεματικές παρουσιάσεις στα πλαίσια για Έκθεση για τις Σπουδές στην Γαλλία, θα μάθεις τους τρόπους που μπορείς και εσύ να σπουδάσεις σε ένα γαλλικό πανεπιστήμιο.   
 

Εικόνα
Βιβλιοθήκη Γαλλικό Ινστιτούτο

φωτογραφία από τη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου 
 

Και αν δεν μπορούμε να ζήσουμε εκτός Ελλάδας; Μπορούμε να παρακολουθήσουμε προγράμματα σπουδών στην Γαλλία εξ αποστάσεως; 

Υπάρχουν εξ ’αποστάσεως προγράμματα σπουδών και το κάθε πανεπιστήμιο ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Στην ιστοσελίδα του Campus France μπορεί κανείς να βρει όλα αυτά τα σχετικά προγράμματα για εξ αποστάσεως σπουδές. Μερικά από τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών που επιλέγουν οι Έλληνες φοιτητές είναι οι οικονομικές και διοικητικές επιστήμες, καθώς πολλά από τα business schools της Γαλλίας (π.χ. HEC Paris, INSEAD) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως. 

>Σε αριθμούς: Στη Γαλλία φοιτούν σήμερα  περίπου 400.000 ξένοι φοιτητές. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 8% το 2021-2022, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών φέτος έφτασε τους 3.000. Πρόκειται για αύξηση κατά 11,5%, γεγονός που αποδεικνύει το ανοδικό ενδιαφέρον τους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Γαλλία.

 

Μιλήστε μας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης για τις Σπουδές στην Γαλλία. Τι να περιμένουμε για φέτος;

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξει το ελληνικό κοινό να επισκεφθεί την έκθεση, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, να συναντήσει τους εκπροσώπους τους κατόπιν ραντεβού, και να παρακολουθήσει θεματικές διαλέξεις για τις σπουδές στη Γαλλία. O συντονισμός θα γίνει από τους συναδέλφους του Campus France και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε αυτές τις θεματικές παρουσιάσεις τους εκπρόσωπους των Γαλλικών πανεπιστημίων να παρουσιάζουν σε ζωντανό χρόνο τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιδρύματος: το πως ουσιαστικά γίνεται η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο τους, ποιες είναι οι δυσκολίες για τους ξένους φοιτητές, τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι και πολλά άλλα ενδιαφέροντα! Θα είναι μία πολύ διαδραστική και ζωντανή εκδήλωση και στοχευμένη σε Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία Business Schools και εξειδικευμένες σχολές. Στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία των εκπροσώπων ώστε να εξηγήσουν οι ίδιοι κατευθείαν στο ελληνικό κοινό τι ζητάν από τους διεθνείς φοιτητές και πώς μπορούμε να ενταχθούμε στο φοιτητικό τους δυναμικό. 
 

Εικόνα
Έκθεση Σπουδές στη Γαλλία από το Γαλλικό Ινστιτούτο

φωτογραφία από προηγούμενη έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο 

 

> Πιο αναλυτικά: Στην εκδήλωση για τις Σπουδές στην Γαλλία εκτός απο τις θεματικές παρουσιάσεις με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά θα συμμετέχουν τα εξής εκπαιδευτικά ιδρύματα: 

Με φυσική παρουσία:
Πανεπιστήμια: Université Paul Valery Montpellier 3|Université Jean Moulin Lyon 3|
IDEF Collège- Université Paris Nord|Université de Poitiers|Université Lyon 1
Université Catholique de Lille-Faculté de droit|Etablissement spécialisé de la Francophonie pour l’Administration et le Management|Sciences Po Paris

Πολυτεχνεία: INSA Rouen Normandie|CESI Ecoles d’Ingénieurs| Ecole Nationale d’Ingénieurs de Brest (ENIB)|Mines ParisTech|Ecole Polytechnique|INSA Rennes

Business Schools: YSCHOOLS|IESEG School of Management|EDHEC Business School
ESCP Business School|EM Strasbourg Business School|OMNES Education / INSEEC
SKEMA Business School|Grenoble École de Management|Early Makers Group-EMLyon Business School|NEOMA Business School|ICN Business SchoolESSEC Business School

Σχολές Διοίκησης Τουρισμού – Ξενοδοχειακών – Επισιτισμού-Γαστρονομίας
Institut Paul Bocuse|Ecole Ducasse|BTS Τουρισμού- Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά»

Εικόνα
Institut Paul Bocuse

Institut Paul Bocuse 
 

> Άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα
ISIPCA Grande école des métiers du parfum, de la cosmétique et des arômes
ISCOM

Τα ιδρύματα που συμμετέχουν στην έκθεση διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας επισκέψιμης από τις 3 Φεβρουαρίου:

Πανεπιστήμια: Avignon Université| Université LeMans| IDEF Collège- Université Paris Nord| Université de Strasbourg|Sciences Po Paris

Πολυτεχνεία: CESI Ecoles d’Ingénieurs|Ecole Nationale d’Ingénieurs de Tarbes (ENIT)
IMT Nord Europe|Mines ParisTech|INSA Rennes|CentraleSupélec

Business Schools: ESSCA School of Management|Excelia|EM Strasbourg Business School| OMNES Education / INSEEC|Grenoble École de Management

Σχολές Διοίκησης Τουρισμού – Ξενοδοχειακών – Επισιτισμού-Γαστρονομίας
Institut Paul Bocuse| Ecole Ducasse

Σχολή Τεχνών|SPEOS Photo-Vidéo-CGI School 
 

Εικόνα
Γαλλικό Ινστιτούτο - Έκθεση Σπουδές στη Γαλλία

φωτογραφία στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου 
 
 
Λίγα ιστορικά στοιχεία για το Γαλλικό Ινστιτούτο που αξίζει να γνωρίζεις: 

-Το 1846, ιδρύεται η πρώτη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Η Γαλλική σχολή είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας στην ιστορία αλλά και το παλαιότερο ξένο ινστιτούτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας. Η ίδρυσή του συνδέεται με τον γαλλικό φιλελληνισμό αλλά και τις σημαντικές ανασκαφές της περιόδου εκείνης. Το ιδρυτικό του διάταγμα προέβλεπε την λειτουργία μαθημάτων γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας και το 1902 πήρε την έγκριση από το γαλλικό κράτος γι’ αυτήν τη δραστηριότητά. Το 1907 η λειτουργία του αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος και το Γαλλικό Ινστιτούτο (ή αλλιώς τότε Γαλλική Ακαδημία) ανοίγει και επίσημα τις πόρτες τους. 
Έκτοτε αποτελεί αποτελεί γέφυρα παιδείας, πολιτισμού και μορφωτικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας με περισσότερα από 110 χρόνια ενεργής παρουσίας στην πρωτεύουσα.
- Το 1925 ανέλαβε την διεύθυνση του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο άνθρωπος που θεωρείται ο ιδρυτής του κέντρου πολιτισμού που είναι σήμερα, ο Οκτάβιος Μερλιέ. Η βιβλιοθήκη του συγχρόνου Γαλλικού Ινστιτούτου που φέρει το όνομά του αποτελεί κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τη σύγχρονη Γαλλία και προσφέρει πάνω από 80.000 τεκμήρια στα γαλλικά. 
-Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος είναι η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Εκτός από τον σημαντικό μορφωτικό του ρόλο, διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Το Campus France: υπαγόμενο στην εθνική υπηρεσία Campus France, που τελεί υπό τη διπλή εποπτεία των Υπουργείων Ευρώπης & Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας &Καινοτομίας, το γραφείο Campus France Grèce συμβάλλει στην προώθηση της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης και παρέχει υποστήριξη στους φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στη Γαλλία. Συντονίζει επίσης το δίκτυο France Alumni που επιτρέπει στους απόφοιτους της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης, φοιτητές και ερευνητές, να διατηρήσουν την επαφή με τη Γαλλία και τους συμφοιτητές τους και να έχουν πρόσβαση σε αγγελίες πρακτικής άσκησης και θέσεων εργασίας

> Και πριν κλείσουμε, δύο ταινίες να δεις για να μπεις στο κλίμα: 
-Première année (The Freshmen) - 2018:
Ένα υποχρεωτικό μάθημα κατεύθυνσης για την αναθεώρηση της πραγματικής σημασίας της εκπαίδευσης κι ένα μάθημα ανατομίας μιας σχέσης ζωής.

- L'Auberge Espagnole (Euroflirt) - 2002: Ένας Γάλλος φοιτητής μετακομίζει σε ένα διαμέρισμα στη Βαρκελώνη μαζί με άλλους έξι φοιτητές από όλη την Ευρώπη. Μαζί, μιλούν τη διεθνή γλώσσα της αγάπης και της φιλίας. Θεωρείται ως το φιλμ για την τέλεια εισαγώγη αν προκειται να σπουδάσει κάποια/ος στην Γαλλία ή στο εξωτερικό. 

Εικόνα
Έκθεση Σπουδές στη Γαλλία - Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας

 
*Μπορείς να ακολουθήσεις τις δράσεις, τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο Instagram, το Facebook, το Twitter, το Youtube, το LinkedIn και το νέο του κανάλι στο TikTok
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter