Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής έχουν διαφορετική άποψη

Κάτοικοι των Εξαρχείων και συλλογικότητες δηλώνουν την αντίθεσή τους, πραγματοποιώντας δράσεις στην περιοχή, ενάντια στα σχέδια για την στάση της νέας γραμμής του μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων.

Όπως συνέβη και με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ανάπλασης μεγάλου μέρους του Λόφου του Στρέφη, έτσι και τώρα, με την ανακοίνωση της μελέτης και έναρξης των διαδικασιών για την κατασκευή σταθμού του μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων κάτοικοι, εργαζόμενοι και συλλογικότητες της γειτονιάς αντιδρούν και αντιτίθενται στον προτεινόμενο σχεδιασμό του έργου με γρήγορα αντανακλαστικά. 

Αν και εφόσον το έργο ξεκινήσει, τα επόμενα οκτώ χρόνια η πλατεία Εξαρχείων θα μετατραπεί σε εργοτάξιο για χάρη της κατασκευής της στάσης μετρό Εξάρχεια, η οποία ανήκει στην νέα γραμμή 4 "Άλσος Βεΐκου - Γουδή". Σύμφωνα με τους ανθρώπους της περιοχής, ο σχεδιασμός της στάσης μετρό πάνω ακριβώς στην πλατεία, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το κοινό αλλά γεννά και μιά σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν άμεσα κατοίκους και φίλους των Εξαρχείων, προβλημάτων που αλλοιώνουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα μίας από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις, η απόφαση ανακοινώθηκε χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, αυτούς δηλαδή που αφορά άμεσα το έργο (ή θα έπρεπε να αφορά). Στη συνέχεια, και σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί, διαβάζουμε ότι σχεδιάζεται η κοπή των 70 δέντρων της πλατείας και η αντικατάστασή τους με χαμηλή βλάστηση, σε μία περιοχή που ήδη οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι. Συγχρόνως, το έργο ενισχύει την τουριστικοποίηση της περιοχής, με αύξηση στα ενοίκια, παραγκωνισμό των κατοίκων και αλλοίωση του κοινωνικού ανοικτού χαρακτήρα της. Παράλληλα, απειλούνται με κλείσιμο οι μικρές επιχειρήσεις αλλά βάλλεται και η ποιότητα ζωής τα επόμενα χρόνια, από τον θόρυβο και τη μόλυνση, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι. 

 

Εικόνα

 
το σχέδιο για την πλατεία Εξαρχείων / σύμφωνα με τους κατοίκους και το σχέδιο από τη μελέτη κατασκευής του έργου, τα 70 δέντρα της πλατείας κόβονται και αντικαθίστανται από χαμηλή βλάστηση 


Άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τα Εξάρχεια αντιπροτείνουν την δημιουργία του σταθμού στον πεζόδρομο της Τοσίτσα: ανάμεσα στις δύο κεντρικές λεωφόρους Αλεξάνδρας και Πατησίων, δίπλα στο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, ώστε να μην επηρρεαστεί η καθημερινότητα αλλά και για να υπάρξει καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση των Εξαρχείων με τους κοντινούς σταθμούς του τρένου και των αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ. Στην ουσία, πρόκειται για μία εκ των τριών διαφορετικών προτάσεων που κατατέθηκαν επί της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης από την εταιρεία Ανάπλαση της Αθήνας Α.Ε (2018). Οι τρεις προτάσεις μιλούσαν για τις εξόδους του σταθμού, στην πλατεία Εξαρχείων στις διασταυρώσεις των οδών Στουρνάρη και Τρικούπη και Τοσίτσα και Τρικούπη με παράλληλη μετονομασία του σταθμού από ‘Εξάρχεια’ σε ‘Εξάρχεια – Μουσείο’ ή τη μεταφορά ολοκληρου του σταθμού στην οδό Μπουμπουλίνας ή τέλος την κατασκευή του σταθμού κάτω από την πλατεία Εξαρχείων αλλα με τις εξόδους να βρίσκονται σε Τοσίτσα και Στουρνάρη και την παράλληλη πεζοδρόμηση της Τοσίτσα. Όλα τα παραπάνω απορρίφθηκαν λόγω των καθυστερήσεων, όπως υποστηρίζουν, που θα έφερναν στην υλοποίηση του έργου. Τα Εξάρχεια, άλλωστε, δεν είναι η μοναδική περιοχή που αντιδρά στην κατασκευή σταθμού μετρό. Έχουν προηγηθεί η μεταφορά του σταθμού της Αγίας Παρασκευής εκτός της πλατείας της, της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά και οι αντιδράσεις για τον σταθμό Νήαρ Ηστ από το κέντρο της Καισαριανής στην Πανεπιστημιούπολη. 

Η συσπείρωση γύρω από το ζήτημα των Εξαρχειωτών δημιούργησε την “Ανοιχτή Συνέλευση στην Πλατεία Εξαρχείων ενάντια στην κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία” η οποία ενημερώνει και πραγματοποίει δράσεις για την αποτροπή της κατασκευής του σταθμού, εργαστήρια για παιδιά και ανοιχτές συζητήσεις, με δρώμενα που έχουν ήδη λάβει χώρα στην καρδιά της γειτονιας και συνεχίζουν. Ανάμεσα στις συλλογικότητες βρίσκουμε την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, την ομάδα SOS πλατεία, τα θρανία της Άνοιξης, την θεατρική ομάδα Λεστρεφ και άλλες.

Η συζήτηση γύρω από το ζήτημα, αν και παλιά, φαίνεται μόλις να έχει αρχίσει. Το σίγουρο είναι ότι ένα έργο το οποίο θα επηρεάσει την ζωή των ανθρώπων της περιοχης θα έπρεπε να σχεδιαστεί μετά από συζήτηση με αυτούς που αφορά και να τηρεί τις προϋποθέσεις αυτές οι οποίες θα προστατεύουν το πολιτισμικό και ιστορικό χαρακτήρα του τόπου κατασκευής, τις μικρές και τοπικές επιχειρήσεις, το πράσινο και την προσβασιμότητα στον ελεύθερο χώρο. 


*Η "Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στο μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων" αναφέρει μεταξύ άλλων: 

"Δεν πρόκειται για μια δημόσια συγκοινωνία που εξυπηρετεί τους χρήστες της, αλλά για ένα έργο που έρχεται να επιβαρύνει την καθημερινότητα όλων μας, να επιβάλλει στην γειτονιά μια "ανάπτυξη" που σίγουρα δεν μας αφορά. Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους της περιοχής. Είναι ο κοινωνικός πυρήνας μια ιστορικής γειτονιάς, παρά την εγκατάλειψή της από τον Δήμο και τη συγκυριακή εξάπλωση αντικοινωνικών πρακτικών. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της γειτονιάς μας. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τους ελεύθερους χώρους μας, το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια εκεί που εμείς έχουμε επιλέξει [...} Εκτός της επίδειξης αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και καταπάτησης κατοχυρωμένων δημοκρατικών διαδικασιών ελέγχου και λογοδοσίας, η κατασκευή του μετρό εκεί που τώρα βρίσκεται η πλατεία αγνοεί τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στη δημόσια υγεία, σωματική και ψυχική. Τα 70 δέντρα (δεν είναι καθόλου λίγα τελικά) θα αποψιλωθούν άμεσα. Στη θέση τους, σύμφωνα με τη μελέτη της κατασκευής του έργου θα έρθουν χαμηλά φυτά, αφού δε φυτρώνει κάτι άλλο στο 1,5 μέτρο βάθος που προβλέπεται. Η σκόνη, ο θόρυβος, η περιβαλλοντική ρύπανση, η κίνηση για περίοδο τουλάχιστον 8 ετών θα κάνει τη ζωή μας αβίωτη. Παρόλο το πείσμα όλων μας να συνεχίσουμε να μένουμε στα Εξάρχεια, κόντρα στην τουριστικοποίηση και την εσκεμμένη υποβάθμιση της περιοχής, η κατασκευή του μετρό ίσως και να είναι ένα τελειωτικό χτύπημα. Λέμε όχι στην κατασκευή μετρό στην πλατεία Εξαρχείων"

*Περισσότερα στη ενημερωτική σελίδα της συνέλευσης στο facebook 

 

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter