Μια γιορτή για το βιβλίο και τον συνεργατισμό από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων / Σμήνος Fest

Το ΣΜΗΝΟΣ FEST είναι πάνω απ᾽ όλα μια γιορτή για το βιβλίο και τον συνεργατισμό. Δίνει μεγάλη έμφαση στις συζητήσεις, στο βιβλιοπωλείο, στους πάγκους των συνεργατικών και στην οργάνωση που έγινε με τρόπο συλλογικό και συνεργατικό. Αλλά επειδή είναι γιορτή θα έχει μπόλικη μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά φωτογραφία, φαγητό, ποτό και ένα Ξέφρενο Σμήνος παιδιών που παίζουν, μαθαίνουν, δημιουργούν!

Φεστιβάλ με έμφαση στο βιβλίο και τον συνεργατισμό από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Βιβλιοφιλικό, αποδημητικό, εφήμερο, νομάδικο, τεμπέλικο, συνεργατικό, πολιτικό. ΣΜΗΝΟΣ FEST 2023!

 

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο εκδοτικό και βιβλιοπωλικό εγχείρημα. Λειτουργεί αντιιεραρχικά, χωρίς διευθύνοντες και διευθυνόμενους, αποφασίζει –στο πνεύμα της συναίνεσης– συλλογικά και δεν αποσκοπεί στο κέρδος αλλά στον ισότιμο και αξιοπρεπή βιοπορισμό. Πέρα από την έκδοση βιβλίων ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται και στον τομέα της διακίνησης και πώλησης βιβλίων. Στο αυτοδιαχειριζόμενο βιβλιοπωλείο στην οδό Καλλιδρομίου 30 στα Εξάρχεια, μπορεί κανείς να βρει βιβλία όλων των αποχρώσεων της αριστερής, αντιεξουσιαστικής, ελευθεριακής και οικολογικής σκέψης, από μικρούς, εναλλακτικούς εκδοτικούς οίκους. Κι ακόμα, επιλεγμένη λογοτεχνία, σπάνια και εξαντλημένα βιβλία και άλλα. 

 

Νεότερη ανακοίνωση από το Σμήνος Fest: 

"Όταν σχεδιάζαμε, εδώ και μήνες, το ΣΜΗΝΟΣ FEST 2023, δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουμε ότι αυτό θα γινόταν μέσα σε ένα κλίμα θλίψης και ζόφου.
Η απίστευτη καταστροφή από τις φωτιές και τις πλημμύρες, οι καμμένοι μετανάστες στη Δαδιά, η αδιανόητη δολοφονία του Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, μας κάνουν να πενθούμε αλλά και να οργιζόμαστε.
Το ΣΜΗΝΟΣ FEST θα γίνει αλλά ο χαρακτήρας του αλλάζει. Ας γίνει ένα φεστιβάλ αντίστασης, κι αν είναι να γιορτάσουμε κάτι, αυτό ας είναι η νίκη της ζωής ενάντια στη θανατοπολιτική που επιβάλλει το κράτος και το κεφάλαιο.
Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο.
Για τον Αντώνη, για τους απανθρακωμένους της Δαδιάς, για τους πνιγμένους στην Πύλο, για τους ανθρώπους που έχασαν ζωές και βιος στις φωτιές και τις πλημμύρες, για τις γυναίκες που πέθαναν ή κακοποιήθηκαν από χέρι αντρικό, για τα ελάφια της Ρόδου, για τους γύπες του Έβρου, για την Άννα, την Ελένη, τον Ζακ/Zackie, τον Βασίλη Μάγγο, για... για.."

 

Το κάλεσμα από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων:

"Υπάρχει γύρω μας αυτός ο θανάσιμος εναγκαλισμός της νεοφιλελεύθερης καταστροφικότητας. Από την Εύβοια ως τα Τέμπη και από την Πύλο μέχρι το καθημερινό μεροκάματο, όλα γύρω μάς γεμίζουν πένθος και ασχήμια. Και έπειτα υπάρχει η καθημερινότητα των αντιστάσεων, φανερών και ανομολόγητων, που κάνουν τη ζωή υποφερτή, συχνά και ωραία. Κάπου ανάμεσα σε αυτή τη διελκυστίνδα υπάρχουμε κι εμείς, που περισσότερο από μια δουλειά θέλουμε οι σχέσεις μας να προεικονίζουν ένα πιθανό μέλλον πέρα από τον καπιταλισμό.
Είπαμε, λοιπόν, πως είναι μια καλή αφορμή να μαζέψουμε, λέξεις, ιδέες και πράξεις σε ένα διήμερο φεστιβάλ, σε μια γιορτή.
Στη θέση της υποχρεωτικής συναναστροφής και των προκατασκευασμένων συμπεριφορών, αντιπροτείνουμε μια σμηνουργία μαζί μ’ εσάς στην ελεύθερη και γιορτινή πλευρά των ιδεών και της καθημερινής ζωής. Αντιπροτείνουμε ένα σμήνος από ελεύθερες συναντήσεις, από διάλογο, από συμμετοχή".

 

Πρόγραμμα:

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

 

Μικρή Αίθουσα

17.30-18.45 | Συζήτηση
Μικροί εκδοτικοί – μεγάλες ιδέες. Με τους Μιχάλη Παπαρούνη (futura), Χρίστο Μάη (Ψηφίδες), Φώτη Κατέβα (Ευτοπία) και Τηλέμαχο Δουφεξή Αντωνόπουλο (Εκδόσεις των Συναδέλφων)

18.45-19.00 | Κενό

19.00-20.15 | Συζήτηση      
Ρεαλιστικές ουτοπίες, Κοινά και συνεργατισμός. Με τους Γιάννη Ζαϊμάκη, Κάρολο Καβουλάκο και Γιώργο Λιερό.    Συντονίζει ο Αντώνης Μπρούμας.

20.15-20.30 | Κενό

20.30-22.00 | Συζήτηση
Όλ@ προσπαθούν να με θεραπεύσουν. Ανοιχτή συζήτηση με παρεμβάσεις από τα μέλη του Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές και της Παιδαγωγικής Ομάδας «το Σκασιαρχείο». Ακολουθεί το διαδραστικό-αναστοχαστικό εργαστήριο "Ενσυναίσθηση, συλλογική φροντίδα και συνεργασία για ένα σχολείο της κοινότητας".

22.00-22.15 | Κενό

22.15 | Προβολή
Ξυλοναυπηγοί του Αιγαίου. Άγιος Ισίδωρος Σάμου. Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Νικολακάκη για την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική και τους τελευταίους καραβομαραγκούς στον Άγιο Ισίδωρο Σάμου και τη σχέση με τα Κοινά.

 

Μεγάλη Αίθουσα

17.30-18.15 | Θέατρο
 Θεατρική Ομάδα του Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές εμπνέεται από τον πίνακα του Ιερώνυμου Μπος "Το πλοίο των τρελών" και δημιουργεί μια περφόρμανς για τη συνύπαρξη μέσα στο χάος. Ακούγονται αποσπάσματα κειμένων των Οδυσσέα Ελύτη, Αλμπέρ Καμί, Γιούστινε ντελ Κόρτε, Αντόνιο Πόρτσια και άλλων. 

18.15-18.30 | Κενό

18.30-20.00 | Συζήτηση        
Φεμινιστική βία; Επανεξετάζοντας την αυτονομία του φεμινιστικού κινήματος. Με την Irene, συγγραφέα του βιβλίου Ο φεμινιστικός τρόμος.

20.00-20.15 | Κενό

20.15-21.45 | Συζήτηση
Από τις ελευθεριακές αποικίες του 19ου αιώνα στις Προσωρινές Αυτόνομες Ζώνες του σήμερα. Με τον Ντανιέλ ντε Ρουλέ, συγγραφέα του βιβλίου Δέκα μικρές αναρχικές.

21.45-22.00 | Κενό

22.00 | Προβολή                   
Δουλεύοντας με το πάσο μας (Lavorare Con Lentezza). Ταινία του Guido Chiesa για τον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιταλίας Radio Alice, που συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και το κίνημα της Αυτονομίας.

 

Εξωτερικός χόρος

9.15-00.00 | Συναυλίες
TOXIC RABBITS | DOT ON EARTH | ΛΟΛΕΚ

Εικόνα
Σμήνος Fest Βιβλία Εκδόσεις των Συναδέλφων

 

 

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου

 

Μικρή Αίθουσα

12.00-13.15 | Συζήτηση        
Οδηγίες χρήσης της ανάγκης: Πώς να φτιάξετε, να διαχειριστείτε και να υπερασπιστείτε μια κολεκτίβα. Συμμετέχουν μέλη συνεργατικών εγχειρημάτων (Παγκάκι, Συν Άλλοις, ΒΙΟΜΕ, Εκδόσεις των Συναδέλφων).

13.15-13.30 | Κενό

13.30 | Προβολή                      
95% πραγματικότητα. Ντοκιμαντέρ του Πιερ-Αντρέ Σοβαζό για τον Ζαν-Φρανσουά Βιλάρ, συγγραφέα του βιβλίου "Είναι πάντα οι άλλοι που πεθαίνουν".

18.00-19.15 | Συζήτηση            
Η στοιχειωμένη σκέψη ουρλιάζει "καλά έσκαψες γεροτυφλοπόντικα": ο Μαρξ και ο Λούκατς είναι ακόμα νεαροί. Συμμετέχουν: Γιάννης Μηλιός, Δήμητρα Αλιφιεράκη και Αλέξανδρος Μινωτάκης.

19.15-19.30 | Κενό

19.30-20.45 | Συζήτηση          
Χτίζοντας ένα δημόσιο σχολείο, συνεργατικό και δημοκρατικό, για όλα τα παιδιά. Ανοιχτή συζήτησηαπό τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας "Το Σκασιαρχείο" και προβολή βίντεο από παιδαγωγικές δράσεις της ομάδας.

20.45-21.00 | Κενό

21.00-21.45 | Μουσική         
Τραγούδια από τον μεσαίωνα, την αναγέννηση αλλά και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με τη χορωδία CompΑrte.

 

Μεγάλη Αίθουσα

11.30-12.45 | Συζήτηση       
Νουάρ μέρα μεσημέρι. Η αισθητική της καταγγελίας: νεοπολάρ αντί προκήρυξης. Μια παρτίδα σκάκι μεταξύ ενός συγγραφέα νουάρ (Ανδρέας Αποστολίδης) και ενός εικαστικού (Παύλος Νικολακόπουλος).

12.45-13.00 | Κενό

13.00-14.15 | Συζήτηση        
Στρογγυλό τραπέζι/ανοιχτή συνέλευση για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με κύριο θέμα συζήτησης τα ζητήματα αυτοδιαχείρισης στο επαγγελματικό πεδίο της ψυχοθεραπείας και ψυχικής υγείας και το μοντέλο επαγγελματοποίησης. Συντονισμός κολεκτίβα Από Κοινού: Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση και Ψυχοθεραπεία.

17.00-18.15 | Χορός             
Body Music Workshop. Με τη Γιώτα Πεκλάρη

18.15-18.30 | Κενό

18.30-19.45 | Συζήτηση            
Δεν αρκεί να τη μισείς για να την καταργήσεις: Αντι­αστυνομικές αφηγήσεις ασφάλειας, ελέγχου και επιτήρησης. Με τους Στάθη Παπασταθόπουλο, Θανάση Λάγιο, Νίκο Χαραλαμπόπουλο.

19.45-20.00 | Κενό

20.00-21.30 | Συζήτηση            
Το να ξεκινάς από την αρχή δεν σημαίνει να γυρίζεις πίσω. Δύο μέλη από τις συλλογικότητες Tiqqun και Ανώνυμοι (βιβλία Η κυβερνητική υπόθεση και Μανιφέστο Συνωμοσίας) μιλούν για τον κυβερνητικό καπιταλισμό, την κοινωνία ελέγχου και την επανάσταση.

21.30-21.45 | Κενό

21.45 | Προβολή                      
Machines in Flames. Ντοκιμαντέρ των Andrew Culp και Thomas Dekeyser για την ομάδα CLODO που έβαζε βόμβες σε εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Γαλλία της δεκαετίας του 1980.

 

Εξωτερικός χώρος

14.15-17.00 | Εκδήλωση
Συλλογικό Βιομηχανικό πικνίκ. Τρώμε, πίνουμε και κουβεντιάζουμε μαζί. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και Η ώρα της απροϋπόθετης τεμπελιάς. Μία ώρα χωρίς να πωλείται και να γίνεται τίποτα

22.00-00.00 | Συναυλίες
Κανονικά Παιδιά | Selanik Turbo Bend 

Εικόνα
Ξέφρενο Σμήνος Fest Βιβλία Εκδόσεις των Συναδέλφων

 

 

Ξέφρενο Σμήνος | Δράσεις από την Παιδαγωγική Ομάδα "Το Σκασιαρχείο" | Και τις δύο ημέρες

Με υπαίθρια βιβλιοθήκη, εργαστήρια οριγκάμι, βιβλιοδεσίας, τυπογραφίας, μόμπιλε πουλιών από τυπογραφικούς τσίγκους, αλλά και τραμπολίνο και πινγκ πονγκ! Ακόμα θα πραγματοποιηθεί πολιτικό χάπενινγκ/περφόρμανς, έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών αλλά και live γραφίτι από τον Γιώργο Γκουνέζο.

Σάββατο
- Υπαίθρια βιβλιοθήκη: η φωλιά του αναγνώστη
- Γερανοί οριγκάμι: μικροί και μεγάλοι διπλώνουν γερανούς και δημιουργούν ένα Σμήνος στον χώρο
- Μικρά βιβλία: τα παιδιά δημιουργούν με ένα Α4 τα δικά του μικρά βιβλία, γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι
- Εργαστήρι βιβλιοδεσίας: δέσιμο και φινίρισμα του δικού μας σημειωματαρίου
- Ο χορός των πουλιών: ανακυκλώνουμε τσίγκους τυπογραφείου δημιουργώντας μόμπιλε πουλιών
- Τυπώματα και χαρακτική με φιγούρες πουλιών

Κυριακή
- Υπαίθρια βιβλιοθήκη: η φωλιά του αναγνώστη
- Γερανοί οριγκάμι: μικροί και μεγάλοι διπλώνουν γερανούς και δημιουργούν ένα Σμήνος στον χώρο
- Ταξιδιωτικό ημερολόγιο ακορντεόν: με την τεχνική της γιαπωνέζικης βιβλιοδεσίας
συνθέτουμε ιστορίες και αναμνήσεις από ταξίδια της φαντασίας και πραγματικά
- Χαϊκού των βιβλίων: εργαστήρι ποίησης, επιλέγοντας ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους στιχάκια και τα εικονογραφούν
- Ταξιδιάρικα πουλιά: δημιουργούμε καρτ ποστάλ για να στείλουμε στους φίλους και τις φίλες μας τις εντυπώσεις από το φεστιβάλ.

 

​Καθ᾽ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, στον χώρο θα λειτουργεί ραδιοφωνικός σταθμός.

Εικόνα
Σμήνος Fest Βιβλία Εκδόσεις των Συναδέλφων 2023

Το fb κάλεσμα στο Σμήνος Fest

 

 

Information

Που
ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39, Αθήνα

Πότε
Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, 2023

Είσοδος ελεύθερη

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Newsletter