Από τα εξαρχειώτικα βράδια στις ηλιαχτίδες της Ανάφης. Το Τhe Mule and The Pig, η συνοικιακή μπάρα της Ζωοδόχου Πηγής έγινε τεσσάρων.

Ένα “καφενείο με μπάρα”, ένα μπαρ που θέλει να είναι στέκι για κουβέντες και μουσικές και προσπαθεί να παραμένει αληθινό όπως η γειτονιά που το φιλοξενεί.

 

Ο χρόνος στα Εξάρχεια κυλάει καμιά φορά γρήγορα μιας και η ανήσυχη γειτονιά δε σταματά να κεντρίζει το ενδιαφέρον μας όσο τη ζούμε και την επισκεπτόμαστε. Στην ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα Ζωοδόχου Πηγής, στην καρδιά της κλασικής διασταύρωσης της Βαλτετσίου, πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από όταν μια ομάδα φίλων με μπόλικη εμπειρία στην εστίαση μετέτρεψε ένα παλιό φωτογραφείο στο μπαρ με το παράξενο όνομα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το The Mule and the Pig.

Το Mule and the Pig δεν είναι επιτηδευμένο και δεν ακολουθεί πιστά τις τάσεις των σύγχρονων μπαρ. Η ατμόσφαιρά του, με την επιβλητική μπάρα, τα ζεστά χρώματα και τα upcycled κομμάτια, παραπέμπει σε αυτή ενός κλασικού νεοϋορκέζικου μπαρ, ολοκληρώνοντας σαν καρέ από ταινία του Jim Jarmusch το κόνσεπτ. Θυμόμαστε ξανά ότι το Mule and the Pig δανείζεται το όνομά του από τους στίχους του “The Line” (Ron Padgett), του ποιήματος που διαβάζει ο οδηγός λεωφορείου Πάτερσον στην ομώνυμη ταινία του σκηνοθέτη. Η ερώτηση στο παλιό τραγούδι που το ποίημα αναφέρεται, και απαγγέλλεται στο σύμπαν και την αστική ρομαντική ατμόσφαιρα που δίνει στις πόλεις ο σκηνοθέτης, “would you rather be a fish?” είναι αυτή που ποιητικά κολλάει στο μυαλό του θεατή, του αναγνώστη και…του θαμώνα. Η ερώτηση αυτή αποτέλεσε την έμπνευση και για την ταυτότητα του The Mule and the Pig. Μοιάζει σαν πια να απαντήθηκε στην πορεία του πρότζεκτ που από το καλοκαίρι του 2022 κολύμπησε σαν ταξιδιάρικο ψάρι στο κυκλαδίτικο νησί της Ανάφης. Το all day (σε αντίθεση με τον καθαρά απογευματινό χαρακτήρα του αθηναϊκού) The Mule and Pig - Αnafi έβαλε στις αποσκευές του το know-how του αθηναϊκού στεκιού και κατά την καλοκαιρινή σεζόν φρόντισε με δρόσερα ποτά, μουσικές και φιλέματα τους ταξιδιώτες του “μυθικού” νησιού. 

 

Εικόνα
The Mule and the Pig - Ζωοδόχου Πηγής - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτά ​

 

Εικόνα
The Mule and the Pig - Ζωοδόχου Πηγής - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτά ​

 

Πίσω στα Εξάρχεια, η καρδιά της ομάδας του Mule παραμένει το δίδυμο των καλών φίλων, του Κυριάκου και της Μαρί, η ομάδα μεγάλωσε και άλλαξε ως φυσική εξέλιξη και έτσι τώρα πίσω από το μπαρ βρίσκουμε τον γνώριμο από το Key bar και άλλες αγαπημένες αθηναϊκές μπάρες, Χάρη. Και ενώ η Ανάφη φαίνεται να έχει κλέψει την καρδιά του Yīn της παρέας, τα κορίτσια και τα αγόρια μαζί με τον Κυριάκο κρατάνε τα μπόσικα στην Αθήνα. Μετά από διάφορες φάσεις που πέρασε το Mule, μετά την επιστροφή μας στην κανονική ροή της ζωής στη μετά κοβιντ εποχή, επιστρέφει στην ιδιοσυγκρασία του, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες του κόσμου που το καθιέρωσε σαν στέκι: Καλά ποτά, άνθρωποι της μπάρας, μουσικές από νωρίς και αυτή η αυθόρμητη κοινωνικότητα των μπαρ.

 

Εικόνα
The Mule and The Pig - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτό

 

Εικόνα
The Mule and The Pig - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτό

 

Εικόνα
The Mule and the Pig - Ζωοδόχου Πηγής - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτά ​

 

Στο Mule συναντιούνται για κουβέντες οι λόκαλς και οι άνθρωποι του κέντρου μετά τη δουλειά τις καθημερινές. Μαζί με το, ομολογουμένως, καλοφτιαγμένο ποτό που ξέρεις ότι θα βρεθεί σωστά σερβιρισμένο μπροστά σου, μπορείς να τσιμπήσεις μικρά φιλέματα, ή να μοιραστείς μια pinsa pizza (μαργαρίτα με τοματίνια και βασιλικό, προσούτο ή πεπερόνι) για να παρατείνεις λίγο ακόμα τη χαλάρωση και την επανεύρεση του εαυτού. Δίπλα στο ποτήρι με το κρασί που μπορείς να διαλέξεις από τις επιλεγμένες τοπικές οινοποιίες (σσ.έχουμε ιδιαίτερή αδυναμία στο ημίγλυκο ροζέ Τρεις Μάγισσες από το κτήμα Μπαραφάκα στην Νεμέα που συνδυάζει Αγιωργίτικο, Syrah και Μοσχοφίλερο), όμορφα παλιακά πιατάκια με grana padano, ελιές, τοματίνια, παξιμάδι και καπνιστή ιταλική scamorza (Mule’s appetizer) είναι ό,τι πρέπει για να συνεχίσεις. Oι ετικέτες από premium ουίσκι, βότκα, ρούμι και τεκίλα και κονιάκ σε λογικές τιμές θα σε πείσουν να καλομάθεις τον ουρανίσκο σου δοκιμάζοντας ένα Courvouasier ή ένα σκωτσέζικο ή ιρλανδικό ουίσκι χαλαρώνοντας απέναντι από το υπόγειο βιβλιοπωλείο και κάτω από τις φυλλωσιές στο φαρδύ πεζοδρόμιο με τα γενναία αστικά δέντρα. Στις ετικέτες με τις μπύρες κλασικά παγωμένη Guinness και μικροζυθοποίες παραμένουν στο μενού και όπως και στα ποτά οι τιμές είναι  σταθερά προσιτές. Όταν ανοίξει ο καιρός τα κοκτέιλ και τα μαζέματα έξω έχουν την τιμητική τους με το Summer Pig (gin, mastic, ginger, cucumber κόκκινο πιπέρι), το κατακόκκινο Bloody Mary, τη δροσερή Paloma και τα ντοματένια σφηνάκια Ντοστογιέφσκι, στα αγαπημένα των θαμώνων.

 

Εικόνα
The Mule and the Pig - Ζωοδόχου Πηγής - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτά ​

 

Εικόνα
The Mule and the Pig - Ζωοδόχου Πηγής - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτά ​

 

Εικόνα
The Mule and the Pig - Ζωοδόχου Πηγής - Εξάρχεια - Μπαρ - Μπάρα - Ποτά ​

 

Ο άρτι χαρακτήρας του μαγαζιού σε συνδυασμό με τις πραγματικά καλές μουσικές, το έχει καθιερώσει σ΄ενα κοινό που δεν ενδιαφέρεται να αναλωθεί σε μπαρότσαρκες αλλά ψάχνει το σημείο που θα κάνει στέκι. Το Mule μπορεί να είναι άνετα η μπάρα που θα πας μόνη/ος/ο σου και θα παραγγείλεις ένα ποτάκι πιάνοντας κουβέντα με το τιμ του μαγαζιού που σίγουρα θα σε κερδίσει με το χιούμορ και τη φιλόξενη διάθεσή του. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ακούμε μουσικά σετ από djs του αθηναϊκού κέντρου και πολλούς guest. Κάθε δεύτερη Παρασκευή του μήνα οι βελόνες διαβάζουν βινύλια και κάθε σαββατόβραδο η μουσική σκυτάλη περνάει από την ηλεκτρονική σε “παραδοσιακά ποπ” ακούσματα. Καθημερινές με soul, jazz, pop, synths σε χαλαρούς ρυθμούς για τα early drinks στη γειτονιά. 

Συζητώντας για τη συναισθηματική εναλλαγή και την παράξενη αναμελιά που η καλοκαιρινή περίοδος έμαθε στην ομάδα στην Ανάφη, επιστρέφουμε στις “φιλίες της μπάρας” που βιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια στα Εξάρχεια, με ανθρώπους που πέρασαν και ξανάρθαν, γνωριμίες και φιλίες. Το “καφενείο με μπάρα”, όπως μας το είχαν συστήσει, παραμένει ίδιο, όπως ακριβώς το θέλει η παράδοση και όπως μας λέει κλείνοντας ο Κυριάκος, “τα Εξάρχεια παραμένουν για εμάς, η πιο αληθινή περιοχή της Αθήνας και στα συν και στα πλην είναι αυθεντικά” και αυτό δεν το αλλάζουν με τίποτα.
 

Information

The Mule and The Pig
Ζωοδόχου Πηγής 38, Εξάρχεια
2103809686 

Facebook - Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter