ΗΠΑ κατά ISIS: Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά

Στην αυγή της 13ης επετείου από την επίθεση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, ο Ομπάμα εγκαινίαζε τη νέα εκστρατεία στρατιωτικού χαρακτήρα κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Στην αυγή της 13ης επετείου από την επίθεση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, ο Ομπάμα εγκαινίαζε τη νέα εκστρατεία στρατιωτικού χαρακτήρα κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS). 

Η τζιχαντιστική οργάνωση προκάλεσε την οργή των Δυτικών με τον αποκεφαλισμό των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων τον περασμένο Αύγουστο. Τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα ώθησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ  να στρέψει την δύναμή της κατά του ISIS και να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες αεροπορικές επιδρομές όπου λάμβαναν χώρα στο Ιράκ για να συμπεριλάβει και το κράτος της Συρίας.

Οι ΗΠΑ σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της δεσμεύονται για ακόμη μία φορά σε ένα αορίστου χρόνου στρατιωτικό πόλεμο, βαδίζοντας τυφλά στην σίγουρη αποτυχία. Ενεργώντας ενστικτωδώς στο νέο κίνδυνο όπου απειλεί να φέρει την κρίση στην πόρτα τους, γυρίζουν τυφλά την πλάτη στις ρίζες της δημιουργίας και της ύπαρξης του ISIS. Αποτυγχάνουν να στοχεύσουν το πρόβλημα στον πυρήνα του, όπου δεν είναι άλλο από τον ατέρμονο αναβρασμό της Μέσης Ανατολής. Προσπαθώντας να τερματίσουν έναν πόλεμο δημιουργούν ένα νέο, κίνηση που απλά συμβάλλει στη διαιώνιση της κρίσης.

Το Ισλαμικό Κράτος αναδείχθηκε ως παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στον απόηχο της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Το κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την παρουσία των ξένων κατακτητών στη χώρα δημιούργησε τέλεια ιδανικές συνθήκες για την άνθηση θρησκευτικής βίας στην περιοχή. Το πρόγραμμα Καταμέτρηση Θυμάτων του Ιράκ (IBC) εκτιμά ότι σχεδόν 120.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα από το 2003 έως το 2011 με τους αριθμούς να αυξάνονται και πάλι μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Εκτός αυτού, στον απόηχο της εισβολής, η πρώτη κυβέρνηση που ανέλαβε την ανοικοδόμηση της χώρας υπό την ηγεσία του σιίτη ηγέτη Νουρ ί αλ-Μαλίκι έχει απλώς αποδείχθηκε ανίκανη να ανακτήσει τον έλεγχο του Ιράκ, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση.

Την ίδια ώρα όπου η ΗΠΑ εγκαινίαζε ένα νέο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στην άλλη πλευρά των ιρακινών συνόρων άδραξε την ευκαιρία και για να αυξήσει τις επιθέσεις κατά των εγχώριων εχθρών του. Από τις 20 έως και τις 31 Οκτωβρίου οι καθεστωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 850 αεροπορικές επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτικες δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ωμότητες συνεχίζονται αμείωτες με αποτέλεσμα να προκαλούν περισσότερα θύματα από εκείνα του Ισλαμικού Κράτους. Μια χώρα όπου πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο από το 2011 έχει προσφέρει γόνιμο έδαφος για την άνθιση και ενδυνάμωση εξτρεμιστικών αισθημάτων.

Το Δεκέμβριο του 2011 ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα σε τελετή που σφράγιζε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ διαπίστωσε ότι «είναι πιο δύσκολο να τελειώσει ένας πόλεμος παρά να ξεκινήσει ένας». Η χώρα αφέθηκε στο χάος, τραυματισμένη μετά από δεκαετίες αυταρχισμού και εκμεταλλευμένη από ξένους εταίρους. Η Συρία σήμερα υποφέρει από ένα εμφύλιο πόλεμο χωρίς τέλος, τροφοδοτούμενο από τον ίδιο της τον ηγέτη. Παράλληλα οι ένοπλες ομάδες της περιοχής οι μεταξύ τους διασυνδέσεις αλλά και οι σχέσεις τους με τις κυβερνητικές δυνάμεις είναι τόσες και τόσο πολύπλοκες ώστε ένας ένοπλος αγώνας δεν μπορεί παρά να συμβάλλει στη κλιμάκωση του πολέμου. Η βία στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή δεν θα σταματήσει με στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων έως ότου οι εσωτερικές συγκρούσεις αποδυναμωθούν *

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter