"Αστυνομική Βία και Ψυχικό Τραύμα": Προβολή ντοκιμαντέρ στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο "αλτάι"

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "αλτάι" φιλοξενεί την προβολή του ντοκιμαντέρ που συνομιλεί με τη ρωγμή που αφήνει το ψυχικό τραύμα της αστυνομικής βίας, μέσα από τις ιστορίες που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία. Ένα ντοκιμαντέρ της Radcast και της Χρύσας Λύκου.

 

Στο ντοκιμαντέρ Αστυνομική Βία και Ψυχικό Τραύμα, της Χρύσας Λύκου και της Radcast, οι οικογένειες του Κώστα Φραγκούλη και του Νίκου Σαμπάνη οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από ένστολους της ΕΛΑΣ, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου που βασανίστηκε από τις αστυνομικές αρχές στον Βόλο καθώς και επιζώντες από την αστυνομική αυθαιρεσία καταθέτουν το βίωμα, το πένθος τους και την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης.

Στη διαδρομή της εξιστόρησης της μνήμης τους, πλαισιώνονται από επιστήμονες που φωτίζουν πολύπλευρα τις πτυχές του τραύματος στο οποίο υποβλήθηκαν βίαια.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη δημιουργό του ντοκιμαντέρ, τη δημοσιογράφο Χρύσα Λύκου, τον Ούτσε Οκόμπα και τον Γιώργο Μ.. Ο Ούτσε, είναι γείτονας, αφρικανικής καταγωγής, τυφλός μετανάστης που έχει δεχθεί κατ’ εξακολούθηση εξευτελιστική και βίαιη μεταχείριση από τους βασανιστές της ΔΕΛΤΑ. Ο Γιώργος είναι σύντροφος, συλληφθείς της αντιφασιστικής μοτοπορείας στις 30/9/2012, που είχε δεχθεί την επίθεση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις και σε βασανισμούς των συλληφθέντων.

 

Εικόνα
radcast

στιγμιότυπο από την προβολή που είχε γίνει στην πλατεία Εξαρχείων τον Ιούνιο του 23 
 

Η Χρύσα Λύκου, δημιουργός του ντοκιμαντέρ, είχε τότε γράψει:

"Νιώθω θυμό και αμηχανία που η προβολή του ντοκιμαντέρ μας γίνεται μπροστά από λαμαρίνες και συρματοπλέγματα, ανάμεσα σε πάνοπλους άντρες της αστυνομίας. Παρόλα αυτά, αυτή δεν είναι μια εικόνα ήττας, γιατί είμαστε εδώ, ακτίνες φωτός στο σκοτάδι". Όσες κι όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν καλά ότι δεν μου αρέσει να κρατάω μικρόφωνο όμως χθες ήταν όλα πολύ οικεία. Ήταν η γειτονιά μου, οι φίλες και οι φίλοι μου, άνθρωποι που αγαπώ ακόμη κι αν γνωριστήκαμε με μια ματιά.

Όπως είπα και χθες, θέλω μόνο να ευχαριστήσω. Τον κύριο Γιάννη Μάγγο, που κράτησε ξανά ψηλά την πικέτα του, που είπε πως "Ο δρόμος είναι σύντροφος μας και τα βουνά σύμμαχοι μας", τον κόσμο που τον χειροκρότησε φωνάζοντας "Τον Βασίλη Μάγγο ποτέ μας δεν ξεχνάμε κι ας μη νικήσουμε ποτέ πάντα θα πολεμάμε". Τον Λάμπρο Γούλα, που κατέθεσε το τραύμα του και χθες μπροστά μας κλείνοντας με το ειλικρινές "Το είπα και στη Χρύσα το λέω και σε εσάς. Μέχρι ένα σημείο μπορώ να μοιραστώ το τι νιώθω για εκείνο το βράδυ, δεν το χω κάνει ούτε στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους". Την Άννυ Παπαρρούσου που ξεκίνησε με το "Έχω θυμό γιατί δεν κατάφερα να σταματήσω τον αστυνομικό που χτύπησε τον Βασίλη, τον Λάμπρο και τόσα άλλα παιδιά" και που ένα κορίτσι από το κοινό πήρε το μικρόφωνο και είπε "ό,τι και να μας συμβεί, έχουμε την Αννυ". Τον Μάριο Λώλο που ήταν εκεί και φώναξε απ' το μικρόφωνο ότι δεν φοβόμαστε.

Ευχαριστώ που δεν χωρούσαμε χθες κι ας φοβόμουν μην τσαλαπατιθούμε έτσι που κλείναμε τον δρόμο. Ευχαριστώ τις φίλες και συντρόφισσες, τους φίλους και συντρόφους απ' το Καφενείο που κρεμάστηκαν σε σκάλες, κουβάλησαν καρέκλες, έφτιαξαν τον ήχο και κυρίως κράτησαν την ψυχραιμία τους απέναντι στις προκλήσεις της αστυνομίας.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες προβολές, θα βρεθούμε ξανά να φωνάξουμε παρέα "Η αλληλεγγύη όπλο των λαών"

 

Μαρτυρίες (με αλφαβητική σειρά)
Γούλας Λάμπρος (Θύμα αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια)
Λώλος Μάριος (Φωτορεπόρτερ - Θύμα αστυνομικής βίας)
Μάγγος Γιάννης (Πατέρας Βασίλη Μάγγου θύματος αστυνομικής βίας)
Μπόλαρη Τατιάνα( Φωτορεπόρτερ - Θύμα αστυνομικής βίας)
Παπαζαχαρουδάκης Άρης (Θύμα αστυνομικής βίας στη ΓΑΔΑ)
Σαμπάνης Γιάννης (Πατέρας Νίκου Σαμπάνη θύματος αστυνομικής βίας)
Σαμπάνη Μαρία (Μητέρα Νίκου Σαμπάνη θύματος αστυνομικής βίας)
Φραγκούλης Παύλος (Πατέρας Κώστα Φραγκούλη θύματος αστυνομικής βίας)
Φραγκούλης Σάββας (Παππούς Κώστα Φραγκούλη θύματος αστυνομικής βίας
Αλέξανδρος (Θύμα αστυνομικής βίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης)

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά)
Παπαϊωάννου Κωστής (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη της ακροδεξιάς)
Παπαρρούσου Άννυ (Δικηγόρος)
Τσουκαλά Νατάσα (Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris-Saclay) Χρηστίδη Έλενα-Όλγα (Ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Orlando LGBT) 

 

Συντελεστές:
Έρευνα – Συνεντεύξεις: Χρύσα Λύκου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παναγιωτακόπουλος
Μοντάζ: Βαγγέλης Παναγιωτακόπουλος, Χρύσα Λύκου
Ηχοληψία: Διονύσης Αντύπας
Κάμερα: Πάνος Λαμπρόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Χρύσα Λύκου

Τη μουσική έγραψε ο Κωσταντής Παπακωνσταντίνου

 

Εικόνα
Αστυνομική Βία

Το fb κάλεσμα στην προβολή

 

Information

Που
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "αλτάι" 

Θεμιστοκλέους 65, Εξάρχεια

Πότε
Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, 2023
Στις 19.30

Είσοδος ελεύθερη

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter