Μια βραδιά αφιερωμένη στο πολάρ / Στρογγυλή τράπεζα και προβολή ταινίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο συμπράττει με τις εκδόσεις Άγρα και το περιοδικό Πολάρ. Μια βραδιά αφιερωμένη στο πολάρ που περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα με τέσσερις συγγραφείς, για το γαλλικό πολάρ στη δεκαετία του ’70 και προβολή ταινίας σε σκηνοθεσία Ρόμπιν Ντέιβις. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 35oυ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Στον "Κόκκινο Κύκλο" του γαλλικoύ πολάρ, ο Benoît Mouchart, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Μάκης Μαλαφέκας συνομιλούν με τον Κώστα Καλφόπουλο για ένα ξεχωριστό είδος που ανέδειξε πρωτίστως ο Georges Simenon και ριζοσπαστικοποίησε ο συγγραφέας αστυνομικής - νουάρ λογοτεχνίας, μεταφραστής, κριτικός λογοτεχνίας και σεναριογράφος Jean-Patrick Manchette. Ένας φόρος τιμής στους συγγραφείς, αλλά και στη Série Noire. (Με ταυτόχρονη διερμηνεία). 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβολή του γαλλικού θρίλερ "Το Σοκ" (Le Chok), του 1982, σε σκηνοθεσία Ρόμπιν Ντέιβις, με τους Αλέν Ντελόν, Κατρίν Ντενέβ, Φιλίπ Λεοντάρ. Στην ταινία, ένας πληρωμένος δολοφόνος αποφασίζει να εγκαταλείψει την οργάνωση και γίνεται στόχος των άλλων δολοφόνων της.

Εικόνα
Jean Patrick Manchette

Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Στρογγυλή Τράπεζα:
Το γαλλικό πολάρ στη δεκαετία του ’70: από τον Simenon στον Manchette
Το γαλλικό polar (μυθιστόρημα ή roman ή film policier) διαφέρει σημαντικά από το παραδοσιακό, αγγλικό κυρίως, whodunit και το αμερικανικό hard-boiled αφήγημα. Τα θέματά του προβάλλουν μέσα από την ατμοσφαιρικότητα των περιγραφών, σε λογοτεχνικό και κινηματογραφικό επίπεδο, αποτυπώνοντας παράλληλα την υπαρξιακή αγωνία των πρωταγωνιστών του, ανάμεσα στην ελπίδα και τη ματαίωση.

Με τους:
Benoît Mouchart, συγγραφέας, διευθυντής σύνταξης στον εκδοτικό οίκο Casterman, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κόμικς της Angoulême
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας Μάκης Μαλαφέκας, συγγραφέας
Μάκης Μαλαφέκας, συγγραφέας
Συντονισμός: Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Πολάρ"

 

Προβολή Ταινίας:
Μετά την ολοκλήρωση της στρογγυλής τράπεζας, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Le Choc του Robin Davis, βασισμένη στο βιβλίο του 1981 "La position du tireur couché" (The Prone Gunman) του Jean-Patrick Manchette.

Γαλλία | 1982 | Έγχρωμη | 100’

Υπόθεση:
Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ο Μάρτιν Τεριέ, σχεδιάζει να αποσυρθεί, αλλά οι εργοδότες του έχουν αντίρρηση, καθώς προτιμούν να τον δουν νεκρό παρά συνταξιούχο. Ο Τεριέ βρίσκει καταφύγιο σε μια αγροικία που διαχειρίζεται η όμορφη Κλερ και ο σύζυγός της. Η συμμορία σύντομα τον εντοπίζει.
 

Εικόνα
βραδιά πολαρ

Το fb κάλεσμα και η σελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

 

Information

Που
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Auditorium Theo Angelopoulos
Σίνα 31, Αθήνα

Πότε 
Τρίτη 29 Νοεμβρίου, 2022
Στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter