Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Μια πραγματική, ζωντανή πόλη σε ένα αστικό τοπίο κουμουνιστικής εποχής που συνάντησε την ελεύθερη αγορά. Ένας οδηγός, με φωτογραφίες, για τα κτίρια και τους ανθρώπους, την κουλτούρα στο δρόμου και την αρχιτεκτονική, το παρελθόν και τη ζωή σήμερα για την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, την πόλη του Βουκουρεστίου.

κείμενο/φωτογραφίες: George Fiorakis


Στο ποστάκι θα βρείτε:
Εισαγωγή
Αρχιτεκτονική // Αστικό τοπίο // streetart
Βόλτες // Τιμές // Αγορές  
Πάρκα, Μουσεία, Τοπία
Πρόσφατα ιστορικά στοιχεία & σύγχρονη εποχή
Φωτογραφίες σε όλο το ποστ

 

Λίγα βασικά εισαγωγικά

Το Βουκουρέστι αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, με πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν θα μπορούσε παρά να είναι το κέντρο των ρουμανικών μέσων ενημέρωσης, τέχνης και πολιτισμού, με αρκετές παραδοσιακές στοές αγορών και χώρους αναψυχής. Από τα ιδιαίτερα στοιχεία της πόλης η αρχιτεκτονική της, που έδωσε έναυσμα για να ονομαστεί «Το Μικρό Παρίσι», τον καιρό πριν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. 

Αν και η ατμόσφαιρα θυμίζει Αθήνα και Σόφια, το Βουκουρέστι έχει κρατήσει οικοδομήματα που δικαιολογούν το όνομα Little Paris, καθώς στην πόλη υπάρχουν πολλά νεοκλασικά και μεσαιωνικά κτίρια που γλίτωσαν από ταραχώδεις περιόδους, πόλεμους και κατεδαφίσεις. Πολλά από αυτά που απόμειναν βέβαια υπέστησαν σοβαρή βλάβη σε σημείο που το 2016 το ιστορικό κέντρο της πόλης χαρακτηρίστηκε ως «απειλούμενο» από το World Monuments Watch. Ανάμεσα στα τεράστια και επιβλητικά μπλοκ σκυροδέματος υπάρχουν υπέροχα κτίρια art nouveau, παλιές εκκλησίες και πάρκα, που όλα μαζί συνθέτουν το σκηνικό μιας από τις πρωτεύουσες η οποία, για να μην πούμε το κλασικό «δεν κοιμάται ποτέ», σε καλεί, με τα χιλιάδες πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά, να γυρίσεις ξανά πίσω, σαν αστικός λωτοφάγος. Είναι μια πόλη που τα έχει όλα, πλατείες και κόσμο, περατζάδες, διαδρομές στο ποτάμι και παγκάκια σε πάρκα που σε περιμένουν, για να αλλάξεις κάρτα στη φωτογραφική και να γεμίσεις μπαταρίες για την επιστροφή. 

 

Αλλά υπάρχουν πολλοί οδηγοί για αυτά. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή βουτιά στο Βουκουρέστι όπως το είδαμε εμείς, στα κτίρια και τους ανθρώπους, στην κουλτούρα στο δρόμο και την αρχιτεκτονική, στο παρελθόν και τη ζωή σήμερα. 

 

Εικόνα
Βουκουρέστι

 

Εικόνα
Βουκουρέστι

 

Εικόνα
Βουκουρέστι


Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Πηγαίνοντας σε μια πόλη όπως το Βουκουρέστι, από τα πρώτα σημάδια μυρίζεσαι ότι μάλλον θα περάσεις καλά. Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου στο αεροδρόμιο, ακόμη και αν η ταυτότητά σου έχει τσακίσει, βρωμίσει και σε δείχνει μείον 15 κιλά, με μία τζίβα να φαίνεται, ένα παλιό καλοκαίρι. Βαλκάνια! 

Υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις στο Βουκουρέστι, κάτι που το καθιστά ένα φοβερά ενδιαφέρον decadence και ελκυστικό τοπίο b-πόλης. Θα σας εκπλήξει η πολυμορφία του Βουκουρεστίου. Φτωχογειτονίες και σύρματα κρεμάμενα σε κάθε δρόμο, σα να μην υπάρχουν, δίπλα σε τεράστια σύγχρονα κτίρια και εμπορικά κέντρα. Μικρές αγορές με ανθρώπους άνετους και χαλαρούς, ρουμάνικα φαγητά δρόμου και μικρομάγαζα με παραδοσιακά ωραία και φθηνά αναμνηστικά, δίπλα σε φανταχτερά φαστφουντάδικα σε νέα κτίρια ή παλιά πανέμορφα με τεράστια διαφημιστικά banner να κρύβουν την ομορφιά των χρόνων τους.. 

 

Αστικό Τοπίο // Αρχιτεκτονική // Streetart 

Η κεντρική λεωφόρος θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αυτή που ενώνει την Piata Romana με το Universitate, δρόμος που στη συνέχειά του οδηγεί στην παλιά πόλη. Κατά μήκος του δρόμου αυτού που εμείς προσωπικά περπατήσαμε αρκετά, συναντήσαμε ένα μίγμα σύγχρονων κτηρίων/θηρίων, ιστορικού νεοκλασισμού και μεσαιωνικών Bauhaus, art deco, τεράστια μπλοκ που υψώθηκαν την περίοδο Τσαουσέσκου και νεορουμάνικα σύγχρονα γυάλινα κτίρια. Το Βουκουρέστι έχει περάσει αρκετούς σεισμούς, με μεγαλύτερο έναν το 1977 που ήταν στο 7.2 της κλίμακας Ρίχτερ. Θα συναντήσεις αρκετές «Κόκκινες βόυλες» στην είσοδο κτιρίων που ειδοποιούν: «Σεισμικής Κατηγορίας Α». Το Βουκουρέστι έχει περάσει επίσης έντονες πολεμικές περιόδους που έκαναν ζημιά στα κτίρια, αλλά και κατεδαφίσεις στην προσπάθεια του Τσαουσέσκου να επικρατήσει αρχιτεκτονικά ο Σοσιαλιστικός Ρεαλισμός, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω πιο αναλυτικά. 

Αξιοσημείωτα αναγεννησιακά και μεσαιωνικά κτίρια βρίσκονται σε μεγάλη πυκνότητα στην περιοχή Lipscani στο κέντρο, παλαιότερη αστική περιοχή και καρδιά εμπορίου στο Βουκουρέστι. Το Βουκουρέστι γνώρισε αρχιτεκτονική άνθιση την περίοδο του Μεσοπολέμου όταν και η πόλη, μεγαλώνοντας σε πλούτο, «δανείστηκε» στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, παίρνοντας τελικά με τα χρόνια ανεπίσημα την ονομασία το Μικρό Παρίσι. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, υπάρχουν πολλά κτίρια στο ρεύμα του μοντέρνου κινήματος που έχουν το δικό τους εκτόπισμα στο αστικό τοπίο. Σε ορισμένες κατοικημένες περιοχές τα κτίρια αναστηλώθηκαν, τον τελευταίο καιρό, αλλά κυρίως σε περιοχές με υψηλό εισόδημα. Μέρος του ιστορικού ευρύτερου κέντρου της πόλης κατεδαφίστηκε υπό την ηγεσία του Nicolae Ceausescu (1965-1989) και αντικαταστάθηκε από επιβλητικά μπλοκ, σε στυλ Σοσιαλιστικού ρεαλισμού, σοβιετική τάση. Το κτίριο του Κοινοβουλίου είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και 2ο μεγαλύτερο κυβερνητικό, μετά το Πεντάγωνο, δείγμα μεγαλομανίας του Τσαουσέσκου. Αρχιτεκτονική κουμουνιστικής εποχής θα συναντήσεις παντού στο Βουκουρέστι, τεράστια blocks που φιλοξενούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της πόλης. Καθώς επίσης και χώρους που κατασκεύασαν, αλλά έμειναν ατελείς, ενώ κάποιοι απο αυτούς έχουν μετατραπεί σε μεγάλα εμπορικά κέντρα. 

 
 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 
 

//

Δείτε ακόμη: 

Μια συζήτηση με τον Αλέξη Καλοφωλιά (The Last Drive) και τον Μάγο του Merlin's: "Ευλογία να ζούμε μέσα σε συλλογικότητες"

Η Τέχνη του Δρόμου στα Εξάρχεια [Ντοκιμαντέρ από το inExarchia.gr}

- Ερρίκος Λίτσης: "Το αγαπάω και είμαι περήφανος, αλλά έχω φύγει από το Σπιρτόκουτο"
 
// 

 

Ένα δείγμα φοβερής αρχιτεκτονικής αλλά και της κατάστασης των κτιρίων αντιλαμβανόμαστε με τον κυλινδρικό πύργο «City Block» ή Technoimport, από τον αρχιτέκτονα Leon Strern το 1935. Καταγράφηκε με υψηλό σεισμικό κίνδυνο (πρώτος βαθμός) το 1995. Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προβούν σε ανακαίνιση του κτιρίου (2010), πιθανότατα μαζί με το μετρό Θεσσαλονίκης. Ένας σεισμός του 1977 κοντά στο Βουκουρέστι ήταν στους 7,2 βαθμούς της κλίμακα Ρίχτερ, σκοτώνοντας 1.500 ανθρώπους στην πρωτεύουσα. 374 κτίρια, περίπου δηλαδή 2700 διαμερίσματα στο Βουκουρέστι έχουν βαθμολογηθεί σε κίνδυνο Κλάσης 1. Εκτός από την επισήμανση από το World Monuments Watch,  μπορούμε επίσης να αναφέρουμε μελέτη αστικοποίησης, από το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας, του Ion Mincy που το 2016 χαρακτήρισε ως «κρίσιμη» την αστική κατάσταση του Βουκουρεστίου σε έκθεση Οργάνωσης Αρχιτεκτόνων (OAR) που επικρίνει την αδιαφάνεια και τις αυθαίρετες πολιτικές διαχείρισης της πόλης. 


Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Οι στρογγυλές κόκκινες πινακίδες στην ρουμανική πρωτεύουσα φέρουν προειδοποιητικό μήνυμα σε κτίρια σε κακή κατάσταση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να ζουν σε αυτά και μικρές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται. Oι άνθρωποι είναι άνετοι και απλοί, χωρίς να λείπουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Στο Βουκουρέστι θα βρεις πολλές κρυμμένες γειτονιές στην παλιά πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι οδηγοί και οι δρόμοι λίγο μας μοιάζουν. Τους μοιάζουμε βασικά. Συχνά δεν συμμορφώνονται με τα σήματα κυκλοφορίας, σε μια πόλη με πολλή κίνηση, που η ευγένεια δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό που επικρατεί στους δρόμους. Μια ζωντανή πόλη, σε όλους τους τομείς, με τα αρνητικά και τα θετικά της στοιχεία. Οι αρχές, η αστυνομία και κάποιες ομάδες ανθρώπων δεν φημίζονται πολλές φορές για την ανοχή τους στην διαφορετικότητα. Υπάρχει επίσης ακροδεξιά κίνηση που επιχειρεί να αναβιώσει τον φασισμό που υπήρχε στη Ρουμανία πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός.

Αξίζει να αναφέρουμε μια περίπτωση θρησκευτικής λογοκρισίας: Η εκκλησία αισθάνθηκε προσβεβλημένη όταν οι NOM Crew, streetartists από τη Ρουμανία, δημιούργησαν μια τοιχογραφία, εμπνευσμένη από τον Αγ.Γεώργιο και το δράκο, χρησιμοποιώντας την εικόνα του Πατριάρχη Ντάνιελ, επικρίνοντας πιθανότατα τον πλούτο της εκκλησίας. Εθνικός και τοπικός τύπος, μαζί με εκπροσώπους από εκκλησίες εναντιώθηκαν στο έργο και έτσι ο τοίχος βάφτηκε λευκός! Η εκκλησία βέβαια δεν έδειξε το ίδιο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υποβαθμισμένη περιοχή γύρω από την τοιχογραφία. Στα θετικά φυσικά, σε σχέση με αυτό, ο κόσμος και οι καλλιτέχνες θέλουν να μιλήσουν και δημιουργούν, με αρκετούς γκραφιτάδες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σε μια σκηνή που δείχνει ότι έχει αρκετά να προσφέρει.

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

το σχέδιο που λογοκρίθηκε και βάφτηκε από πάνω, μετά από αντιδράσεις της εκκλησίας 
 
 

Εικόνα
Streetart Βουκουρέστι

εντοπίσαμε γκραφίτι από τους ίδιους streetartists 
 

Εικόνα
Streetart Βουκουρέστι

 

Εικόνα

 
 

Βόλτες // Τιμές // Αγορές // Φαγητό 


Γενικά στο Βουκουρέστι, όπως είπαμε, επικρατούν πολλές αντιθέσεις. Θα βρεις μεγάλα πολυκαταστήματα, αλυσίδες και φαστφουντάδικα που έχουμε και στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα θα συναντήσεις λόκαλ μικρομάγαζα, αγορές στους δρόμους και street food καντίνες. Γενικά οι τιμές κυμαίνονται περίπου 10%-20% χαμηλότερα από εδώ αλλά αν το ψάξεις ή γενικά παίξεις τοπικά η διαφορά είναι τεράστια και φτάνει στο 50%.

Το Βουκουρέστι είναι το πολιτιστικό κέντρο της Ρουμανίας και πέρα από τις ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες φυσικά και αποτελεί κέντρο πολιτισμού. Θα βρείτε άπειρα βιβλιοπωλεία, σε παλαιά και νέα κτίρια, κάποια από αυτά από τα πιο αναγνωρισμένα και εντυπωσιακά στον κόσμο, όπως το βιβλιοπωλείο Carturesti.   
 
 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα

 

Εμείς επίσης επισκεφτήκαμε το Antic Exlibris. Στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο και το προτείνουμε επειδή έχει μεταχειρισμένα και νέα βιβλία σε καλές τιμές, σχεδόν αποκλειστικά στα αγγλικά.

Από αγορές έχουμε να σας προτείνουμε σίγουρα το MEMORIES BAZAAR. Μην το ακούτε fancy επειδή το μεταφράσαμε. Είναι ένα σχετικά μικρό flea market/παζάρι δρόμου, λίγα χιλιόμετρα πέρα από το κέντρο, στο οποίο θα βρείτε περίπου 500 πωλητές δρόμου και κάθε λογής πράγματα από μικρής (πολύ μικρής) αξίας μέχρι αντικείμενα που σίγουρα θα θέλατε να αποκτήσετε. Εμείς βρεθήκαμε εκεί λίγο μετά το άνοιγμα που είναι στις 6.00 το πρωί (κλείσιμο στις 13.00), πληρώσαμε την είσοδο του 1lei (25 cent του ευρώ) και νιώσαμε ντόπιοι. Εκατοντάδες μικροπωλητές με αντικείμενα κάθε είδους, από άχρηστα, όπως σκουριασμένα κατσαβίδια, μέχρι πολύ ιδιαίτερα όπως χειροποίητα καθίσματα, παλιές συσκευές και ρετρό αντικείμενα. Το «παζάρι», άφθονο! Με τις τιμές να παίζουν και να ανεβοκατεβαίνουν καθώς προσπαθείς να συννενοηθείς με τους Ρουμάνους χαμογελαστούς μικροπωλητές. 

Η αλήθεια είναι ότι όταν φτάσαμε μας συμβούλεψαν να προσέχουμε τους τσιγγάνους, κανένα πρόβλημα όμως δεν αντιμετωπίσαμε, εκτός από Ρουμάνους, τους πιο πονηρούς, που προσπαθούσαν να μας «φάνε» στο παζαράκι. Για να πάρετε μια γεύση εμείς αγοράσαμε 2 φωτογραφικές μηχανές του ‘50, ένα τρίποδο αντίκα, ένα μικρό σκάκι που λείπουν μερικά πούλια, 3 retro βάζα γυάλινα φαρμακείου, 2 ρολόγια κουρδιστά σοβιετικής ένωσης και αρκετά πράγματακια μικρή αξίας περίπου 200 lei δηλαδή 50 ευρώ συνολικά. Δεν ξεχνώ τον πωλητή που προσπαθούσε να μας πείσει να αγοράσουμε περίπου 30 κονκάρδες παλιές κομμουνιστικές ή οπαδικές, όλο το κουτάκι με 70 lei, δηλαδή περίπου 15 ευρώ. 

Γενικότερα αν ρωτούσες "πόσο έχει το τάδε", και απλά το αγόραζες ήταν σα να σου έλειπε κάτι. Δηλαδή: όχι απλά το σήκωνε το παζάρι αλλά ήταν σαν να μην ευχαριστούσε τους πωλητές να το αγοράσεις στην αξία που θα σου έλεγαν γιατί, ίσως, από μέσα τους αναρωτιόνταν “λες να μπορούσα να το πουλήσω περισσότερα;” μένοντας με ένα αίσθημα ανικανοποίησης. Αν όμως έκανες το παζαράκι σου, πιάνατε την κουβέντα και σου πει άντε τόσο επειδή είσαι έλληνας και τα σχετικά, να’το το χαμόγελο! Σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε, όχι τόσο για τις αγορές, όσο για να νιώσετε λόκαλ, και να φάτε κουλούρι ρουμάνικο με 25 cent του ευρώ.

 

Εικόνα
Παζάρι στο Βουκουρέστι


Εικόνα
Παζάρι στο Βουκουρέστι

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Η πόλη είναι ζωντανή όλη την ημέρα και νύχτα και η καλοπέραση έχει την τιμητική της. Καλό ντόπιο φαγητό, παραδοσιακές σούπες για το χειμώνα και κρεατικά χειμώνα-καλοκαίρι με σπέσιαλ επιλογές. Μιλάμε για φτωχή χώρα, συγκριτικά, οπότε το φαγητό είναι απλό και μπόλικο.

Εκτός από το κουλούρι όμως ψωνίσαμε από μικρά market για να τρώμε στο σπιτάκι που βρήκαμε για να μείνουμε, και επίσης φάγαμε στο Bodega Lamahala, που βρίσκεται σε μια εσωτερική αυλή στο ιστορικό κέντρο. Αν και είναι σε πολυσύχναστη περιοχή, οι ντόπιοι το προτιμούν και καταλάβαμε το λόγο. Ένας ωραίος ακάλυπτος με ξύλινα τραπεζάκια, πολλές μπύρες και παραδοσιακό ρουμάνικο φθηνό φαγητό. Δοκιμάσαμε κομματάκια μοσχάρι με πατάτες, χοιρινό λαιμό με palinca από καλαμπόκι, πράσινη σαλάτα και 2 Weiss μπυρες με 65 lei δηλαδή 16,50 ευρώ. Φυσικά δεν παραλείψαμε το 10% tip, πράγμα πολύ σημαντικό στο Βουκουρέστι αφού συνέχεια και παντού στο τονίζουν! Την 2η φορά που φάγαμε στο κέντρο ήταν σε ένα από τα κλασικά εστιατόρια στον πεζόδρομο με ακριβότερες επιλογές και εξίσου καλό φαγητό. Ανάμεσα στα τσιμπήματα, σούπα από βόειο κρέας, που έτρωγαν οι εργαζόμενοι στους κομμουνιστικούς χρόνους επειδή ήταν το φθηνότερο μέρος του ζώου και τώρα σερβίρεται σαν μια ακριβή σούπα. 

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον


Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Πάρκα // Μουσεία // Τοπία

Το Βουκουρέστι έχει πολλά πάρκα στο κέντρο της πόλης αλλά και στις ευρύτερες περιοχές για να επισκεφθείς. Υπάρχουν αρκετά μουσεία, όπως το “The National Museum of Art of Romania” που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε περίπτωση που θέλετε να ανακαλύψετε την Ρουμανική τέχνη σε όλες τις περιόδους της, από κλασικές εκκλησιαστικές φιγούρες και πίνακες μέχρι μοντέρνα ρουμανική τέχνη. Η είσοδος στο μουσείο είναι σχεδόν δωρεάν, αν όμως θέλετε ξεναγό μπορείτε να βρείτε εκεί ή να κλείσετε έναν online.   

Η Τρανσυλβανία είναι γεμάτη με καταπληκτικά κάστρα και οχυρά γερμανικής, ουγγρικής και ρουμανικής καταγωγής και πολύς πολύς Dracula! O θρύλος του Δράκουλα, για πολλούς λαθεμένα, συνδέεται με την Ρουμανία. Εκδρομές γίνονται καθημερινά, όπου ο κόσμος μέσα από τις επισκέψεις τους στα κάστρα Μπραν και Χουνιάντ, ή στη γενέτειρα του Βλάντ Τέπες (Dracula), τη Σιγκισοάρα, αγκαλιάζει τους θρύλους και τους μύθους γύρω από την ιστορία του Δράκουλα.


Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

   

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

   

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 
 

Πρόσφατα ιστορικά στοιχεία & σύγχρονη εποχή 

Η Ρουμανική Επανάσταση (Ρουμανία: Revoluţia Română) ήταν περίοδος βίαιων πολιτικών αναταραχών στη Ρουμανία τον Δεκέμβριο του 1989 και μέρος των επαναστάσεων του 1989 που σημειώθηκαν σε πολλές χώρες. Τότε ο κόσμος στράφηκε στην κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας υπό τον Ιόν Ιλιέσκου, πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος και σύμμαχο του Τσαουσέσκου. Η επανάσταση ξεκίνησε από την πόλη Τιμισοάρα και γρήγορα συνεχίστηκε στο Βουκουρέστι, οδηγώντας στην πτώση του κουμμουνιστικού καθεστώτος. Κορυφώθηκε με την εκτέλεση του Nicoale Ceausescu, από στρατιωτικό δικαστήριο, με πολλαπλές κατηγορίες. Καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με την γυναίκα του την Ημέρα των Χριστουγέννων το 1989, και είναι τα τελευταία πρόσωπα που εκτελέστηκαν στην Ρουμανία με την απάνθρωπη μέθοδο της θανατικής ποινής.  Αυτό ήταν το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας στη Ρουμανία. 

Τον επόμενο καιρό επικρατούσε έκκρυθμη κατάσταση και υπό την πίεση διαδηλώσεων έγιναν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ του κόσμου, της αστυνομίας και υποστηρικτών του Ιλιέσκου. Μια μέρα πριν την πρώτη μετακομμουνιστική περίοδο μέλη του Εθνικού Μετώπου δήλωσαν ότι ήταν λάθος η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας. Νεοφιλελέυθερες μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν, οι τιμές απελευθερώθηκαν και η γη των κρατικών συλλογικών εκμεταλλεύσεων διανεμήθηκε σε ιδιώτες, ενώ ιδιωτικοποιήθηκαν και μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε: Ήταν η πρώτη χώρα του «σοσιαλιστικού μπλοκ» που δανείστηκε από το ΔΝΤ επί Τσαουσέσκου, καταχρεώθηκε τη δεκαετία του 1970 υπό τις επευφημίες των δυτικών ΜΜΕ, υπέγραψε μνημόνιο το 1981 και μηδένισε το χρέος της το 1989. Ο Τσαουσέσκου είχε σχέσεις με την Δύση, ενω κρατούσε αποστάσεις από το σοβιετικό μπλοκ. Η Ρουμανία προσχώρησε στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της Δύσης το 1971. Το χρέος της εκτινάχθηκε μέσα σε μια πενταετία, με ξεκίνημα την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1973, αφού η βιομηχανία της Ρουμανίας είχε ανάγκη αργού πετρελαίου. Ο στόχος για την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής ρουμανικής βιομηχανίας, με χρήματα από τη Δύση, δεν επιτεύχθηκε και οι δανειστές, ζήτησαν τα χρήματα πίσω και απαίτησαν την εξόφληση του χρέους. Το 1981 βρέθηκε σε κρίση ρευστότητας και έκανε συμφωνία μνημονίου με το ΔΝΤ. Ο Τσαουσέσκου αποφασισμένος να αποπληρώσει όλο το χρέος μέχρι το 1990 υπέβαλε την ρουμανική κοινωνία σε τεράστιες περικοπές και μέτρα λιτότητας ώσπου κατάφερε η Ρουμανία το 1987-1989 να αποπληρώσει το χρέος μέσα στις προθεσμίες πληρώνοντας το μεγάλο κόστος υποβάθμισης της ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων. 

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε κατ’ επιταγήν του ΔΝΤ και τα καταπιεστικά μέτρα σε βάρος του λαού που ζούσε στην εξαθλίωση και στην πείνα ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στην αναταραχή και την πτώση του καθεστώτος. Και όμως, στην συνέχεια, μετά την επανάσταση, η επόμενη κυβέρνηση του FSN που βγήκε από τις πρώτες πολυκομματικές κάλπες προσέφυγε με τη σειρά της στο Ταμείο και το Μάρτιο του 1991 υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο. Ακολούθησαν άλλα εννέα.



Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε, αυξήθηξε η ανεργία και εν γένει η φτώχεια. Τα τελευταία μόνο χρόνια το ΑΕΠ της Ρουμανίας έχει θετική τάση, το ιστορικό κέντρο αποκαθίσταται ως ένα βαθμό, νέες μεγάλες επιχειρήσεις ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα παλιά κτίσματα, ενώ υπάρχει εκσυγχρονισμός σε αρκετούς τομείς. Παραμένουν όμως τα τεράστια χάσματα στην κοινωνία και πίσω από τα τεράστια διαφημιστικά banner, βρίσκονται τα ωραία κτίρια και η πλειοψηφία των ανθρώπων, που συχνά οι ζωές τους δεν ακολουθούν τις εμπορικές εξελίξεις και πολλές φορές πληρώνουν την εξέλιξη των γεγονότων. 

 

// 
Περισσότερες φωτογραφίες από το Βουκουρέστι, το οποίο σίγουρα θα επισκεπτούμε ξανά

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 

Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον


Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον


Εικόνα
Βαλκανικό Αφιέρωμα #1: Βουκουρέστι – Μια Decadence πρωτεύουσα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

 
 
 

 
κείμενο/φωτογραφίες: George Fiorakis
 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

 
*οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες για αναδημοσίευση, με αναφορά της πηγής 
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter