Νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: Το Ελληνικό Σύστημα Υγείας μετά από μία δεκαετία λιτότητας 

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις επιπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας στο ελληνικό σύστημα Υγείας, βασισμένη σε διετή διεξοδική έρευνα, φέρνει στο φως στοιχεία για την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Η νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της, αναλύει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση μετά από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008, στο δικαίωμα στην υγεία στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσμα της έρευνας βασίζονται σε διεξοδική έρευνα γραφείου και συνεντεύξεις με πάνω από 210 ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας, εργαζόμενους/-ες στον τομέα της υγείας, ειδικούς στην δημόσια υγεία και εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν υπονομεύσει την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα, με πολλούς ανθρώπους να δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν τα χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας όταν το έχουν ανάγκη.

Οι επιπτώσεις οπισθοδρόμησης των μέτρων λιτότητας, σε συνδυασμό με το πώς αυτά αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν, σημαίνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το δικαίωμα στην απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σωματικής και ψυχικής υγείας.

Καθώς αυτή η έκθεση ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2020, η πανδημία COVID-19 έφτασε στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση αναφέρεται σε αρχικές δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για το πώς η πανδημία έχει αρχίσει να επηρεάζει το σύστημα υγείας της Ελλάδας, την αρχική ανταπόκριση της κυβέρνησης, και παρέχει προκαταρτικές παρατηρήσεις και συστάσεις για μελλοντική δράση εκ μέρους της κυβέρνησης. 


Εικόνα


Διαβάζουμε την έρευνα, εδώ 



Νέα εκστρατεία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα

Αναλαμβάνουμε δράση τώρα και υπογράφουμε την έκκληση προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να λάβει αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ελληνικού συστήματος υγείας. 

Μεταξύ άλλων:

- Να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις και χωρίς οικονομικούς φραγμούς, σε όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, εξετάσεων, αγωγής και οποιωνδήποτε μελλοντικών εμβολίων και θεραπειών για τον κορονοϊό.

- Να λάβει υπόψη τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων κατά τον σχεδιασμό της ανταπόκρισης στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που είναι άστεγοι/ες, ανθρώπων με χαμηλότερα εισοδήματα ή εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πρόσφυγων, φυλακισμένων και ηλικιωμένων ανθρώπων.

- Να διασφαλίσει την πρόσληψη εργαζομένων στην υγεία, έτσι ώστε να υπάρχει ανταπόκριση στην ζήτηση υπηρεσιών υγείας, και την πρόσβαση τους σε επαρκή και ποιοτικό εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia το facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Newsletter