Η μάχη των αμερικάνων ιθαγενών ενάντια στον Αγωγό Πετρελαίου της Β. Ντακότα

Γηγενείς, οικολογικές οργανώσεις, ακτιβιστές και αγρότες αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού, φοβούμενοι την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας από τη διάβρωση του εδάφους, τις παρεμβάσεις στη λίμνη Oahe και φυσικά την οικολογική καταστροφή σε περίπτωση ατυχήματος.

Συντάκτης/έρευνα: Διονύσης Ρόκος  


Τι γίνεται στη Β. Ντακότα; 

Πολύς κόσμος έχει μαζευτεί από τον Απρίλιο στην πόλη Κάνον Μπολ της Βόρειας Ντακότα και ο λόγος είναι οι κινητοποιήσεις ενάντια σε έναν αγωγό πετρελαίου που ετοιμάζεται  στην περιοχή, στην οποία κατοικούν κατ’εξοχήν ιθαγενείς πληθυσμοί της φυλής Standing Rock, του έθνους των Sioux. Ο αγωγός εκτός από τέσσερις πολιτείες, θα περάσει και από εκτάσεις γης (reservation land) οι οποίες διοικούνται από τις φυλές γηγενών και όχι από τις πολιτείες στις οποίες ανήκουν γεωγραφικά.

//


[UPDATE 17/11/16}
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Χιλιάδες ακτιβιστές σε πάνω από 300 πόλεις της Αμερικής συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 15/11, σε μια διαδήλωση ενάντια στον αγωγό. Μπροστά από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, ακτιβιστές εμπνεύστηκαν από την ομιλία του Bernie Sanders στην οποία ο ίδιος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στους Native Americans, τους πρώτους Αμερικάνους όπως ο ίδιος είπε, και στον αγώνα κατά της κατασκευής του αγωγού.
 


 
// 


Περισσότερα για τον αγωγό 

Ο πετρελαιαγωγός Bakken είναι μια επένδυση ύψους 3.7 δις ευρώ και αφορά -σύμφωνα με εκτιμήσεις- τη μεταφορά 7.4 δις βαρελιών από την βορειοανατολική Β. Ντακότα μέχρι το Ιλινόις. Υπόγειοι σωλήνες 30 ιντσών θα τοποθετηθούν σε μια απόσταση 1886 χιλιομέτρων,  για τη μεταφορά τουλάχιστον 470.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα. Η επένδυση υπολογίζεται να προσφέρει 8.000-12.000 προσωρινές θέσεις εργασίας κατα τη διάρκεια της κατασκευής και άλλες 40 μόνιμες.
 

Εικόνα
Dagota pipeline

#Nodapl 
 

Αντιδράσεις 

Γηγενείς, οικολογικές οργανώσεις, ακτιβιστές και αγρότες αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού, φοβούμενοι την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας από τη διάβρωση του εδάφους, τις παρεμβάσεις στη λίμνη Oahe και φυσικά την οικολογική καταστροφή σε περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον οι ιθαγενείς διαμαρτύρονται πως ο αγωγός «διασχίζει περιοχές μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας» και «διασχίζει νερά υψίστης πολιτιστικής, πνευματικής, οικολογικής, και οικονομικής σημασίας. "
Οι κινητοποιήσεις όπως ήταν αναμενόμενο αντιμετωπίστηκαν με καταστολή από την αμερικάνικη αστυνομία που αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με γκλοπ, σπρέι πιπεριού, ακόμα και σκυλιά:
 


 

Εικόνα
No DΑPL - mural αλληλεγγύης στις φυλές ιθαγενών της Β. Ντακότα

No DΑPL - mural αλληλεγγύης στις φυλές ιθαγενών της Β. Ντακότα  

Από τις αρχές Σεπτέμβρη οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά από απόφαση δικαστή σταμάτησε την κατασκευή σε ένα μόνο κομμάτι του έργου, όμως την προηγούμενη Κυριακή ένα ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε την αρχική απόφαση. Πριν λίγες μέρες η γνωστή ηθοποιός Shailene Woodley συνελήφθη μαζί με 27 άλλους ακτιβιστές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και ανέβασε Live τη σύλληψή της στα κοινωνικά δίκτυα.
 

Εικόνα
Αντιδράσεις για τον αγωγό

 
Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή αφού την περασμένη Τρίτη ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου το οποίο είχε βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενο ειρηνικά.

Ο Bernie Sanders και άλλοι τέσσερις γερουσιαστές ζητούν τώρα από την κυβέρνηση Obama να επανεξετάσει το σχέδιο του αγωγού ώστε να υπολογιστούν οι οικολογικοί κίνδυνοι και τα θέματα ασφαλείας του έργου. Την  Πέμπτη 19 πόλεις πέρασαν διατάξεις υποστηρικτικές προς τη φυλή Standing Rock. Η Jill Stein, υποψήφια του Πράσινου Κόμματος των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει κατηγορίες καθώς τον προηγούμενο μήνα έβαψε με σπρέι μπουλντόζα της κατασκευάστριας εταιρίας.
 

Εικόνα
Stein

 Φήμες που θέλουν την Stein να πάτησε γκραφίτι της Ένωσης Κεντρώων κρίνονται ως ανακριβείς

Το θέμα έχει πάρει ήδη διεθνείς διαστάσεις και οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες θα είναι ραγδαίες για το μέλλον του έργου.

 
συντάκτης: Διονύσης Ρόκος 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας, στην πόλη της Αθήνας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται με περισσότερα από 70 κτήρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων.

think

Ένας δρόμος σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια του ντόπιου ιστού, γεμάτο αφηγήσεις. Ένας κοινός τόπος, όπου η καθημερινότητα συνυπάρχει με τις αναμνήσεις και τα μικρά ανθρώπινα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter