Η γεύση από τη γειτονιά. Για φαγητό στο χέρι ή στο σπίτι μας, τσεκάραμε τον οδηγό μας για να μην μας λείψουν οι ντόπιες συνήθειές μας

Παίρνουμε ποδαράκια, ποδήλατα και κάνουμε στάση στα λόκαλ καταστήματα εστίασης που εξυπηρετούν με take away και delivery. Στηρίζουμε την τοπική αγορά και κοινότητα και, εδώ που τα λέμε, περνάμε καλύτερα στα δύσκολα όταν οι γεύσεις μας παραμένουν σταθερές και ντόπιες, όσο είναι αυτό εφικτό.

Τα Εξάρχεια, η ζωντανή γειτονιά μας κανονικά δεν σταματά να βουίζει σαν κυψέλη. Στους δρόμους και στους πεζοδρόμους μυρωδιές, μουσικές άνθρωποι και αφηγήσεις μας κρατούν σε εγρήγορση. Στις παράξενες μέρες που περνάμε, και ενώ τα αγαπημένα μας μπαράκια και στέκια βρίσκονται σε καθεστώς λοκντάουν, και τα σινεμά που αγαπάμε στριμώχνονται στις οθόνες των λάπτοπ μας, όσο μπορούμε επιλέγουμε να κρατήσουμε τη γεύση από τη κυψέλη μας. Με κάτι στο χέρι στην βόλτα των άδειων πεζοδρόμων ή πακέτο σπίτι με τους αγαπημένους μας και τα γατόσκυλα.

Ήξερες ότι; Η πρώτη υπηρεσία παράδοσης κατ οίκον, delivery δηλαδή, καταγράφεται στην Κορέα του 1768. Τα κρύα κορεάτικα νουντλς ή οι σούπες Haejang-guk για το χανγκόβερ παραδίδονταν κατά την διάρκεια των 1800s ξεκινώντας την ιστορία του ντελίβερι. Το 1906 άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες διαφημίσεις παράδοσης φαγητού κατ’ οικον στις εφημερίδες!

Παρακάτω μερικές επιλογές από τα Εξάρχεια και κάποιες ιδέες. Προτείνουμε να γνωρίσετε όλα αυτά τα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες που κρατούν το σαγόνι ψηλά και τη γειτονιά ζωντανή στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε και να μη ξεχνάμε να χαμογελάμε με ειλικρίνεια και να σκεφτόμαστε πάντα τους εργαζόμενους που δουλεύουν για όλους εμάς. 


Αν λοιπόν είπες να βγεις να περπατήσεις λίγο να ξεσκάσεις, να κάνεις μια στάση από την ποδηλατάδα ή να φωτογραφίσεις τους άδειους δρόμους της γειτονιάς, ή να εμβαθύνεις σε αναγνώσματα που πρόλαβες να πάρεις πριν κλείσουν οι Εκδόσεις των Συναδέλφων ή μήπως ετοιμάζεσαι να δεις κάποια όνλαιν προβολή και πρέπει να οργανωθείς βρήκαμε στον οδηγό μας μερικές επιλογές για πακέτο ή παράδοση κατ οίκον στην περιοχή:

Ταινία χωρίς πίτσα δεν γίνεται, οι μυστηριακές γεύσεις της αγαπημένης των Εξαρχείων και του κέντρου Mystic Pizza αλλά και της Mystic Mama είναι διαθέσιμα για παραλαβή από το κατάστημα αλλά και στην πόρτα μας καθημερινά στα τηλέφωνα των καταστημάτων. To Crepexarchia κρατάει τα μπόσικα στην πλατεία με χορταστικές κρέπες και πιτσούλα στο χέρι αλλά και με ντελίβερι καθημερινά όπως και η νέα άφιξη στην αρχή της Σπύρου Τρικούπη του Irenes House of Pizza για ολντ σκουλ style πίτσα στο χέρι ή στο σπίτι. 

 

Εικόνα



 

Τα Εξαρχεια όμως κρύβουν στους δρόμους και στα κτίρια τους κουζίνες του κόσμου, έτσι το Microulee είναι ότι πρέπει για κινεζικο και σούσι και το Pink Elephant για ινδικό. 
Δεν είναι μόνο η βόλτα, ή ίσως ένα μίνι μάζεμα με φιλαράκια που έχουμε σαν οικογένεια αλλά για όσους δουλεύουμε ή απλά αγαπάμε τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις η Ροζαλία και τα μαγειρευτά της είναι καθημερινά διαθέσιμά με πιάτα ημέρας, υλικά από την κρητική γη και μπολικη εξαρχειώτικη ιστορία (το χαλβαδακι στο τέλος δεν ξεχνιέται). Αν σε βγάλει ο δρόμος στις αστικές στοές και θες πειραγμένα τίμια και μαμαδογλουρμεδιάρικα κόλπα τα παιδιά του Bread and Roses φροντίζουν να αναρτούν το ημερήσιο μενού του μαυροπίνακα στα σόσιαλ και να επεκτείνουν την ακτίνα παραδόσεων.

Η Miss Tartu με τον νόστιμο καφέ και τα υγιεινά της πιάτα διατηρεί την κουζίνα και τις μηχανές ανοιχτές στην Μαυρομιχάλη, μπορείς να περάσεις καθημερινά για κοινωνικό σχολιασμό πίσω από τις μάσκες, βίγκαν επιλογές, ωραία φρέσκα σμούθακια και παραλαβή από το κατάστημα ή φυσικά να παραγγείλεις τα νέα και ωραία του μενού της σπιτάκι σου. Στους Συμπέθερους ο Θανάσης κρατάει ζωντανή την γειτονιά της Στουρνάρη, στο κοινό μυστικό σημείο κοινωνικών συναντήσεων των ντόπιων, ότι πρέπει για μεζεκλίκια σπιτίσια και νόστιμα παραδοσιακά προϊόντα για το σπίτι!

Εντάξει δεν ξεχάσαμε το σουβλακάκι, το διπλοτσεκάραμε άμα θέλουμε σουβλάκι περιποιημένο και ωραίο το Σμυρνιώ με τα κεμπαπάκια και την κόκκινη σάλτσα δίνει στο χέρι και φέρνει στο σπίτι τις εξ ανατολάς γεύσεις του, επίσης και ο Αχιλλέας, και τα άλλα τοπικά ψητοπωλεία. 

Τέλος, μάθαμε ότι αυτό το τρελό παρεάκι του I Cake you θα είναι ανοιχτά πια τις Κυριακές για τα μπισκότα και τα σατανικά γλυκά και αλμυρά του, κλειστά τις Δευτέρες και φυσικά στέλνει και σπίτι. 

 

Εικόνα

 
 
Δισκάδικα, βιβλιοπωλεία και άλλα σπότ στη γειτονιά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ονλάιν και με take away, ο οδηγός στο inExarchia σίγουρα βοηθάει για τα ανακαλύψεις αλλά το καλύτερο είναι όταν βγεις έξω ή όταν σερφάρεις να βάλεις τα δικά σου τικ στα ωραία της γειτονιάς και του κέντρου. 


Κρατάτε γερά και support your locals! 


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter