Τέχνες και γεύση συναντιούνται στα δροσερά θερινά τραπέζια του Raraou Cantina, του καλλιτεχνικού καφέ-μπαρ στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου

Πήγαμε για καφέ και νόστιμο πρωινό στη γωνιά της Μπενάκη με την Βαλτετσίου και ανακαλύψαμε τον μικρό θερινό παράδεισο στο καλλιτεχνικό all day στέκι της γειτονιάς. Μια ομάδα ανθρώπων των τεχνών, ένα καφέ-μπαρ στα Εξάρχεια, το Ραραού!

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart
 

Όταν γνωρίσαμε για πρώτη φορά τους ταλαντούχους “νομάδες” που έστησαν το Ράραου, τη μικρή μυθιστορηματική ηρωίδα των Εξαρχείων (τη Ραραού) που έγινε στέκι, το φθινοπωρινό συννεφιασμένο φως έλουζε το τραπέζι μας που γέμιζε από πρωτότυπες γεύσεις. Το βλέμμα μας χόρτασε από τις ιδιαίτερες θεατρικές και τσιγγάνικες λεπτομέρειες και η καρδιά μας ευφράνθηκε από την διαπίστωση ότι κάτι πολύ όμορφο στήθηκε εδώ από την καλλιτεχνική ομάδα του.


Περάσαμε έκτοτε βράδια με ποτήρια γεμισμένα με κρασιά, προσεγμένα μεζεδάκια και ωραίες συζητήσεις, δώσαμε ραντεβού για καφέ και σοκολάτα με τις φίλες και φίλους που είχαμε να δούμε καιρό, γεμίσαμε ένα τραπέζι με το λάπτοπ και τις σημειώσεις μας και δακτυλογραφήσαμε βυθισμένοι. Την ίδια στιγμή, ή καλύτερα τις ίδιες στιγμές, γύρω μας το timelapse της Βαλτετσίου και της Μπενάκη εναλλασσόνταν με κόσμο που σταματούσε να πιεί ένα ποτό, να φάει ή να κολατσίσει, και όταν κατέβαινε η οθόνη του υπολογιστή μια παγωμένη μπύρα επανέφερε το μυαλό στην κοινωνική λειτουργία. Ένα όμορφο δημιουργικό ανθρώπινο μπέρδεμα από αυτά που δημιουργούν την ενέργεια των σημείων, που ενσωματώνονται φυσικά στην ανήσυχη γειτονιά μας. Εδώ, είδαμε πρώτοι μικρές παραστάσεις που συζητήθηκαν και ακούσαμε ωραίες μουσικές.

   
Το όνομα Ραραού: είναι το παρατσούκλι της ηρωίδας στο βιβλίο "Η μητέρα του σκύλου" του Παύλου Μάτεση. Το όνομα το βρίσκεις επίσης σε τίτλο τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη "Η τσιγγάνα η Ραραού". 
 

//Διαβάστε ακόμη: Μάθε τα πάντα στο κεντρικό αφιέρωμα του inExarchia για το Raraou Cantina

 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar




 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar


αβγά με μπέικον σε αβοκάντο και πατατοκροκέτες 


Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar




Επιστρέψαμε λοιπόν, στα μέσα του Ιούνη, ένα ζεστό αθηναϊκό πρωινό με αεράκι, παραγγείλαμε ένα παγωμένο καφέ Puro και φιλεφτήκαμε ωραία πιάτα για πρωινό ακούγοντας τους ανθρώπους του να μας λένε πώς το “Άθενς ιζ δε νιου Μπερλίν“ ή ακόμη καλύτερα “Athens is the new Athens”, όπως λέει και ο Cacao Rocks. Το Ραραού, απογαλακτίστηκε από το Ριφιφί (το μαγαζί που στεγαζόταν στον ίδιο χώρο) και η μοναδική του πια, ταυτότητα είναι αυτό που ονειρεύονταν η ομάδα: μια ομάδα κινηματογραφιστών, ηθοποιών και ανθρώπων των τεχνών με κοινό όραμα ένα χώρο για να νιώθεις άνετα όπως στο σπίτι σου, να τρέφεις σώμα και πνεύμα ανεπιτήδευτα και αβίαστα. Ασταμάτητα δημιουργικοί, οι συντελεστές της αφήγησης του Ραραού, ενώ επιμελούνται το μενού, μας συστήνουν τον νέο fairtrade καφέ, μια φρέσκια λίστα κρασιών και τα κοκτέιλ του καλοκαιριού, παράλληλα γράφουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες που συμμετέχουν και διακρίνονται σε διεθνή φεστιβάλ. 


Το πράσινο στο μεγάλο πεζοδρόμιο της Μπενάκη, με τα εντυπωσιακά βίντατζ φωτιστικά και τα εξωτικά ντεκουπάζ της Σάρα στα έπιπλα και τους τοίχους, έχει μεγαλώσει και μπλέκεται με τα χρωματιστά ποστ-έθνικ γκραφίτι του The Real Pakal που έφτιαξε σε συνεργασία με την ομάδα. Στο τραπέζι  διακρίνουμε τον κατάλογο σε wifi μορφή για ευκολία και προστασία. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊου εφαρμόζονται κατά γράμμα, και το open air Ραραού είναι μια ασφαλής επιλογή για όλους.

 
> Τσέκαρε ακόμη: Καφές με δίκαιη παραγωγή: Ο καφές Puro που προσφέρει και για take away στα όμορφα σφραγισμένα χάρτινα ποτήρια του το Ραραού, έκτος από καλοφτιαγμένος είναι fairtrade και εξασφαλίζει δίκαιες τιμές σε μικρούς καλλιεργητές, φροντίζει για την μείωση της αποψίλωσης των δασών και καβουρδίζεται με παραδοσιακές μεθόδους. 


Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar

σχέδια στον δρόμο απο τον The Real Pakal  

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar

 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar

 
 

Στο νέο μενού μας ξεναγεί η φιλική Κατερίνα και βλέπουμε ότι έχουν προστεθεί all day πιάτα με street χαρακτήρα, με εστιατορική ποιότητα: διαβάζουμε για τα μπέργκερ σε διαφορετικές βερσιόν (μοσχαρίσιο- κοτόπουλο ή βουβαλίσιο, βίγκαν από φακές αλλά και με μπιφτέκι από άγριο σολωμό μαζί με πατάτες ή σαλατούλα) και δοκιμάζουμε την χειροποίητη χορταστική πίτσα με λαχανικά και γραβιέρα ότι πρέπει για take away ή στάση για τσίμπημα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το φρουτένιο πηχτό σμούθι που μας έφτιαξαν τα παιδιά με μπλουμπέρι, φράουλα και μπανάνα αποτελείται από μη αραιωμένα φρέσκα παγωμένα φρούτα: μια ενεργειακή βόμβα για σωστή εκκίνηση της ημέρας. Και εκεί που συζητάμε για τις καινούργιες λεπτομέρειες του μαγαζιού και τις σταυροβελονιές της μητέρας του Τάσου, που θα προσέξεις όταν ανέβεις την εσωτερική σκάλα, ή τους πολυελαίους κληρονομιά της γιαγιάς της Κατερίνας, το πιάτο με τις τηγανίτες και την κανέλα μας ξυπνά τις αναμνήσεις από τα πρωινά που μας έφτιαχνε η δική μας γιαγιά. Όλα δένουν αρμονικά τις αισθήσεις της όρασης και της γεύσης μέσα από την ένωση του παλιού με το καινούργιο. Τα ανάμεικτα upcycled έπιπλα μπαμπού, φερ φορζέ και βίντατζ κάτω από τα δέντρα της Βαλτετσίου και τις μεγάλες ομπρέλες θυμίζουν καλοκαιρινό κήπο σε εξοχικό και εκτείνονται ως τα πλατάνια της Ροζαλίας. Στις άρτι λεπτομέρειες που μας έμειναν: τα sous verres της καλλιτέχνιδος Ηλιάνας Νάτσου που - όσο και να θέλουν- δε κρύβονται κάτω από το ποτήρι με το βοτανορόφημα μας από τους grizoprasino. ‘Όπως επίσης και με το ζωγραφικό της Ραραού της Ζωής Αρβανίτη. Εδώ ανακαλύπτεις νέους δημιουργούς, μπλέκεσαι με το καλλιτεχνικό κοινό της πρωτεύουσας, ενώ τρώς ένα από τα πιο οικονομικά μπραντς ή δείπνο της πόλης μας.


Όσο ο ήλιος χαμηλώνει και οι ανεμιστήρες γυρίζουν λιγότερο δυνατά ένα δροσερό κοκτέιλ από τη ολόφρεσκια λίστα με signature κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και τις αντιστάσεις της ψυχής, φρέσκα φρούτα και ωραία καθαρά ποτά αναμειγνύονται σε λεπτούς και ευφάνταστους συνδυασμούς (ξεχωρίσαμε το Grape Train από κόκκινα σταφύλια χτυπημένα με βότκα, που μοιάζει με κρασένιο μοχίτο, και το Masticha Fizz με μαστίχα, λιμοντσελο, τζίντζερ και λάιμ). Συγχρόνως για απεριτίφ και μικρούς προσωπικούς εορτασμούς της ζωής η μικρή προσεγμένη λίστα κρασιών σε φιάλες ή ποτήρι αξίζει να γίνουμε για λίγο οινογευσιγνώστες. (άλλο που δεν θέλαμε) 

 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar

με δυνατότητα take away ή delivery  / σημειώστε: κάθε Τρίτη όλα τα κοκτειλάκια από τις 18.00 με 5ε
 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar

εμείς πήραμε μαζί για το γραφείο σαντουιτσάκι με καπνιστό φιλέτο πέστροφας, πέστο παντζαριού, φρέσκο κρεμμυδάκι και άγρια ρόκα (ΚΑΙ ΠΙΤΣΑ ΒΕΒΑΙΑ)
 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar

 


Η Ραραού είναι το ποιοτικό και καλλιτεχνικά ανοιχτό ολοήμερο στέκι που θα σε κερδίσει στη λεπτομέρεια και στο συναίσθημα, θα ξυπνήσει ρετρό αναμνήσεις και θα δημιουργήσεις νέες αφηγήσεις στα μονοπάτια του μυαλού που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Η ευγένεια και η ζεστασιά της ομάδας της είναι δεδομένη, δε μένει παρά να αφεθείς στο δροσερό καλοκαιρινό κύμα που φτιάχνει η δημιουργική και τσιγγάνικη καρδιά της.



ινφο
Raraou Cantina
Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α, Εξάρχεια - Αθήνα
2103300237 

 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar


 

Εικόνα
Raraou Cantina Εξάρχεια cafe-bar

 

Εικόνα
Ραραού η ηρωίδα

στο εξώφυλλο του βιβλίου "Η μητέρα του σκύλου" του Παύλου Μάτεση, η μυθιστορηματική ηρωίδα Ραραού από όπου εμπνεύστηκε το όνομα η ομάδα



Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, οι λαμαρίνες επεκτάθηκαν στην πλατεία – αν ακόμη μπορούμε να τη λέμε πλατεία- Εξαρχείων. Η ανοιχτή συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» καλεί για συγκέντρωση και πορεία, στις...

local

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter