Από το βιβλιοπωλείο του χωριού στο Βαρθολομιό, στο μικρό βιβλιοπωλείο και κατάστημα γειτονιάς της Μπενάκη. Το Book/owski’s της Μαριαλένας στα Εξάρχεια!

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s ισορροπεί ευχάριστα μεταξύ επιλεγμένων εκδόσεων και μικροπραγμάτων που κάνουν την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη πιο ιδιαίτερη και ευχάριστη.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Συχνά πυκνά συζητάμε για την έννοια της γειτονιάς, την αξία που αντιλαμβανόμαστε ότι λαμβάνει στο αστικό σύμπλεγμα των μεγάλων πόλεων. Η γειτονιά, ανάμεσα σε άλλα, κατά μία έννοια είναι ένα χωριό μέσα στην πόλη, μία κοινότητα ανθρώπων που το κοινό βίωμα, η καθημερινότητα και οι κοινές καταβολές που ο γεωγραφικός της χώρος γεννάει συνηγορούν στον σχηματισμό μιας δικής τους ιδιοσυγκρασίας και της μοναδικής της κουλτούρας. Τα Εξάρχεια αποτελούν φυσικά μία τέτοια γειτονιά, ένα τόπο συνάντησης που ιστορικά και κοινωνικά είναι παρανομαστής κουλτούρας και ζύμωσης ιδεών. Σε μια πόλη που αλλάζει συνεχώς και συχνά βίαια, εδώ συνεχίζουν να βρίσκουν και να κάνουν δική τους τη γειτονιά άνθρωποι με σκοπό να διατηρούν και να ανακτούν καθημερινά μέσα από εγχειρήματα και τον τρόπο ζωής τους τον διαχρονικό της χαρακτήρα. Επισκεφθήκαμε το Book/owski’s (Bookofskys το ηλεκτρονικό κατάστημα) το μικρό κόνσεπτ κατάστημα με είδη δώρων και βιβλία στην οδό Μπενάκη που τρέχει η γειτόνισσά μας Μαριαλένα και επανανοηματοδοτήσαμε την αξία του αναλογικού και της ανθρώπινης επαφής στην καθημερινότητά μας. 

Το Βαρθολομιό είναι κωμόπολη στον Νομό Ηλείας της Δυτικής Πελοποννήσου και απέναντι από το νησί της Ζακύνθου. Όπως κάθε μικρή πόλη, ακόμα και προάστιο -σαν αυτά που πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε- της επαρχίας και μακριά από τις πόλεις, το Βαρθολομιό έχει το δικό του βιβλιοπωλείο. Τα βιβλιοπωλεία αυτά που χανόμασταν παιδιά όταν πηγαίναμε διακοπές ή τα βιβλιοπωλεία τα μικρά της γειτονιάς όπως ήταν παλιά στα προάστια και στις γειτονίτσες της Αθήνας. Εκεί που μαζί με το βιβλίο η μαμά μας έπαιρνε και ένα δωράκι εκεί που τρέχαμε να πάρουμε ένα ωραίο τετράδιο για το σχολείο, ένα στυλό με μπαρμπαδελάκια αλλά και δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Στο Βαρθολομιό λοιπόν, και στο βιβλιοπωλείο του, που λέγεται “Μαγικό Κουτί” ανάμεσα σε βιβλία και μικρά όμορφα πράγματα μεγάλωσε και η Μαριαλένα, εκεί έμαθε προπαίδεια, εκεί διάβασε τους κλασικούς και εκεί βοηθούσε τη μαμά της τη βιβλιοπώλισσα όταν λίγο μεγάλωσε. Το διαβασμένο κορίτσι δε σταμάτησε ποτέ να αγαπά τη μυρωδιά των βιβλίων και βυθίστηκε ακόμα πιο βαθιά σε αυτά σπουδάζοντας υποκριτική, ήρθε στην Αθήνα και έγινε ηθοποιός. Στη διάρκεια της καραντίνας γεννήθηκε και η ιδέα για ένα νέο βιβλιοπωλείο στη γειτονιά που ως ενήλικη επέλεξε να ζει, τα Εξάρχεια. “Εκείνη την εποχή διάβαζα ασταμάτητα Τσαρλς Μπουκόφσκι και η ωμή και αληθινή του γλώσσα υπήρξε έμπνευση για το όνομα αλλά και τον χαρακτήρα του χώρου”. Από το βιβλιοπωλείο του χωριού λοιπόν στο βιβλιοπωλείο της Μπενάκη.

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

Βιβλιοπωλείο & Κατάστημα Book/owski's 
Εμμανουήλ Μπενάκη 57, Εξάρχεια Αθήνα
www.bookofskys.gr

 

Τα μικρά βιβλιοπωλεία παίζουν σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινότητες, εδώ η προσωπική επαφή και η ανθρώπινη προσέγγιση ενισχύουν την κοινωνικότητά μας και προσφέρουν βιβλία και την αγάπη τους για τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Μικρά σημεία πολιτισμού θα λέγαμε και επαφής. Η Μαριαλένα είναι ένα κορίτσι με ταμπεραμέντο, πολύ χιούμορ και μεγάλη αδυναμία στους ανθρώπους και τη γειτονιά. “Τα Εξάρχεια παραμένουν γειτονιά, και όταν ανοίξαμε το Book/owski’s μας στήριξαν. Γνωριζόμαστε και λέμε τα νέα μας, μπορούμε να κάτσουμε με τις ώρες να μιλήσουμε για ένα βιβλίο, οι άνθρωποι εδώ είναι ζεστοί, αλληλέγγυοι και συσπειρωμένοι και προτιμούν τα μικρά μαγαζάκια σαν το δικό μας. Έγινα κάτοικος αφού έμεινα και σε άλλες περιοχές, καμία δεν ήταν τόσο κοντά μου”. Η εξατομικευμένη προσέγγιση που βρίσκει κανείς στα μικρά καταστήματα άλλωστε είναι αναντικατάστατη, προσθέτουμε εμείς. Την επιλογή των βιβλίων την επιμελείται η ίδια και εδώ βρήκαμε τίτλους από κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς όπως ο Μίλαν Κούντερα, ο Πάμπλο Νερούδα, φυσικά ο Τσαρλς Μπουκόφσκι που η προσωπογραφία του επικρατεί στον χώρο, Στίβεν Κινγκ, Ντοστογιέφσκι και τον υπέροχα προκλητικό Τομ Ρόμπινς, αλλά και μια σειρά από επιλεγμένους τίτλους παιδικών βιβλίων. Όποια και να είναι η όρεξή σου για να βυθιστείς στις σελίδες ενός βιβλίου εδώ θα βρεις τις καλύτερες μεταφράσεις και το μεράκι της Μαριαλένας να σε καθοδηγήσει. Το μικρό βιβλιοπωλείο μοιάζει με το δισκάδικο, που πας για να μοιραστείς μουσικές και να μάθεις, και τα δύο αντιστέκονται σθεναρά στη μαζικότητα μέσα από την ανάγκη των ανθρώπων για το αναλογικό και για το ξύπνημα των αισθήσεων μέσα από την επαφή με τις τέχνες. “Είναι σημαντικό να μην πεθάνει η αναλογική ανάγνωση. Δεν μπορώ να ταυτιστώ με το “ψηφιακό διάβασμα”. Το βιβλίο για τους αναγνώστες είναι παρέα, είναι βιωματικό.. από το ξεφύλλισμα, στην ομορφιά της βιβλιοθήκης έως και φυσικά στη μυρωδιά του χαρτιού, που για μένα είναι τόσο σημαντική σαν τη μυρωδιά της βροχής στο χώμα”. 

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

 

Στο Book/owski’s εκτός από τα βιβλία, η αγάπη για τις τέχνες και την προσωπική έκφραση είναι έκδηλη και στην πλούσια ποικιλία από είδη δώρων και μικροπράγματα που πλαισιώνουν το λογοτεχνικό υλικό. Κάθε ένα πραγματάκι που μπορεί να γίνει το επόμενο απόκτημα που θα μας φτιάξει τη μέρα ή το επόμενο δωράκι που θα κάνουμε έχει και μία αναφορά. Πολλά αντικείμενα και μικρά δωράκια έχουν τυπώματα από μουσειακά αντικείμενα και έργα τέχνης, άλλα αναφέρονται στην ποπ κουλτούρα (όπως το merch από τα πολυαγαπημένα Powerpuff Girls ή τον κινηματογραφικό Harry Potter και το Death Note). Όμορφα ασημένια και χειροποίητα κοσμήματα σε πλούσια ποικιλία, τρελιάρικες και άρτι κάλτσες, αξεσουάρ στο χέρι για τα μαλλιά, πορτοφόλια και ωραία backpack για τις βόλτες στην πόλη και στις εξοχές παρέα με οικολογικά ποτήρια και θερμός είναι μερικά που μας τράβηξαν την προσοχή και αξίζει να ανακαλύψεις. Τέλος, αν είδες στους δρόμους της Αθήνας φορεμένη κάποια tote bag με ατάκες από σειρές, meme culture και μπόλικο χιούμορ τότε εδώ είναι το σημείο για να τις βρεις! 

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

Εικόνα
Book of Skys - Book/owski’s - βιβλιοπωλείο - βιβλία - Μπενάκη Εξάρχεια

 

Η Μπενάκη λοιπόν έχει το νέο δικό της και μικρό βιβλιοπωλείο. Τα Εξάρχεια μπορεί να μη μυρίζουν συχνά βρεγμένο χώμα αλλά παραμένουν ένα αστικό χωριό και οι εκδόσεις, τα βιβλιοπωλεία, οι τέχνες και η κοινωνική τους διάσταση γαργαλάει τα ρουθούνια μας με τη μυρωδιά από χαρτί και μελάνι και το μυαλό μας με φαντασία.

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

Information

Βιβλιοπωλείο & Κατάστημα Book/owski's 
Εμμανουήλ Μπενάκη 57, Εξάρχεια Αθήνα
2160010901 

Eshop - Ηλεκτρονικό κατάστημα
www.bookofskys.gr 

Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Το τολμηρό εγχείρημα της Νεαπολίτισσας Έφης και της ομάδας της, που έμπλεξε μοναδικά στοιχεία της μεσογειακής γης με την ασιατική κουζίνα, μεγάλωσε. Ήπιαμε ένα ντόπιο ροζέ κρασί με την Έφη και μάθαμε τα νέα του...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter