Αφιέρωμα BIOME. Ρεύμα στην αυτοδιαχειριζόμενη συνεταιριστική επιχείρηση, για την επανατροφοδότηση της αλληλεγγύης.

"Με την αλληλεγγύη της κοινωνίας το εργοστάσιό μας θα παραμείνει ζωντανό και θα συνεχίσει να δίνει ένα παράδειγμα για τα επόμενα εργοστάσια που στο ακόλουθο διάστημα θα κλείσουν", μας λέει η ομάδα της ΒΙΟΜΕ. Το κατειλημμένο εργοστάσιο, που λειτουργούν οι εργάτες του από το 2013 και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς της οριζόντιας γραμμής παραγωγής και εργασιακής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης διεθνώς, βάλλεται ξανά από τις συστημικές δομές, αλλά έχει και πάλι την κοινωνία στο πλάι του.

Συντάκτης: Κλέλια Α.

Occupy, Resist, Produce. Μια κατάληψη ενός εργοστασίου, είναι μία μορφή διαμαρτυρίας από την πλευρά των εργαζομένων ενάντια συνήθως στο κλείσιμο της μονάδας, την μετακίνηση της παραγωγής σε άλλη χώρα κ.ο.κ  Η δράση αυτή συχνά καταλήγει χωρίς αποτέλεσμα και οι εκάστοτε ιδιοκτήτες απλώς προχωρούν με τα πλάνα τους παρά τις αντιδράσεις. Η παραπάνω περιγραφή δεν είναι παρολάυτα ο κανόνας, υπάρχουν κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις που ο σκοπός της κατάληψης του εργοστασίου έχει στόχο να φέρει στα χέρια των εργαζομένων την παραγωγή. Οι εργάτες και οι εργάτριες, σε αυτές τις πιο ριζοσπαστικές περιπτώσεις, παίρνουν την πρωτοβουλία να γίνουν πρωταγωνιστές, να χτίσουν μια παραγωγή με οριζόντιες σχέσεις και να υιοθετήσουν τους μηχανισμούς εκείνους της άμεσης δημοκρατίας και της συλλογικής διαχείρισης και λήψης αποφάσεων. Η παραπάνω περιγραφή παρμένη από την δουλειά των Dario Azzelini και Oliver Ressler που από το 2014 έως το 2018 κατέγραψε τέτοιες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για το πρότζεκτ Occupy, Resist, Produce περιγράφει και την περίπτωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Το 2011, όταν οι ιδιοκτήτες του ομίλου Filkeram Johnson υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, το σωματείο διεκδίκησε και πήρε στα χέρια του την παραγωγή του πρώην εργοστασίου οικοδομικών υλικών όντας μέρος ενός συνόλου αντιστοιχών περιπτώσεων ανά τον κόσμο, όπου από την Αργεντινή έως την Γαλλία, την Ιταλία κλπ οι εργάτες/τριες με εργαλείο την κατάληψη και αυτοδιαχείριση των χώρων εργασίας ανακτούν την αξιοπρέπεια της εργασίας.

Για την ιστορία της ΣΕ. ΒΙΟΜΕ. H Ελλάδα το 2011 είναι μια χρεοκοπημένη χώρα, το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, όπως και αλλά, είναι χρεοκοπημένο και ετοιμάζεται να κλείσει. Το σωματείο εργαζομένων προχωρά αρχικά σε επίσχεση εργασίας, ώστε να μη χαθούν τα μέσα παραγωγής και στη συνέχεια η συνέλευση για εργατικό συνεταιρισμό και αυτοδιαχείριση του εργοστασίου λαμβάνεται σχεδόν παμψηφεί. Από το 2011 έως τον Φεβρουάριο 2013, όπου και επιτυγχάνεται η επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους εργαζομένους/νες, το σωματείο παλεύει και γνωστοποιεί στην Ελλάδα, τον αγώνα τους με τις Ανοιχτές Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από το κίνημα επαναλειτουργίας εργοστασίων της Αργεντινης ο Lalo Paret συμβουλεύει το σωματείο και παράλληλα η συγκινητική στήριξη από τον απλό κόσμο με μικρές δωρεές κρατάει ζωντανό τον αγώνα και το καραβάνι αλληλεγγύης που τρέχει σε όλη τη χώρα. 

 

Εικόνα
Αφιέρωμα BIOME. Ρεύμα στην αυτοδιαχειριζόμενη συνεταιριστική επιχείρηση, για την επανατροφοδότηση της αλληλεγγύης.

 

Εικόνα

 

Εικόνα
Αφιέρωμα BIOME. Ρεύμα στην αυτοδιαχειριζόμενη συνεταιριστική επιχείρηση, για την επανατροφοδότηση της αλληλεγγύης.

 


Με το άνοιγμα της Βιο.Με ανοίγει ο δρόμος για την εργασίακη αυτοδιαχείριση για πρώτη φορά στην χώρα μας. Τα χρόνια που ακολουθουν το εργοστάσιο παράγει οικολογικά καθαριστικά και σαπούνια και γίνεται κομμάτι ενός διεθνούς παραδείγματος για βιώσιμες παραγωγικές λύσεις εντός καπιταλισμού. Διαμέσου της  οικονομικής και εργασιακής αυτοοργάνωσης και της συνεργατικότητας και με την στήριξη της κοινωνίας η ΒιοΜΕ καταφέρνει να αποκτήσει μία διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητα. Μετά το 2013, οι εργαζόμενοι/ες κάνουν περιοδείες για να στηρίξουν την βιώσιμη λύση επαναλειτουργίας του εργοστασίου και παράλληλα χτίζουν ένα αλληλέγγυο δίκτυο διανομής των προϊόντων. Από το 2016 και μετά στη ΒιοΜε λειτουργεί η παράλληλη αυτοδιαχειριζόμενη δομή Πρωτοβάθμιας Ολιστικής και Συνθετικής Φροντίδας Υγείας: το Εργατικό Ιατρείο μία αυτοδιαχειριζόμενη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους, άνεργους, επισφαλώς εργαζόμενους αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη.

Εικόνα
ΒΙΟΜΕ


 

Εικόνα
ΒΙΟΜΕ

 

Εικόνα

 
 
 

 “Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς” 


“Ισότητα, Συναδελφοσύνη, Σεβασμός, Αξιοπρέπεια” ΒιοΜε 2017



Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η ΒιοΜΕ έχει έρθει αντιμέτωπη με την νομική επισφάλεια που αντιμετωπίζουν διεθνώς οι κατειλημμένες επιχειρήσεις. Αρχικά με την πώληση και αντικατάσταση των μηχανημάτων για την αλλαγή παραγωγής, ύστερα με την επιστροφή της ήδη καταδικασμένης για κακοδιαχείριση και χρεοκοπία διοίκησης, για την νομιμότητα λειτουργίας του εργοστασίου, για τον πλειστηριασμό του οικοπέδου κ.ο .κ  Σε κάθε περίπτωση, τεράστιο κύμα συμπαράστασης από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ενεργή παρουσία συμπαραστέκεται στη ΒιοΜε. Τους τελευταίους δύο μήνες η Σε Βιομε ξαναήρθε αντιμέτωπη με τον κρατικό μηχανισμό αλλά με την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της κοινωνίας ήδη η λειτουργία του εργοστασίου έχει έν μέρει αποκατασταθεί.


Εικόνα
ΒΙΟΜΕ

 

Εικόνα
ΒΙΟΜΕ


Άνοιξη 2020: Η ΒιοΜε δε θα κλείσει για 2 καλώδια


Τα γεγονότα του Μαρτίου: Τα ξημερώματα της 30 Μαρτίου 2020, η ΒιοΜε, ανακοινώνει ότι συνεργείο της ΔΕΗ συνοδεία ΜΑΤ, έκοψε το ρεύμα από το εργοστάσιο. Η ανακοίνωση εστιάζει στο γεγονός ότι η ΣεΒιοΜΕ εχει ζητήσει να έχει ρολόι της ΔΕΗ στο ΑΦΜ της ΣΕ ΒΙΟΜΕ, αλλά και στο ότι την δεδομένη χρονική περίοδο εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, η αλληλέγγυα παραγωγή κατασκευάζει ασταμάτητα σαπούνια τα οποία διαθέτει για τους πρόσφυγες, τους φυλακισμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Τα νέα μεταδίδονται γρήγορα και για μία ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα κύμα αλληλεγγύης καταφέρνει να καλύψει το κόστος μία γεννήτριας και έτσι το εργοστάσιο με κάθε μέσο συνεχίζει ακάθεκτο την παραγωγή και την αλληλέγγυα δράση του. 


Τοποθέτηση ΣεΒιοΜε στο inExarchia.gr. Ζητήσαμε από τους ανθρώπους της ΣεΒιομε να τοποθετηθούν σχετικά με η τρέχουσα κατάσταση και μοιράστηκαν μαζί μας την δική τους στάση απέναντι στην παρέμβαση της αστυνομίας και την στήριξη του κόσμου: 


“Όλο αυτό το κομμάτι της καταστολής που έχουμε δει, υπηρετεί ακριβώς και τις επιλογές που έχει πάρει η Κυβέρνηση για να τακτοποιήσει εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι μόνο η ΒΙΟΜΕ που δέχτηκε επίθεση. Το ίδιο έγινε και με το κόψιμο του νερού στους Σταγιάτες, με τη ψήφιση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου κ.ο.κ. Ό,τι μπορούν να κάνουν τώρα βρήκαν ευκαιρία και το κάνουν.


Από το 2011 η αλληλεγγύη μας στήριξε και συνεχίζει να μας στηρίζει. Είναι μία σχέση δούναι και λαβείν. Βρισκόμαστε σε μία συνεχή επαφή και αλληλεπίδραση. Δίνουμε κι εμείς αλληλεγγύη για ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε. Και από το ξεκίνημά του ως και σήμερα, το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ δίνει μία λύση στο σύνολο της κοινωνίας, για το πώς μπορεί να είναι η εργασία. Εμείς ζητάμε την αλληλεγγύη του κόσμου ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα χρήσιμα προϊόντα καθαρισμού και να τα διαθέτουμε στον κόσμο που τα έχει ανάγκη. Με την αλληλεγγύη της κοινωνίας το εργοστάσιό μας θα παραμείνει ζωντανό και θα συνεχίσει να δίνει ένα παράδειγμα για τα επόμενα εργοστάσια που στο ακόλουθο διάστημα θα κλείσουν.”


Αγωνιστικά και αλληλέγγυα,
εργαζόμενες/οι στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ

Μετά την απόκτηση της γεννήτριας και την συνέχιση με κάθε μέσο της λειτουργίας της ΒιομΕ τα αιτήματα που παραμένουν: Η άμεση επανασύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ με ρολόι που θα έχει ΑΦΜ της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ & η πλήρης νομιμοποίηση του χώρου του εργοστασίου για την ανεμπόδιστη λειτουργία της παραγωγής. 

 

Εικόνα
ΒΙΟΜΕ

 

Εικόνα
ΒΙΟΜΕ

   

Εικόνα
ΒΙΟΜΕ




 

Πως μπορούμε να στηρίξουμε;
 

-Αρχικά αγοράζοντας τα προϊόντα που παράγει η ΣεΒιοΜε:  

Πρόκειται για καθαριστικά αποτελούμενα από βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες ακίνδυνες για το περιβάλλον, συμπυκνωμένα και με υψηλή καθαριστική ισχύ και μπορούμε να τα παραγγείλουμε στο e-shop της ΒΙΟΜΕ ή να τα παραγγείλουμε στέλνοντας email στο seviome@gmail.com ή να τα βρούμε στη γειτονιά (στα Εξάρχεια στη Σβούρα, στη Σέσουλα και αλλού) 


-Υπογράφοντας το ψήφισμα για την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στη ΒΙΟΜΕ, εδώ


Μένοντας στο πλάι των αγωνιζόμενων και των εργαζομένων, ενώ ενημερωνόμαστε μέσα από το site και τα κοινωνικά δίκτυα της ΣεΒιοΜε

 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Κλέλια Α.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter