Athens Photo Festival 2020: Με προσανατολισμό τη σύγχρονη φωτογραφία και επίκεντρο κοινωνικούς προβληματισμούς του σήμερα

Το Διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός για τη φωτογραφία και τον σύγχρονο οπτικό πολιτισμό στην Ελλάδα, το Athens Photo Festival, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, σε εναρμόνιση με τα νέα υγειονομικά μέτρα, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή 108 καλλιτεχνών από 26 χώρες.

Το Athens Photo Festival, επικεντρώνεται με διάθεση διερευνητική και κριτική στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας και εστιάζει συγχρόνως στο μέλλον, αναδεικνύοντας καλλιτεχνικές πρακτικές που αντικατοπτρίζουν τις αναζητήσεις και τους πειραματισμούς στη σύγχρονη φωτογραφία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μανόλη Μωρεσόπουλου.

Εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή 102 καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες καθώς και ένα σύνολο δράσεων -εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δικτύωσης, κοινωνικές πρακτικές, παράλληλες εκδηλώσεις- θα συγκροτήσουν μια ευρεία πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.

Οι εκθέσεις του Φεστιβάλ αναπτύσσoνται στους δύο ορόφους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, σε έκταση 2.200 τ.μ., και διασταυρώνουν φωτογραφικά έργα, βίντεο, εγκαταστάσεις και διαδραστικές εφαρμογές.

Εικόνα
aphf_2020_photos_inexarchiagr

Δράσεις & Πρωτοβουλίες:

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι
Η έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2020 επιχειρεί να συμβάλλει στην προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο και να αναδείξει την καλύτερη τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή Ελλήνων δημιουργών ηλικίας έως και 35 ετών. Στη φετινή έκθεση παρουσιάζονται 14 φωτογραφικές εργασίες νέων και πολλά υποσχόμενων σύγχρονων δημιουργών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 380 προτάσεις.

Portfolio Reviews
Τα Portfolio Reviews προσφέρουν την ευκαιρία σε φωτογράφους και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα, να λάβουν κριτική για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς διεθνή φεστιβάλ, μέσα ενημέρωσης και δίκτυα.
 
 
We Speak Photography | Artist Talks
Με γενικό μότο "We Speak Photography", προσκεκλημένοι ομιλητές από διαφορετικές χώρες, με κοινή γλώσσα τη φωτογραφία, θα μοιραστούν μέσα από μια ευρεία θεματολογία παρουσιάσεων που συνδυάζουν το λόγο με την εικόνα, εμπειρίες και απόψεις, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.
 
 
Photography as Performance | Performing the Exhibition
Ο κύκλος των επιτελέσεων-performances στο πλαίσιο του Athens Photo Festival, αποτελούν μια ευκαιρία για δοκιμές και δοκιμασίες για το πώς μια τέχνη ανάμεσα στη ζωή και το εικαστικό (επιτέλεση) και μια τέχνη κύρια οπτικο-εικαστική (φωτογραφία) μπορούν να διασταυρωθούν για να παράγουν ενδιαφέροντα υβρίδια. Οι συλλογικές και οι ατομικές επιτελέσεις είναι αφιερωμένες στο να διερευνήσουν το πώς το δισδιάστατο και το στιγμιαίο της φωτογραφίας λειτουργεί ως αφετηρία, ως καταλύτης για τη σωματική έκφραση μέσα στο χρόνο της επιτέλεσης.
 
 
Training program for emerging visual artists | Talent Lab
Talent Lab is an artistic development program that provides 15 talented photographers with an unique learning experience that seeks to further develop their creative practice and voice and resolve any creative issues to move their project forward. Under the guidance of international experts, Talent Lab immerses participants in an intensive program, delivering a workshop, pitching sessions, presentations, insightful and discussions.
 
 
Between still and moving images | Screening Nights
Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα οπτικοακουστικών προβολών, διασταυρώνοντας επιλεγμένa projects απ’ όλο τον κόσμο, που αναδεικνύουν διαφορετικές οπτικές και όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας και εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους.
 
 
Re-framing the City | Athens Photo Marathon
Με γενικό μότο, "We Are All Photographers", περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο μαραθώνιο φωτογραφίας, προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερα θέματα με εμφανή προσανατολισμό την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει με άλλο βλέμμα.
 
 
Literacy through photography | Kids and Teens
Διαδραστικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια, προβολές και αφηγήσεις, προσανατολίζουν τα παιδιά σε μία ιδιότυπη φωτογραφική περιήγηση και μετατρέπουν τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική εμπειρία. Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσεται σε 2 δίωρες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες. Το πρώτο τμήμα μπορούν να παρακολουθούν παιδιά έως 12 ετών, ενώ το δεύτερο έφηβοι έως 16 ετών.
 
  
Εργαστήρια Φωτογραφίας για Πρόσφυγες | Refugee Voices
Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας και σε συνεργαία με μη κυβερνητικές οργανώσεις θα διεξαχθεί νέος κύκλος ενός ξεχωριστού σεμιναρίου φωτογραφίας για πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές της Αθήνας.
  
 
Hands-on εντατικά σεμινάρια | Weekend Workshops
Εντατικά σεμινάρια για τη φωτογραφία ως μέσο δημιουργικής έκφρασης για αρχάριους και προχωρημένους. Η διδασκαλία πραγματοποιείται από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς συνεργάτες, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης και προσωπικής έκφρασης.

Εικόνα
aphf_2020_photo_inexarchiagr

//


Που
Mουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 345 3111

Πότε
Έως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020
Ημέρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00,
Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00


//


*Πρόγραμμα Εκθέσεων & Δράσεων στη σελίδα του φεστιβάλ

Εικόνα
aphf_2020_poster_inexarchiagr

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter