Έμφυλες κριτικές ματιές στην τέχνη: Ανοιχτές συζητήσεις στον κινηματογράφο Τριανόν με αφορμή τη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου

Το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει δύο ανοιχτές εκδηλώσεις με θέματα τις έμφυλες κριτικές ματιές και τα παιχνίδια εξουσίας στην τέχνη. Οι δύο συζητήσεις πραγματοποιούνται με αφορμή τις προβολές της νέας ταινίας του Νίκου Κορνήλιου "Η Τέχνη Καταστρέφει" στον κινηματογράφο Τριανόν.

Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα μας προσκαλεί σε δύο ανοιχτές συζητήσεις για δύο θέματα που σχετίζονται με την ταινία "Η Τέχνη Καταστρέφει", η οποία προβάλλεται στον κινηματογράφο Τριανόν.


Έμφυλες διακρίσεις στην τέχνη
Σάββατο 13 Απριλίου - 19.00

Η τέχνη αποτέλεσε για αιώνες και αποτελεί, κατ’ εξοχήν, πεδίο πνευματικής ελευθερίας και αναζήτησης.  Παρόλα αυτά δεν έμεινε "αμόλυντη" από τις έμφυλες διακρίσεις, τον αποκλεισμό των γυναικών, τα στερεότυπα, το σεξισμό κ.ά., αποτελώντας και εκείνη παράγωγο των πατριαρχικών κοινωνιών μέσα στις οποίες γεννήθηκε.

Κατά τον 20ο αιώνα, η καλυτέρευση της θέσης των γυναικών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η συνακόλουθη αυξανόμενη συμμετοχή τους στην τέχνη, διαμόρφωσε ένα σημαντικό αντίλογο σε αυτό τον κυρίαρχο λόγο, συγκροτώντας αντίστοιχες έμφυλες κριτικές αντιλήψεις, αλλά και καλλιτεχνικές πρακτικές.  Φτάνοντας στον 21ο αιώνα, και με δεδομένη την άνοδο των φεμινιστικών κινημάτων, μεταξύ των οποίων και του #metoo, που βρισκόμαστε σήμερα; 

Ομιλήτριες
- Μαρίνα Μαροπούλου, πανεπιστημιακός, διδάσκουσα το μάθημα "Φεμινισμός και Δίκαιο" στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ
- Ρέα Βαλντέν, Θεωρητικός κινηματογράφου, μέλος του ΔΣ του Women in Film and Television – Ελλάδα
- Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, συγγραφέας, θεωρητικός κινηματογράφου και λογοτεχνίας
- Μελίσσα Κωτσάκη, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, ραδιοφωνική παραγωγός
- Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας Κέντρο Διοτίμα. 

*Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας, στις 20:00.


//Διαβάστε ακόμη: ΤΡΙΑΝΟΝ: Αφιέρωμα στον ιστορικό πολυχώρο τέχνης και κινηματογράφου 
 


Τέχνες του θεάματος και παιχνίδια εξουσίας
Κυριακή 14 Απριλίου - 18.00

Ποια είναι η "κρυφή πλευρά" της δουλειάς του ηθοποιού και ποια η διαδικασία της ψυχικής επένδυσης σε ένα ρόλο; Πώς διαμορφώνεται η σχέση του σκηνοθέτη με τους ηθοποιούς; Τι συμβαίνει όταν τα όρια του ηθοποιού παραβιάζονται; Μήπως πίσω από τη θελκτική δημόσια εικόνα και έννοιες, όπως η δημιουργικότητα και η πνευματικότητα, κρύβονται σχέσεις εξουσίας; Υπάρχουν αντιφάσεις ή και "παράπλευρες απώλειες" στη διαδικασία της δημιουργίας;

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι ηθοποιοί της ταινίας:
Κώστας Αρζόγλου και Katia Leclerc O’Wallis, καθώς και οι προσκεκλημένοι ηθοποιοί: Βίκυ Βολιώτη, Όμηρος Πουλάκης και Κωνσταντίνα Τάκαλου.

*Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας, στις 20:00.

Εικόνα
backheldhands_collage_inexarchia

Λίγα λόγια για την ταινία
Η νέα κινηματογραφική "σοδειά" του Νίκου Κορνήλιου με τίτλο "Η τέχνη καταστρέφει" επιχειρεί για άλλη μια φορά να ανιχνεύσει μικρά μυστήρια της ζωής και της τέχνης. Αυτή τη φορά επικεντρώνει το φακό του σε έναν βετεράνο ηθοποιό, που βιώνει το τραύμα της αποξένωσης από τις δυο του κόρες.

Back Held Hands | Nikos Kornilios | 1h 44m | Language: Greek

Σύνοψη:
Ένας διάσημος ηθοποιός του θεάτρου, μετά από ένα έμφραγμα, καλεί κοντά του τις δύο κόρες του, από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Προσπαθώντας να τις κρατήσει δίπλα του, τους προτείνει να ανεβάσουν μαζί έναν "Μάκβεθ για τρεις". Στη διάρκεια των προβών έρχονται στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες για το παρελθόν, πικρίες και θυμοί απέναντι σε έναν πατέρα απόντα, δοσμένο ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Εκείνος προκαλεί τις ηθοποιούς-κόρες τους να χρησιμοποιήσουν το τραυματικό αυτό παρελθόν στην ερμηνεία των ρόλων. Μέσα από την εγγύτητα των διαδοχικών προβών τα ψυχικά ρήγματα βαθαίνουν.

Η ταινία συμμετείχε στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ του Sao Paulo, στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου έλαβε ομόφωνα Βραβείο Κοινού της επιτροπής αναγνωστών του "Αθηνοράματος" για τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ανατρεπτική ματιά και τιμητική διάκριση από την επιτροπή σκηνοθετών του Πανοράματος. 

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η Τέχνη,  ως γνωστόν,  σώζει.  Επίσης, πίσω από την Τέχνη –  την ισχυρότερη μορφή εξουσίας, τη λεγόμενη "πνευματική"  –  έχουν καλυφθεί εγκλήματα κατά της ζωής, της ζωής ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα οι «μεγαλοφυείς» καλλιτέχνες χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, της ασυλίας του Ωραίου.

Η επικαιρότητα έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές τέτοιες καταστάσεις – η λίστα διαχρονικά είναι ατελείωτη – και η κοινωνία δείχνει να ανακαλύπτει αυτήν την  "πίσω αυλή" της τέχνης. Αυτή η αντίφαση –να δημιουργείς ομορφιά σκορπίζοντας γύρω την καταστροφή–  είναι το θέμα  αυτής  της ταινίας  μέσα από τις σχέσεις μιας οικογένειας ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών του "Μάκβεθ", ενός έργου που έχει στον πυρήνα του τη δίψα για την εξουσία.

Συντελεστές:
Εκτέλεση Παραγωγής: Ιφιγένεια Τζιμούλη
Κοστούμια: Αριάδνη Νικολούδη
Σκηνικά: Χρήστος Κωνσταντέλλος, Ιφιγένεια Τζιμούλη
Ήχος: Γιάννης Καραμήτρος, Ιάσονας Θεοφάνου
Σχεδιασμός / Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος / Studio 19st
Εργαστήριο Εικόνας: Authorwave
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Φωτογραφία: Ολυμπία Μυτιληναίου GSC
Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Παραγωγή / Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος

//


Extra Ινφο

Που
Κινηματογράφος Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα

Πότε
Συζητήσεις:
Σάββατο 13 (19.00) και Κυριακή 14 Απριλίου (18.00), 2019, με ελεύθερη είσοδο

Προβολές:
13 και 14 Απριλίου στις 20.00 

Εισιτήρια: 7 ευρώ | Μειωμένα 6-4 ευρώ

//

*Η αφίσα της ταινίας και το fb κάλεσμα στη συζήτηση και προβολή 

Εικόνα
backheldhands_trianon_poster_inexarchiagr



 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter