Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών "Ρεκτιφιέ": Νέος χώρος από τη Fabrica Athens

Η Fabrica Athens εγκαινιάζει τον Σεπτέμβριο τον νέο της χώρο, το Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών "Ρεκτιφιέ", στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Μία από τις πρώτες εκδηλώσεις που θα παρουσιάσει, είναι η τριήμερη εκπαιδευτική δράση με τον πρωτοπόρο θεατρικό σκηνοθέτη και θεατράνθρωπο, Εουτζένιο Μπάρμπα.

Στον νέο χώρο Ρεκτιφιέ, της Fabrica Athens Theater Group, ο παγκοσμίου φήμης θεατρικός σκηνοθέτης Eugenio Barba έρχεται για μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση που απευθύνεται τόσο σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, όσο και σε θεωρητικούς, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών.

Το τριήμερο θα περιλαμβάνει διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba, προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ "Who is Eugenio Barba" της Μαγδαληνή Ρεμούνδου και παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba "Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο - Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση", σε μετάφραση Lluis Masgrau, Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική.

Το εκπαιδευτικό τριήμερο αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ηθοποιός του Odin Teatret, Julia Varley, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα και για 3 μόνο παραστάσεις την θεατρική performance "Ave Maria", σε σκηνοθεσία Eugenio Barba· μια παράσταση αφιερωμένη στη Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa. Ακόμη, θα εμψυχώσει το πρακτικό workshop φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές "The Echo of Silence".

Οι δράσεις της εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του Instituto Italiano di Cultura Atene (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών).

 

Εικόνα
Eugenio Barba Fabrica Athens 2023

 

Το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριήμερου με τον Eugenio Barba:

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ǀ 18:15 – 20:30

60 Χρόνια Θεάτρου - Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba

Ο μεγάλος σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του Odin Teatret το 1966, θα μιλήσει για την εμπειρική και θεωρητική του έρευνα πάνω στη Τέχνη του Θεάτρου, το «Τρίτο Θέατρο», και όντας ένας από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές του θεάτρου τον 21ο αιώνα θα διηγηθεί για τις τελευταίες του εμπειρίες με την θρυλική θεατρική του ομάδα και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Ύστερα από τη διάλεξη, ο Ιταλός σκηνοθέτης θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα συζητήσει μαζί του.

 

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ǀ 18:15 – 20:00

Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ "Ποιος Είναι ο Eugenio Barba", της Μαγδαληνής Ρεμούνδου και Q&A με συντελεστές τις ταινίας

Με αφορμή την αναγόρευση του Eugenio Barba ως Επίτιμο Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το αφιέρωμα που έγινε το 2019 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο για τον παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη και θεωρητικού του Θεάτρου, η Μαγδαληνή Ρεμούνδου, επιχειρεί με το ντοκιμαντέρ της τη παρουσίαση του μεγάλου σκηνοθέτη μέσα από τα μάτια των στενών του συνεργατών του στο Odin Teatret, τις αναλύσεις των ακαδημαϊκών, αλλά και τις μαρτυρίες καλλιτεχνών που τον γνώρισαν και επηρεάστηκαν από την τέχνη του. Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, συζήτηση με τους συντελεστές και τον Eugenio Barba.

 

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ǀ 18:15 – 19:30

Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba "Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο - Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση' σε μετάφραση Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική

To βιβλίο αποτελεί μια επαγγελματική αυτοβιογραφία που επιχειρεί να αναπαραστήσει την αναζήτηση του νοήματος. Ο Eugenio Barba, ένας συναρπαστικός αφηγητής, πέρα από σπουδαίος δάσκαλος, με λογοτεχνικό λόγο μας παραθέτει σαράντα περίπου κείμενα από πολύ διαφορετικές περιόδους, που μιλούν για μια πληθώρα εμπειριών και θεμάτων (ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε, ιστορίες ανθρώπων από προηγούμενες εποχές, μύθους και παραβολές), για να καταλήξει στην ουσιαστική πραγματικότητα ενός θεάτρου που φτιάχτηκε για να υπερβεί τον εαυτό του. Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που διατρέχει το βιβλίο: η ενέργεια ανάμεσα στο θέατρο και σε ό,τι το υπερβαίνει. (Συρραφή σημειώσεων από τους σχολιαστές και μεταφραστές του βιβλίου: Lluis Masgrau, Ευάγγελος Βάντζος, Κώστας Βάντζος).

Εικόνα
Eugenio Barba Fabrica Athens

 

Ο Eugenio Barba 
Ένας από τους πρωταγωνιστές στην ιστορία του θεάτρου κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η δραστηριότητά του, η οποία αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς εδώ και μισό αιώνα, περιλαμβάνει πολλούς τομείς: την καλλιτεχνική δημιουργία των παραστάσεων, τον θεωρητικό στοχασμό, την παιδαγωγική και την μετάδοση της εμπειρίας, την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την επιστημονική μελέτη της τέχνης του ηθοποιού/χορευτή, την χρήση του θεάτρου «εκτός του θεάτρου» σε κοινωνικά και διαπολιτισμικά πλαίσια ανά τον κόσμο με σκοπό την σύναψη σχέσεων μεταξύ των πολιτισμών και των εθνοτικών ομάδων.

Ο Οκτώβριος του 1964 είναι ημερομηνία σταθμός στη πορεία του: Ο Barba ίδρυσε στο Oslo το Odin Teatret μαζί με μερικούς νέους, που είχαν απορριφθεί από την Εθνική Θεατρική Σχολή. Δύο χρόνια αργότερα, μετακόμισε με την ομάδα του στο Holstebro, στην Δανία, και εκεί άρχισε να φτιάχνει ένα θεατρικό εργαστήρι με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής.

Οι πρωτοβουλίες και οι συνεργασίες του Barba και των ηθοποιών του με θέατρα, πανεπιστήμια, ομάδες στα πρώτα τους βήματα και με υψηλού κύρους ιδρύματα εξελίχθηκαν σε πολλαπλές παιδαγωγικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στο Holstebro και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στην Νότια Αμερική.

Ο Barba έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία. Τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα και η έρευνά του στη θεατρική ανθρωπολογία έχουν αναγνωριστεί με τιμητικούς και διδακτορικούς τίτλους από τα Πανεπιστήμια του Aarhus, Ayacucho, Bologna, Havana, Warsaw, Plymouth, Hong Kong, Buenos Aires, Tallinn, Cluj-Napoca, Εδιμβούργου, Σαγκάης και Πελοποννήσου.

Το 2020, μαζί με την ηθοποιό Julia Varley, ίδρυσε το Fondazione Barba Varley που έχει στόχο την υποστήριξη ηθοποιών που εργάζονται σε δυσμενείς καταστάσεις λόγω διάκρισης (πολιτική, κοινωνική και φυλετική). Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Εικόνα
Fabrica Athens 2023

H fb σελίδα της Fabrica Athens.

 

 

 

Information

Τριήμερη εκπαίδευση με τον Eugenio Barba

Που
Ρεκτιφιέ

της Fabrica Athens Theater Group Κωνσταντινουπόλεως 125, Βοτανικός

Πότε
Τρίτη 19 έως Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Εισιτήρια
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Προπώληση: μέσω viva.gr
Πληροφορίες: 6949409474 (Δευτ. με Παρ. 12:00 – 18:00)

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter