Το νέο καφέ Behold The Man στην πλατεία Εξαρχείων εμπνεύστηκε από το κίνημα του Bauhaus

Γνωρίσαμε το θεματικό coffee shop της οδού Στουρνάρη, που στήθηκε με στόχο να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον καφέ και των περιφερειακών του. Αισθητική βγαλμένη από τις αρχιτεκτονικές γραμμές, τα χρώματα του Bauhaus και τους τοίχους της Αθήνας.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart  
 

Το 2019 έκλεισε ένας αιώνας από τη γέννηση του κινήματος που άλλαξε για πάντα την αρχιτεκτονική, το design και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αισθητική. Το 2022 άνοιξε στην πλατεία Εξαρχείων ένας χώρος εμπνευσμένος από τις αρχές του Μπάουχαους, με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κατανάλωση του καφέ. 

Μπορεί το Bauhaus movement να είναι ευρέως γνωστό για τις καμπύλες και τις γραμματοσειρές του αλλά πρωτίστως ήταν και ένα κίνημα με πολιτικό χαρακτήρα. Από τη Βαϊμάρη το 1919, έως ολόκληρο τον κόσμο, το κίνημα του Μπάουχαουζ επηρέασε ίσως όσο κανένα άλλο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τον βιομηχανικό σχεδιασμό και τη τυπογραφία. Οι αρχές του κινήματος, η εξίσωση του τεχνίτη με τον καλλιτέχνη, τα απλά υλικά, η συνεχής ανάπτυξη και η έξυπνη χρήση των πόρων είχαν ως σκοπό την εφαρμογή μίας μεγάλης αλλαγής σε ό,τι αφορά και την παραγωγή. Το πώς βέβαια στις μέρες μας θα μπορούσε κανείς να εφαρμόσει στοιχεία της αισθητικής του Bauhaus, φαίνεται να υπήρξε και η απαρχή της σκέψης των ανθρώπων πίσω από το εγχείρημα του νέου χώρου στην Πλατεία Εξαρχείων. Αισθητικά, τα Εξάρχεια από αρχιτεκτονικής άποψης ενσωματώνουν στο κτιριακό τους ποικίλο συνονθύλευμα αρχιτεκτονικών ρευμάτων αρκετά Μπάουχαουζ στοιχεία. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας και διακοσμητής του Bauhaus και του Μοντερνισμού Le Corbusier «υπέγραψε» στην είσοδο της μπλε πολυκατοικίας «C’est tres beau» (είναι πολύ όμορφη). Αυτή η ιδεολογική και αισθητική σύνδεση της περιοχής με τα κινήματα του Μπάουχαουζ, του νταντά, του ντεστίλ και του μοντερνισμού γενικότερα φαίνεται να ενσωματώθηκε με σύγχρονο τρόπο, όπως μάθαμε, στην ιδέα πίσω από το “ολιστικής” προσέγγισης καφέ-παρασκευαστήριο και concept shop του Behold the man

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

Behold the Man / Πλατεία Εξαρχείων - Facebook - Instagram 

 

Το Behold the Man (αναφορά στη φράση του Πιλάτου στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον) μας συστήνεται πρωτίστως σαν “ιδεοχώρος” και συγχρόνως ως ένα σημείο εφαρμογής αυτού που ονομάζεται πλέον πέμπτο κύμα του καφέ. Γνωρίσαμε τον Κωστή, τον αρχιτέκτονα και πρότζεκτ μάνατζερ της ιδέας και δοκιμάσαμε τον εκλεκτό και προσιτό καφέ από τον Θοδωρή, τον εξειδικευμένο και καταρτισμένο μπαρίστα πίσω από το coffee station στο ισόγειο του Behold the Man, γνωρίζοντας καλύτερα το κόνσεπτ. Ο χώρος φτιάχτηκε από τέσσερις ουσιαστικά φίλους και συνεταίρους και η λειτουργία του βασίζεται στην αντίληψη για την εξατομικευμένη προσφορά των προϊόντων του στη γεύση και κατόπιν με προσοχή στην υγεία των επισκεπτών του. Γιατί στα Εξάρχεια; “Κρινόμαστε καθημερινά από ένα σύστημα που έχει αποτύχει. Η εγωκεντρική φύση του καπιταλισμού και η επιστημονική κρίση του είναι γεγονός και οι μη ανθρωποκεντρικές θεωρίες του ήταν λάθος” μας λέει ο αρχιτέκτων και κάτοικος της περιοχής με τον χειμαρρώδη λόγο, εξηγώντας μας τον διαφορετικό τρόπο που θέλουν να προσεγγίσουν την επιχειρηματικότητα και την κοστολόγηση των προϊόντων τους. “Κοιτάμε στα μάτια τον άνθρωπο και την κοινωνία και θέλουμε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Το Μπάουχαουζ δεν ήταν απλά μια σχολή αρχιτεκτονικής αλλά μία σχολή με πολιτικό πρόσημο που βιομηχανοποίησε την τέχνη που είχε ήδη πετύχει, έδωσε λοιπόν μέσω της βιοτεχνοποίησης την τέχνη σε όλους. Αυτό προσπαθούμε και εμείς, με πολλή προσωπική δουλειά θέλουμε η πρώτη ύλη και το αποτέλεσμα να πάει σε όλους και ποιο καλύτερο μέρος να πραγματώσουμε τη σκέψη μας από τα Εξάρχεια;”.

*Λίγη ιστορία: Το πέμπτο κύμα του καφέ, σύμφωνα με την επιστήμη που αφορά στον καφέ και τις τάσεις γύρω από αυτόν παγκοσμίως, αναφέρεται στην ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγισή της προσφοράς του. Τα προηγούμενα “κύματα” ιστορικά αφορούσαν αρχικά την παραδοσιακή κατανάλωση καφέ, στην πορεία τις πρώτες μάρκες και αλυσίδες αφιερωμένες στον καφέ (κάπου εκεί στα 1990ς), στο τρίτο κύμα (craft, artisan) ο καλλιεργητής και ο ψήστης είχαν τον πρώτο ρόλο στην παρασκευή καφέ, στο τέταρτο μιλήσαμε πια για την επιστήμη γύρω από τον καφέ και πλέον στο πέμπτο μιλάμε για την εμπειρία προσαρμοσμένη στις γεύσεις του καταναλωτή. 

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Κίτρινο, μαύρο, κόκκινο και μπλε, ανοιχτή τζαμαρία, μεγάλα ενιαία τραπέζια συνευρέσεων, τοίχοι αφημένοι στα χέρια των επισκεπτών του, ένα ανοιχτό και προσβάσιμο εργαστήριο για τα βρώσιμα περιφερειακά του καφέ και φρέσκους χυμούς, μουσικές από Βέβηλο και Στοίχιμα και πολύ γαλλικό ραπ έως μογγολικό frog singing. Μαζεμένες μικροζυθοποίες σε ένα σημείο και μία σειρά από ρούχα και αντικείμενα με τη φράση utopia Bauhaus αλλά και retail, όλα αυτά συνθέτουν εν συντομία αυτόν τον πραγματικά προσεγμένο χώρο. 

Στο ψηλοτάβανο ανοιχτό Behold the man της Στουρνάρη μαζεύεται πολύς και ανάμεικτος κόσμος που δε φαίνεται να πτοείται από τις λαμαρίνες της Πλατείας. Η ομάδα έχει φροντίσει οι τιμές να παραμένουν χαμηλές (θα δώσεις τα ίδια είτε κάτσεις είτε πάρεις τον καφέ στο χέρι) και όπως μας είπε ο Κωστής οι χώροι προσφέρονται για δουλειά σε όλους όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν γραφείο (υπάρχει πρόβλεψη με πρίζες αλλά και ένα “απομονωμένο σχεδόν” τραπέζι στον όροφο για συναντήσεις). Οι τοίχοι είναι γραμμένοι και γεμάτοι με αυτοκόλλητα, μικρά γκράφιτι και ταγκς από τον κόσμο που πηγαινοέρχεται εδώ, ο χώρος αναδιαμορφώνεται, επί τούτου και συνεχώς, από τους ίδιους του τους θαμώνες. Η αισθητική του χώρου θυμίζει τα associations στη Γαλλία ή τα στέκια των 00ς του ανατολικού Βερολίνου πριν τον εξευγενισμό του και του αντεργκράουντ Λονδίνου της ίδιας περιόδου. 

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Ο κατάλογος είναι ένα μάθημα σύγχρονης τέχνης από τον Duchamp έως τον Ernst και παράλληλα στημένος πάνω στις προτιμήσεις του κόσμου. Τον διαβάζεις πάνω από τα παιδιά στο coffee station του ισογείου ή τυπωμένο αν καθίσεις εντός ή επί της Στουρνάρη. Lacto, vegeterian και βίγκαν παρασκευές από αυστηρά διαλεγμένους κόκκους με γευστικά και κοινωνικά κριτίρια μονοποικιλιακού καφέ. Οι σοκολάτες επίσης μονοποικιλιακές (γάλακτος, λευκή παλαιωμένη και άλλες) έρχονται από παραγωγούς δίκαιου εμπορίου. Στο κομμάτι του ζύθου βρήκαμε μαζεμένες τοπικές μικροζυθοποιίες: noctua, alea brewing, strange brew, midnight circus, blame the sun και άλλες σε lager, pilsner stout, ale και ipa και άλλοι λόκαλ “μπυροποίοι” σε καλές τιμές.

Ξεκινώντας από την προτίμηση του επισκέπτη στο ρόφημα, η ομάδα χτίζει το γευστικό του προφίλ (bauhaus, destijl, avant garde, dada-ism) και προτείνει ανάλογα με την προτίμησή του/της τον χυμό ή την μπάρα, τη λεμονάδα και ούτω καθεξής που του/της ταιριάζει. Στον όροφο του Behold The Man, υπάρχει ένα ζωντανό εργαστήριο όπου φτιάχνονται επί τόπου οι χυμοί ψυχρής έκθλιψης και οι μπάρες δημητριακών. Εκτός από χώρος ανταλλαγής ιδεών, συνοδεία καφέ, άλλωστε, μας συστήνεται και ως ενα κατάστημα ειδών υγιεινής διατροφής. Σιγά-σιγά λοιπόν προτείνεται με βάση τη γεύση μας η συνοδευτική μπάρα ενέργειας βασισμένη στα θρεπτικά στοιχεία που θα θέλαμε  και λειτουργούν ωφέλιμα συνδυαστικά με τον χυμό ή το ρόφημά μας. Αν πείνασες θα βρεις τρία φρέσκα κρύα σάντουιτς, τσένταρ τοστ και μία σαλάτα με εποχικά υλικά. Από το 2023 στο εργαστήριο θα αρχίσουν κάποια συμμετοχικά workshops ώστε να μπει το κοινό στη διαδικασία της παραγωγής όλων αυτών που συμβαίνουν εδώ κάθε Κυριακή. 

Το ποτήρι του καφέ που θα πάρεις περαστικός/ή είναι σε συντριπτικό ποσοστό κατασκευασμένο από βιοδιασπώμενο υλικά και αν σου άρεσε πολύ η σφραγίδα “in Bauhaus we trust” δεν έχεις παρά να τσιμπήσεις μια κεραμική κούπα από τη σειρά που βρίσκεις στο παντοπωλείο εντός του Behold, με αναφορές στο κίνημα ή μια ωραία μπλούζα ή tote bag από το apparel Utopia Bauhaus.

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Εικόνα
Bauhaus Behold the man Εξάρχεια Αθήνα Καφέ Πλατεία

 

Το νέο σποτ λοιπόν της Στουρνάρη, βρήκαμε μια ομάδα που προσπαθεί να φτιάξει το δικό της κόσμο, εφαρμόζοντας στην πράξη το state-of-the-art σε ό,τι αφορά τον καφέ και τα διεθνή του δεδομένα. Κλείνοντας ο Κωστής μας λέει: “Στο Behold the man στεγάσαμε κάποιες από τις ιδέες μας, τα υπόλοιπα θα θέλαμε να τα κάνουμε μαζί, εμείς η γειτονιά.. η κοινωνία” και μας θυμίζει μια φράση του Γουόλτερ Γκρόπιους “Together let us call for, devise, and create the construction of the future, comprising everything in one form” (Μαζί ας επινοήσουμε και ας δημιουργήσουμε την κατασκευή του μέλλοντος, που θα περιλαμβάνει τα πάντα σε μια μορφή…).

*Το Behold The Man είναι ανοιχτό 7 το πρωί με 10 το βράδυ επτά ημέρες την εβδομάδα, εκτός απεργιών

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart  

 

Information

Behold the Man
Στουρνάρη 6, Πλατεία Εξαρχείων
210 3805644

Facebook - Instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter