Οι Dury Dava μας μιλούν για το νέο πεντανόστιμο άλμπουμ τους [inExarchia BandTrack]

Οι Dury Dava μετά το βίντεοκλιπ για το κομμάτι "Έλα πάλι να", επιστρέφουν με το πρώτο σινγκλ από τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά "Deluxe" που αναμένεται να κυκλοφορήσει ψηφιακά και σε φυσική μορφή, στις 29 Απριλίου.

inExarchia #BandTrack: Dury Dava
συνέντευξη/φωτογραφίες: Nancy Angelopoulou

Το πενταμελές σχήμα των Dury Dava σχηματίστηκε το 2015 στην Αθήνα και από τότε αφήνει το δικό του στίγμα συνδυάζοντας την ποικιλία ήχων, με την ενέργεια και τον αυθορμητισμό του. Η μουσική τους προκαλεί.. παραισθήσεις και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι και όσες τους έχουν δει λάιβ!

Ο πρώτος -ομώνυμος με τη μπάντα- δίσκος των Dury Dava ηχογραφήθηκε λάιβ το φθινόπωρο του 2018 και απαρτίζεται από δέκα συνθέσεις διάρκειας εβδομήντα λεπτών που κυκλοφόρησαν ψηφιακά, σε CD αλλά και σε διπλό βινύλιο, από την InnerEar.

Σύμφωνα με τη δική τους περιγραφή για τον ήχο τους, αντλούν έμπνευση από τον ψυχεδελικό ήχο της δεκαετίας του 60', το γερμανικό krautrock, τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Mεσογείου και την αμεσότητα του πανκ, δημιουργώντας ένα αντιφατικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Εικόνα
durydava_rooftop2_new_lp_innerear_deluxe_inexarchiagr

 

Μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του βίντεοκλιπ για το "Έλα Πάλι Να", μας δίνουν μια πρώτη ιδέα για το νέο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Απριλίου με το πρώτο σινγκλ "Μετάλλαξη".

Οι Dury Dava άνοιξαν την πόρτα του δημιουργικού τους χώρου στο κέντρο της Αθήνας και μίλησαν στο inExarchia και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου.

Ν.Α.: Με την κυκλοφορία του καινούργιου σινγκλ ανακοινώθηκε το νέο άλμπουμ με τίτλο Deluxe! Τι μπορούμε να μάθουμε;

DD: Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στα τέλη του Απριλίου σε βινύλιο, cd και κασέτα. Περιττό να πούμε ότι είμαστε φουλ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό, και μας φαίνεται σαν να πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου... Ο δίσκος αποτελείται από κομμάτια που γράφτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και κάτι, με διάφορους τρόπους και σε διάφορες συγκυρίες, όπως πάντα όμως έχουν το στίγμα όλων μας πάνω τους, γιατί είναι γραμμένα στις πρόβες, είτε η πρώτη ιδέα βγήκε αυτοσχεδιαστικά (σε πρόβα ή σ’ ένα άκυρο λάιβ), είτε έφερε κάποιος απ’ τους πέντε κάτι πιο έτοιμο. Απ’ αυτά, έχουμε παίξει μερικά και δημόσια, ενώ υπάρχουν κι άλλα ακυκλοφόρητα που έχουν ακουστεί σε συναυλίες μας, αλλά δεν χώρεσαν σ’ αυτόν τον δίσκο.

Όπως και την προηγούμενη φορά, ηχογραφήσαμε όλοι μαζί (live), προσθέτοντας ορισμένα έξτρα όργανα και ήχους, που είχαμε σκεφτεί από πριν ή προέκυψαν κατά τη διαδικασία -η ηχογράφηση έγινε το καλοκαίρι του 2021 στο Electric Highway Studio, με τον Γιάννη Βούλγαρη, ο οποίος έκανε και δουλειά στην παραγωγή (π.χ.  ιδέες για έξτρα όργανα και ήχους), καθώς και τις μίξεις. Ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία και ανυπομονούμε να ξαναηχογραφήσουμε.

Να πούμε επίσης ότι εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στα σκαριά ένα δεύτερο βίντεοκλιπ, για καινούριο τραγούδι φυσικά, το οποίο εκτός απροόπτου θα βγει στον "σωστό" χρόνο, δηλαδή κοντά στην κυκλοφορία του δίσκου, όχι όπως έγινε με το "Έλα πάλι να"...




Ν.Α.: Πείτε μου για το βίντεοκλιπ του "Έλα πάλι να", που έφτασε πρόσφατα στις οθόνες μας.

DD: Το βίντεο για το "Έλα πάλι να" γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2020, βασισμένο σε ιδέες και σενάριο του σκηνοθέτη, Χρήστου Αργυρού. Πρέπει να πούμε βέβαια ότι τεράστιο μέρος του κλιπ το χρωστάμε στις φίλες και τους φίλους μας που ψήθηκαν να ‘ρθουν στη Σαλαμίνα και να βοηθήσουν να γίνει κάτι ωραίο με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους. Αφού λύθηκαν διάφορα πρακτικά θέματα -χάρη στην πολλή δουλειά όλων των συντελεστών της κινηματογράφησης-, στο τέλος κάναμε απλά ένα πάρτι και περάσαμε καλά. Υπόλοιπα πλάνα τραβήχτηκαν στην Πάρνηθα και στο κέντρο της Αθήνας, στην Αχαρνών και τη Φυλής.

 
Dury Dava's Fb page | Spotify | Bandcamp

Ν.Α.: Ποιος είναι ο αγαπημένος στίχος του καθενός από τα κομμάτια και των δύο δίσκων;

Κάρολος: "Δεν πάω πουθενά, θα χουζουρεύω για πάντα", από το "Ζούπα" του πρώτου δίσκου. Τα σχόλια είναι περιττά.

Δημητράκης: "Κυλιέμαι στο χώμα και σκαρφαλώνω όπου βρω. Δεν ξέρω ακόμα σε τι θα μεταμορφωθώ".

Πρόκος: "Φεύγει, μα τσούκου-τσούκου γυρνά".

Γιωργής: "Μες στ’ όνειρό μου τριγυρνά και κολυμπάει μια φάλαινα".

Ηλίας:  "Στη γλάστρα μου απάνω, δεν ξέρω τι να κάνω". Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλοι έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας μέσα σε μία γλάστρα χωρίς να έχουμε ιδέα τι να κάνουμε.

Ν.Α.:  Περιγράψτε μου μια πρόβα στο στούντιο. Ποιος αργεί, ποιος έχει πάντα ιδέες; Υπάρχει περισσότερη όρεξη όταν ετοιμάζετε τα κομμάτια για δίσκο ή στην προετοιμασία για λάιβ;

DD: Αρχικά να πούμε ότι κάνουμε πρόβες σ’ ένα κτήριο γραφείων δίπλα στην Ομόνοια, το οποίο στεγάζει πολλές και ενδιαφέρουσες μπάντες όλων των ειδών. Αυτό ήδη μας βοηθάει πολύ, δίνει μια αίσθηση ότι δουλεύουμε μέσα σε μια κοινότητα, ότι κάτι γίνεται τελοσπάντων. Τώρα οι δικές μας πρόβες ξεκινάνε πάντα ένα εικοσάλεπτο αργότερα από την ώρα που λέμε, αφού αργούμε όλοι πού και πού -με τη σειρά μας και τη συχνότητά μας. Μέσος όρος καθυστέρησης είκοσι λεπτά, όπως είπαμε.

Γενικά, οι πρόβες αλλάζουν κάθε φορά τη διάθεσή και τη συνύπαρξή μας, δεν υπάρχει στάνταρ κλίμα, ενώ εννοείται πως όλοι φέρνουμε ιδέες, με τους ρυθμούς του ο καθένας. Σίγουρα πάντως υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, στο πόσο δυναμικά ή επίμονα εκφραζόμαστε. Κατά τα άλλα, μάλλον πιο πολύ γουστάρουμε να γράφουμε καινούργια πράγματα και να τζαμάρουμε, ειδικά όταν όλα αυτά προχωράνε καλά. Και για λάιβ όμως πολλές φορές έχουμε κέφι να ετοιμαστούμε, ανάλογα την εποχή, το μέρος, τη διοργάνωση κλπ. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν μας αρέσει να περιμένουμε λάιβ, κάθε άλλο, απλά δεν είμαστε πολύ καλοί στο μουλτιτάσκινγκ και όταν αφήνουμε στην άκρη κάτι, μας παίρνει χρόνο και ενέργεια για να το ξαναφτάσουμε εκεί που ήταν. 

Εικόνα
durydava_studio_new_lp_innerear_deluxe_inexarchiagr

Ν.Α.: Με την απαιτούμενη αισιοδοξία πάντα, ποια είναι τα πλάνα για ζωντανές εμφανίσεις;

DD: Όπως είπαμε, περιμένουμε τον καινούριο δίσκο με ανυπομονησία και θέλουμε να βγούμε να τον παίξουμε λάιβ παντού, σε όσο περισσότερες συναυλίες και μέρη γίνεται, να θυμηθούμε μαζί με τον κόσμο πόσο σημαντικό πράγμα είναι να μπορούμε να βρισκόμαστε  και να μοιραζόμαστε αυτά που φτιάχνουμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι σκοπεύουμε να είμαστε πολύ δραστήριοι τους επόμενους μήνες.
 

Ν.Α.: Τι δεν θα θέλατε ποτέ να συμβεί σε λάιβ εμφάνισή σας;

DD: Πολλά άσχημα πράγματα… Ας πούμε γενικά ότι μας αρέσει οι συναυλίες μας να είναι ευχάριστες και διασκεδαστικές, στο μέτρο που περνάει από το χέρι μας προφανώς, για όλα τα άτομα που θέλουν ή τυχαίνει να βρίσκονται εκεί… Πάνω στη σκηνή πάντως δεν μας πειράζει να γίνει οτιδήποτε -λάθη, τεχνικές αναποδιές κλπ, αυτά διορθώνονται.

Ν.Α.: Αν ένα υπέρτατο ον εκπλήρωνε ευχές τι θα ζητούσατε για τους Dury Dava;

DD: Αν πρέπει να είναι κάτι συγκεκριμένα για την μπάντα, θα θέλαμε μάλλον να διευκολύνεις, ω υπέρτατο ον, την όλη ζωή μας, προσφέροντάς μας βιοπορισμό και μουσικό εξοπλισμό, ευχαριστούμε.

Ν.Α.: Ποια/ποιος θα μπορούσε να είναι το έκτο μέλος (sky is the limit) και τι θα έπαιζε;

DD: Μάλλον είμαστε εντάξει οι πέντε μας, έχουμε ήδη πολλές ισορροπίες να κρατήσουμε…

Ν.Α.: Τα Εξάρχεια με τα μάτια των Dury Dava..

DD: Στα Εξάρχεια ζούμε ή/και δουλεύουμε οι περισσότεροι εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε είναι γενικά ένα μέρος όπου εκτυλίσσεται η καθημερινότητά μας και το βλέπουμε με αντίστοιχα καθημερινό μάτι. Επιλέγουμε βέβαια να ζούμε και να κινούμαστε εδώ, συνειδητοποιώντας τα νοήματα, τις συνήθειες, τα άτομα και τις κοινότητες που βρίσκουν χώρο δράσης και ανάπτυξης στη γειτονιά. Υπάρχουν εδώ πολλά πράγματα που μας αρέσουν, από διάφορες απόψεις, και προσπαθούμε να τα ενισχύουμε όπως και όποτε μπορούμε.


Εικόνα
durydava_studio2_new_lp_innerear_deluxe_inexarchiagr

Οι Dury Dava είναι:

Γιωργής Καρράς (ηλεκτρική κιθάρα, dilruba)
Ηλίας Λιβιεράτος (τύμπανα, κρουστά)
Δημήτρης Κούλογλου (φωνητικά, ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι)
Κάρολος Μπεράχας (μπάσο, πλήκτρα, synth)
Δημήτρης Πρόκος (κλαρινέτο, νέυ, synth)

To artwork του νέου δίσκου από τον Haris Bekrakis.

Εικόνα
durydava_new_lp_innerear_deluxe_inexarchiagr

 
συντάκτης: Νάνσυ Αγγελοπούλου
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter