"Ωδές στην Ύπαρξη": Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη στην Ταινιοθήκη

Το Cinobo παρουσιάζει το αφιέρωμα στο σινεμά του Σταύρου Ψυλλάκη "Ωδές στην Ύπαρξη". Τρεις μέρες - τρία ντοκιμαντέρ του δημιουργού, προβάλλονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη, με εισηγήσεις ειδικών και συζήτηση με το κοινό.

Αφιέρωμα στο σινεμά του Σταύρου Ψυλλάκη, με τις τρεις τελευταίες ταινίες του να παρουσιάζονται ως τριλογία και με γενικό τίτλο Ωδές στην Ύπαρξη, θα φιλοξενηθεί για τρεις ημέρες, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Τις προβολές θα πλαισιώσουν εισηγήσεις ειδικών και συζήτηση με το κοινό, παρουσία του σκηνοθέτη.
 

Οι ταινίες:

Αποχαιρετισμός - Η Μνήμη του Τόπου (2022)

Ο Γιάννης Λιονάκης, 87 χρονών, διωκόμενος και επικηρυγμένος αντάρτης, σ’ ένα ταξίδι αποχαιρετισμού στον τόπο που καθόρισε τη ζωή του, μας αφηγείται μια απίστευτη προσπάθεια επιβίωσης, 14 χρόνων (1948-1962), που ξεκινάει με το τέλος του Εμφυλίου στην Κρήτη. Κορμός της ταινίας είναι αδημοσίευτο υλικό που γυρίστηκε το 2007 στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε.

Remote video URL

 

Οφειλή (2021)

Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά σκεπτόμενος και στοχαστικός. Ένας άνθρωπος που δύσκολα τον ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο Ζούκα και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του Αλέκου για την εμπειρία του με τον καρκίνο. Ένα εγκώμιο στη φιλία από έναν άγγελο αμαρτωλό…

Remote video URL

 

Για Χωρίς Λόγους: Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη (2019)

Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018) λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως “δημόσιο κίνδυνο”. Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. 

Remote video URL

 

Πρόγραμμα Προβολών:

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου
19:00 | Αποχαιρετισμός  η μνήμη του τόπου (88’)
20:30 | Συζήτηση με τους Μενέλαο Χαραλαμπίδη (διδάκτορας ιστορίας, Παν/μιο Αθηνών) και Νίκο Βαφέα (ιστορικός κοινωνιολόγος, Παν/μιο Κρήτης) - συντονίζει ο Τάσος Μελεμενίδης (Υπεύθυνος προγράμματος Cinobo)

Σάββατο 29 Οκτωβρίου
18:00 | Για Χωρίς Λόγους συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη (98’)
20:00 | Αποχαιρετισμός η μνήμη του τόπου (88’)

Κυριακή 30 Οκτωβρίου
18:00 | Οφειλή (76’)
19:30 | Ο κριτικός κιν/φου Γιάννης Ζουμπουλάκης συζητά με τον Σταύρο Ψυλλάκη
για την τριλογία Ωδές στην Ύπαρξη
20:00 | Αποχαιρετισμός  η μνήμη του τόπου (88’)

Εικόνα
Ταινιοθήκη της Ελλάδος Cinobo

 

«Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι και πολλές φορές νιώθουμε από την αρχή αν θα ταξιδέψουμε μαζί του πρώτη θέση ή χωρίς αποσκευές και με άδειες τσέπες».

Σταύρος Ψυλλάκης

Σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, αλλά κυρίως είναι παρατηρητής και στοχαστής. Οι ταινίες του, ανεξάρτητα από το θέμα, ουσιαστικά είναι υπαρξιακά δοκίμια. Κι εμείς ως θεατές -βγαίνοντας συγκινημένοι από την αίθουσα- καλούμαστε να αναλογιστούμε σιωπηλά την ίδια μας την ύπαρξη, βαθιά και ουσιαστικά.

"Για Χωρίς Λόγους, Οφειλή, Αποχαιρετισμός: τρεις τίτλοι πολυσήμαντοι που το νόημά τους διαρκώς μετατοπίζεται και δεν λέει να καταλαγιάσει μέσα μου. Δεν είμαι σίγουρος σε ποια από τις τρεις ταινίες ταιριάζει ο κάθε τίτλος. Κάθε ταινία εστιάζει σ’ ένα μόνο πρόσωπο -όχι ως βιογραφία ή πορτρέτο- και ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι στη γεωγραφία της ψυχής του “ήρωά” της. Σιγά, σιγά μέσα μου τις ένιωθα σαν μια τριλογία, με τρία τελείως διαφορετικά πρόσωπα, που όμως το καθένα τους ήταν μια ωδή στην ύπαρξη". 

Σταύρος Ψυλλάκης 

Εικόνα
Σταύρος Ψυλλάκης Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 

*To fb κάλεσμα στο αφιέρωμα

Information

Που
Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι,
Τηλ. 2103609695

Πότε
Παρασκευή 28 έως Κυριακή 30 Οκτωβρίου, 2022

Εισιτήρια
7 ευρώ
Στο ταμείο του κινηματογράφου τις ημέρες των προβολών και
σε ηλεκτρονική προπώληση, εδώ

Δωρεάν Είσοδος για τους συνδρομητές του Cinobo με το Cinobo Nights εισιτήριό τους. Περισσότερα, εδώ.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter