The Cranky. Το νέο μπαράκι στο “καντούνι” της Λόντου, το μικρό κρυμμένο στενάκι των Εξαρχείων

Το φρέσκο μικρό μπαράκι στο “καντούνι” της Λόντου για να περάσεις να πάρεις τον καφέ σου, να πιεις το κοκτέιλ σου και να ξημερώσεις γνωρίζοντας τη γειτονιά στον κρυμμένο πεζόδρομο. Σαν να είσαι σε νησί.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

Μπορεί τα Εξάρχεια να μην περιβάλλονται από θάλασσα αλλά σίγουρα είναι στιγμές που μας θυμίζουν νησί. Νησί, στην καρδιά της πόλης, γεμάτο κρυφά καντούνια. Στα νησιά του Ιονίου, καντούνια ονομάζονται τα μικρά στενάκια στις παλιές πόλεις. Οι πεζόδρομοι των Εξαρχείων κρύβουν καντούνια αστικά λοιπόν, και ένα από αυτά, για όσους κυκλοφορούμε στα κεντρικά της γειτονιάς, είναι και το στενάκι της οδού Λόντου. Ένα μικρό πεζοδρομημένο δρομάκι που ενώνει τη Σόλωνος, τη Ζωοδόχου Πηγής και τη Μεσολογγίου, το φοιτητικό ορμητήριο τις πρωινές ώρες και καρδιά του εξαρχειώτικου συναπαντήματος κάθε ηλικίας τα βράδια. Στα στενάκια λοιπόν των νησιών, τα στέκια και τα πλακόστρωτα είναι σημεία συνάντησης και ανθρώπινου ανακατέματος. Αυτό φαίνεται να το γνώριζε καλά ο Κωνσταντίνος και έστησε στη Λόντου το The Cranky, το φρέσκο μπαρ που θυμίζει καλοκαίρι όλο τον χρόνο. Θαμώνας στα λόκαλ στέκια από μικρός και υπεύθυνος του αυθεντικά νησιώτικου Five Keys στην Κύθνο, μαζί με την οικογένειά του, έψαξε πολύ μέχρι να βρει το ιδανικό στενάκι για να μιξάρει μουσικές, γεύσεις και τη νησιωτική εμπειρία του με την αθηναϊκή αντεργκράουντ κουλτούρα. 

Το πάσο επί της Λόντου προδίδει θετικά τις βραδινές μαζώξεις στον πεζόδρομο. Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται τα βράδια εκεί και “πασάρει” (πριν τον κερδίσει η εστίαση ήταν προπονητής μπάσκετ) τα “cranky” cocktail του, παρέα με τον Αλέξανδρο πίσω από την μπάρα. Οι μουσικές είναι ολντσκουλ hip hop και 90ς r n b και ανά βραδιές πιο σκληροί ήχοι. Ταιριάζουν γάντι με την ατμόσφαιρα και τη διακόσμηση με τα neon quotes και το γκραφίτι του Noless.one με τον Ραούλ Ντιουκ (Τζόνι Ντεπ) που τριπάρει στην ποστ μπίτνικ κλασική μαύρη κωμωδία του Τέρι Γκίλιαμ “Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας”.  “Normal gets you nowhere” διαβάζουμε σ’ ένα από τα neon και σκεφτόμαστε πως αν υπάρχει ένα σημείο στην Αθήνα που ταιριάζει γάντι σ αυτό δεν είναι παρά η γειτονιά μας.  

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

The Cranky | Λόντου 4, Εξάρχεια - Facebook - Instagram - Efood

 

Ήξερες ότι; O Terry Gilliam, σκηνοθέτης και μέλος των Monty Python, μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1998 το μυθιστόρημα (1971) του Hunter S. Thompson «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» (Fear and Loathing in Las Vegas) δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό classic γύρω από το ψυχεδελικό road trip του δημοσιογράφου Ραούλ Ντιούκ (Τζόνι Τζεπ) και του δικηγόρου του (Μπενίτσιο ντελ τόρο). Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τον Αλέξη Καλοφωλιά των Last Drive. Στα τέλη των 90ς η αντικουλτούρα βρήκε τους αντιήρωες που χρειαζόταν στα πρόσωπα των δύο ποστ μπίτνικ χαρακτήρων της ταινίας. Ο συγγραφέας του βιβλίου στον ρόλο του Ντιουκ δημιούργησε, όπως αναφέρει ο Μάνος Αρώνης, έναν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα ενός δημοσιογράφου της “gonzo δημοσιογραφίας”, που σκοπός της είναι ο δημοσιογράφος να βιώσει προσωπικά και στο έπακρο το αντικείμενο έρευνάς του, να εμπλακεί προσωπικά στην ιστορία που θα αφηγηθεί στους αναγνώστες, δίνοντας ζωντάνια και ρεαλισμό στη δημοσιογραφική έρευνα. Το “Φόβος και Παράνοια…” είναι ένα ριζοσπαστικό και προκλητικό φίλμ που μέσα από τα μαύρα μονοπάτια της ψυχεδέλειας αποτελεί ένα πολιτικό σχόλιο για το αμερικανικό όνειρο και τη δήθεν ευτυχία του καπιταλισμού. 

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

 

Γνωρίζοντας τον Κωνσταντίνο αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν τυχαίο που τον κέρδισε η εστίαση και τα Εξάρχεια. “Τα Εξάρχεια, όπως τα ξέρω, είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη γειτονιά από άποψης διάθεσης με το νησί. Ήταν η πρώτη επιλογή όταν αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι στην Αθήνα”, μας λέει και συμπληρώνει πως η επαφή με τον κόσμο αλλά και το να κάνει τους ανθρώπους να περνούν καλά και να χαμογελάνε ήταν το κίνητρό του για το The Cranky. Cranky σημαίνει παράξενο και ιδιόρρυθμο και αναφέρεται στα κοκτέιλ με τα οποία πειραματίζεται ο Κωνσταντίνος. Οι τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσει κανείς, είτε αράζοντας για κουβέντες στο πεζόδρομο κάποιο ζεστό βράδυ, είτε εντός μπροστά από τη μεγάλη ξύλινη μπάρα με την καμάρα (πάλι νησί) για να κουνηθεί στα μπιτ από: τα dj set της Rista Κωνσταντίντας, της Μαρίνας από τους Στοίχιμα που παίζει χιπ χοπ ή στις πιο άγριες μελωδίες του Αντώνη Ξενάκη, είναι: το Waikiki (τρία ρούμια, passion fruit, αμύγδαλο, bitters), το Bubble Trouble (gin, apple liquer, Chupa Chups - ναι! Τα γλειφιτζούρια και ζελεδάκια!) και το μελάτο Honey Blitz (whiskey liquer, μέλι, aperol, λεμόνι και τζίντζερ). Το bartending για το Cranky είναι παιχνιδιάρικο όπως και η ιδιοσυγκρασία του και το καλύτερο είναι πως εδώ θα διασκεδάσεις πραγματικά οικονομικά. Τα παιδιά προσφέρουν κοκτεϊλάκια και για τον δρόμο, όποτε εύκολα μας φαντάζομαστε να κάνουμε μια πρώτη στάση στη Λόντου πριν τις βραδυνές μας περιηγήσεις στην πόλη και ακόμα πιο εύκολα; Να παραμείνουμε εδώ!

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

 

Αν είσαι πρωινός περιπλανώμενος στο κέντρο και τα Εξάρχεια, το Cranky ανοίγει από νωρίς με καλό καφέ που μπορείς να πιεις ήσυχα στους πάγκους έξω στον πεζόδρομο. Το χαρμάνι του εσπρέσο προέρχεται από λόκαλ micro roastings, τα κριτσίνια και οι μπάρες που μπορείς να τσιμπήσεις μαζί είναι από το Εργαστήρι Γεύσεων στη γειτονιά και έχει και γλυκές επιλογές από το Κόκκιον. Όταν χαλαρώνει η γειτονιά από τις συναντήσεις στα γύρω στέκια μεταφέρεται ήδη στο μικρό μπαρ της Λόντου. 

Θα επιστρέψουμε για κοκτέιλ στο χέρι, θα περάσουμε σίγουρα ξανά για καφεδάκι και τα νέα μας. Αν θέλεις να πιάσεις τον φρέσκο αέρα της γειτονιάς, τα μικρά καταστήματα με χαρακτήρα και λόκαλ προσανατολισμό, μακριά από φανφάρες, το The Cranky θα σε βάλει στο κλίμα. Άλλωστε όσο και αν μας αρέσει να είμαστε παιδιά της πόλης, στην καρδιά μας αναζητούμε πάντα ένα νησιώτικο καντούνι.

 

Εικόνα
Cranky Bar Εξάρχεια Κοκτέιλ

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - advart

 

Information

The Cranky
Cafe - Bar - Cocktails

Στον πεζόδρομο της Λόντου
αριθμός 4
Εξάρχεια, Aθήνα

Facebook - Instagram - Efood

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter