Φωτιά από άκρη σε άκρη, βρίσκει απέναντί της αλληλέγγυους και πυροσβέστες.

Καλοκαίρι 2021: δυστυχώς, ακόμα ένα καλοκαίρι που η ελληνική ύπαιθρος παραδίνεται στις φλόγες. Και μάλιστα, το χειρότερο από αυτά τα καλοκαίρια, αφού μαίνονται εδώ και μέρες πολλαπλά μέτωπα, με εκκενώσεις χωριών, απανθράκωση τεράστιων δασικών εκτάσεων συμπεριλαμβανομένης και της πανίδας, και φυσικά, με ολόκληρα χωριά να έχουν καεί ολοσχερώς.

κεντρική φωτογραφία του μάχιμου φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου  
 
Η απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής και η τεράστια καταστροφή της φύσης, μας βάζουν σε σκέψεις: η απουσία σχεδίου πυροπροστασίας είναι φανερή, με ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό, με την σχεδόν πλήρη απογύμνωση των δασαρχείων από δασολόγους. Καταλήξαμε, σε εθνικό επίπεδο, να διαθέτουμε ακόμη περισσότερα περιπολικά, παρά πυροσβεστικά οχήματα. Στο ίδιο κλίμα, μόνο ντροπή θα έπρεπε να προκαλεί στην πολιτεία η ανακοίνωση της Greenpeace Ελλάδος, η οποία, υπενθυμίζει στην πολιτική ηγεσία ότι η κλιματική αλλαγή δεν συνέβη εν μια νυκτί, αλλά εξελίσσεται χρόνια, όχι μόνο με την ανοχή τους, αλλά και με τις ίδιες τις πρακτικές τους, με αποτέλεσμα τις τωρινές καταστροφές.

Η αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στην υπερεπείγουσα συνθήκη, και ο τραγικός αριθμός των ανθρώπων που συγκαταλέγονται πλέον στην κατηγορία των πυρόπληκτων, αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, την αξία και την τεράστια σημασία της αλληλέγγυας στήριξης. 

Πλήθος οργανώσεων και δομών έχουν κινητοποιηθεί, σε μια συγκινητική κίνηση, όχι συμπαράστασης, αλλά έμπρακτης βοήθειας. Στη γειτονιά μας, 10 αυτοκίνητα και 1 βαν ξεκίνησαν σήμερα από τα Εξάρχεια, ΒΟΞ και Τσαμαδού, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης στη Βαρυμπόμπη, ενώ άλλα 10 αυτοκίνητα με αφετηρία το Καφενείο στην πλατεία Εξαρχείων μεταφέρουν βοήθεια και φάρμακα στη Χαλκίδα. 
 
 

Εικόνα

Πλατεία Εξαρχείων / 10 αυτοκίνητα και 1 βαν με προμήθειες   

 

Εικόνα



Καφενείο - Εξάρχεια   


Εικόνα


συγκέντρωση ειδών για τους πυρόπληκτους Εύβοιας από την κοινωνική κουζίνας Mano Aperta 
 

Πληροφορίες:

- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: διαθέτει λογαριασμό για οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων, αλλά και των ζώων.

Τράπεζα: EUROBANK
Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Αρ. Λογαριασμού: 0026.0240.30.0201205013
IBAN: GR2602602400000300201205013

Οι καταθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Πυρκαγιές». Τηλέφωνο πληροφοριών: 2103609825.

- Υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για όσους έχουν πληγεί από πυρκαγιές στο 10306 (ψυχολογική υποστήριξη) και στο 1135 (ξενοδοχεία για δωρεάν φιλοξενία).

- Δωρεάν φιλοξενία για τους πυρόπληκτους παρέχεται στο Δημαρχείο Αχαρνών Φιλαδελφείας 87) και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Ξενοφώντος 10, Αθήνα).

- Dog's Voice: στήνεται μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς, καθώς αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενίες.

- Δενδροφυτεύσεις καμμένων περιοχών 2021: νεοσύστατη ομάδα στο facebook, έχει ήδη συγκεντρώσει 300.000 μέλη, με σκοπό να σχεδιαστεί μια οργανωμένη δράση με την απαραίτητη προετοιμασία. 

Παρακάτω παραθέτουμε λίστα με διάφορα ακόμη σημεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και σημεία που προσφέρουν δωρεάν κτηνιατρική περίθαλψη για πυρόπληκτα ζώα. 


Εικόνα



 
 
Σημείας συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης:

- Μano Aperta: η συλλογική κουζίνα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, έχει αναρτηθεί σχετική λίστα στη σελίδα τους στο facebook.

- Συντονιστικό Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης: θα συνεχιστούν τα καλέσματα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης όλο το Σαββατοκύριακο. Όσοι θέλουν, μπορούν να μεταφέρουν προμήθειες στα Εξάρχεια, στο κηπάκι Τσαμαδού (Τσαμαδού 15) 10:00-21:00, στο Κ*ΒΟΞ μετά τις 18:00 ή στον Αστέρα Εξαρχείων, 15:00-22:00. Υπάρχει και επιλογή για χρηματική στήριξη της καμπάνιας εδώ 

- Στα Εξάρχεια στο Yesterday's Bread, στο Miss Tartu και σε άλλα σημεία

- Αθήνα - Κολωνός: Κεντρική Αποθήκη Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Άστρους 111-113, 210-5147300, 210-3609825 – συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας. Δευτέρα έως Παρασκευή, 7:30 π.μ. έως 2.30 μ.μ.

- Αθήνα - Πυροφυλάκιο Αγίας Παρασκευής (οδός Νοσταλγίας). Τηλ. πληροφοριών: 6937191968.

- Αθήνα - Πει.Φα.Συν μαζί με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου: γίνεται συγκέντρωση φαρμάκων/ τρόφιμων για τους πληγέντες. Τηλ πληροφοριών: 21 0483 0291.

- Αθήνα - Πρόσκοποι Νέας Ερυθραίας: είδη πρώτης ανάγκης. Τηλ: 210 8074456, 6945963095.

- Αθήνα - Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Μαραθώνα: συγκεντρώνει μικρά μπουκάλια νερού (μέχρι 500ml το κάθε μπουκάλι), μικρά μπουκάλια ισοτονικού ποτού (μέχρι 500ml το κάθε μπουκάλι) και ξηρά τροφή για ζώα. Τηλ: 2294 067602.

- Αθήνα - Δημαρχείο Κηφισιάς & Δημοτικό Στάδιο «Ζηρίνη»: δέχεται δωρεές (νερά, σάντουιτς, γάντια, φτυάρια). Τηλ: 210 8012549.

- Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Μαραθώνα: συγκέντρωση μικρών μπουκάλιών νερού μέχρι 500ml το κάθε μπουκάλι, μικρών μπουκαλιών ισοτονικού ποτού μέχρι 500ml το κάθε μπουκάλι και ξηρά τροφή για ζώα. Τηλ: 2294 067602.

-Πειραιάς - Γραφεία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου 27 –Παρασκευή 06/08 από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

- Ηράκλειο Κρήτης: Γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης εκτός τροφίμων από τις 5/8 έως και τις 11/8 στο θερινό
σινεμά "Βηθλεέμ". 

- Χαλκιδική - ΚΔΑΠ Μικρός Πρίγκιπας (Μεγάλη Παναγία).

- Λαμία - Kiosky’s Θερμοπηλών 29 (όλο το 24ωρο) έως την Κυριακή 8/8

- Αλεξανδρούπολη - Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Τρίτη-Σάββατο από τις 9:00 έως τις 15:00, Κυριακή 10:00 έως τις 14:00. Τηλ 2551036663. 

Παροχή βοήθειας σε πυρόπληκτα ζώα

- Σταθμός της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.): λειτουργεί στο Ολυμπιακό χωριό (Θρακομακεδόνες), στη Μαρίας Καλπακίου και Χρήστου Αγγουράκη γωνία (ισόγειο κατάστημα).

- Κτηνιατρείο Ιωάννη Σαμολαδά: προσφέρει κτηνιατρική περίθαλψη σε ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές.
Αναστάσεως 43, Ηλιούπολη. Τηλ: 2109735140 (10:00-14:00 και 17:30-20:30). 


Τέλος, ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά να διαβάσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούμε σε περίπτωση πυρκαγιας, από ένα ποστ που ανέβασε η γιατρός, Δρ. Έλενα Χαπέσιη. 
 

Συμβουλές ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς 

1. Φεύγεις όταν η φωτιά είναι ακόμα μακριά: πήγαινε έναντι του Ανέμου. Με τον δυνατό αέρα, την φωτιά την βλέπεις να είναι στα 1000 μέτρα και σε λίγα λεπτά είναι στα πόδια σου. Μην κάτσεις να βλέπεις. Μην σκέφτεσαι το σπίτι σου ή το κτήμα σου. Ειδοποίησε τον κόσμο και φύγετε. Θα φύγεις προς την κατεύθυνση που έρχεται ο άνεμος - δηλαδή να έχεις τον άνεμο να σου χτυπά στο πρόσωπο.

2. Πυρκαγιά στα Πεύκα: να την πάρεις πολύ στα σοβαρά, να βγεις από την περιοχή αμέσως. Το πεύκο είναι το πιο δύσκολο, είναι ξηρό με ρετσίνι, φλεγόμενα κουκουνάρια που σκάνε και με το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνα.
Ο πιο φυσικός εύφλεκτος συνδυασμός- πρέπει να βγεις από το δάσος. Κινήσου προς χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτό επειδή οι ζεστές μάζες αέρος της πυρκαγιάς κινούνται προς τα πάνω.

3. Η φωτιά Ακολουθεί τον καπνό: όταν βλέπεις την φωτιά στο απέναντι βουνό και ο καπνός έρχεται κατά εσένα είναι βασική αρχή οτι η φωτιά θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αν έρχεται ο καπνός πάνω σου, τρέξε φύγε. Αν δεν καταλαβαίνεις προς τα που πάει ο καπνός, κοίτα ψηλά στον ουρανό.

4. Αν σου έχει κοντέψει ήδη ο καπνός: βρέξε τον εαυτό σου /κάλυψε το στόμα σου. Μην χάνεις την ψυχραιμία σου. Βάζεις σε σένα και σε όποιον έχεις μαζί βρεγμένη πετσέτα η μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά.

5. Πιάνεις πορεία προς στην Θάλασσα: προχωρείς προς την θάλασσα εάν είναι κοντά. Οσο πιο χαμηλά τόσο πιο λίγη η βλάστηση και τόσο πιο ανθεκτικοί οι θάμνοι στην φωτιά. Πέσε στην θάλασσα αν χρειαστεί. Εάν δεν υπάρχει θάλασσα κοντά, πάλι προχωρείς κατηφορικά, ποτέ δεν ανεβαίνεις ανήφορο ή βουνό. Μόνο να το κατεβαίνεις. Η πυρκαγιά συνήθως ανηφορίζει. Επίσης η φωτιά τρέχει πιο γρήγορα στο ανήφορο. Μόνο μια επιπλέον κλίση 10 μοιρών μπορεί να διπλασιάσει την ταχύτητα της φωτιάς.

6. Εαν βρίσκεσαι σε κατοικημένη περιοχή πας όπου υπάρχει τσιμέντο ή σώμα νερού : πυλωτές σπιτιών, πλακόστρωτες πλατείες, γήπεδα μπάσκετ, δρόμους κλπ. Ξάπλωσε στο τσιμεντένιο έδαφος. Η φωτιά θα περάσει από πάνω σου. (Ο δρόμος να είναι η τελευταία επιλογή). Αλλιώς: βρες πισίνα, δεξαμενή, λίμνη, ποτάμι και ξάπλωσε μέσα .
 
7. Μπες σε αμπέλι για να σωθείς: αν μπείτε σε κτήματα που εχει αμπέλι έχετε πιθανότητες να σωθείτε. Πιάνει πιο δύσκολα φωτιά γιατί έχει υγρασία.

8. Εαν βρίσκεσαι μέσα σε αυτοκίνητο και η φωτιά έχει κοντέψει: το θερμικό που δημιουργείται μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 800 (Οκτακόσιους) βαθμούς Κελσίου. Όλα λιώνουν. Το αυτοκίνητο θα λιώσει, δεν θα σε σώσει, και θα ανατιναχθεί. Βγες έξω, κλείσε την μηχανή, μην μπεις από κάτω, απομακρύνσου.

9. Μην προσπαθήσεις να παραβγείς στο τρέξιμο την φωτιά. Μην την αφήσεις να σε κυνηγήσει. Ένα τείχος φωτιάς μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 33 χιλιόμετρα την ώρα ή πιο γρήγορα και να προσπεράσει εύκολα έναν δρομέα. Επιπλέον, τα φλεγόμενα κάρβουνα μπορεί να εκτοξευθούν σε απρόβλεπτες κατευθύνσεις, πολλά μέτρα μακριά αναφλέγοντας νέες εκρήξεις μπροστά σου καθώς εσύ προσπαθείς να ξεπεράσεις σε τρέξιμο την φωτιά. Μάταια προσπάθεια!

10. Όταν σε φτάσει η φωτιά, σταμάτα να τρέχεις. Τρέξε να μπεις μέσα στα καμένα: Εάν δεν προλάβεις, και σε φτάσει η φωτιά...και σε πιάσει μέσα σε δασική έκταση ή χωράφι, με χαμηλή βλάστηση κάνεις το για πολλούς αδιανόητο: Τρέχεις αντίθετα, δηλαδή μπαίνεις μέσα στα καμένα. Μπορεί να κάψεις τα πόδια σου αλλά μπορεί να σωθείς. Ποτέ δεν τρέχεις να σε κυνηγήσει η φωτιά. Είναι δεδομένο θα σε φτάσει και θα σε κάψει.

11. Σε περίπτωση αποκλεισμού - Εάν έχεις περικυκλωθεί : σκάψε λάκο. Εαν έχεις τσάπα, ένα εργαλείο ή ένα ξύλο...Σκάβεις στο χώμα ένα λάκο και μπαίνεις μέσα με το πρόσωπο προς το χώμα. Αν προλαβαίνεις, κάλυψε το σώμα σου με το χώμα που μόλις έσκαψες. Τα πόδια σου να είναι προς το μέρος της φωτιάς που έρχεται. Πάνω από το κεφάλι σου βάλε ένα ρούχο ή μια πατανία και από πάνω χώμα. Υπάρχει οξυγόνο από το πορώδες του εδάφους. Κράτησε την μύτη και το στόμα κολλημένα στο χώμα.
Η φλόγα θα περάσει από πάνω και γύρω γύρω. Μόλις περάσει από πάνω σου, σήκω και ανέπνευσε. Αν δεν μπορείς να σκάψεις, η καλύτερη επιλογή σου είναι να εντοπίσεις μια τάφρο ή βαθύ ρέμα ή λακκούβα ή τρύπα και να πέσεις μέσα.

12. Πάρε αλουμινόχαρτο μαζί σου: Εάν έχεις σπίτι αλουμινόχαρτο πάρε το μαζί σου, δεν πιάνει φωτιά. Είναι εύφλεκτο μόνο σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες των 660 βαθμών Κελσίου! Τουλάχιστον κάπως
θα προστατέψεις το κεφάλι σου. Τυλίξου με αυτό.

13. Τελευταία και πιο ριψοκίνδυνη μέθοδος-Το αντιπύρ: Πάντα σε χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έρχεται. Βάζεις φωτιά μπροστά σου στην χαμηλή βλάστηση μόνος σου, και με την φορά του αέρα... Δηλαδή προχωράς πίσω από τον καπνό της φωτιάς που έβαλες, όχι μπροστά του καπνού. Ετσι μένει ένα κενό που δημιουργείς για να μπορέσεις να περάσεις και να επιβιώσεις με την ερχόμενη φωτιά να πέφτει σε καμένο. Η φωτιά στο καμένο έδαφος σταματάει.

14. Εισπνοή καπνού : Επικίνδυνη για λιποθυμία επί του χώρου, αλλά και για αναπνευστικά μετά. Τα πιο πολλά θύματα πυρκαγιών πρώτα έπεσαν λιπόθυμα από τον πυκνό καπνό και μετά σε αναίσθητη κατάσταση κάηκαν. Όσοι ανέπνευσαν καπνό στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν, πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
 
15. Άλλες μικρές οδηγίες:

Βγάλε ότιδηποτε μεταλλικό από πάνω σου επειδή θα αρχίσει να καίει και θα πάθεις έγκαυμα / Δέσε τα μαλλιά σου / Χρησιμοποίησε πατανίες για σβήσιμο της φωτιάς από πάνω σου / Μην προσπαθήσεις να σώσεις υλικά αγαθά / Άσε τα ζώα ελεύθερα πριν φύγεις / Κλείσε το γκάζι πριν φύγεις από το σπίτι / Μόνο αν έχεις χρόνο και αν η φωτιά είναι πολύ μακριά: Ραντισε τη στέγη του σπιτιού και τις κορφές των κοντινών σου δέντρων, όπως και τους κάδους σκυβάλων, και όποια ξηρά χόρτα τριγύρω, με το λάστιχο / Στο αυτοκίνητο πάντα να έχεις μια μάλλινη πατανία, σακάκι, αλουμινόχαρτο, νερό / Εάν αποφασίσεις να βοηθήσεις στην κατάσβεση: Πάρε μαζί σου μάσκα N95, ή φόρεσε διπλές χειρουργικές μάσκες / Μην παίξεις τον ήρωα 


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Newsletter