JJ Barber shop στη Νεάπολη. Ένα φιλόξενο μπαρμπέρικο, ένα κομμωτήριο για όλους και όλες.

Ένα μπαρμπέρικο, με ωραίες μουσικές, που δε μένει μόνο στις υπηρεσίες περιποίησης. Επισκεφτήκαμε το JJ Barbershop στην Ιπποκράτους, γνωρίσαμε τους πολύ αγαπητούς στη γειτονιά κομμωτές, Ιάσων και Δημήτρη, και μάθαμε τη φιλοσοφία τους!

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Γέννημα της εποχής, η αναγεννημένη οδός Ιπποκράτους που στο μήκος της μπλέχτηκαν κάθε λογής φρέσκα εγχειρήματα, καλλιτεχνικοί άνθρωποι και δημιουργική ενέργεια, τα τελευταία χρόνια. Ένα από αυτά και το JJ Barbershop στο οποίο ένωσαν τις δυνάμεις τους ο Ιάσων και ο Δημήτρης, δύο κομμωτές με εξειδίκευση στην ανδρική περιποίηση που μέσα από την κοινή τους επαγγελματική πορεία και φιλία ήθελαν να διαφοροποιηθούν από το συνηθισμένο. 
 

> Ήξερες ότι: Η λέξη κουρέας barber προέρχεται από τη λατινική λέξη ‘’barba‘’ που σημαίνει γενειάδα. Εξ’ ου και το παλιακό γκρικλις “μπαρμπέρικο”. Πάντως, στο JJ Barbershop δε χρειάζεται να έχεις γενειάδα για να το επισκεφτείς! 
 

Η παραδοσιακή εικόνα του μπαρμπέρικου που μας έρχεται στο μυαλό εν έτη 2023 συνήθως είναι κάποιος βαρύς, ολντ σκουλ χώρος που αναφέρεται μόνο σε άνδρες. Στο JJ barber shop το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι, ενώ προσφέρει όλες τις παραδοσιακές υπηρεσίες ανδρικής περιποίησης, πάει κόντρα στη μονόπλευρη εικόνα του μπαρμπέρικου όπως την έχουμε συνηθίσει. ‘Έχει καταφέρει να είναι ένα παρεϊστικο σημείο στην πάνω γειτονιά της Νεάπολης όπου ο Ιάσων, ο Δημήτρης και η ομάδα τους η Ηλιάνα και ο Πασχάλης κουρεύουν, ξυρίζουν, παίζουν κιθαράκι και τελικά έχουν φτιάξει ένα κουρείο, κομμωτήριο, μπαρμπέρικο - όπως θες πες το- ανοιχτό προς όλους και όλες, που ξεκάθαρα ανήκει στην εποχή του. 

 

Εικόνα
jj

 

Εικόνα
JJ barber shop μπαρμπέρικο κομμώσεις κομμωτήριο Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
jj barbershop μπαρμπέρικο κουρείο κομμωτήριο Αθήνα Εξάρχεια

The JJ Barber Shop / Ιπποκράτους 162, Νεάπολη
Facebook - Instagram - Site

> Ήξερες ότι: Το περιστρεφόμενο κυλινδρικό σχήμα που υπάρχει και έξω από το JJ barbershop ονομάζεται Barber’s Pole. Το σήμα χρονολογείται πίσω στην εποχή του Μεσαίωνα όταν οι κουρείς εκτελούσαν εκτός από κούρεμα και ξύρισμα των πελατών, χειρουργικές επεμβάσεις! Αυτές αφορούσαν οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα την αφαίρεση δοντιών ή αφαιμάξεις με βδέλλες. Έως το 1540 έως ότου ο Ερρίκος VII τους συνένωσε υπό τη «Εταιρεία Κουρέων-Χειρουργών» υπήρχαν παράλληλα “ιατροί χειρούργοι” και “κουρείς χειρούργοι”. Το αυθεντικό Barber’s Pole με τις κόκκινες (αίμα), λευκές (επίδεσμος), μπλε (φλέβες) ρίγες περιστρέφεται ως σύμβολο εκείνης της εποχής μέχρι και σήμερα έξω από κάθε barbershop. 

To κουρείο, όπως και το κομμωτήριο στο πέρασμα του χρόνου ανέκαθεν αποτελούσε ένα σημείο αποσυμφόρησης και κοινωνικοποίησης της λόκαλ κοινότητας. Κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα τα κουρεία αποτελούσαν μια κύρια κοινωνική διέξοδο στην καθημερινότητα και τελικά, ενώ στη γενιά μας μεγαλώσαμε με τα μοντέρνα unisex κομμωτήρια των 1980ς και των 1990ς. Πάει καιρός που το επάγγελμα του κουρέα, του μπαρμπέρη, του γκρούμερ, αναβιώνει. Μην έχοντας χάσει στα αλήθεια τις τεχνικές του παρελθόντος αλλά αποτελώντας ένα ενεργό σημείο προσωπικής περιποίησης για τα αγόρια αλλά και όποιο/α άλλη αναζητήσει τις υπηρεσίες του, τα κουρεία και τα κομμωτήρια συνεχίζουν την παράδοση συμβαδίζοντας με την εποχή τους. Αυτή η κοινωνική πλευρά του επαγγέλματος είναι που κέρδισε και τους δύο φίλους που από αλλού ξεκίνησαν και εκεί κατέληξαν. Ο Ιάσων σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και ο Δημήτρης αθλητικό μάνατζμεντ, και οι δύο συστήθηκαν με το επάγγελμα του κουρέα κατά τη διάρκειά που ήταν φαντάροι, και οι δύο βρήκαν στην κοινωνική και δημιουργική τέχνη αυτή αυτό που θα ακολουθούσαν. Γνωριστήκαν και δούλεψαν μαζί από το 2018 και δε δυσκολεύτηκαν να πάρουν την απόφαση να συνασπιστούν σ’ ένα δικό τους χώρο “σε μία μόλις νύχτα” όταν βρέθηκαν να αναζητούν το επόμενο βήμα τους. 

Ο σχεδιασμός του χώρου έγινε ακολουθώντας τις λιτές γραμμές και την αισθητική στου σκανδιναβικού design από τον ίδιο τον Ιάσωνα που σχεδίασε ένα barbershop ξεκούραστο και ελαφρύ, υλοποιώντας το κόνσεπτ που φτιάξανε, πάντα μαζί, με τον Δημήτρη . Εν τω μεταξύ, όση ώρα είμαστε εδώ τα παιδιά έχουν στην κυριολεξία χαιρετήσει όλη τη γειτονιά. Ο Ιάσωνας είναι βέρος εξαρχειώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ και πήγε σχολείο στο 14ο. Παίζει κιθάρα σε λόκαλ μπάντες -παλιότερα στους Puta Misery, τώρα ετοιμάζει κάτι άλλο- έχει και μανία με τις τις “custom κατασκευές”. Την αγάπη του για την περιοχή, όπως μας είπαν, την εμπιστεύθηκε και ο Δημήτρης που έχει γίνει πια λοκάλι, και είναι μαζί με την κοινή τους παρέα “παιδιά” του “Μαύρου γάτου” και ,όπως φαίνεται, δεν έπεσαν έξω. Το JJ είναι μια φωλιά δημιουργικής και καλής διάθεσης. Τα παιδιά δε σταματάνε να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται γύρω από το αντικείμενό τους, παρακολουθώντας σχετικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις. Η τέχνη, όπως μας λένε, έχει ξεφύγει από τα παλιά στερεότυπα, και πλέον στην Αθήνα υπάρχει μια ενεργή κοινότητα που εξελίσσεται. Ταξίδια, μόρφωση και υψηλό επίπεδο κατάρτισης είναι απαραίτητα για να γίνεις ένας καλός κομμωτής. 

 

Εικόνα
JJ barber shop μπαρμπέρικο κομμώσεις κομμωτήριο Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
JJ barber shop μπαρμπέρικο κομμώσεις κομμωτήριο Αθήνα Εξάρχεια

 

Εντάξει, μπορεί να περάσεις από εδώ για καφέ και τα νέα της ημέρας “δε θέλουμε να έρχεται ο κόσμος μόνο για το κούρεμα, θέλουμε να έρχεται για να τα πούμε”. Όμως εκτός από το πολύ ωραίο κλίμα τα παιδιά προσφέρουν στα αλήθεια εξαιρετικές υπηρεσίες σε κούρεμα, ξύρισμα, περιποίηση και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές. Έτσι εδώ αν είσαι αγόρι ή κορίτσι ή ό,τι νιώθεις μπορείς να απολαύσεις εδώ ένα λούσιμο, κούρεμα σε κοντά ή και μακριά μαλλιά και φυσικά να περιποιηθείς το μούσι σου με όλες τις παραδοσιακές τεχνικές (grooming, wax και άλλα). Φυσικά, δε λείπουν τα παιδικά κουρέματα. Ο τυπικός χρόνος ενός κουρέματος σε ένα barbershop μας λένε εδώ έχει επεκταθεί σε διάρκεια τριών τετάρτων, δε θέλουν να είναι μια στρεσαρισμένη εμπειρία αλλά να έρθει κάποιος εδώ και να αποσυμπιεστεί σε ένα χαλαρό περιβάλλον που θα ακούσει και τις λίστες μουσικής των παιδιών που περιλαμβάνουν ακούσματα από μπλουζ μέχρι κλασικό ροκ.

 

Εικόνα
jj barber shop κουρείο

 

Εικόνα
jj barber shop κουρείο

 

> Οι κουρείς στην τέχνη και στο σινεμά: Μάρτυρας της σημαντικής θέσης των κουρέων στην κοινωνική κουλτούρα οι αναφορές σε αυτούς στις τέχνες και το σινεμά. Από την όπερα μπούφα “Ο κουρέας της Σεβίλλης”, έως τη σύγχρονή πό κουλτούρα του Sweany Todd του Tim Burton ή του θεατρικού “Hairspray”, παραμένουν υλικό για πολιτιστικές αφηγήσεις.

Η κουλτούρα ενός τόπου συχνά ενισχύεται από τα παραδοσιακά επαγγέλματα και χαιρόμαστε η Νεάπολη και η νέα της κοινότητα τα αναβιώνει με τον δικό της χαρακτήρα, κρατώντας αυτά που αγαπάμε.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

 

Information

The JJ Barber Shop 
Μπαρμπέρικο - Κομμωτήριο - Κουρείο 

Ιπποκράτους 162, Νεάπολη - Αθήνα
210 7708474 

Facebook - Instagram - Site

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter