SEEDathens: Μία παρέα φίλων μετέτρεψε ένα διατηρητέο κτίριο του 1943 σε μια φωλιά δημιουργικότητας και επαγγελματικής συνύπαρξης.

Στο SEED, στα Εξάρχεια, θα πας για να δουλέψεις, να κοινωνικοποιηθείς και να ξαναπιστέψεις στη δύναμη που έχουν οι ομάδες. Γνωρίσαμε τα δημιουργικά άτομα και τον όμορφο χώρο επαγγελματικής συγκατοίκησης του SEEDathens, της μικρή οδού Μαυρικίου, με είσοδο επι της Στρατηγοπούλου, κάθετα στη Μαυρομιχάλη και στα σύνορα με τη Νεάπολη.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Η κοινωνική συνθήκη που ορίζει την εργασία στις μέρες μας συνεχώς αλλάζει και μια νέα πραγματικότητα έχει αναδυθεί μέσα από την ψηφιακή ζωή. Η πανδημία στην ουσία επαναπροσδιόρισε ακόμα περισσότερο τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται. Και αν μας ξενίζει λίγο ακόμα να βλέπουμε ανθρώπους να εργάζονται σε καφέ ή σε coworking spaces, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα δημιουργικά επαγγέλματα αυτή είναι μια πραγματικότητα που διαχειρίζονται ανέκαθεν. Συγχρόνως αυτή η νέα συνθήκη απέδειξε ότι οι άνθρωποι -πολλές φορές- χρειάζονται ένα χώρο διαφορετικό από τον προσωπικό τους για να εργαστούν. Είναι αλήθεια πως οι συνέργειες, οι επαγγελματικές συγκατοικήσεις αλλά και η ανάγκη να δημιουργούμε και να εργαζόμαστε -περνώντας στην ουσία το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας- σε ένα περιβάλλον που εμπνέει και διατηρεί ένα προσωπικό χαρακτήρα είναι ένα ζητούμενο για τη γενιά μας που στην ουσία ανέτρεψε και επαναπροσδιορίζει με τους δικούς της όρους τον τρόπο και τον τόπο που εργάζεται, βρίσκοντας μέσα από αυτές τις συμπράξεις την απαραίτητη ευελιξία για να επιβιώνει στο σήμερα. Τα Εξάρχεια ήταν και είναι μία γειτονιά που άνθρωποι που αναζητούν να στήσουν το δικό τους προσωπικό αφήγημα βρίσκουν τον τόπο και το έδαφος για να ριζώσουν. Έτσι κάπως γεννήθηκε και το SEED ATHENS, ο σπόρος που φύτεψε μία παρέα ελεύθερων επαγγελματιών όταν συνειδητοποίησαν ότι θέλουν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο για όσο δουλεύουν και δημιουργούν.  

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

Seed Athens / Στρατηγοπούλου 7, Αθήνα / Site - Facebook - Instagram 

 

Η οδός Μαυρομιχάλη: ξεκινά από τη Σόλωνος, με το σκακιστικό καφενείο Πανελλήνιον, συνεχίζει και φτάνει ως το θέατρο Φούρνος και τον Πειναλέων. Παίρνει το όνομά της από τους Μαυρομιχάληδες ήρωες της ελληνικής επανάστασης. Ήταν αγροτικός δρόμος που οδηγούσε στο τότε νταμάρι του λόφου του Στρέφη (1860). Διασχίζει τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη απαλά και αβίαστα και στο μήκος της η αθηναϊκή αρχιτεκτονική οργιάζει. Παλιές αυλές μπλεγμένες με πολυκατοικίες, πολύ χαλαρά στέκια γειτονιάς από τη Δερβενίων και πάνω, ξεχασμένα από τον χρόνο καφενεία και φυσικά εκδόσεις, εργαστήρια και άλλα εξαρχειώτικα. Για τους Εξαρχειώτες είναι ο δρόμος που θα διαλέξουν για να γυρίσουν σπίτι κάνοντας μια ήσυχη περπατάδα, για τους επισκέπτες ένας από τους λίγους δρόμους που μπορούν να αναπνεύσουν αυθεντική αστική ιστορία.

 

Στο διατηρητέο κτίριο με την όμορφη ξύλινη πόρτα και τα ψηλά ταβάνια που στέκει στην ήσυχη και καθαρά οικιστική οδό της Στρατηγοπούλου, η Ιωάννα και ο Χάρης -φίλοι από τα φοιτητικά τους χρόνια και αρχιτέκτονες- μαζί με τη Μαρού και τον Στέλιο, γραφίστρια η μία δικηγόρος ο δεύτερος, έστησαν με περίσσιο μεράκι και πολύ ανοιχτωσιά το SEEDathens. Ένα “σπίτι” για να εργάζονται οι ίδιοι και ένα σπίτι για όσους αναζητούν ένα χώρο για να εργαστούν, να συγκεντρωθούν δημιουργικά αλλά και να γίνουν μια ομάδα με τα παιδιά. Μαζί με τους τέσσερις “συγκάτοικους” της Στρατηγοπούλου, στον χώρο κυκλοφορούν και κοινωνικοποιούνται και ο Βλάχος, η Ζόμπι και ο Δράκος, τα φιλικά σκυλάκια τους. Το κτίριο ήταν γνώριμο στην περιοχή μιας και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών φιλοξενούσε τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις των εκδόσεων “Εκτός γραμμής” που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια. Όταν έμεινε ελεύθερο, οι τέσσερις φίλοι/ες το διεκδίκησαν σθεναρά, και ανέλαβαν την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου, αποτρέποντας στην ουσία, όπως μοιράστηκαν μαζί μας, τη μετατροπή του σ’ έναν ακόμα χώρο τουριστικής εκμετάλλευσης.

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

Μαυρικίου και Στρατηγοπούλου: Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο, χτίστηκε το ισόγειο το 1943 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 προστέθηκε ο πρώτος όροφος όπου σήμερα πια στεγάζεται στο SEED. Πρόκειται για μία αθηναϊκή διπλοκατοικία όπου αναδείχθηκαν τα αρχιτεκτονικά της στοιχεία και μετασχηματίστηκε έτσι ώστε να φιλοξενεί την επαγγελματική κοινότητα του πρότζεκτ.

 

Οι αρχιτέκτονες της παρέας η Ιωάννα και ο Χάρης συνεργάζονται από όταν αποφοίτησαν και διατηρούν το αρχιτεκτονικό γραφείο WELD studio εδώ και δεκατρία χρόνια. Πριν έρθουν εδώ και έως το 2019 βρισκόντουσαν στη γειτονιά του Ψυρρή. Ο Στέλιος και η Μαρία γνωρίστηκαν μέσα από τη δουλειά, έγιναν φίλοι, αποφάσισαν να συμπράξουν και τρέχουν την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία COMM’ON, έναν οργανισμό που προάγει καινοτόμες και βιώσιμες κοινωνικές συνεργασίες σε αστικές και αγροτικές κοινότητες, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή.

“Αυτό που άλλαξε στις ζωές μας αφού φτιάξαμε το SEED, είναι η χαρά του να ξυπνάς και να πηγαίνεις για δουλειά σε αυτόν το χώρο που συνυπάρχεις με τους φίλους σου” μας λένε. Δεν ήταν εύκολο αλλά κάθε μέλος της ομάδας έβαλε τις ικανότητές του για να γίνει το “όνειρο πραγματικότητα” και κάπως έτσι, αυτός ο καταμερισμός και η συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του SEEDathens. Το περιβάλλον είναι πραγματικά ιδανικό και αισθητικά άψογο, ο χώρος φιλοξενεί τα γραφεία των παιδιών, υπάρχουν κλειστά γραφεία προς ενοικίαση για αυτούς που επιθυμούν περισσότερη ιδιωτικότητα, ενώ ο υπόλοιπος coworking χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και δέκα επαγγελματίες. Το ωραίο φυσικό φως, η σκάλα της εισόδου και το πάτωμα, όλα στοιχεία μιας Αθήνας που αγαπάμε να ζούμε και να ονειρευόμαστε. Ο σκοπός τους, όπως μας τονίζουν, δεν είναι το κέρδος μέσα από την ενοικίαση του χώρου αλλά η δυνατότητα να μπορέσει να διατηρηθεί ως ένα σημείο εργασίας και συνάντησης. Εκτός από γραφεία, ο χώρος μπορεί να γίνει ένα venue που λαμβάνουν χώρα συναντήσεις, συνελεύσεις από σωματεία και συλλογικότητες, location για κινηματογραφικά γυρίσματα (αν ακούς ελληνικό χιπ χοπ τσέκαρε τα “Ηφαίστεια” των Λόγος Τιμής), ημερίδες και επαγγελματικές συναντήσεις και άλλα  κατόπιν, φυσικά, συνεννόησης με την ομάδα, η οποία αναλαμβάνει να υποστηρίξει, αν χρειάζεται, συμπληρωματικά τις εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα τον τομέα του φαγητού. Στην ταράτσα, μαζεύεται η παρέα και οι φιλοξενούμενοι και χαλαρώνουν και εννοείται ότι στο SEED μπορείς να έρχεσαι και με το κατοικίδιο σου.

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

Εικόνα
Seed Athens Χώρος Γραφεία Co working space Αθήνα

 

“Έχουμε τη χαρά να είμαστε ήδη ένα σημείο αναφοράς, σε διεθνές επίπεδο. Γνωρίζει κάποιος ότι εδώ μπορεί να έρθει, να εργαστεί αλλά και να προκύψουν συνεργασίες και δικτύωση”. Στην ουσία φτιάχνοντας ένα σημείο επαγγελματικής συγκατοίκησης, όπως προκύπτει από τη συζήτησή μας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναιρούν το στοιχείο της μοναξιάς, αποκτούν ελευθερία, ορίζουν καλύτερα τον βιορυθμό τους και διαμορφώνουν τη μέρα τους όπως αυτοί θέλουν. Και σε ένα κόσμο που όλο και περισσότερο μας σπρώχνει προς την κοινωνική απομόνωση που η τηλεργασία πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα ή μας εγκλωβίζει στο ψυχρό περιβάλλον μιας εταιρείας, η συνύπαρξη σε επαγγελματικές κοινότητες ανατρέπει τα δεδομένα και δημιουργεί ένα φρέσκο διαφορετικό αφήγημα για το πώς θέλουμε να σχηματίσουμε την καθημερινότητά μας.
 

Η Ιωάννα, ο Χάρης, η Μαρού και ο Στέλιος έφτιαξαν τη δική τους μικρή φούσκα και μας προσκαλούν να συμμετέχουμε και να αλλάξουμε τα δεδομένα του τρόπου που σκεφτόμαστε γύρω από το πώς δουλεύουμε. Αν ψάχνεις ένα χώρο να δουλέψεις, αν θες να κάνεις ένα διάλειμμα από το γραφείο σου, αν ψάχνεις να στηρίξεις και να φιλοξενήσεις το πρότζεκτ σου, το εργαστήριό σου και ό,τι άλλο εδώ θα βρεις χαλαρότητα, φιλικότητα και ανεπιτήδευτο επαγγελματισμό. Και αν όχι; Τότε, όπως και εμείς, θα ξανανάψει μέσα σου η φωτίτσα που λέει πως με το “μαζί” μπορούμε να φτιάξουμε διαφορετικές πραγματικότητες και καθημερινότητες και στα Εξάρχεια και παντού!

 

 

 

Information

Seed Athens
Coworking space - Social Space

Στρατηγοπούλου 7, Εξάρχεια - Αθήνα

Site - Facebook - Instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter