Οι "Απόντες" του Νίκου Γραμματικού σε μεταμεσονύκτια προβολή στην Ααβόρα

Οι ιστορίες έξι αγοριών που γίνονται σύμβολα μιας Ελλάδας που αλλάζει, ανάμεσα σε μια νίκη και μια ήττα, έρχονται σε πρώτο πλάνο στην ταινία του Νίκου Γραμματικού, οι "Απόντες" (1996) που προβάλλεται μεσάνυχτα Σαββάτου, στην Ααβόρα.

Η κινηματογραφική λέσχη Midnight Express επιλέγει να παρουσιάσει ελληνικό κινηματογράφο για την επόμενη σαββατιάτικη προβολή. Ο Νίκος Γραμματικός υπογράφει τη σκηνοθεσία στην ταινία του 1996, "Απόντες" που παρουσιάζει διαφορετικές κοσμοθεωρίες, ιδεολογικές διαφωνίες με φόντο μια χώρα που στηρίζεται σε εφήμερες νίκες και γκρεμίζεται ξανά και ξανά πάνω σε προδιαγεγραμμένες ήττες. Το σενάριο το έγραψε ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον συγγραφέα και σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η ταινία θα προβληθεί μεσάνυχτα Σαββάτου στον κινηματογράφο Ααβόρα, από φιλμ 35mm, παρουσία συντελεστών της. 

Ο Μανώλης Κρανάκης γράφει στο Flix για την ταινία:
...Περισσότερο από μια ταινία για μια χώρα που εδώ και χρόνια  οι "Απόντες" είναι μια ταινία για το πέρασμα από το συλλογικό στο ατομικό, έτσι όπως το υπαγορεύει το πέρασμα του χρόνου, η απομάκρυνση από την εφηβεία, η πραγματική ζωή εκεί έξω - όταν δεν υπάρχει η ορμή μιας παρέας για να δίνει τον τόνο των μικρών και των μεγάλων επαναστάσεων και ο μόνος στον οποίο έχεις να κρατηθείς είναι ο εαυτός σου.

Με χιούμορ, αφοπλιστικό διάλογο και εικόνες που θυμίζουν σε όλους εκείνη ή την άλλη στιγμή που οι προσωπικές διαδρομές ξέφυγαν από τις ράγες και εκείνες τις μνήμες για όσα πέρασαν και χάθηκαν για πάντα.... (το διαβάσαμε στο κάλεσμα)

 
Σύνοψη

Η ταινία ξεκινάει από το θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ στο Eurobasket του 1987 και τελειώνει με την ήττα της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ το καλοκαίρι του 1994. Έξι νέοι  επιστρέφουν ξανά και ξανά στο βάθος αυτής της επταετίας, στο μέρος όπου μεγάλωσαν, στη Σαλαμίνα, για να δηλώσουν το παρών σε μια δεύτερη ενηλικίωση που τους βρήκε να λείπουν από τα όνειρα που έκαναν όλοι μαζί. Απόντες από τις προσωπικές διαδρομές που ακολούθησε ο καθένας από αυτούς. Ταυτόχρονα με την ιστορία τους, βλέπουμε και τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο.

Τρέιλερ


Συντελεστές:

Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Γραμματικός
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Ευγενικός, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Κώστας Σταρίδας, Αιμίλιος Χειλάκης, Αντώνης Αντωνίου


//

Ινφο

Που
Κινηματογράφος Ααβόρα
Ιπποκράτους 180, Αθήνα
Τηλ:21064623271

Πότε
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 2019
00:30 μετά τα μεσάνυχτα

Εισιτήρια
5 ευρώ 

//

Τι είναι το "Midnight Express";
Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Άντε, να μαζευόμαστε."

*Βρείτε εδώ το fb κάλεσμα στην προβολή

Εικόνα
apondes_aavora_midnight_express_inexarchiagr

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia το facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, οι λαμαρίνες επεκτάθηκαν στην πλατεία – αν ακόμη μπορούμε να τη λέμε πλατεία- Εξαρχείων. Η ανοιχτή συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» καλεί για συγκέντρωση και πορεία, στις...

local

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter