Η Άρτεμις Λειβαδάρου για το 4ο Ανεξάρτητο Πολιτικό Ακτιβιστικό Φεστιβάλ Ταινιών i.P.A.S.

Το 4ο Ανεξάρτητο Πολιτικό Ακτιβιστικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, έρχεται φέτος στα τέλη Μαρτίου, μέσω διαδικτύου στις οθόνες του σπιτιού μας, με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation.

Ταινίες που ασχολούνται με τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφορετικότητα, η ενδοοικογενειακή βία, ο ρατσισμός και η εκπαίδευση, προσεκτικά επιλεγμένες, αποτελούν την πρόταση του 4ου Ανεξάρτητου Πολιτικού Ακτιβιστικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, i.P.A.S..

Στην διαδικτυακή -λόγω συνθηκών- έκδοση του φεστιβάλ, παρουσιάζονται 58 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, σε ένα πενθήμερο γεμάτο συγκινήσεις, αναζητήσεις και κοινωνικούς προβληματισμούς που θα μας ταξιδέψει σε χώρες απ’όλο τον κόσμο.

Σε πρώτο επίπεδο, στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα ελεύθερης έκφρασης σε δημιουργούς και θεατές με καθημερινές προβολές και παράλληλες δράσεις, και σε δεύτερο επίπεδο, να συμβάλει στην ενεργή προώθηση εμπνευσμένων ριζοσπαστικών ταινιών χαμηλού κόστους που κατά κανόνα αποκλείονται από την κυρίαρχη κινηματογραφική αγορά.

Δημιουργοί του φεστιβάλ είναι η Άρτεμις Λειβαδάρου και η Πένια Καλοφωλιά.

Την κριτική επιτροπή για το 2021 αποτελούν οι:

Κωνσταντίνος Μπάσιος​
Γεώργιος Δανόπουλος
Faiçal Ben
Χριστόφορος Αντωνιάδης
Λια Σταμοπούλου

Για το Βραβείο Κοινού 2021, ψηφίζουμε κάνοντας Like και αφήνοντας το σχόλιο μας εντός του Vimeo On Demand.

  

Η Άρτεμις Λειβαδάρου απαντά στις ερωτήσεις της Νάνσυς Αγγελοπούλου για το 4ο i.P.A.S.:

Ν.Α.: Πόσες ταινίες και από πόσες χώρες θα δούμε φέτος; Ποια θέματα θίγονται;

Α.Λ.: Οι ταινίες που επιλέχθηκαν αρχικά για την live εκδοχή του φεστιβάλ ήταν 60. Δυστυχώς 2 από τους σκηνοθέτες, δεν μας έδωσαν την άδεια να προβάλλουμε τις ταινίες του online, οπότε το κοινό θα απολαύσει μέσω του Vimeo on Demand 58 ταινίες μικρού μήκους. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι συνολικά 20.
Τα θέματα που θίγονται σε αυτή τη σεζόν είναι ο ρατσισμός, οι κοινωνικές ανισότητες παντός τύπου, το μεταναστευτικό κύμα και η επιδράσεις του, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η βία κατά των γυναικών.


Ν.Α.: Θεωρείτε θετικό ότι μέσω διαδικτύου θα έχει πρόσβαση στις ταινίες πολύς κόσμος, χάνοντας βέβαια την εμπειρία της μεγάλης οθόνης;

Α.Λ.: Καλώς η κακώς η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας ριζικά. Στόχος μας ήταν και θα είναι πάντοτε να προβάλλουμε στην μεγάλη οθόνη. Να ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό μας. Να γνωρίζουμε από κοντά τους δημιουργούς. Να ανταλλάσσουμε απόψεις και να δημιουργούμε ένα υγιή διάλογο για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση παγκοσμίως. Να ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα συμβάλλουμε στον να γίνουν και πρακτικές αλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, με την διαδικτυακή μορφή του φεστιβάλ και λόγω της διεθνής του ταυτότητας του, θα έχει πρόσβαση περισσότερο κοινό να δει τις ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Προσωπικά λατρεύω την μεγάλη οθόνη και αν έπρεπε να διαλέξω μεταξύ των δύο, θα διάλεγα αυτήν.

Ευτυχώς δεν υπάρχει αυτός ο τόσο αυστηρός διχασμός, οπότε σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά στο μέλλον να προσφέρουμε και τις δύο επιλογές, τουλάχιστον για το κοινό μας στο εξωτερικό.

Ν.Α.: Το φεστιβάλ κάθε χρόνο στηρίζει τους νέους επιλέγοντας αρκετές σπουδαστικές ταινίες. Ποια η δυναμική των νέων κινηματογραφιστών;

Α.Λ.: Οι ταινίες μικρού μήκους γενικώς σπουδαστικές και μη έχουν σχεδόν αποκλειστική θέση στα φεστιβάλ. Είναι σπάνιες οι εμπορικές συνεργασίες με φιλμ μικρού μήκους. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι για τους σκηνοθέτες στο ξεκίνημα τους.
Θέλουμε να δίνουμε βήμα σε νέες φωνές, να τους εντάσσουμε στο πρόγραμμα μας και να αναδεικνύουμε την δουλειά τους. Να βλέπουμε φρέσκες ιδέες και καινούργιους τρόπους απεικόνισης της 7ης Τέχνης του κινηματογράφου.

Εικόνα
films_ipas_2021_online_film_festival_poster_inexarchiagr




Ν.Α.: Υπήρξε κάποιο κοινό θέμα που επιχείρησαν να προσεγγίσουν δημιουργοί από διάφορες χώρες στην φετινή επιλογή;

Α.Λ.: Η βία είναι ένα από τα θέματα που στην συντριπτική πλειοψηφία προσέγγισαν οι σκηνοθέτες. Η βία σε όλες τις μορφές της, φυλετική, ενδοοικογενειακή, ταξική. Πιστεύω ότι ο παγκόσμιος εγκλεισμός που βιώνουμε αναζωπύρωσε το θέμα αυτό και φυσικά δεν άφησε αδιάφορους τους δημιουργούς.

Ν.Α.: Τι ξεχωρίζει το φεστιβάλ Ipas; Πως διαφοροποιείται από τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας;

Α.Λ.: Το IPAS δημιουργήθηκε με μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα επιλογής ταινιών, την πολιτική. Διαλέγουμε φιλμ με κοινωνική χροιά, που καταγγέλλουν πράγματα, που αφορούν το σύνολο, που προσφέρουν γνώση πάνω στα κοινωνικά ζητήματα, που διεγείρουν συζητήσεις και φέρνουν στην επιφάνεια θέματα ταμπού για την κοινωνία μας.


Ν.Α.: Οι προθέσεις που είχατε ξεκινώντας το φεστιβάλ το 2017, έχουν αλλάξει;

Α.Λ.: Οι προθέσεις μας παραμένουν πάντα οι ίδιες. Να δώσουμε βήμα ελεύθερης έκφρασης στους δημιουργούς και στο κοινό.
Οι στόχοι μας δε, αλλάζουν χρόνο με το χρόνο. Θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι. 

Θέλουμε το IPAS να μεγαλώσει, να αποκτήσει περισσότερο ακόμη ευαισθητοποιημένο κοινό. Να ταξιδέψει σε μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού με περιορισμένη πρόσβαση σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Μα ο πιο βασικός μας στόχος είναι να μην παρεκκλίνουμε από το όραμα μας και να βρίσκουμε την δύναμη να συνεχίζουμε.

Εικόνα
films__ipas_2021_online_film_festival_poster_inexarchiagr



//

Extra Ίνφο

Που
Αναλυτικά οι ταινίες ανά ημέρα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Πότε
Παρασκευή 26 έως Τρίτη 30 Μαρτίου, 2021

Εισιτήρια
Ημερήσιο εισιτήριο 4 ευρώ στ
η σελίδα του φεστιβάλ.

Σημειώνουμε ότι:
Κάθε ημερήσιο εισιτήριο έχει διάρκεια 24 ωρών μετά την πρώτη χρήση.
Συμπεριλαμβάνονται διαφορετικές ταινίες ανά ημέρα. Δεν υπάρχουν επαναλήψεις.
Κάθε ημέρα συμπεριλαμβάνει μια σειρά ταινιών συνολικού χρόνου διάρκειας, περίπου 3 ωρών.
Όλα τα φιλμ έχουν αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους για να επιλέξετε.

//


Η fb σελίδα του φεστιβάλ IPAS.

Εικόνα
ipas_2021_online_film_festival_poster_inexarchiagr

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter